Wie Siena bezoekt, kan (en wil) er niet omheen: het indrukwekkende Piazza del Campo. Naast de kenmerkende Torre del Mangia en het Palazzo Pubblico is het schelpvormige plein sinds mei van dit jaar nóg een bezienswaardigheid rijker: Palazzo Chigi Zondadari.
Tijdens een bezoek aan dit barokke, neoklassieke achttiende-eeuwse palazzo (dat nog altijd bewoond is), reis je even terug in de tijd, in het tijdloze decor van het – volgens ons althans – mooiste plein ter wereld. Simone nam er een kijkje en neemt je virtueel al even mee naar het Palazzo Chigi Zondadari.
Het laatste palazzo van het Piazza del Campo
Simone: ‘Weelderige ornamenten aan de plafonds, handbeschilderde wandbekleding en marmeren beelden in elke salone; voor dit palazzo is alleen het beste van het beste in huis gehaald.
Het palazzo stamt uit 1724 en is eigendom van de familie Chigi Zondadari. Het is het laatste gebouw dat aan Piazza del Campo werd neergezet, op de hoek met de Via Rinaldini.
Dat zie je als je goed kijkt al vanaf het piazza; de gevel verschilt namelijk wezenlijk met die van de andere gebouwen. Het overgrote deel is middeleeuws, terwijl de ontwerper van dit palazzo barok en neoclassicisme als uitgangspunt had.
Paraderen door het Palazzo Chigi Zondadari
Vandaag de dag is het paleis de residentie van de erfgenamen van markies Chigi Zondadari. De familie komt met enige regelmaat naar Siena, maar woont het grootste deel van het jaar in Rome.
De huidige eigenaar, Flavio Misciattelli, besloot een stichting op te richten en het palazzo tot een museum te maken. Zo stelt hij het voor het eerst sinds 1724 open voor publiek. Wie wil, kan online een rondleiding boeken en met een gids door het paleis paraderen.
Ik wandel met gids Hermine de Clauzade door het palazzo. Flavio is een drukbezet man, maar belooft later ook even aan te sluiten.
Mix van hedendaagse kunst en sierlijke schilderingen
Het palazzo bestaat uit diverse salotti en saloni met elk een eigen functie. In elke ruimte vind je een schat aan schilderijen, beelden en authentieke meubels. Het opvallendst is de inrichting: de mix van hedendaagse kunst en sierlijke schilderingen op vloeren, muren en plafonds.
Flavio nodigt ieder jaar een kunstenaar uit om te exposeren. Zo komt het dat er midden in de danszaal een gigantische wereldbol staat van de hand van Pietro Ruffo. Op de bol zijn paarden afgebeeld; een verwijzing naar de Palio.
Flavio is een fervent verzamelaar van hedendaagse kunst. Hij heeft zelfs zijn eigen galerie in Rome. Niet zo gek dus dat hij ook in zijn thuis in Siena zijn passie laat zien.
Dineren in stijl
De rondleiding begint bij de entree, die vol Romeinse beelden en archeologische vondsten staat en naar de ontvangstkamer leidt. De typerende lederen wandbekleding valt meteen op. Dit was echt iets voor de hele rijke mensen, vertelt Hermine. Oorspronkelijk komt het concept uit Spanje, maar deze bekleding werd in Venetië gemaakt. Midden in de ruimte staat nog een wereldbol van Ruffo.
De volgende kamer is de eetzaal: een stijlvolle, witte ruimte met kroonluchters aan het plafond en kleine details in de kandelaars. Hier dineren de familieleden (met uitzondering van de kleine kinderen) als ze in Siena zijn.
Portretten van toen en nu
Daarna volgt de Salone dei Marchese, waar een gigantische vaas staat, die net als de wereldbollen door Ruffo is gemaakt. Op de vaas maakte hij allerlei tekeningen die gaan over de klimaatverandering of verwijzen naar Siena en de Palio.
Leuk detail: boven de trappartijen naar de ingang toe, hangen de schetsen die hij voor deze vaas maakte, ingelijst en wel. Ook vind je in deze kamer prachtige familieportretten, met onder meer Flavio’s grootmoeder.
Bernini’s borstbeeld van paus Alexander VII
We vervolgen onze tour naar de muziekkamer, waar een piano staat die nog altijd in gebruik is.
Daarna kom je in de ruimte die vroeger was ingericht als kapel. De contouren van het altaar zijn nog te zien in de muur. In deze kamer staat een borstbeeld van de hand van Gianlorenzo Bernini. Hij maakte een buste van paus Alexander VII (die het palazzo financierde). Het palazzo werd overigens ontworpen door een leerling van Bernini, Antonio Valeri.
Een nieuwe vibe in Siena
Voor Flavio was het een logische keuze om het palazzo open te stellen voor publiek, zo vertelt hij als hij aansluit bij de rondleiding. ‘Het zorgt voor een nieuwe vibe in de stad. Juist ook door de mix van hedendaagse en achttiende-eeuwse kunst,’ zegt hij. ‘Iedereen moet daarvan kunnen genieten, daarom is het palazzo nu ook een museum.’
Prachtig uitzicht op Piazza del Campo
Na de kapel wacht de danszaal, waar je een prachtig uitzicht hebt over het Piazza del Campo. De luiken voor de ramen blijven meestal dicht, omdat de dure wandbekleding niet goed tegen zonlicht kan.
Dan is er nog één kamer over: de Salotto Rosso, waar je zoals de naam al doet vermoeden rode meubels vindt, net als roodtinten in de wandbekleding. Prachtig!
Sowieso vergaap je je in iedere kamer aan de vele details: de precies geschilderde portretten, porseleinen vazen en decoraties met gouden randen. Alles past, alles is in balans. Het voelt alsof je stiekem een inkijkje krijgt in het leven van vroeger én nu van deze bijzondere familie.
Binnenkijken bij Palazzo Chigi Zondadari
Wil je je ook even onderdompelen in de sferen van het Palazzo Chigi Zondadari, dan kun je via de website een rondleiding aanvragen (er wordt nog gewerkt aan een online reserveringssysteem).
De toegang is aan de Banchi di Sotto 46 of aan de Vicolo dei Pollaioli 1. Een brede trap (of een hele smalle lift) voert je vervolgens naar de tweede verdieping.
Goeienamiddag,
Vorige week donderdag (28/07) maakten wij een reservatie om via jullie tips het Palazzo Chigi Zugandaro vandaag om 11.30u te bezoeken… (2 tickets aan €25 ‘t stuk)
We maakten het bedrag onmiddellijk over en keken er bijna een volledige week heel erg naar uit.
Na een rit van meer dan 100 km was het bijna een vol uur het zoeken naar een mogelijke parkeerplaats in Siena…
Uiteindelijk kwamen we moe maar afgepeigerd aan de plaats van afspraak aan.
Alleen: we troffen ter plaatse niemand aan en werden door de huisbewaarster doorverwezen naar een immo-Office aan de overzijde van de binnenplaats beneden, waar men ons in het Engels kon verderhelpen.
Vriendelijke medewerkers hielpen ons verder door de contactpersoon op te bellen: die meende ons verwittigd te hebben dat de afspraak niet kom doorgaan omwille van een loodgietersprobleem?!
Zij zou ook een mail hieromtrent ons gestuurd hebben, maar die bleek (ook in onze spam) niet te zijn aangekomen?!
We gaven de medewerkers nogmaals de correcte schrijfwijze van mijn mailadres mee en rond 11.42u kregen we dan een mail van mevrouw Hermine de Clauzade dat de afspraak zou gecanceld zijn, ‘due to a lack of visitors, the minimum number is unfortunately six people and we kindly request you to send us your IBAN. We are again very sorry for the inconvenience…’
Nergens hadden wij evenwel bij het aanmaken van de reservatie gelezen dat er minstens zes deelnemers moesten geboekt hebben…
Dit zou ons inziens makkelijk worden opgelost door wat bekendheid op de steegjes in de buurt dat een bezoek mogelijk is aan het Palazzo…
Spijtige zaak.
Heel teleurstellend was dit allemaal, maar gelukkig is er in Siena en omgeving genoeg te beleven…
Toch wou ik dit even kwijt.
Met vriendelijke groet
Goeienavond opnieuw,
Nu net nog even de site van Palazzo Chigi Zondadari uitgepluisd…
Nu vinden we een melding terug dat het bezoek minstens zes deelnemers moet tellen en dat – als dit niet het geval blijkt – er 72 u voorafgaand het bezoek een mail met cancelling wordt verstuurd en er gerefubd wordt…
In ons geval was dit spijtig genoeg nagelaten…
Jammer!
Els ROSSEAU
Ciao Els,
dat is inderdaad spijtig. Wij gaan niet over de marketing ter plekke (dus kunnen geen posters ophangen in steegjes in de buurt), maar ik zal wel even checken of dit een tijdelijke eis is (vanwege de zomervakantie in augustus) of dat er ook daarna minimaal zes personen moeten zijn voor een rondleiding. Dat hoefde tijdens ons bezoek in juni namelijk nog niet. Want ook al is er in Siena genoeg moois te zien, als je hiervoor naar Siena komt en je bezoek van tevoren boekt, wil je wel binnen kunnen kijken. Overigens: op Ciao tutti vind je ook tips voor parkeerplaatsen in Siena en andere plaatsen in Toscane, voor een volgende keer. Dank voor het melden in elk geval!
Saskia
Ciao Saskia,
Bedankt voor jouw snelle respons…
Wellicht berust dit alles op een spijtig misverstand.
Wij zijn alvast heel erg opgezet met jullie website.
Heel wat tips konden we dankzij ciaotutti.nl reeds in de praktijk omzetten.
Een dikke pluim voor jullie werk!
Wij zijn alvast grote fan
Continuati così
Arrivederci