Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cascina Cuccagna – de boer op in Milaan

Inge woont in Milaan en neemt ons regelmatig mee op pad in de stad, waarbij ze vooral de onbekende plekken opzoekt. Vandaag bezoeken we een unieke boerderij in de stad: Cascina Cuccagna.

Inge: ‘Ondanks dat Milaan een van de grootste steden van Italië is, wordt de stad omgeven door boerderijen, akkers en weilanden. De rijkdom die Milaan al eeuwen kent is mede te danken aan de vruchtbare grond rondom de stad en aan het feit dat de innoverende boeren erin slaagden de opbrengst steeds weer te optimaliseren.

Zo worden de bekende kazen uit de Povlakte, zoals de Parmiggiano Reggiano en de Grano Padano (die volgens de Milanezen werd ‘uitgevonden’ in de Abbazia di Chiaravalle, op fietsafstand van het centrum van Milaan) al eeuwenlang geëxporteerd naar andere delen van Europa en de wereld.

Een van de pijlers van de landbouw rondom Milaan is de zogenaamde cascina. Dit type boerderij ontstond in de vijftiende eeuw. Toen was het aantal inwoners van de stad zo groot, dat een constante voedselaanvoer nodig was.

Boeren bouwden een nieuw soort boerderij die uit drie delen bestond die in een U-vorm de binnenplaats (cortile) omsluiten, cascina genoemd. Door de eeuwen heen werden er vele van deze cascine gebouwd en vandaag de dag staan er nog zestig van deze boerderijen binnen de Milanese stadsgrenzen. Een aantal daarvan is echt een must see tijdens je bezoek aan Milaan.

Mijn favoriet is Cascina Cuccagna, de boerderij die ook het dichtst bij het centrum van Milaan ligt, op slechts drie metrohaltes van de Duomo. Na dertig jaar leegstand leek de boerderij inmiddels meer op een ruïne. Gelukkig besloot een groep buurtbewoners deze plek onder handen te nemen en sinds 2012 is Cascina Cuccagna een geliefde plek voor veel Milanezen.

Je vindt er een restaurant met op het menu gerechten gemaakt van lokale ingrediënten die je nergens anders in de stad kunt eten. Een groot pluspunt is ook de mooie tuin met een orto, moestuin, waar vrijwilligers prachtige en vaak bijzondere gewassen verbouwen. Heerlijk als je in het voorjaar naar Milaan komt en onder het genot van een Aperol Spritz in het groen van de zon wilt genieten.

In aanloop naar de Expo, die in 2015 in Milaan werd gehouden, ging het stadsbestuur nadenken over de toekomst van dit erfgoed. Het onderhoud van de boerderijen is erg kostbaar en door slecht management stond een aantal cascine op instorten. De gemeente begon daarom met het beschikbaar stellen van deze boerderijen aan ondernemers met een breed bestemmingsplan waarin ook sociale activiteiten een belangrijke rol spelen.

Als je lekker wil fietsen in Milaan (ik schreef er in deze blog al over) dan kun je ook verder buiten het centrum een aantal mooie boerderijen bezoeken. Ideaal voor een uitgebreide pranzo della domenica, zondagse lunch, of het kopen van lekkere souvenirs. In een van mijn volgende blogs zal ik je meenemen naar meer van deze cascine.’

Wil je de (culinaire) geschiedenis van Milaan beter leren kennen? Lees dan meer over Inges tours, zoals de Old Milano Food Tour, een stadswandeling van ongeveer twee uur door het centrum van Milaan met een aantal kleine proeverijen van lokale lekkernijen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Enig dit artikel over Milaan! Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *