Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Passie voor pasticciotti – op bezoek bij de bakkerij van Luca Capilungo in Lecce

Na terugkomst van een tour door Italië schuift de wijzer van de weegschaal elke keer onverbiddelijk een beetje verder door. De oorzaak is niet moeilijk te vinden: de continue stroom lekkernijen die ons worden voorgeschoteld, van ’s ochtends vroeg tot ver na middernacht.

Zo ook in Lecce. Na een ontbijt bestaande uit een stuk(je) chocoladetaart en twee sterke espresso’s staan we om tien uur in de bakkerij van Luca Capilungo. Luca zelf is er al sinds vier uur die ochtend, druk bezig met het bereiden van zijn specialiteit: pasticciotti.

pasticciotti-Lecce-Puglia

De pasticciotti zijn in Lecce en omstreken sowieso al beroemd (je bent volgens de locals niet in Lecce geweest als je geen pasticciotto hebt geproefd), maar de pasticciotti van Luca zijn nog eens een klasse apart. Uit de wijde omtrek komen mensen speciaal naar zijn bakkerij aan de Via Bari in Lecce om deze zoete lekkernij te halen. Luca bakt dan ook gemakkelijk zo’n 300 pasticciotti op een dag!

Hij dirigeert ons naar een hoek van de bakkerij, die volop in bedrijf is vanwege alle taarten, gebakjes en andere lekkernijen voor het paasweekend. Ondanks zijn stoere uiterlijk – lang haar, een baardje en armen vol tattoos – is Luca ietwat verlegen. Pas als zijn handen het deeg voor de pasticciotti kneden en hij vertelt over zijn grote passie, zien we de echte Luca tevoorschijn komen.

Met twinkelende ogen en brede armgebaren vertelt hij over zijn liefde voor het bakkersvak, die op zijn dertiende ontstond. Sindsdien is de passie voor patisserie alleen maar gegroeid. Elke ochtend staat hij om vier uur in de dan nog lege bakkerij; elke dag trekt hij als laatste de deur achter zich dicht. Nooit verzuimt hij; hij heeft zelfs al in jaren geen vakantie meer gehad. Hij is te zeer verknocht aan zijn bakkerij en aan zijn dagelijkse dosis pasticciotti.

Die vorderen inmiddels gestaag. We moeten snel zijn als we zowel zijn verhaal willen optekenen als foto’s willen maken. Het eerste laagje deeg ligt al in de roestvrijstalen vormpjes, allemaal met de hand gemaakt.

pasticciotti-Lecce-Puglia (1) pasticciotti-Lecce-Puglia (4) pasticciotti-Lecce-Puglia (5) pasticciotti-Lecce-Puglia (7)

In één vloeiende beweging vult Luca het deeg in de vormpjes met een flinke dot banketbakkersroom met citroen, waarna hij er een tweede lap deeg overheen vouwt. Bijna teder neemt hij de vormpjes vervolgens één voor één in zijn handen, om het overtollige deeg te verwijderen.

pasticciotti-Lecce-Puglia (2) pasticciotti-Lecce-Puglia (3) pasticciotti-Lecce-Puglia (10)pasticciotti-Lecce-Puglia (8) pasticciotti-Lecce-Puglia (9)

Wat overblijft zijn kleine taartjes, die hij soepel bestrijkt met wat eigeel zodat ze straks in de oven mooi goudbruin zullen kleuren. Zijn grote handen schikken de gebakjes op een bakplaat – en ja, vooruit, dan wil hij ook zelf wel echt even poseren.

pasticciotti-Lecce-Puglia (11) pasticciotti-Lecce-Puglia (12) pasticciotti-Lecce-Puglia (13) pasticciotti-Lecce-Puglia (14)

Met een plaat vol pasticciotti lopen we door de bakkerij naar de oven. Luca schuift ze er meteen in, zodat we voor vertrek nog even kunnen proeven van zijn passie.

pasticciotti-Lecce-Puglia (15) pasticciotti-Lecce-Puglia (16) pasticciotti-Lecce-Puglia (17)

Dat smaakt naar meer, dus de hele schaal gaat schoon op. Tot groot genoegen van Luca, die ons dan ook maar het recept toevertrouwt, zodat we zijn grote trots ook thuis kunnen maken. Kijken of ze net zo mooi worden als de pasticciotti van Luca…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. En wat waren ze heeeeeerlijk! Het is dat ik geen oven heb, anders had ik ze zelf al gemaakt 🙂
    Aniek – http://www.italieuitgelicht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *