Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Salefino Vino & Cucina – Saskia’s favoriete restaurant in Siena

Het voordeel van vaak terugkeren naar een en dezelfde plek is het warme onthaal dat je bij aankomst ten deel valt. Niet alleen van vrienden, maar ook van de barista van de koffiebar op de hoek en van de oude omaatjes bij de fontein op het plein – gelukkig nog in dezelfde samenstelling als toen we de laatste keer even met ze meekeuvelden.

Het voordeel van terugkeren naar een plek waar je net zo thuis bent als in je geboorteland – of misschien nog wel meer – is dat je ook precies weet waar je de lekkerste caffè drinkt, waar je het beste aanschuift voor een bord pici met ragù van wild zwijn, waar je de lekkerste koekjes haalt en waar ze de meest uitgebreide aperitivo serveren.

Schuif aan bij Salefino

In het voorjaar van 2016 ontdekte Saskia in Siena een nieuw restaurant: Salefino – Vino & Cucina, vlak bij het Piazza del Sale. Na het zien van de unieke inrichting wist ze meteen dat ze dit nieuwe adresje graag wilde uitproberen.

Salefino-Vino-Cucina-Siena-3

Saskia: ‘Eigenaren Alice en Claudio zorgen die eerste keer meteen voor een warm onthaal. Terwijl buiten een lentebuitje losbarst, neem ik samen met Willemijn en Peter-Paul, die in de buurt op vakantie zijn, plaats aan de lange rustieke tafel, die wordt voorzien van lekker vers brood, een karaf water en een vellutata (soep) als amuse, om op te warmen.

Toscaanse klassiekers met een verrassende touch

We duiken in het menu van Salefino, dat overigens met grote regelmaat wordt vernieuwd. We zien veel bekende ingrediënten, maar vaak bereid in verrassende combinaties of een eigen(wijze) touch die het uitzonderlijk goed doet.

Zo worden de pici (dikke spaghetti die typisch is voor Siena en omgeving) geserveerd met animelle (kalfszwezerik), cacio (schapenkaas) en zwarte peper. De animelle bij de cacio e pepe zijn een gedurfde maar zeer geslaagde toevoeging.

Ook de sgombro (makreel) met fagioli coco nano (witte boontjes) en bloemkool is verleidelijk lekker. Erbij drinken we een glas frisse Vernaccia, uit het nabijgelegen San Gimignano.

Het is niet zo makkelijk om in het binnenland van Toscane, ver van de zee, een adresje te vinden waar mooie visgerechten op het menu staan, maar op het menu van Salefino is ook genoeg lekkers uit zee te vinden.

Als alle borden helemaal leeg zijn, hebben we eigenlijk meer dan genoeg gegeten voor de lunch. Claudio noemt echter zulke lekkere toetjes op, dat we besluiten ook die te proeven. We delen een aardbeientaartje, met boterzachte room en verse zomerkoninkjes; romige chocoladetaart met karamel en peer; en ricotta-cheesecake met bananenmousse. Een espresso erbij en we genieten zo nog een regenbuitje weg.

De straten van Siena zijn lekker opgefrist door de voorjaarsbuitjes. Met precies zo’n fris gevoel stappen wij naar buiten: wat heerlijk om zo’n fijn nieuw adresje te ontdekken!

Saskia’s favoriete gerechten

Na die eerste keer ging ik dan ook ontelbaar vaak terug. Elk bezoek aan Siena – hoe kort ook – betekent ook een bezoek aan Salefino. Ik lunchte en dineerde er met vrienden en familie, met Nederlanders, Belgen en Italianen. Een paar jaar terug vierde ik er zelfs mijn verjaardag, met op het menu een aantal van mijn favoriete gerechten, waarvan sommige inmiddels vast op de kaart prijken.

Zoals de terrina di fegatini, ristretto al vin santo e pan brioche – de klassieke kippenlevertjespaté maar dan – letterlijk en figuurlijk – in een modern jasje. De paté wordt omhuld met spek en dan gebakken in de oven, met een saus van vin santo (Toscaanse dessertwijn) en heerlijk briochebrood.

Een favoriet toetje is de semifreddo al cavalluccio, sedano e arancia candita, gemaakt met cavallucci (amandelkoekjes uit Siena), gekonfijte sinaasappel en een saus van bleekselderij. Een heel aparte maar zeer lekkere combinatie!

Smaakmakers in verschillende seizoenen

Zoals ik al schreef, wisselt het menu regelmatig, waarbij de invloed van de seizoenen altijd mooi te proeven is. Zo proefde ik dit voorjaar samen met Paola van B&B Paradiso No. 4 van crema di piselli, stracciatella, verdure di stagione cotte e crude (soep van erwtjes met stracciatella en rauwe en gekookte seizoensgroenten) en bottoni ripieni di carciofi, fonduta di stagionato di capra, topinambur (knoopjes van pasta gevuld met artisjok met topinambur en gesmolten geitenkaas).

Vorig jaar september schoof ik samen met mijn tante en oom aan, die een weekje in Siena waren (zie ook deze blog), en proefden we als antipasti onder meer lingua di vitello, salsa tonnata e cappero fritto (kalfstong met tonijnsaus en gefrituurde kappertjes), tortino di melanzane, coulis di pomodoro fresco, spuma al parmigiano (taartje van aubergine met tomatencoulis en schuim van Parmezaanse kaas) en de beroemde terrina di fegatini.

Vervolgens smulden we van tortelli di coda alla vaccinara (pasta gevuld met ossenstaart), panino di tonno rosso in porchetta, cipolle caramellate e stracciatella (broodje met tonijn gehuld in porchetta, met gekarameliseerde uien en roomkaas), rosticciana Zavoli e patate al forno (geroosterd vlees van Azienda Agricola Zavoli met in de oven gebakken aardappeltjes).

Altijd verrassend lekker

Vorige week nog genoot ik samen met Jean en José van B&B Casa le Rondini Toscana en Alice van ExploraEmilia van onder meer de arancino di baccalà, patate alla paprika e aioli (gefrituurde risottobal met stokvis, aardappel/paprikaroosjes en knoflookcrème) en pici met crema di patate al limone, calamari e salvia (dikke handgemaakte pasta met aardappel-citroencrème, inktvisjes en salie).

Ook proefden we de tongstrelende terrina di fegatini, heel bijzonder varkensvlees, van het superwollige Mangalica-ras, dat alleen bij Azienda Agricola Zavoli en bij een boerderij op Sicilië wordt gehouden, en de verdure di Ortomangione (een bord vol heerlijk bereide seizoensgroenten uit de biologische moestuin Ortomangione in Montalbuccio, even buiten Siena). Verrassend lekker!

Stuk voor stuk om al je vingers – én je bord! – bij af te likken, dus ga zeker proeven als je in Siena en omgeving bent!

Salefino-Vino-Cucina-Siena-14

Je vindt Salefino – Vino & Cucina aan de Via degli Umiliati 1 (vlak bij Piazza del Sale) in Siena. Voor de lunch kun je er in het weekend terecht tussen 12.30 en 15.00 uur, voor diner dagelijks tussen 19.30 en 22.30 uur. Reserveren kan via 0039-0577287224.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. Het water loopt me uit de mond bij het lezen van al dat lekkers en moois.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *