Afgelopen zondag zette ik voor degenen die in de vakantie naar Italië afreizen allerlei soorten Italiaans ijs op een rijtje. Een oplettende lezer heeft misschien al opgemerkt dat een in Italië alom verkrijgbare ijssoort ontbrak. In elke zichzelf respecterende gelateria staat namelijk Nutella-ijs op de kaart, meestal vervaardigd van roomijs gemengd met Nutella.
Paola Balducchi, de samenstelster van Het grote Nutella-kookboekDeze link opent in een nieuw tabblad, vond dat dit Nutella-ijs wel wat te wensen overliet en bedacht een eigen variant, die minstens zo lekker is als het Nutella-ijs uit een gelateria. Oordeel zelf!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor vier personen): een halve liter melk | 2 eetlepels Nutella | 100 gram suiker | 2 eidooiers | 50 milliliter slagroom
Hoe maak je het Nutella-ijs?
Klop de slagroom en verwarm de melk. Klop de eierdooiers met de suiker en voeg de Nutella, warme melk en geklopte slagroom toe. Roer goed door en doe het mengsel in een ijsmachine. Volg de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Zet het ijs twaalf uur in de vriezer. Serveer het ijs in coupes of schaaltjes.
Voor wie wel van Nutella houdt, maar niet van ijs: in Het grote Nutella-kookboekDeze link opent in een nieuw tabblad vind je ruim driehonderd verrassende en originele recepten met Nutella.
Deze Italiaanse hazelnootpasta is een begrip op onze ontbijttafel, maar de rode Nutellabijbel maakt duidelijk dat er nog zoveel meer mogelijk is met dit bekende broodbeleg dan het op een witte boterham te smeren. Van Nutella-cakejes tot Nutella-koekjes en van profiteroles met Nutella tot Nutella-ijs, het komt allemaal aan bod. Om je vingers bij af te likken!
De eerste boterham met Nutella
Het ontstaan van Nutella was een combinatie van gelukkig toeval en de genialiteit van één man, Pietro Ferrero. Deze banketbakker uit Alba, een stadje op het Piemontese platteland, kreeg in 1946 het lumineuze idee om de cacaobonenschaarste als gevolg van de oorlog op te vangen door de bonen te vervangen door hazelnoten – daar werden in Noord-Italië namelijk grote hoeveelheden van gekweekt.
Ferrero noemde zijn nieuwe recept met noten, melk, suiker en een snuifje cacao ‘Giandujot’. Het was meteen een schot in de roos: de plaatselijke bevolking was gek op zijn Giandujot, en geleidelijk aan werd zijn uitvinding in heel PiemonteDeze link opent in een nieuw tabblad geroemd om zijn heerlijke smaak.
Supercrema di Giandujot
Giandujot werd vooral door kinderen zeer gewaardeerd, zij aten het in een dikke laag op hun brood. Toch had het product ook een nadeel: het was moeilijk smeerbaar. Daarom werd er geprobeerd om het smeuïger te maken. In 1949 werd het gewenste resultaat verkregen: een pasta van cacao en hazelnoten die ‘Supercrema di Giandujot’ werd genoemd.
Deze nieuwe versie van het product was zo’n succes dat op een dag de heer Giovanni Ferrero, die verantwoordelijk was voor de verkoop, met zijn transportwagentje omsingeld werd door de menigte die de Supercrema wilde aanschaffen.
Al snel kende iedereen in Italië de Supercrema di Giandujot. Wat eerst een luxeproduct was, werd al snel een onmisbaar onderdeel van de voeding. In 1964 werd de naam Supercrema di Giandujot veranderd. Er moest een sterke merknaam komen, die begrijpelijk was voor iedereen, ook buiten de Italiaanse grenzen.
Michele Ferrero, zoon van de oprichter van het bedrijf, begreep de potentie van het internationaal verspreiden van het product en richtte zich vooral op de Angelsaksische en Duitssprekende landen, waar al veel chocola gegeten werd. Hij stelde zich ten doel een naam te bedenken die de identiteit van het product weergaf, die gemakkelijk te begrijpen was en die ook nog eens goed kon worden uitgesproken in diverse talen.
Michele nam de voornaamste grondstof, de hazelnoot, vertaalde dat woord naar het Engels (nut) en voegde daar de uitgang -ella aan toe. Sindsdien groeide de populariteit ook buiten Italië en is Nutella ook in Nederland vaak niet meer weg te denken van de ontbijttafel, zeker bij gezinnen met kinderen.
Zin in meer Nutella? Via deze link bestek je Het grote Nutella kookboek bij bol.comDeze link opent in een nieuw tabblad!