Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vespavibes aan het Gardameer

Na alle enthousiaste verhalen over de Vespa-avonturen van Paul, Saskia en Tim wilde ook Annerike wel eens ervaren hoe dat is, zo’n Vespatocht in het Italiaanse landschap. Voor Ciao tutti stapte ze op een van de rode scooters van Motoragazzi, voor een heerlijke route langs het Gardameer én door de Valpolicella.

Annerike: ‘Spannend vind ik het op z’n zachtst gezegd wel een beetje, voor het eerst op een Vespa en dan ook nog op de drukke weg die langs het Gardameer slingert. Andrey, de eigenaar van Motoragazzi, stelt me gerust en wijst me op hun slogan: ‘Your best day in Italy – Guaranteed’. Dat klinkt veelbelovend.

Mijn zorgen verdwijnen meteen als we de dag beginnen met een uitgebreide Vespa-instructie op het grasveld van B&B Relais des Roches, de thuisbasis van Motoragazzi. De gloednieuwe, glanzend rode Vespa’s staan al te wachten in het ochtendzonnetje, klaar voor een tocht van honderdvijftig kilometer.

Bij Motoragazzi staat genieten in je eigen tempo voorop. Elke Vespa heeft een eigen navigatiesysteem aan het stuur, waarop de route inclusief alle tussenstops is geprogrammeerd. Je kunt dus simpelweg niet verdwalen en zelf bepalen hoe hard je wilt rijden. Leuk detail: op de navigatie zie je een Vesparijdertje op je scherm bewegen.

In noodgevallen kan Motoragazzi aan de hand van de iPhone die in het dashbordkastje van de Vespa zit traceren waar je bent. Op deze iPhone vind je ook een digitale tourguide met de mooiste highlights.

Afhankelijk van de groepsgrootte gaan er een of meerdere Vespatourleaders mee, die goed in de gaten houden of iedereen goed mee komt. Vandaag worden we vergezeld door Andrey en Francesco. Het Vespagevoel is compleet als Francesco zijn trots uit de schuur tevoorschijn haalt; gekregen van zijn oom. Het oudje uit 1986 blijkt nog prima in staat om de honderdvijftig kilometer op zijn teller te zetten.

Na een paar rondjes over het grasveld ben ik er klaar voor. Andiamo, we gaan de weg op! De eerste kilometers op de Vespa ben ik vooral nog druk met het finetunen van mijn rijtechnieken, maar al snel krijg ik de Vespavibes te pakken en zoef ik in een rap tempo richting het Gardameer.

Eerste pitstop op de route is het dorpje Albisano, waar we getrakteerd worden op de eerste weidse uitzichten over het Gardameer.

Daarna starten we gauw weer de motor, want we hebben een boot die we moeten halen. Tijdens deze tour verken je namelijk niet alleen een stuk van de oostkant van het Gardameer, je pakt ook een deel van de westkant mee.

De ferry vertrekt vanuit Torri del Benaco. Daar aangekomen hoeven we alleen nog te wachten tot we de boot op mogen; de kaartjes worden geregeld door Motoragazzi. De helm kan even af en het is genieten van de zon en een lekker fris briesje op de boot.

Zodra de ferry is aangemeerd in Toscolano Maderno mogen we Vespa voor Vespa – te midden van auto’s en motoren – de boot rustig afrijden, om daarna onze tocht aan de westkant van het meer te vervolgen.

Langzaam maar zeker rijden we steeds verder de bergen rondom het Gardameer in, op weg naar de legendarische Strada della Forra, waar je de meest spectaculaire kloof van Italië vindt. Een smalle weg met rotswanden zo hoog dat geen enkele zonnestraal hier kan doordringen, donkere tunnels, waarvan sommige verlicht en een aantal niet…

Tel daar het aantal scherpe bochten bij op en je begrijpt dat ik beide handen aan het stuur houd. Dit is toch even wat anders dan de ‘relaxte’ weg die beneden langs het Gardameer loopt en vereist een andere manier van Vesparijden. Je claxon heb je hier af en toe wel nodig, om andere weggebruikers te laten weten dat je eraan komt terwijl je nog in een bocht zit.

Toegegeven, deze weg vind ik een uitdaging. Maar wat is het hier ongelooflijk mooi! Gelukkig zijn ook de jongens van Motoragazzi nooit ver weg om in de gaten te houden of alles nog goed gaat onderweg. Het grote voordeel van een Vespa scooter op deze weg is dat je af en toe even kunt stoppen voor een fotomoment.

Na de sensationele rit over de Strada della Forra maken we een welverdiende stop bij restaurant Brasa in Tremosine, dat is vernoemd naar de rivier de Brasa die door de kloof loopt. Dit restaurant is met zorg uitgekozen door Motoragazzi en serveert de lekkerste pasta’s en steenovenpizza’s.

Voor uitbuiken is geen tijd, de Vespa wacht om kilometers te maken. Francesco zei tijdens de lunch iets over ‘beste uitzicht over het Gardameer’. Dus helmen op en zoeven maar!

Het dorpje Pieve heeft inderdaad een aantal terrassen vanwaar je heel mooi uitkijkt over het meer. Motoragazzi weet precies welk terras we moeten hebben, een terras dat de meeste toeristen zo te zien niet kennen want er is niemand.

Je moet geen hoogtevrees hebben, want je kijkt heel ver de diepte in. Wat een steile rotspartijen! Wie durft kan dineren in de serre van restaurant Miralago, die boven de rotsen lijkt te zweven.

Leuk detail: de beroemde schilder Gustav Klimt verbleef in 1913 in Pieve en liet zich inspireren door het Gardameer, waarvan hij een aantal schilderijen maakte.

Voor we weer richting de ferry rijden voor onze terugtocht naar de andere kant van het meer, maken we nog een korte stop bij delicatessenwinkel Alpe del Garda. Wie nog ruimte over heeft in de Vespabox of rugzak kan zich tegoed doen aan de lekkerste kazen, vleeswaren en olijfolie, allemaal afkomstig uit het gebied rondom Tremosine.

Terug op de ferry vanaf Toscolano Maderno is het even wennen om het Vespagevoel te verruilen voor het rustige gedobber. Gelukkig komen er nog heel wat kilometers asfalt aan nadat we de boot achter ons hebben gelaten.

Het aantal haarspeldbochten neemt al snel weer toe en we zoeven de heuvels in, op weg naar dat ene plekje langs de weg vanwaar je nog één keer weids uit kunt kijken over het Gardameer, terwijl de zon haar felheid langzaam kwijtraakt. Splendido, zo in de namiddagzon!

Na al die kilometers is een espresso welkom. En dus heeft Motoragazzi precies op het juiste moment een plek voor een coffee break gevonden, in Lumini, bij de kleine bar Campagnari Silvino. Precies wat ik nodig heb voor het laatste stuk van de route, waar de afdaling inzet en de weg in de vorm van een slang voor ons uit draait.

Terug ‘beneden’ zetten we koers naar Relais des Roches in Sona, ons eindpunt. Ik heb het Vespavirus na vandaag flink te pakken. Andrey knipoogt naar me en zegt: ‘I told you before. Your best day in Italy, guaranteed!’. En daarmee is niets teveel gezegd.’

Wil je deze unieke Vespatocht rondom het Gardameer ook maken? Op de website van Motoragazzi vind je alle details!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Bineke Gorter_Greveling

    Ik vond de beschrijving van de tocht langs het Garda meer erg boeiend beschreven. Erg leuk op zo’n Vespa.Je moet het wel durven! De foto’s geven een goede indruk van wat je onderweg allemaal ziet.Veel succes verder.Bineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *