Ga op pad met onze City Walks!

MMMugello – 10x culinair genieten in de Mugello

Wie in Toscane vakantie viert, moet natuurlijk ook lekker veel proeven van al het lekkers dat er te vinden is. Eerder deelden we 125 culinaire adressen in Florence, in deze blog tippen we tien heerlijke adresjes in de Mugello, de streek nét ten noorden van de stad. Buon appetito!

Il Colle è – bar, markt, restaurant & delicatessen onder één dak
Een koffiebar, markt, delicatessenwinkel, traiteur en restaurant ineen, dat is il Colle è (Via del Lago 26, Barberino di Mugello). Je vindt er een keur aan vers geoogste groenten, fruit van het seizoen, goede olijfolie, pasta, vers gebakken brood en kazen in alle soorten en maten.

Bij de verse vleeswaren proef je écht Toscaanse lekkernijen als bistecca van Chianina-runderen, finocchiona (venkelworst) en cinta senese (een zeer speciaal varkentje uit Siena). Ook is er een afdeling voor verse vis, die direct vanuit de Toscaanse vissershavens wordt binnengebracht.

Er is een bar waar je terecht kunt voor lekkere koffie met een zoet broodje of taartje. Later op de dag maken de kopjes koffie plaats voor glazen wijn en Aperol Spritz, voor een gezellige aperitivo.

Geen zin om boodschappen te doen en zelf te koken? Il Colle è heeft ook een gastronomia waar je terecht kunt voor street food, vers belegde broodjes en eenvoudige warme gerechten. Ook kun je hier dagelijks een aantal Toscaanse gerechten vinden om mee te nemen. Wat denk je van een pannetje ribollita (een goed gevulde soep) of peposo (een stoofschotel van gepeperd rundvlees) of een klassieke lasagne voor in je vakantiehuis? Nog even in de oven en je kunt zo aan tafel!

Op de bovenste verdieping vind je een restaurant, waar je aanschuift voor traditionele gerechten uit de Toscaanse keuken. Smul van verse pasta met stevige sauzen, perfect gegrild vlees en cantuccini met een glaasje vin santo om de koekjes in te dopen.

L’Angolo 27 – het lekkerste hoekje van Barberino di Mugello
Op naar het lekkerste hoekje van het Piazza Cavour in Barberino di Mugello. Hier huist L’Angolo 27, een klein restaurant waar je terecht kunt voor zowel lunch als diner.

Wij schuiven aan voor de lunch en genieten als antipasto van een bord vol coccoli (gefrituurde deegwaren) met rauwe ham en burrata. Heerlijk, maar de portie is zo ruim dat we de pasta met pistachenootjes die volgt met moeite op krijgen. Geen plek meer voor een toetje, maar dat maken we een volgende keer goed!

La Casa di Caccia – een kaart vol wild
In dit ‘huis van de jacht’ zorgen Mirella en Rudy ervoor dat het je culinair gezien aan niets ontbreekt. Je geniet er van typisch Toscaanse gerechten, verse huisgemaakte pasta’s, mooie wijnen en een werkelijk goddelijke olijfolie. Natuurlijk staat ook de buit van de jagers regelmatig op de kaart, met afhankelijk van de oogst konijn, hert, fazant of wild zwijn. Voor de liefhebbers bakt pizzaiolo Edoardo overigens ook de lekkerste pizza’s in de houtoven.

Wij genieten er van een bord vol goed belegde crostoni, met onder meer kippenlevertjespaté en paddenstoelen, gevolgd door ravioli ripieni di carciofi conditi con porro, zucca e porcini (ravioli gevuld met artisjokken, met een saus van prei, pompoen en eekhoorntjesbrood).

Als hoofdgerecht smullen we van coniglio alla Vernaccia, konijn gestoofd in Vernaccia, de heerlijke witte wijn die in San Gimignano wordt gemaakt, en er is crostata voor toe.

Je vindt La Casa di Caccia aan de Via di Galliano 17-19 in Barberino di Mugello. Wie na al dat lekkers wil blijven slapen, dat kan: bij La Casa di Caccia hoort ook een agriturismo.

Passaguai – voor een uitgebreide aperitivo
Na een dagje toeren door de Mugello schuif je bij Passaguai (Piazza Garibaldi2, Borgo San Lorenzo) aan voor een uitgebreide aperitivo. Je kunt hier heerlijke taglieri, planken, vol vleeswaren en kaas bestellen. Blijven dineren kan ook, er is een kleine maar fijne menukaart en een uitgebreide keuze aan wijnen en bijzondere bieren.

Vino in Tavola – voor de lekkerste souvenirs
Ben je op zoek naar lekkere souvenirs voor de thuisblijvers of om zelf thuis nog heerlijk na te genieten van je vakantie? Bij Vino in Tavola (Piazza Dante 22, Borgo San Lorenzo) vind je ze in alle soorten en maten: van Martelli-pasta tot worstjes, van flessen wijn (al kun je ook je eigen fles meenemen om te vullen) tot verschillende soorten pecorino.

Proef de Chianti Rufina van Frascole
Er wordt in de Mugello ook wijn gemaakt – en nog een heel goede ook! Even buiten het kleine dorpje Dicomano schittert Azienda Agricola Frascole, een kleinschalige wijnboerderij die wordt gerund door Enrico en Elisa.

Het domein is zo’n honderd hectare groot en omvat naast wijngaarden ook een agriturismo. Dankzij de ligging, op vierhonderd meter hoogte, kijk je vanaf de wijnboerderij zover het oog reikt uit over de wijngaarden. De laagst gelegen wijnranken groeien op 350 meter hoogte, de hoogst gelegen wijngaarden vangen de zonnestralen op 470 meter hoogte.

In deze blog nemen we je mee naar Frascole en laten we je onder meer proeven van hun door de zon gekuste krachtpatser.

Het traditionele gerecht van de Mugello: tortelli di patate
Een van de gerechten waar de Mugello in heel Italië bekend om is, zijn de tortelli di patate, met aardappel gevulde pasta. Er worden speciale aardappelen voor gebruikt, die perfect zijn om de puree van te maken waarmee de tortelli worden gevuld.

Wij proefden ze op allerlei plekken, maar een van de lekkerste borden vol tortelli aten we bij Locanda L’Antica Porta di Levante in Vicchio, waar we ook een kijkje mochten nemen in de keuken om te zien hoe de tortelli worden gemaakt.

Ook bij Fattoria Il Palagio, even buiten Scarperia, smaken de tortelli meer dan goed. Ze worden hier geserveerd met een robuuste ragù, om je vingers bij af te likken!

Gelateria Sottani – het lekkerste ijs van de Mugello
Sottani is een authentieke bar/gelateria, midden in de Mugello. De ijssmaken volgen de seizoenen, met in de herfst bijvoorbeeld kastanje-ijs (met de beroemde kastanjes uit de Mugello) en in het voorjaar ijs van nespole (Japanse mispels). De smaak Buontalenti (vernoemd naar de vermeende uitvinder van gelato) is hier buonissimo, maar ook de ijstaarten en semifreddi zijn om je vingers bij af te likken. Je vindt Gelateria Sottani aan de Via Forlivese 93 in località San Francesco in Pelago.

Osteria Il Castagno – eten op de regiogrens
Precies op de grens van Toscane en Emilia-Romagna ligt de kleine maar sfeervolle Osteria Il Castagno (Località Misileo 4-6, Palazzuolo sul Senio). De perfecte plek voor een laagdrempelige maar superlekkere lunch, bestaande uit verschillende soorten crostoni en pasta met truffel.

Marradi – een herfst vol kastanjes
Wie in de herfst naar Toscane reist, moet zeker een tussenstop plannen in Marradi. Marradi staat namelijk bekend om de productie van zeer goede kastanjes, die niet alleen worden gepoft maar ook in allerlei lekkernijen worden verwerkt. Van kastanjetaart tot tortelli gevuld met kastanjes, van wafels gemaakt van kastanjemeel tot kastanjebier.

In oktober kun je je elke zondag tegoed doen aan al deze lekkernijen, tijdens de Sagra delle Castagne die dan in de straten van het centrum wordt gehouden. Overal waar je kijkt, zie je kraampjes met kisten, manden en kratten vol kastanjes. In deze blog nemen we je mee voor een kastanjetocht door Marradi en omstreken.

Nog veel meer tips voor de Mugello, informatie over bezienswaardigheden in de streek en evenementen vind je op de website MugelloToscana.it en op de speciale Facebookpagina voor de Mugello.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *