Download gratis de Ciao tutti app!

Salefino Vino & Cucina – Saskia’s favoriete restaurant in Siena

Het voordeel van vaak terugkeren naar een en dezelfde plek is het warme onthaal dat je bij aankomst ten deel valt. Niet alleen van vrienden, maar ook van de barista van de koffiebar op de hoek en van de oude omaatjes bij de fontein op het plein – gelukkig nog in dezelfde samenstelling als toen we de laatste keer even met ze meekeuvelden.

Fonte-Gaia-Piazza-del-Campo-Siena (3)

Het voordeel van terugkeren naar een plek waar je net zo thuis bent als in je geboorteland – of misschien nog wel meer – is dat je ook precies weet waar je de lekkerste caffè drinkt, waar je het beste aanschuift voor een bord pici met ragù van wild zwijn, waar je de lekkerste koekjes haalt en waar ze de meest uitgebreide aperitivo serveren.

Toch zoeken we ook op bekende plekken naar nieuwe adresjes. Zo staan we afgelopen voorjaar in Siena ineens voor Salefino, vlak bij het Piazza del Sale. Bij het zien van de unieke inrichting hoeven we niet lang te twijfelen; dit nieuwe adresje wilden we graag uitproberen.

Salefino-Vino-Cucina-Siena-1

Terwijl buiten een lentebuitje losbarst, worden we binnen warm onthaald. We kiezen voor een plekje in de lichte zijruimte, aan de lange rustieke tafel, die meteen wordt voorzien van lekker vers brood, een karaf water en een vellutata (soep) als amuse.

Salefino-Vino-Cucina-Siena-2 Salefino-Vino-Cucina-Siena-3 Salefino-Vino-Cucina-Siena-4 Salefino-Vino-Cucina-Siena-5a Salefino-Vino-Cucina-Siena-6a Salefino-Vino-Cucina-Siena-5bSalefino-Vino-Cucina-Siena-6b Salefino-Vino-Cucina-Siena7

Het menu staat op een krijtbord op de muur, in een toepasselijk zoutvaatje, met ernaast de wijnen én een mooie selectie ambachtelijk gebrouwen birre. We namen de pici (dikke spaghetti die typisch is voor Siena en omgeving) met animelle (kalfszwezerik), cacio (schapenkaas) en zwarte peper; de ravioli gevuld met pecorino en baccelli (peultjes), geserveerd met botersaus en salie, en de sgombro (makreel) met fagioli coco nano (witte boontjes) en bloemkool. Erbij drinken we een frisse Vernaccia, uit het nabijgelegen San Gimignano.

Salefino-Vino-Cucina-Siena-8 Salefino-Vino-Cucina-Siena-9 Salefino-Vino-Cucina-Siena-10

De pasta’s zijn werkelijk uit de kunst. Klassiek, maar met een eigen(wijze) touch die het uitzonderlijk goed doet. Zeker de animelle bij de cacio e pepe – een gedurfde maar zeer geslaagde toevoeging!

Ook de makreel is uitstekend bereid, met een fijne combinatie van groente. Het is niet zo makkelijk om in het binnenland van Toscane, ver van de zee, een adresje te vinden waar mooie visgerechten op het menu staan, maar op het menu van Salefino – dat overigens met grote regelmaat wordt vernieuwd – is ook genoeg lekkers uit zee te vinden.

Als alle borden helemaal leeg zijn, hebben we eigenlijk meer dan genoeg gegeten voor de lunch. De ober noemt echter zulke lekkere toetjes op, dat we besluiten ook die te proeven. We delen een aardbeientaartje, met boterzachte room en verse zomerkoninkjes; romige chocoladetaart met karamel en peer; en ricotta-cheesecake met bananenmousse. Een espresso erbij en we genieten zo nog een regenbuitje weg.

Salefino-Vino-Cucina-Siena-11 Salefino-Vino-Cucina-Siena-12

De straten van Siena zijn lekker opgefrist door de voorjaarsbuitjes. Met precies zo’n fris gevoel stappen wij naar buiten: wat heerlijk om zo’n fijn nieuw adresje aan onze Sienese favorieten toe te kunnen voegen.

Nu Saskia dit weekend weer in Siena is voor de Palio, schuift ze er vanavond graag weer aan, met vrienden uit alle windstreken en een menu vol zomerse verrassingen. Ben je in de buurt, ga dan zeker ook proeven – en zet Salefino anders op je lijstje voor een volgend bezoek aan Siena.

Salefino-Vino-Cucina-Siena-14

Je vindt Salefino – Vino & Cucina aan de Via degli Umiliati 1 (vlak bij Piazza del Sale) in Siena. Voor de lunch kun je er terecht tussen 12.30 en 15.00 uur, voor diner tussen 19.30 en 22.30 uur. Reserveren kan via 0039-057727224.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Het water loopt me uit de mond bij het lezen van al dat lekkers en moois.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.