Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 11 mooiste mijlpalen van 11 jaar Ciao tutti

Deze maand viert Ciao tutti haar elfde verjaardag. Tijd om terug te blikken op de elf mooiste mijlpalen van de afgelopen elf jaar!

Saskia: ‘Samen met het steeds groter wordende Ciao tutti-team heb ik tienduizenden kilometers gereisd, op weg door de laars, met jullie als enthousiaste medereizigers.

We wandelden, reden, fietsten, zeilden, treinden en scooterden door alle uithoeken van de laars. We hebben fantastische avonturen beleefd, in grote steden en verlaten dorpjes, op het platteland en op zee. We hebben geweldige mensen leren kennen en hechte vriendschappen gesloten.

We hebben miljoenen woorden gedeeld, tienduizenden foto’s – van achter ons bureau of vanaf een Italiaanse locatie (van terrastafel tot B&B-bed, van strandstoel tot koffiebar). We hebben ontelbaar veel mails beantwoord, over de meest uiteenlopende onderwerpen. We versleten in al die tijd drie laptops en vier telefoons en hebben inmiddels een la vol met externe hard disks.

Waar we ook gingen, jullie volgden ons door het lezen van onze verhalen, het bekijken van onze foto’s en vaak ook door het opvolgen van tips – van de eerste zesentwintig lezers op 1 februari 2010 tot de meer dan 1,7 miljoen lezers in 2020.

Bij de start van alles, de allereerste blog die ik op 1 februari 2010 publiceerde (en die je via deze link nog kunt lezen), was er nog geen Facebookpagina of nieuwsbrief, dus de aankondiging van deze blog ging per mail naar familie, vrienden en collega’s. Dankzij Dominique kan ik deze eerste mail nog met jullie delen:

Je ziet dat het logo toen bestond uit roze letters, met een Italiaanse postzegel. Die zagen de lezers later ook terug bij Ciao tutti’s eerste verjaardag en bij de vijfhonderdste blog (over de Fiat Cinquecento, inmiddels voorzien van een update ter ere van ons tienjarig jubileum vorig jaar – zie deze link).

Na deze eerste blog zijn er tal van mijlpalen gepasseerd, van een eerste boek tot een bijzonder huwelijksaanzoek in Rome, van televisieopnames tot interviews in kranten en tijdschriften.

Maar wat zijn nu de elf állermooiste mijlpalen geweest sinds ik op 1 februari 2010 de eerste blog op Ciao tutti publiceerde? Ik deel ze hieronder – met daarbij de kanttekening dat elke reis, elke ontmoeting bijzonder is. Maar deze momenten springen er nog net wat meer uit dan al die andere hoogtepunten.’

1 juli 2010 – Travvies Award
Vanaf 1 februari deelde Saskia elke dag een nieuw verhaal, met in de eerste maanden onder meer Rome, Napels en Bologna als bestemmingen. Het aantal bezoekers groeide van zesentwintig op die eerste februaridag tot zo’n duizend in juli.

In die maand kreeg Ciao tutti ook de eerste Award, namelijk een Travvies Award voor de meest inspirerende reisverhalen. Het jaar erop, in juni 2011, kreeg Ciao tutti die nogmaals en in 2012 eindigde Saskia op de tweede plaats, na de website van Sander Groen.

In 2013 werd Ciao tutti wederom door het publiek en de vakjury verkozen tot beste website. Daarna werden de Awards niet meer uitgereikt. Je ziet dat Ciao tutti een ander logo had gekregen, gebaseerd op de stempelletters die te maken hebben met de volgende mijlpaal.

10 mei 2012 – een boek voor Ciao tutti
Naast de dagelijkse blogs publiceerde Saskia in mei 2012 haar eerste boek, een bundeling van de mooiste verhalen die in de eerste twee jaren op Ciao tutti waren verschenen. Op 2 februari voltooide ze het boek in Florence (waarover je in deze blog meer leest), op 10 mei hield ze het boek voor het eerst in handen en signeerde ze stapels voor familie, vrienden en collega’s. In deze blog zie je een fotoverslag van de presentatie.

1 augustus 2012 – opnames voor Campinglife
Na een aantal weken van voorbereiding voor de Toscaanse afleveringen van het televisieprogramma Campinglife ontmoette Saskia de crew van Campinglife bij de Mercato di Sant’Ambrogio in Florence, een van de tips die ze voor ‘culinaire nomade’ René Pluijm, de kok van Campinglife, in petto had.

Daarna ging Saskia de hele dag met René en de crew op pad om de culinaire kant van Florence te laten zien. Saskia: ‘Voor het eerst presenteren met een camera voor je neus, ik was benieuwd of dat een beetje zou lukken en hoopte dat we niet honderd keer hetzelfde zinnetje zouden moeten opnemen. Gelukkig viel dat laatste erg mee; buiten een paar scènes die een keertje over moesten, was het vooral een gezellige en smakelijke wandeling met Florence als prachtig decor.’

Benieuwd naar deze ervaring? Je leest er meer over in deze blog en in deze blog.

1 januari 2013 – fulltime aan de slag voor Ciao tutti
Ciao tutti was jarenlang een hobby. Saskia schreef alle blogs naast haar fulltime baan bij onder meer de Gottmer Uitgevers Groep. Op 1 februari 2013 verandert dat en werkt ze fulltime aan Ciao tutti, met wat technische hulp van Hans en met Willemijn als eerste freelance collega.

Deze stap gaat gepaard met een nieuw jasje voor de website, een nieuwsbrief (die inmiddels naar meer dan dertigduizend mensen wordt verstuurd en waarvoor je je hier kunt aanmelden, mocht je ‘m nog niet ontvangen) en een Facebookpagina.

Ook introduceren we de Ciao tutti Specials. Naast onze dagelijkse blogs maken we digitale reisgidsen waarin we steeds een Italiaanse regio, stad of thema breed uitlichten. Die vallen direct goed in de smaak!

mei 2013 – drie boeken op een rij
Na het succes van Saskia’s eerste Ciao tutti-boek volgt in mei 2013 het boek Ciao tutti Rome, met de mooiste blogs over Rome. Voor uitgeverij Edicola worden Saskia en Willemijn gevraagd een regiogids te schrijven over respectievelijk Toscane en Puglia.

Om inspiratie op te doen en fotomateriaal te verzamelen, reizen Saskia en Willemijn in april door Puglia, waarna ze de trein naar Florence nemen om nog een weekje door Toscane te toeren. De reis eindigt in Rome, waar Hans na een paar dagen Willemijns plaats inneemt voor de laatste foto’s, lunches, diners en wandelingen.

Naar aanleiding van het boek Inferno van Dan Brown schrijft Saskia op verzoek van Xander Uitgevers De geheimen van Inferno. De tijd is beperkt; in nog geen vijf weken tijd schrijft ze alle negen hoofdstukken, deels in Florence, deels in Pistoia (waar Saskia een weekje was voor de eerste persreis waaraan Ciao tutti mocht deelnemen) en deels thuis in Amsterdam.

10 januari 2014 – een date met Dan Brown
Dan Brown reist in een historische trein van Amsterdam naar Leeuwarden. NS heeft de grootste fans uitgenodigd om met hem mee te reizen. De treinreis heeft een extra feestelijk tintje, want gisteren werd bekend dat Inferno het best verkochte boek van 2013 is. ’

Saskia was er ook bij. Zij deed mee aan de NS Facebookactie ‘wie is de beste reisblogger van Nederland’ en won een ontmoeting met de schrijver in de trein. ANP maakte deze video van Saskia’s date met Dan Brown, Saskia schreef er deze blog over.

1 februari 2015 – vijf jaar Ciao tutti
Het eerste lustrum van Ciao tutti vieren we met het toenmalige team in Rome. Na een fotoshoot, heerlijke wandelingen, een food tour in Testaccio en de nodige aperitivo’s, schuiven we samen met gastblogger Isaac en zijn vrouw Marina aan bij Bar del Fico voor Ciao tutti’s verjaardagslunch vol verrassingen voor Saskia. In deze blog schuif je nog even mee aan om vijf kaarsjes uit te blazen.

Voor jullie als lezers lanceerden we ter ere van ons vijfjarig bestaan de eerste vijf City Walks, in Verona (die de nieuwsbrieflezers cadeau kregen), Rome, Lucca, Lecce en Florence. Inmiddels zijn er vijftig verschillende stadswandelingen, van Amsterdam tot Trapani – je vindt ze via deze link. Een nieuwe wandeling in Milaan is in de maak.

22 september 2017 – een nieuw logo voor Ciao tutti
Het logo met de stempelletters heeft in 2014 plaats gemaakt voor dit logo:

Het was echter voor onder meer onze social media-accounts niet handig, daar wilden we toch graag een wat stilistischer logo als profielfoto. Vandaar dat we jullie in september 2017 drie nieuwe logo-ontwerpen voorlegden. Jullie kozen massaal voor de Vespa, ook onze favoriet. Sindsdien is de rode scooter te zien op onze website en social media-accounts.

juli 2019 – Aviko’s buurttafel on tour in Toscane
Toscane is voor Saskia een tweede thuis. Ze woonde er een tijdje, eerst in Florence en later in Siena – met als blijvend souvenir een sterk Toscaans accent dat Italianen altijd op het verkeerde been zet over haar afkomst.

Ze kent de regio dan ook als haar spreekwoordelijke broekzak. Toen Aviko haar vroeg om te helpen bij het organiseren van een buurttafel on tour door Toscane, zei Saskia dan ook geen nee. Ze stippelde een mooie route langs Toscaanse lekkernijen uit.

Samen met Janneke Philippi, die een groot deel van de recepten die tijdens de tour op het menu staan heeft ontwikkeld, reisde ze Aviko’s buurttafel achterna om een paar opnames mee te draaien. In deze blog reis je met Saskia en Janneke mee.

1 februari 2020 – jubileumweekend in Rome
En dan vieren we alweer tien jaar Ciao tutti! Gezien de Romeinse start was de Eeuwige Stad het enige denkbare decor voor Ciao tutti’s jubileumfeest.

In het weekend van 1 februari 2020 logeerden we met z’n allen in Rome en toostten we gezamenlijk op alle ervaringen die we de afgelopen tien jaar hebben mogen meemaken, maar vooral ook op de hechte vriendschap die dankzij Ciao tutti tussen deze inspirerende Italiëliefhebbers is ontstaan.

In deze blog laten we jullie meegenieten van dit jubileumweekend, inclusief de vier fotospeurtochten die Saskia voor het hele team maakte.

15 juli 2020 – in de krant met onze City Walk Maastricht
Niet lang na ons tienjarig jubileum gooide corona al onze reisplannen overhoop. In deze blog lees je wat dat voor Ciao tutti betekende. Gelukkig konden we in het voorjaar wel op pad in eigen stad en dus maakte Saskia een Italiaanse wandelroute in Maastricht. De Limburger interviewde haar over deze wandeling en publiceerde twee pagina’s over het ‘Italië aan de Maas’.

Fijn om in deze lastige tijd met zo’n positief verhaal in de krant te mogen staan. Het leverde heel veel leuke reacties op én heel veel wandelaars die de Italiaanse kant van Maastricht ontdekten.

2021 heeft als het goed is ook een paar mooie mijlpalen voor Ciao tutti in petto, maar daarover vertellen we je later meer!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Saskia.
  Wat leuk om de 11 hoogtepunten te lezen
  En wat een energie om dit 11 jaar te doen van hobby naar processie.
  Wij zijn net als jij gek op Toscane en bewaren ook al jouw reisverhalen
  Als er nog een keer zo’n culinaire reis komt dan houden wij ons aanbevolen
  Veel succes verder en op naar 12,5 jaar

 2. Met pijn in mijn hart lees ik dit. Vorig jaar heb ik mijn geliefde land niet kunnen bezoeken. Mijn italiaanse les heb ik moeten missen. En een paar weekjes geleden kreeg ik het berichtje dat mijn leraar er helemaal mee ging stoppen.
  Ik ben normaal een heel positief mens maar nu begin ik toch te denken dat ik ook dit jaar niet naar mijn geliefde land zal kunnen gaan in de zomer. En weet je pas als iets er niet meer is weet je hoeveel je ervan hield. Ik heb het gevoel dat ik alle geleerde woordjes kwijt raak . Wat zou ik ervoor over hebben om weer wat stuntelig te kletsen in het Italiaans . Maar Ciao tutti geeft me wel wat troost metci hiervoor en ga zo door ❤️.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *