Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Giardino Roccioso Nicola di Cesare – de stenen tuin van de Gaudí van Grosio

Nicola di Cesare wordt ook wel de Gaudí van Grosio genoemd, vanwege de schitterende rotstuin die hij in dit dorpje heeft gecreëerd.

Nicola’s stenen droomwereld

Oorspronkelijk komt Nicola di Cesare uit de regio Abruzzo, maar hij verhuisde zo’n vijftig jaar geleden naar Grosio, in de Valtellina, waar hij meer dan veertig jaar lang vorm gaf aan zijn unieke tuin.

Sinds 1981 verzamelt hij allerlei kleurrijke objecten om stenen bogen en muren mee te versieren en om te toveren tot een unieke stenen droomwereld.

Van een stenen muurtje tot een unieke rotstuin

Beklim de tweehonderdzeven treden die je langs grotten, vazen, mozaïeken en andere creaties van steen leiden. Je valt van de ene verbazing in de andere als je bedenkt dat dit alles is gemaakt door slechts twee handen, die van Nicola.

Hij begon met het metselen van een stenen muurtje, dat hij een beetje kleur gaf door het te versieren. Het bleek een heerlijke hobby, waar Nicola al zijn creativiteit in kwijt kon.

Jaar na jaar besteedde hij bijna al zijn vrije tijd aan zijn rotstuin, die hij versierde met materialen die hij vond: glazen flessen, kurken, spiegels, schelpen, keramieken borden, horloges…

Overal in de tuin zie je wel iets nieuws. Zo duiken er overal hartjes op, in allerlei vormen. Een symbool van de liefde waarmee Nicola di Cesare deze tuin creëerde, door zijn hart te volgen en open te stellen voor zijn fantasie.

Voor de liefde naar de Valtellina

De liefde was ook de reden voor zijn verhuizing naar Grosio. Hij werkte als jongeman voor markiezin Margherita Visconti Venosta, die een zomerhuis had in Grosio. Nicola bracht veel zomers door in het dorp en tijdens een van deze zomers ontmoette hij bij de plaatselijke alimentari Domenica Lucia.

Hij was op slag verliefd en toen de liefde wederzijds bleek, schreven ze elkaar ruim vijf jaar lang brieven. Uiteindelijk besloot Nicola noordwaarts te verhuizen om met zijn Menina, zoals haar koosnaam luidt, te kunnen trouwen.

Al meer dan vijftig jaar genieten ze samen van hun paradijsje in de bergen, dat in de loop der tijd de mooiste rotstuin van heel Italië kreeg. Een uniek levenswerk dat zelfs in het werk van Gaudí zijn gelijke niet kent, vanwege de persoonlijke band tussen Nicola en elke steen die in de tuin te bewonderen is…

Praktische informatie Giardino Roccioso

Benieuwd naar de Giardino Roccioso? Nicola di Cesare verwelkomt je graag in zijn stenen droomtuin aan de Via Rovaschiera 48 in Grosio (provincie Sondrio), zie deze link. De toegang is gratis, maar een kleine donatie is altijd welkom.

foto’s: Cesare Andrea Ferrari

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *