Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het mooiste stukje Comomeer gezien vanaf het water

In het noorden van Italië, omringd door de uitlopers van de Alpen, ligt het Lago di Como, het Comomeer. Het op twee na grootste meer van Italië staat bekend om zijn luxe villa’s en hotels. Het trekt al sinds de Romeinse tijd als een magneet de rijken der aarde aan. Ook nu hebben veel beroemdheden een buitenverblijf aan het meer.

Het meer is grofweg in drie stukken te verdelen. In het westen, van Como tot Bellagio, strekt zich het meest mondaine deel uit. Hier vind je prachtige villa’s en hotels. Hier is het klimaat ook wat aangenamer, doordat de bergen het meer beschermen tegen de koude noordenwind.

In het noorden daarentegen waait het bijna onafgebroken. Dit deel is ideaal voor watersporters. Zeilers, surfers en kitesurfers kunnen hier naar hartenlust het water op.

De oostelijke arm loopt van Lecco naar Bellagio en is van origine de industriële kant van het meer. Hier stonden vroeger vooral veel fabrieken, waardoor het nog altijd wat minder toeristisch is dan de andere stukken van het meer.

Erwin neemt je mee naar het volgens hem mooiste stukje van het Comomeer, gezien vanaf het water. Spring aan boord voor een boottour van Varenna via Tremezzo, Villa Balbianello en Bellagio weer terug naar Varenna.

Erwin: ‘Meteen bij aankomst in Varenna worden mijn vrouw Nicole en ik betoverd door de prachtige ligging van het dorp, met grandioze vergezichten over het Comomeer. Op de achtergrond zien we de Alpen oprijzen, met op de toppen de laatste restjes sneeuw.

We lopen over het lieflijke Piazza San Giorgio naar een van de vele smalle steegjes die naar de oude vissershaven leiden. Via een van de steile trappen wandelen we naar beneden, waar we oog in oog staan met het meest schilderachtige stukje van Varenna.

De oude vissershaven is het kloppende hart van het dorp, met vele restaurantjes en barretjes. De zon schijnt volop en op de terrasjes geniet iedereen van het lekkere eten en drinken en vooral het prachtige uitzicht over het meer. Het geluid van de golven die zachtjes op de kant slaan, maakt het plaatje compleet.

Tijd om aan een van de tafeltjes plaats te nemen hebben we nu echter niet, want aan het einde van de haven zien we onze boot al aangemeerd liggen aan de steiger. Kapitein Marco van Taxi Boat Varenna staat ons al op te wachten. Hij zal ons vandaag meenemen over het Comomeer.

Als een ware gentiluomo helpt Marco ons aan boord van zijn prachtige Bionda, een elegante taxiboot in Venetiaanse stijl, een lust voor het oog. Voor we vertrekken neemt hij de veiligheidsinstructies met ons door en laat hij ons zien waar de oplaadpunten voor mobiele telefoons zitten. Geen overbodige luxe aangezien er veel foto’s gemaakt zullen worden onderweg.

Als de motor is gestart, gaan de trossen los en kiezen we het ruime sop van het Comomeer. Met de wind in onze haren genieten we van het uitzicht. Varenna vanaf het water is nóg magischer, met al die gekleurde huizen. Che bella!

We varen op volle snelheid naar de overkant van het meer. Dit is het breedste stukje van het Comomeer, met viereneenhalve kilometer. Cadenabbia is het eerste dorp waar we langs varen. Marco stopt nog even om de route uit te leggen en ons wat wetenswaardigheden over het meer te vertellen.

We gaan van boord bij Villa Carlotta in Tremezzo. De bouw van de villa startte aan het eind van de zeventiende eeuw. Nog altijd vind je er een omvangrijke kunstcollectie, maar de grootste trekpleister is de gigantische botanische tuin (die wel zeventigduizend vierkante meter meet).

Niet ver van Villa Carlotta schittert een van de vijfsterrenhotels die aan het meer te vinden zijn, Grand Hotel Tremezzo. Marco vertelt ons dat een kamer hier gemiddeld rond de duizend euro per nacht kost. Het is dan wél inclusief ontbijt, zo glimlacht hij.

Als we verder langs het prachtige dorp Tremezzo varen, vertelt Marco er lustig op los. Hij werd geboren in het dorpje Bellano, verderop aan het Comomeer, waar hij nog steeds woont. Hij weet als geen ander wat er allemaal te zien is en wat zich hier allemaal afspeelt.

Zo vertelt Marco dat de omgeving van het Comomeer een rijk stukje Italië is, mede doordat veel Italianen die hier wonen in Zwitserland werken. De lonen liggen daar fors hoger dan in Italië en zo is het dagelijks leven aan het meer relatief voordelig.

Als we iets verder varen, zien we de prachtige openbare tuin van Villa Meier. De villa zelf is door al het groen niet te zien, maar een deel van de enorme tuin met fontein is vanaf het water goed te bewonderen. Omdat het een openbare tuin is, is het voor de locals een populaire plek om te wandelen en te zonnen.

Direct naast de tuin staat de Chiesa San Lorenzo. Dit is de belangrijkste kerk van Tremezzo en de enige kerk aan het Comomeer met een achthoekige koepel.

Tijdens het varen komen we ogen tekort. Als we achterom kijken, zien we Tremezzo en Bellagio met daarachter de hoogste berg van het Comomeer, de Monte Legnone (met een hoogte van maar liefst 2609 meter). Maar ook op het water zelf valt voldoende te zien. Stiekem hopen we een echte Riva te zien varen, maar helaas scheert die niet voorbij. Wél zien we een schitterende Comitti.

Inmiddels zijn we gearriveerd bij Villa Balbianello. Deze schitterende villa ligt op het puntje van het beboste schiereiland Lavedo. De villa kreeg wereldwijde bekendheid nadat er scènes van de Hollywood kaskrakers Star Wars: Episode II Attack of the Clones (2002) en James Bond: Casino Royale (2006) werden opgenomen.

Voordat onze schipper zijn Bionda met grootste precisie bij de privéaanlegplaats aanmeert, laat hij nog even de scènes uit beide films op een tablet zien. Marco helpt ons vervolgens met het uitstappen bij de villa waar we hartelijk welkom worden geheten.

We krijgen ons toegangskaartje met daarop het tijdstip voor een rondleiding door de villa. Als we door de tuin lopen, genieten we van de prachtige Bionda die rustig dobberend op ons wacht.

Na bijna twee uur ronddwalen op het terrein van Villa Balbianello is het weer tijd om aan boord te gaan. Met pijn in ons hart nemen we afscheid van deze prachtige plek, die wij de bijnaam ‘het paradijs op aarde’ hebben gegeven. Als we wegvaren van de aanlegsteiger genieten we nog één keer van het uitzicht op de tuin en de villa.

Veel tijd om terug te kijken is er echter niet, want de volgende villa is alweer in zicht: Villa La Cassinella. Marco vertelt dat men ervan uitgaat dat de villa eigendom is van de flamboyante Sir Richard Branson, maar zelf ontkent hij dit stellig.

De villa met schitterende tuin en cipressen die wel drie maal per jaar worden gesnoeid, is alleen per boot of helikopter te bereiken. Voor wie een goed gevulde bankrekening heeft, is de villa overigens ook te huur.

We vervolgen onze route en steken het meer over richting het schilderachtige Bellagio. Voor we daar aankomen, passeren we Villa Melzi. De opvallende witte villa heeft maar liefst drieëntwintig schoorstenen. Marco vertelt dat er dus ook net zo veel openhaarden aanwezig zijn, hetgeen al aangeeft dat het een zeer luxe villa was (en nog altijd is). Rond de villa ligt een enorme botanische tuin in Engelse stijl die geopend is voor publiek.

Aan het einde van de tuin begint het dorpje Bellagio. Net als Varenna heeft Bellagio de bijnaam ‘parel aan het meer’. Het ligt uniek, precies op de plek waar de drie armen van het meer samenkomen. Als we langs Bellagio varen, hebben we goed zicht op de vele luxe hotels die de boulevard sieren. Tijdens de tour stoppen we niet in Bellagio, maar we weten wel dat we snel een bezoek moeten brengen aan dit schilderachtige plaatsje.

Als we Bellagio zijn gepasseerd, spreekt Marco de vele paardenkrachten van Bionda aan en steken we het meer over richting Fiumelatte, net ten zuiden van Varenna. Het dorpje trekt mensen van heinde en verre omdat hier de kortste rivier van Europa is te vinden, de Fiumelatte (‘melkrivier’), die slechts tweehonderdvijftig meter lang is.

De naam van de rivier verwijst naar de constante witte kleur van het water, aangezien het met veel geweld in een zeer steile hoek naar het meer stroomt.

Vanaf Fiumelatte is het nog maar een klein stukje varen naar Varenna. Het uitzicht op het dorp is ook bij aankomst fenomenaal, met als achtergronddecor de besneeuwde Alpen.

Aan de rand van Varenna staat de prachtige Villa Monastero, wederom met een botanische tuin. De villa vormt regelmatig het decor voor politiek overleg, ver weg van de paparazzi.

Wij varen nog een rondje om het dorp heen, richting de vissershaven. Als we weer veilig aangemeerd liggen aan de steiger, nemen we afscheid van Marco en zijn Bionda, met al die prachtige vergezichten nog op ons netvlies.

Praktische informatie
Taxi Boat Varenna biedt verschillende tours aan. Erwin en Nicole boekten de Central Lake Como boat tour & visit to Villa Balbianello. De kosten voor deze tour (die ongeveer tweeëneenhalf uur duurt) bedragen € 60,00 per persoon, inclusief bezoek aan Villa Balbianello (een rondleiding in de villa met gids en bezoek aan de tuinen). Het is ook mogelijk de tour te boeken zonder bezoek aan Villa Balbianello, dan betaal je € 30,- per persoon en ben je ongeveer één uur onderweg.

Voor meer informatie over de verschillende tours, tijden en andere mogelijkheden is het raadzaam om de website van Taxi Boat Varenna te bezoeken.

Meer gedetailleerde informatie over de villa’s die wij vanaf het water hebben kunnen aanschouwen is te vinden in de blog ‘De mooiste tuinen rondom het Comomeer en het Lago Maggiore’.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Vincent Rondwijk

    Het lijkt mij ook fantastisch om een trip naar het Comomeer te maken in de zomer. Met name het varen en het genieten van het water en de zon spreekt mij aan. Ook leuk om te weten dat je gemakkelijk op verschillende plekken kan aanmeren om plaatsen te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *