Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Voorjaar aan het Gardameer – kamperen op Camping Bella Italia

Samen met haar gezin genoot Willemijn van een heerlijk weekje kamperen aan het Gardameer. Vanaf Camping Bella Italia bezochten ze onder meer Verona, Sirmione en Lazise.

Ze genoten daarnaast vooral ook van het zwembad op de camping, alle speel- en springtuinen én het ‘zwanenmeer’.

Willemijn laat je in dit verhaal meegenieten van een heerlijke voorjaarsvakantie aan het Lago di Garda, met veel tips voor als je zelf ook aan of in de buurt van het Gardameer vakantie viert!

Van de Noordzee naar het Gardameer

Willemijn: ‘Terwijl het in eigen land gevoelsmatig nog winter is, wacht ons in Peschiera del Garda de lente. Met dat fijne vooruitzicht stappen we op een vroege, druilerige donderdagochtend in Den Haag in de auto.

De afstand van de Noordzee tot het Gardameer bedraagt zo’n twaalfhonderd kilometer. Maar in één keer doorrijden om in elk geval voor middernacht ergens in een osteria aan de pasta te zitten, zoals we vroeger zo vaak deden, is er niet meer bij sinds de autobezetting verdubbeld is. Op het dashboard voor vandaag: ruim zeshonderd kilometer tot aan onze tussenstop in het Franse Obernai.

Hoezeer je als ouders ook je best doet om alles bij het oude te houden: het hebben van kinderen verandert onherroepelijk de manier waarop je vakantie viert.

Als ze heel klein zijn kom je nog een eind door ze in de draagzak mee te nemen op avontuurlijke hikes, naar musea, op historische stadswandelingen of zelfs naar een wijnproeverij in de avondzon, maar er komt een punt waarop je nieuwe gezinsleden zijn uitgegroeid tot rondwandelende medereizigers die ook wat willen en vinden. Dat punt hebben wij met onze driejarige (Benjamin) en zesjarige (Livia) inmiddels ruimschoots bereikt.

Italiaanse camping met animatie

Daarom kiezen wij niet meer uitsluitend voor een kleinschalige B&B of afgelegen agriturismo, maar soms ook voor een Italiaanse camping-met-vermaak. De redenen zijn voor de hand liggend: de kinderen zijn nergens anders zo vrij en blij als op een camping, waar ze, zo klein als ze zijn, genieten van alle vrijheid, vertier en buitenleven waar ze thuis alleen maar van kunnen dromen.

Camping Bella Italia belooft wat dat betreft – met al z’n zwembaden, glijbanen en faciliteiten – meteen het grootste kinderparadijs te zijn dat we ooit bezochten.

Tegelijkertijd is deze vakantie een vinkje voor mijzelf: van alle regio’s in Italië staat de regio Veneto hoog op mijn lijstje nog-niet-echt-ontdekte plekken. De Italiaanse meren zijn al helemaal onontgonnen terrein; vanwege de enorme populariteit van dit gebied heb ik het in de zomermaanden altijd vermeden.

Maar het feit dat het Gardameer jaarlijks zo ontzettend veel vakantiegangers trekt, is natuurlijk niet zonder reden. De omgeving is prachtig en de combinatie van kristalheldere meren, bergen en kunststeden klinkt mij als muziek in de oren. Ver weg van de zomerse hitte en drukte kunnen we juist in het voorjaar volop genieten van het schilderachtige Peschiera del Garda en omgeving.

Van file naar file naar pizza

Na een fijne overnachting in een familiekamer van hotel Les Jardins d’Aldaric, in het Elzasser stadje Obernai, rijden we op vrijdag door naar onze eindbestemming. Maar van doorrijden is helaas weinig sprake: in slecht, regenachtig weer kruipen we van file naar file.

De duisternis valt al in als we in de loop van de avond eindelijk, flink vertraagd, het terrein van Camping Bella Italia op rijden. Gelukkig vinden we snel onze weg naar de stacaravan en kunnen we, naar goed Italiaans gebruik, in het restaurant aan het meer ook tegen tien uur ’s avonds nog gerust aanschuiven voor een pizza.

Lekker buiten leven

Een dag later verdwijnt de lange reis al snel naar de achtergrond als we ontwaken bij het geluid van tjilpende vogels. Sluierbewolking bedekt de lucht maar de eerste zonnestralen prikken er al voorzichtig doorheen.

Of je nu in een tent verblijft of, zoals wij, in een stacaravan die van alle gemakken is voorzien, dit blijft het fijnst van een vakantie op de camping: dat je vanaf het moment dat je opstaat totdat je weer gaat slapen buiten leeft.

Nadat de hangmat is opgehangen (en getest), verse cornetti en stokbrood bij het bakkertje zijn gehaald en het ontbijt achter de kiezen is, verkennen we de camping.

Mét plattegrond, want we leren al snel dat Bella Italia een grote camping is. Het is bij Nederlanders een van de bekendste en geliefdste campings aan het Gardameer, dus gelukkig kunnen de bambini in het Nederlands de weg vragen.

Een waterpark met zwembaden, speeltuinen en ander vermaak

Dit paradijs voor kinderen herbergt onder andere een waterpark met vijf zwembaden met glijbanen voor elke leeftijd (een badmuts is alleen verplicht in het olympische bad), vier restaurants, verschillende bars en een ijssalon, speeltuinen en eindeloos veel spel- en sportfaciliteiten.

Er is zelfs een klein piazza, waaraan de supermarkt, de groente- en fruitboer en verschillende winkels liggen, zodat het geheel van de camping een beetje aandoet als een dorp-in-een-dorp.

Zomers genieten aan het zwembad

Er is dus heel veel te doen en beleven, en in de loop van de week proberen we zoveel mogelijk uit. De zwembaden als eerste natuurlijk.

De zon schijnt gelukkig de meeste dagen en hoewel het water nog erg koud is, weerhoudt dat de kleintjes er niet van om lekker in het ondiepe te spelen. Met een cappuccino da portare via van de bar verderop voelt het in de volle zon op een ligbedje al snel bijna zomers.

Van schommel naar springkussen naar suikerspin

Naast het zwembad zijn de kindjes ook veel in de speeltuin(en) te vinden, waar ze natuurlijk ook meteen Nederlandse vriendjes maken. Die vertellen honderduit over wat er nog meer te beleven is op de camping.

Vlak bij ons plekje zijn de springkussens (Bel Junior Park) en even verderop vind je nog een speelpark, een soort miniatuur-kermis, met botsbootjes, een kleine racebaan en zelfs een suikerspinkraam (Bel Park).

Aan de andere kant van de camping is er ook nog Bel Action Park, met onder andere (bungee)trampolines en een klimparcours. Deze drie thema-speeltuinen zijn steeds vanaf het einde van de middag tot laat in de avond geopend (let op: ze zijn niet vrij toegankelijk, voor toegang moet je betalen).

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is er ook animatie. Tot slot is er een miniclub (vanaf begin april tot en met half september) en natuurlijk elke avond de kinderdisco.

Het grootste pluspunt: de ligging áán het Gardameer

Naar mijn smaak (maar niet die van de kinderen…) is Camping Bella Italia, met zo indrukwekkend veel vertier en vermaak en minstens zoveel Nederlandse gasten, een beetje te veel van het goede, maar we zijn het allemaal roerend eens over de grootste plus van deze camping: de ligging direct aan het meer.

Vanaf onze caravan slenteren we in vijf minuutjes naar beneden en staan dan met onze voeten aan het kristalheldere water, turend naar de prachtige vergezichten die het uitgestrekte Lago di Garda biedt.

Hier verlaat je het terrein van de camping en begint de promenade of lungolago: het pad dat de oevers van het meer volgt. Bij de eerste aanblik van het kiezelstrand begint onze peuter ijverig steentjes te verzamelen, terwijl de zesjarige naar platte exemplaren speurt om over het water te laten stuiteren. Grote indruk maken de zwanen, die als tamme huisdieren langs de waterrand paraderen.

Op loopafstand van Peschiera del Garda

Nog een pluspunt: niet eerder verbleven we op een camping die zo dicht bij een dorpje ligt dat je ernaartoe kunt wandelen. Dat is, vooral in de avonduren, heerlijk.

De hemel boven het meer kleurt rond zonsondergang duizend tinten roze en oranje, terwijl in Peschiera del Garda de terrassen van de restaurantjes vol beginnen te stromen. Na het eten – en de onvermijdelijke stop voor een gelato bij La Gelateria Homemade – wandel je rustig terug, met de sfeervolle avondverlichting die overal inmiddels is ontstoken.

De wandeling duurt ongeveer een kwartiertje. Halverwege kun je eventueel nog een stop maken bij de strandbar Lido Cappuccini (wij genoten er tijdens de aperitivo van een Aperol Spritz with a view).

Op pad vanaf Camping Bella Italia

Hoewel het wat moeite en overredingskracht kostte om de kinderen van de camping af te krijgen, hebben we tijdens ons weekje Gardameer verschillende plaatsen bezocht.

In Lazise (op acht kilometer afstand) flaneerden we een middag over de brede boulevard en bezochten een verlaten kerkje met flarden van eeuwenoude fresco’s.

In Sirmione (op zeven kilometer afstand) beklommen we het sprookjesachtige kasteel ín het water (Rocco Scaligeri) dat vooral op de zesjarige veel indruk maakte.

Van Verona (op dertig kilometer van de camping) maakten we een dagtripje. De zon scheen volop, het was zondagmiddag in een voor de Italianen wegens 1 mei lang weekend en dat betekende heel veel drukte in de stad.

Helaas stonden er daardoor zowel bij de Arena als de binnenhof van Giulietta enorme wachtrijen. We besloten om de kinderen dat maar te besparen en genoten evengoed van een middagje cultuur snuiven, een lekkere lange lunch bij Pizzium en een afsluitend ijsje bij L’Arte del Gelato.

Met de terugreis nog voor de boeg en maar een week de tijd hebben we het bij deze uitstapjes gelaten, anders hadden we graag ook het Parco Giardino Sigurtà bezocht en een dagje Venetië gedaan.

Een soort zomervakantie voor de zomervakantie

Maar voor een weekje en vooral voor de kleintjes was dit programma meer dan voldoende. Met alles wat we gedaan en gezien hebben, en ook wel door het grote contrast met het weer en de temperatuur in eigen land, leken het zeker twee weken – een soort zomervakantie voor de zomervakantie.

Een camping als Bella Italia – grootschalig en met veel Nederlanders – moet bij je passen. Wat betreft voorzieningen en vermaak voor de kinderen ontbreekt het er in elk geval aan niets, en hoe dan ook hebben wij volop mogen proeven van de voordelen van een gezinsvakantie aan het Gardameer in het voorjaar.

Omdat de meeste mensen in de meivakantie kiezen voor een korter verblijf, ligt het misschien niet zo voor de hand om helemaal naar Italië te rijden. Toch is het wat mij betreft de rit dubbel en dwars waard.

Een weekje zon, Italiaanse taal en cultuur, zwembaden, pizza margherita en gelati: het voelt al snel als een lange vakantie, als heel erg ver weg van druilerige lentedagen in Nederland. Het sleutelwoord is, denk ik, buitenleven, en dat is wat je dankzij het fijne klimaat en alle cultuur- en natuurschoon op een van de campings aan het Gardameer ten volle beleeft.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *