Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De marmeren bordjes van de sfeervolle Via Margutta in Rome

Een van de mooiste straatjes van Rome, dat is een omschrijving die zeker van toepassing is op de Via Margutta.

Ondanks de nabijheid van de toeristische trekpleisters op en om het Piazza di Spagna en het Piazza del Popolo, is de rust in de Via Margutta bewaard gebleven. Het straatje wordt bevolkt door kunstenaars, artiesten, een verdwaalde toerist en – bovenal – de sfeer van weleer.

Via-Margutta-Rome-fontein-2

Thuis voor kunstenaars

Van meet af aan is Via Margutta een thuis geweest voor ambachtslieden en kleine kunstenaars. Vanaf 1600 kreeg deze Romeinse straat ook steeds meer een internationaal karakter, dankzij de buitenlandse kunstenaars die zich er vestigden en de straat omtoverden tot een bohemienachtige omgeving waar iedereen zich onmiddellijk op zijn gemak voelt.

De artistiekelingen zijn gelukkig gebleven en hebben zich niet laten wegjagen door allerlei moderne ontwikkelingen in het centrum van de Eeuwige Stad. Als je de Via Margutta betreedt, waan je je even terug in de tijd. Reis, kijk en lees maar mee!

Via-Margutta-Rome-detail

Er Marmoraro – de bordjesmaker van de Via Margutta

We beginnen bij een van de meest bijzondere werkplaatsen van de straat (op nummer 53), namelijk die van Enrico Fiorentini, oftewel ‘Er Marmoraro’. Deze beroemde ‘bordjesmaker’ – een oude kunstenaar die de kunst van het verzinnen van grappige teksten van zijn vader en grootvader heeft geleerd – zet nog steeds alles wat je maar wil op een mooi bordje voor aan de muur. Voor wie geen inspiratie heeft om zelf iets te verzinnen, heeft hij altijd een passende tekst klaar.

Lees ook: Er marmoraro in de Via Margutta – marmerkunst in Rome

marmeren-bordjes-Via-Margutta-Rome

Deze ‘bordjesmaker’ weet bovendien alles over de geschiedenis van de Via Margutta – en vooral van alle bordjes die in de straat te vinden zijn. Zo wijst hij ons op de allerlaatste druivenrank van de Via Margutta, die nog steeds dapper stand houdt en midden tussen de stenen van een van de gebouwen van de kunstacademie welig tiert. Uiteraard ontbreekt een bordje met de aanduiding dat dit echt de laatste wijnrank van de straat is niet!

Hij zou zijn bijnaam niet waard zijn als hij ons niet zou wijzen op alle andere bordjes in de straat. Een van de oudste dateert volgens hem uit de achttiende eeuw. De tekst die erop te lezen valt, laat niets aan de verbeelding over:

Fontein van de kunstenaars

Ook over de fontein weet hij bijzondere verhalen te vertellen. Dat is niet zo gek als je weet dat de naam van deze fontein Fontana degli Artisti (fontein van de kunstenaars) is.

Er zijn dan ook veel elementen te zien die verwijzen naar de wereld van de kunst, zoals penselen, ezels, doeken, maskers en beeldhouwinstrumenten. De fontein staat hier sinds 1927 en is een geliefde ontmoetingsplek voor de kunstenaars en galeriehouders van de Via Margutta.

Via-Margutta-Rome-fontein

Het huis van filmregisseur Federico Fellini

Op het huidige nummer 110, het oudste gebouw van de straat, hebben Federico Fellini en Giulietta Masina gewoond. Het gebouw is te herkennen aan de karikatuur van de twee filmsterren, die naast de voordeur hangt.

Enrico toont ons het bordje met zoveel trots, dat we hem vragen wie het bordje heeft gemaakt. Hij glimlacht breed en wijst op zijn borst. ‘Ik natuurlijk!’ roept hij uit. ‘Naar een ontwerp van Nino Za, dat wel, maar ja, ik moest het in het marmer overbrengen…’

Fellini - Margutta

De tekst die hij erbij heeft gezet brengt het unieke karakter van de straat meer dan treffend tot uiting:

Quante strade rare e belle
so l’orgoglio dé sto monno
che t’incanti ner vedelle.
Io però sai che risponno?

Via Margutta ormai è lampante
che le batte tutte quante
perché è unica e speciale
e ner monno nun c’è uguale!

Het huis uit de film Roman Holiday

Toch zijn dit niet de enige filmsterren die in de Via Margutta een thuis vonden. In de film Roman Holiday geeft Gregory Peck de taxichauffeur de opdracht naar Via Margutta 51 te rijden. Zijn filmonderkomen is aan de prachtige cortile, binnenhof, achter de huidige werkplaats van Enrico. Wij zouden zo met een van beiden willen ruilen…

Gelukkig biedt de straat genoeg restaurantjes waar je ook ’s avonds van de heerlijke sfeer kunt genieten. Mijn persoonlijke favoriet is Osteria Margutta, alleen al vanwege de bijzondere inrichting (ga zeker even binnen een kijkje nemen!). Hier vier je elke minuut van de dag la dolce vita in ottima forma!!

Via-Margutta-Rome-Osteria

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Wat een leuk verhaal over die bordjes!
    Ik ben er ook gek op en gelukkig heb ik ook een hele mooie en toepasselijke
    bij de deur hangen.:)!!!

  2. Een Idyllisch straatje, onwetend van haar geschiedenis hebben we daar genietend doorheen gelopen. Bij toeval bij de marmerkunstenaar een bordje gekocht die in ons huis in Italië hangt, Piano piano.
    Een aanrader om te wandelen in Via Margutta!

  3. Het wordt tijd dat ik weer eens een reisje naar Rome boek. Elke keer iets nieuws ontdekken. Het mooiste dat er is.

  4. Ik ga over een paar weken naar Florence en Rome en dit straatje ga ik zeker bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *