Home » Reizen door Italië » Rome » Duizend gekleurde vogels, rozenregen en vliegende schildpadjes
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Duizend gekleurde vogels, rozenregen en vliegende schildpadjes

Op Ciao tutti passeren vaak Italiaanse kunstenaars de revue. Michelangelo, Bernini, Bramante, Rafaël… Stuk voor stuk droegen zij een steentje bij aan het aanzien van de Eeuwige Stad. De een ontwierp de koepel voor de Sint-Pieter, de ander een schitterende fontein en weer een ander fresco’s waar je mond van openvalt.

Maar niet alleen deze grote Italiaanse artiesten werden geïnspireerd door de Eeuwige Stad. Ook heel wat Nederlandse kunstenaars pakten ter plekke penseel, potlood of pen ter hand om te schetsen en te tekenen. Soms zetten ze op papier wat ze zagen, de grote voorbeelden van hun Italiaanse collega’s, soms ook bedachten ze, onder de indruk van al dat moois, grootse nieuwe ontwerpen voor in eigen land.

Op de website Hadrianus – History of Dutch Art and Culture in Rome vind je alles over de geschiedenis van Nederlandse kunst in Rome. Op de plattegrond zie je precies waar Nederlandse kunstenaars hun sporen hebben achtergelaten en welke monumenten in de Eeuwige Stad ze hebben vastgelegd. De bedoeling is dat deze kaart binnenkort ook als app verkrijgbaar is, zodat je met alleen een smartphone in de hand alle Nederlandse sporen in Rome kunt terugvinden en bezoeken.

Dutch-in-Rome

De lijst kunstenaars is indrukwekkend lang. Van Adrianus VI tot Jan Worst, van de bekende Bentvueghels tot de Caravaggisti, van Harry Mulisch tot Hella Haasse – elk Nederlands cultuurgoed met Rome in de hoofdrol wordt gedocumenteerd. Daardoor is de website een heerlijk vertrekpunt voor een reis naar Rome – je wordt als vanzelf van het ene naar het andere kunstwerk getrokken, nieuwsgierig naar al die Nederlandse voorgangers die de stad hebben proberen te doorgronden.

Wij waren vooral onder de indruk van het werk van een hedendaagse kunstenaar, Michiel Blumenthal, die sinds 2000 in Rome woont en werkt en de schitterende Romeinse monumenten een heel nieuwe energie geeft. Kijk maar mee!

Blumenthal-Pantheon-vogels
Michiel Blumenthal, A thousand coloured birds (2005)

 Blumenthal-Piazza-Mattei-Tartarughe-Rome

Michiel Blumenthal, Fontana delle Tartarughe Piazza Mattei (2012)

Blumenthal-Torlonia-Casina-delle-Civette

Michiel Blumenthal, La Casina delle Civette (2007)

Blumenthal-Villa-Torlonia

Michiel Blumenthal, Villa Torlonia (2007) 

Blumenthal-Piazza-della-Repubblica-Rome

Michiel Blumenthal, Piazza della Repubblica (2003)

Blumenthal-Piazza-del-Popolo

Michiel Blumenthal, Rita – Superwoman at the Piazza del Popolo (2005)

Blumenthal-Pantheon-rozenregen

Michiel Blumenthal, Raining roses – Some kind of love (2012)

Blumenthal-Colosseum

Michiel Blumenthal, Colosseum (2011)

Ciao tutti RomeMeer lezen over Rome?
Bestel dan nu alvast een gesigneerd exemplaar van Ciao tutti Rome, dat eind mei verschijnt. Je betaalt slechts € 15,- (dat is inclusief verzendkosten, die doen we vast cadeau) en bovendien krijg je een extra e-book met nog meer tips voor een bezoek aan Rome, die helaas niet meer in het boek pasten.

In Ciao tutti Rome neemt Saskia je mee op ontdekkingstocht langs verschillende culturele en culinaire hoogtepunten in de Eeuwige Stad. Het boek zal verhalen bevatten over bekende en minder bekende bezienswaardigheden in Rome, grappige anekdotes, bijzondere adressen en tips voor plekken die je in een gewone reisgids niet altijd vindt.

Bestellen kan door een e-mail te sturen naar blog@ciaotutti.nl o.v.v. Ciao tutti Rome. Vermeld je naam en adresgegevens, hoeveel exemplaren je wil bestellen en voor wie het gesigneerd moet worden (eventueel ook met welke boodschap). Deze aanbieding is geldig tot en met 25 mei 2013.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *