Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

15 onbekende(re) bezienswaardigheden in Rome

Alle wegen leiden naar Rome, zo luidt een bekend spreekwoord. Op mooie dagen in mei of september kan het inderdaad wel eens lijken alsof iedereen besloten heeft om de beroemde bezienswaardigheden van Rome met een bezoek te vereren. Maar gelukkig zijn er altijd nog tal van plekken die bijna het hele jaar door rustig zijn en die je vaak bijna helemaal voor jezelf hebt.

We tippen vandaag 15 van deze onbekende(re) plekken in Rome, stuk voor stuk de moeite waard tijdens je volgende bezoek aan de stad!

Centrale Montemartini
Absoluut ons favoriete museum: ‘vergeten’ stukken uit de collectie van de Musei Capitolini staan prachtig opgesteld in een voormalige elektriciteitscentrale. Een unieke combinatie!

Lees meer over Centrale Montemartini

Centrale-Montemartini-Rome (5)

Via Margutta
Misschien wel het mooiste straatje van Rome, Via Margutta. Tussen de drukte bij de Spaanse Trappen en op het Piazza del Popolo vind je hier kleine ateliers, een kunstige fontein, het voormalige woonhuis van filmregisseur Federico Fellini en een paar fijne restaurants.

Ontdek de Via Margutta

Via-Margutta-Rome-fonteinmarmeren-bordjes-Via-Margutta-Rome

Monti
Net zo creatief is de wijk Monti, op letterlijk een steenworp afstand van het Colosseum. Ooit lag hier de Subura, een dichtbevolkte en arme volkswijk in het Rome van de oudheid, vol sjacheraars en prostituees. Nu wordt de buurt bevolkt door kunstenaars, designers en schrijvers en is Monti the place to be voor wie op zoek is naar vintage, handwerk, alternatieve modeboetieks, hippe cafés, wijnbars en restaurants en street food van de beste kwaliteit.

Ga mee op pad in Monti!

Monti-Rome-shoppen-eten (18)Monti-Rome-shoppen-eten (24)

EUR
Een heel andere wijk die de meeste bezoekers van Rome overslaan is EUR, een gebied dat was bedoeld voor de Wereldtentoonstelling die in 1942 had moeten plaatsvinden. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten en in plaats van een Wereldtentoonstelling werd Esposizione Universale di Roma of kortweg EUR  een van de bijzonderste buitenwijken van Rome.

Lees meer over EUR

Colosseo-Quadrato-vierkant-Colosseum-EUR-Rome (10) Colosseo-Quadrato-vierkant-Colosseum-EUR-Rome (8)

Quartiere Coppedè
Wie houdt van bijzondere architectuur moet zeker ook Quartiere Coppedè bezoeken, bij Villa Torlonia (een pareltje van een park, met onder meer La Casina delle Civette, het Anton Pieck-achtige ‘uilenhuisje’). Deze wijk is vernoemd naar de Florentijnse architect Gino Coppedè, die rond 1915 de vrije hand kreeg om hier een aantal unieke huizen neer te zetten. Dat liet Coppedè zich geen twee keer zeggen. Hij leefde zich helemaal uit en werkte tot aan zijn dood in 1926 aan de verfraaiing van de huizen.

Ontdek Quartiere Coppedè & Villa Torlonia

4. Quartiere Coppede

Villa Farnesina
Buiten de gebaande paden vind je niet alleen moderne kunst en architectuur. Zo staan er bijna altijd lange rijen voor de Vaticaanse Musea, met onder meer Michelangelo’s fresco’s in de Sixtijnse Kapel, terwijl je Rafaëls fresco’s in de Villa Farnesina vaak ongestoord kan bewonderen. Zijn plafondfresco’s zijn minstens zo mooi als die van Michelangelo – en bovendien heeft de grote meester hier ook nog een handje aan meegeholpen…

Lees meer over Villa Farnesina

Villa-Farnesina-Rafaël-Rome

Palazzo Altemps
Ook in het Palazzo Altemps zijn we geregeld de enige bezoekers. Je kunt in alle rust de overweldigende hoeveelheid antieke kunst bewonderen die de rijke families van Rome in de loop der tijd hebben verzameld. Vooral de families Borghese, Barberini, Ludovisi en Farnese bouwden aan kostbare collecties.

Lees meer over Palazzo Altemps

Rome-Palazzo-Altemps-1 Rome-palazzo-Altemps-2

Palazzo Matte di Giove
De schitterende Schildpaddenfontein in het hart van het vroegere getto is inmiddels ook bij het grote publiek bekend geworden. Maar weinig mensen wandelen ook even binnen bij het Palazzo Mattei di Giove, waarvan de binnenplaats een ware ode aan het Rome van de oudheid is. De ruimte werd speciaal door Carlo Maderno ontworpen om plaats te bieden aan de antieke marmeren beelden die in bezit waren van de hertog Mattei.

Lees meer over Palazzo Mattei di Giove

schildpadden-fontein-Piazza-Mattei-RomePalazzo-Mattei-Giove-Rome-Orpheus-kijkt-om

Palazzo Valentini
Nóg zo’n relatief onbekend palazzo is Palazzo Valentini. Hier zetelt de provincie Rome, maar als bezoekers kom je voor datgene dat ónder het palazzo te zien is. Hier vond men namelijk een onwaarschijnlijke schat: de archeologische resten van een paar fraaie woonhuizen uit het oude Rome. Vanaf de dag van de vondst zette een team van kunsthistorici, archeologen en architecten alles op alles om die huizen in kaart te brengen, te restaureren en klaar te maken voor openstelling voor het publiek.

Lees meer over het museum onder Palazzo Valentini

Palazzo-Valentini-1

Monte Mario
De romantici onder ons moeten natuurlijk een muntje in de Trevifontein gooien. Ben je echter op zoek naar een écht romantische plek, zonder hordes toeristen maar mét Rome aan je voeten, ga dan naar de Monte Mario, naar het romantische uitzichtpunt van het Parco di Villa Mellini. In het park vind je tegenwoordig het Osservatorio Astronomico e Meteorologico en een restaurant, dat verantwoordelijk is voor de bijnaam van het uitkijkpunt, ‘Lo Zodiaco’.

Meer over de Monte Mario

Monte-Mario-Rome (4) Monte-Mario-Rome (7)

Testaccio – het hart van de Romeinse keuken
Als de liefde door de maag gaat, dan mag een bezoek aan Testaccio niet ontbreken. In deze volkswijk ligt de oorsprong van de Romeinse keuken en je kunt er buitengewoon goed eten. Ook een bezoek aan de overdekte markt (met té veel lekkers) is een aanrader, evenals een wandeling over het prachtige kerkhof aan de voet van de Piramide.

Ontdek (en proef) het hart van de Romeinse keuken!

Campo-Cestio-Testaccio-kerkhof (4) Volpetti-Testaccio-Rome

Een berg vol scherven
Testaccio dankt zijn naam aan de vele potscherven die zich in deze wijk opstapelden – met dank aan de grote overslaghaven die hier ooit lag. De Schervenberg, een enorme berg scherven in het hart van Testaccio, was jarenlang gesloten voor publiek, maar sinds kort is het mogelijk om via de archeologische dienst een bezichtiging af te spreken. Een unieke ervaring!

Lees meer over een bezoek aan de Schervenberg

Schervenberg-Rome-Testaccio (3) Schervenberg-Testaccio-Rome (13)

Street art – Rome als openluchtmuseum
In Testaccio, maar ook in nog minder bekende wijken als Garbatella, Tor Marancia, San Lorenzo, Pigneto en Tor Bella Monaca schitteren de mooiste kunstwerken, gewoon in de buitenlucht.

Ontdek de mooiste street art in Rome

bambino-redentore Tor Marancia Jerico-Tor-Marancia-644x1145

Ondergronds Rome
Ooit al eens een kijkje onder de grond genomen? We tipten Palazzo Valentini al, maar Willemijn deelt nog meer opties voor een bijzondere afdaling in de geschiedenis van Rome, met onder meer de Domus Aerea.

Ontdek ondergronds Rome

Domus-Aurea-Rome-Gouden-Huis-Nero (4)

De mooiste vroeg-christelijke kerken van Rome
Ervaar in onder meer de Santo Stefano Rotondo, de San Clemente en de Santi Quattro Coronati het bijzondere gevoel dat nog altijd heerst op de eerste plekken die als christelijk godshuis werden gebruikt of gebouwd. In sommige kerken ben je met velen; in andere ben je meestal alleen en ervaar je echt een stukje stilte en verdieping.

Ontdek de mooiste vroeg-christelijke kerken

San-Clemente-RomeSanti-Quattro-Coronati-Rome

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Mooie lijst! Ik voeg nog graag Palazzo Barberini toe !

  2. Geweldig deze lijst, dankjewel!
    Voor wie in Trastevere is: bezoek het Ospitale di Santa Francesca Romana. Heel verrassend. Voor 5 euro bezoek je de kerk en het museum. Verbazingwekkend wat je daar aantreft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *