Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een bijzonder souvenir uit Siena: kunstwerkjes van kleurrijk keramiek

Rondom de Duomo van Siena vind je een aantal botteghe, winkels, vol kleurrijk keramiek. Hoewel sommige winkeltjes inmiddels alleen nog borden, schalen en vazen voor toeristen maken, kent Siena een eeuwenlange traditie op het gebied van ceramica.

In elk museum vind je wel een aantal prachtige Etruskische vazen en bij mensen thuis toont de vrouw des huizes je vol trots een mooie collectie borden, een kan voor water of wijn of een schaal die eigenlijk te kostbaar is om elke dag op tafel te worden gezet.

Van gebruiksvoorwerp tot kunst

De traditie van het kleurrijke keramiek in de huidige vorm gaat in elk geval terug tot 1280, zo wijzen historische documenten uit. In die tijd werden de keramieken voorwerpen voor het eerst beschilderd in de heldere kleuren die je ook nu vanuit de botteghe tegemoet schitteren.

In de loop van de vijftiende eeuw werd de keuze steeds groter, zowel qua vorm als qua versieringen en kleuren. Langzamerhand werd het decoratieve aspect belangrijker en ging het meer om schoonheid dan om functionaliteit. Een keramieken bord, schaal of vaas werd daarmee een echt pronkstuk in plaats van alleen een gebruiksvoorwerp.

De collectie keramiek van Studio Artistico

De mooiste keramieken voorwerpen, die nog met de hand worden gemaakt en met oog voor detail met de hand worden beschilderd, vind je bij Studio Artistico, aan de Via San Pietro 22.

Paola van B&B Paradiso Numero 4 nam Saskia mee voor een kijkje achter de schermen bij deze kleine bottega tussen de Duomo van Siena en de Pinacoteca.

Achter de winkel maakt de oven waarin het keramiek wordt gebakken overuren. Alessandro Marchionni zorgt ervoor dat elk voorwerp perfect is, waarna hij samen met zijn vrouw Virginia de laatste hand legt aan de schilderingen.

Geïnspireerd op de Duomo van Siena

Ongeveer de helft van het keramiek dat ze maken, is gebaseerd op de prachtige details die je ziet in de Duomo van Siena, met zwart, terracotta en wit als hoofdkleuren.

Je herkent vast de wolvin, die ook op de vloer van de Duomo prijkt, maar ook de bloemmotieven zijn prachtig overgebracht op het aardewerk.

Dieren, bloemen en landschappen

De andere helft van de collectie van Studio Artistico is kleurrijker, met veel motieven die verwijzen naar de zeventien contrade, wijken, van Siena, die elk een eigen dier hebben: een slak, een uil, een schildpad, een stekelvarken… In deze blog vind je ze allemaal terug.

Ook zijn er bloemen in alle kleuren van de regenboog, trotse pauwen en andere vogels, Toscaanse landschappen, zonnig gele citroenen en warmrode klaprozen.

Een prachtig aandenken aan Siena

Alessandro volgde zijn opleiding aan de Accademia delle Belle Arti, de kunstacademie in Florence. Hij heeft ongeveer dertig jaar lang als docent keramiekdecoratie gewerkt, maar daarnaast altijd een eigen collectie keramiek gemaakt op basis van de geschiedenis van Siena, waar hij zich nu, na zijn pensioen, volledig aan kan wijden.

Hij laat je graag zien hoe hij te werk gaat en zorgt ervoor dat je met een prachtig souvenir huiswaarts keert, zodat je elke dag geniet van een kleurrijk stukje Siena…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *