Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste tuinen rondom het Comomeer en het Lago Maggiore

Rondom de Italiaanse meren vind je een aantal van de mooiste tuinen van Italië. Stuk voor stuk groene oases – met in het voorjaar een adembenemend mooie kleurenpracht – om verliefd op te worden.

Om urenlang in te dwalen, je longen te vullen met schone lucht en de geur van bloemen, planten, kruiden en bomen diep op te snuiven. Om je te laten betoveren door mythologische beelden, klaterende fonteinen, weidse vergezichten en romantische prieeltjes.

We tippen een aantal van deze tuinen aan het Comomeer en het Lago Maggiore, waar je even de hectiek van alledag achter je kunt laten en je onder kunt dompelen in de schoonheid van de natuur, om tot rust te komen én nieuwe inspiratie op te doen.

Villa Melzi – Bellagio
Francesco Melzi d’Eril, de hertog van Lodi, vice-president van de allereerste Italiaanse Republiek en persoonlijke vriend van Napoleon, besloot aan het begin van de negentiende eeuw een zomervilla te laten bouwen in Bellagio, aan het Comomeer. Het tuinontwerp werd gemaakt door Luigi Canonica en Luigi Villoresi, die ook verantwoordelijk waren voor het groen rondom de koninklijke residentie in Monza.

Tussen 1808 en 1810 werd het landgoed stukje bij beetje zoals het nu nog altijd te bewonderen is, op het snijvlak van bergen en water, met naast veel bloemen, planten en bomen een prachtig monument voor de Italiaanse dichter Dante en zijn grote liefde Beatrice. Dit beeld zou Liszt hebben geïnspireerd tot zijn Dante Sonate. De oude sinaasappelkas biedt tegenwoordig onderdak aan allerlei memorabilia en prenten uit de tijd van de eerste Italiaanse republiek.

Villa Melzi is dagelijks geopend van 25 maart tot en met 31 oktober. Je kunt de tuin bezoeken van 9.30 tot 18.30 uur. Meer informatie vind je op de website van Villa Melzi.

Villa Carlotta – Tremezzo
De grote trots van Tremezzo is een aantal bijzonder mooie villa’s, waaronder Villa Carlotta. De villa dankt haar naam aan Charlotte van Pruisen, die hier in de tweede helft van de negentiende eeuw woonde. Deze Charlotte, oftewel Carlotta, kreeg de villa als huwelijksgeschenk van haar moeder, prinses Marianne der Nederlanden.

De villa is inmiddels omgetoverd tot een museum, zodat je een idee krijgt hoe de adel in die tijd een buitenverblijf inrichtte.

Mooier nog dan de villa zelf zijn de botanische tuinen rondom de villa, met in het voorjaar één grote kleurenpracht dankzij de bloeiende azalea’s en rododendrons. Dankzij de groene vingers en passie voor tuinieren van Charlottes echtgenoot, George II van Saksen-Meiningen, werd de al schitterende tuin nóg mooier.

Neem dan ook zeker de tijd om hier heerlijk rond te dwalen en laat je verleiden door bijzonder mooie hoekjes, verliefde zwanen in het groen en het uitzicht over het Comomeer.

Villa Carlotta is geopend van half maart tot eind oktober. Meer informatie vind je op de website van Villa Carlotta.

Villa d’Este – Cernobbio
Dit superdeluxe hotel ligt in Cernobbio, direct aan de oevers van het Comomeer. De villa werd echter niet gebouwd als hotel, maar als privévilla voor kardinaal Tolomeo Gallio, naar een ontwerp van Pellegrino Tibaldi, in 1568.

Eind achttiende eeuw werd het landgoed gekocht door markies Bartolomeo Calderara, voor zijn vrouw Vittoria Peluso. Dat was nog eens een cadeau!

In 1815 werd de villa door Caroline van Brunswijk, echtgenote van de toekomstige koning van Engeland, George IV, onder handen genomen. Zij gaf het landgoed de naam Nuova Villa d’Este. In 1856 werd er naast deze villa nóg een villa in het park gebouwd, het Hotel de la Reine d’Angleterre (Hotel van de Koningen van Engeland). In 1873 werd ook de andere villa, Villa d’Este, opengesteld als hotel – een functie die de villa tot op de dag van vandaag vervult.

In de tuin vind je naast beelden, fonteinen en heel veel groene schatten een prachtig ninfeo, geheel bekleed met mozaïek. Adembenemend mooi!

Ook heerlijk is de Giardino dello Chef (‘Tuin van de Chef’), waar de chef de scepter (of beter gezegd de gieter en de hark) zwaait. Tussen de Viale dell’Erocole en het Tempietto di Telemaco vind je geurige kruiden en verse groente die de chef gebruikt voor zijn recepten.

Villa d’Este is geopend van half maart tot half november. Meer informatie vind je op de website van Hotel Villa d’Este.

Villa del Balbianello – Lenno
Op het uiterste puntje van het schiereiland Lavedo, in Lenno, schittert de tuin van Villa Balbianello. Dankzij de ligging van de tuin, hoog boven het water, heb je er een schitterend uitzicht over het Comomeer. Maar ook de tuin zelf mag er zijn, met statige beelden.

Villa del Balbianello is overigens een echte filmster. De villa schitterde onder meer in de James Bond-film Casino Royale (uit 2006), in een dubbelrol nog wel. Herken je het gebouw als het ziekenhuis én als de plek waar de Zwitserse bankier de code kreeg om zijn geld over te kunnen dragen? Ook in de film Star Wars: Episode ll – Attack of the Clones (uit 2002) is er een rol weggelegd voor Villa del Balbianello.

En dat voor een dame op leeftijd… Villa del Balbianello werd namelijk al in 1787 gebouwd, op de plek waar eerst een klooster stond, in opdracht van kardinaal Durini. Na de dood van de  kardinaal, in 1796, werd de villa gekocht door Giuseppe Arconati Visconti, die de tuin liet verfraaien. In 1974 kwam de villa in handen van een ontdekkingsreiziger, die zijn eigendom na zijn dood naliet aan de FAI (Fondo per l’Ambiente Italiano), die de villa beheert.

Villa Balbianello is geopend van half maart tot half november. Op dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag kun je de villa en de tuinen bewonderen van 10.00 tot 18.00 uur. Meer informatie vind je op de FAI-website van Villa del Balbianello.

Giardino d’Amore – Isola Bella
Niet alleen de naam van de Giardino d’Amore (‘Tuin der Liefde’) is prachtig, ook de ligging is bijzonder. De Giardino d’Amore bevindt zich namelijk op Isola Bella (‘Mooi Eiland’), midden in het Lago Maggiore.

Het eiland, dat deel uitmaakt van de zogeheten Borromeïsche Eilanden, zou zijn vernoemd naar Isabella, de vrouw van Carlo III Borromeo – een van de telgen van een bankiersfamilie die van oorsprong afkomstig is uit Toscane maar zich later vestigde in Milaan.

Het was Carlo die opdracht gaf om van het rotsachtige eiland een waar paradijs te maken, met terrassen vol bloemen en planten, fonteinen en andere waterpartijen, beelden en grotten, waterlelies en obelisken, citroenbomen en in geometrische patronen aangelegde heggen.

Zijn zonen Vitaliano en Giberto zetten zijn droom voort en zorgden ervoor dat de tuinen voltooid werden, met op het hoogste punt – als een soort van kroon – een beeld van een eenhoorn, het symbool van de Borromeo-familie.

Isola Bella werd voor het eerst beschreven als isola incantata (‘betoverend eiland’) door de Engelsman Gilbert Burnet, die Italië bezocht in 1686. Hij reisde onder meer naar het Lago Maggiore en Isola Bella. In navolging van Burnet bezochten vele Noord-Europese reizigers het eiland op hun Grand Tour en Isola Bella groeide uit tot een van de bekendste eilanden van het Lago Maggiore.

Isola Bella is te bezoeken van half maart tot eind oktober. Je kunt er terecht van 9.00 tot 17.30 uur. Wanneer je ook de tuinen van Isola Madre, eveneens in het Lago Maggiore, wil bezoeken, kun je een combiticket nemen voor beide eilanden.

Isola Madre
Ook het Isola Madre, het grootste van de Borromeïsche eilanden, is voor tuinliefhebbers een must see. De botanische tuin op dit eilandje is een van de oudste tuinen van heel Italië, met onder meer eeuwenoude olijf- en palmbomen.

Het eiland werd in de negentiende eeuw getransformeerd tot één groot park, met onder andere azalea’s, blauwe regen, camelia’s, citrusbomen, hibiscus, en rododendrons. Tussen alle kleurenpracht lopen prachtig gekleurde pauwen.

Op het eiland vind je ook de grootste kashmircipres van heel Europa, die al meer dan tweehonderd jaar in de bodem van het eiland wortelt. Helaas zorgde een recente storm voor flinke schade, maar de boom lijkt vooralsnog gered.

In de villa vind je een geschilderde tuin, met een schitterend trompe l’oeil fresco van bloemen en een knusse pergola, waar je zo onder plaats zou willen nemen.

Isola Madre is van eind maart tot half oktober te bezoeken. Meer informatie vind je op de website van het Isola Madre.

Villa Taranto – Pallanza
Zelfs de haastigste bezoeker kan niet anders dan een paar uur ongestoord en onbezorgd door de tuinen van Villa Taranto dwalen, zo mooi is het hier. Je wordt onmiddellijk betoverd, door de fontein met putti, de coniferenlaan, een doolhof vol dahlia’s, enorme waterlelies, de unieke terrastuinen en een zee aan lotusbloemen, vlak bij het Lago Maggiore.

De tuin is de erfenis van een Schotse kapitein, die de villa vernoemde naar een van zijn voorvaderen, Marshal McDonald, die onder Napoleon benoemd was tot Hertog van Taranto. In 1931 begon men in opdracht van de kapitein met de aanleg van de tuin, die een kleine tien jaar later helemaal af was.

Naast prachtige bloemen en beelden is de tuin ook beroemd om zijn waterpartijen, waarvoor water wordt gebruikt dat direct uit het Lago Maggiore wordt gepompt.

De tuin van Villa Taranto is van half maart tot begin november dagelijks geopend, van 8.30 tot 18.30 uur (in maart en oktober sluiten de deuren wat eerder). Meer informatie vind je op de website van Villa Taranto.

Parco della Villa Pallavicino – Stresa
In 1855 wilde Ruggero Bonghi, een goede vriend van schrijver Alessondro Manzoni (vooral beroemd vanwege zijn roman I promessi sposi) graag een grote villa in Stresa, een dorpje aan het Lago Maggiore, laten bouwen. Villa Pallavicino was het resultaat.

De hertog van Villombrosa kocht het optrekje van Bonghi over en liet het uitbreiden. Ook liet hij verschillende bomen planten, waaronder een aantal in Italië zeer zeldzame soorten. De hertogen van Pallavicino namen op hun beurt het stokje van de hertog over en breidden het landgoed verder uit, met bloemen en planten, prieeltjes, beelden, een rozentuin, een klein tuinhuis en andere decoratieve elementen.

Het park strekt zich nu over ongeveer vijftien hectare uit. Van eeuwenoude kastanjebomen tot majestueuze coniferen, van magnolia’s tot platanen. De meest bijzondere bewoners zijn echter niet de bomen, planten en bloemen, maar de dieren: van kangoeroes tot zebra’s, van herten tot pauwen en lama’s – ze wandelen allemaal door het groen. Het meertje is het thuis van eenden, zwanen en andere watervogels, terwijl de bomen bevolkt worden door papegaaien, toekans en andere vogelsoorten van ver weg en dichtbij.

Het Parco della Villa Pallavicino is van maart tot oktober dagelijks geopend, van 9.00 tot 18.00 uur. Van begin april tot eind september kun je er nog een uurtje langer terecht, tot 19.00 uur. De kassa sluit steeds twee uur eerder. Meer informatie vind je op de website van het Parco della Villa Pallavicino.

Nog meer mooie tuinen in Italië
De Ciao tutti Special Giardinissimo omvat de mooiste tuinen van heel Italië. Met deze unieke tuinenselectie, die meer dan 100 tuinen en ruim 600 pagina’s beslaat, valt er lekker veel te genieten. Een voorproefje bekijk je via deze link.

Bestel Giardinissimo

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *