Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Spring op een Vespa voor de mooiste street art in Rome!

De afgelopen tijd nam Saskia je mee naar de kleurrijke street art in de Romeinse (buiten)wijken Torpignattara en Tor Marancia. Aangezien het soms best een uitdaging is om de mooiste, meest bijzondere straatkunst te vinden, ging Saskia na een aantal solospeurtochten op een zonnige zaterdagochtend in januari samen met Carola op pad met Scooteroma – met de beste Vespatours in town.

foto: TheHostelGirl

Tijdens hun Street Art Vespa Tour klim je heerlijk achterop bij een Romeinse bestuurder – die gewend is aan het verkeer in de stad én de mooiste street art kent – om vier uur lang volop te genieten van de kleurrijke murales van onder meer Ostiense, Quadraro en Pigneto. Geen stress over het drukke verkeer of over de route naar de achterafstraatjes waar de street art te vinden is, je hoeft alleen maar achterover te leunen (nou ja, figuurlijk dan) en kunt rustig om je heen kijken.

Saskia: ‘Annie, de eigenaresse van Scooteroma, staat ons samen met street art-kenner Michele en een kleurrijk team aan Vespisti al popelend van ongeduld op te wachten. Onder een strakblauwe hemel wijst ze ons toe aan onze privéchauffeurs voor vandaag, die ons voorzichtig een helm op het hoofd drukken.

Mijn Vesparijder, Jacopo, wijst me waar ik mijn voeten moet zetten en waar ik hem goed vast moet houden. Voor ik mijn camera gereed heb, zoeven we al over de Romeinse sampietrini. Gelukkig rijdt Carola achter ons en kan ze op weg naar en bij het stoplicht bij het Colosseum zo nog even een foto van on schieten. Katie, van de blog TheHostelGirl, schiet op haar beurt een mooie foto van Carola.

Het ijzeren Colosseum in Ostiense

Onze eerste bestemming is de wijk Ostiense, officieel de tiende wijk van Rome, ligt in het zuiden van de stad, net even buiten de stadsmuren. Ooit was dit een wijk waar industrie hoogtij vierde, met het nog altijd opvallende skelet van de Gasometro en de grote marktmagazijnen.

Ooit verrees er elke ochtend in het stalen karkas van de Gasometro, dat door de Romeinen ook wel ‘het ijzeren Colosseum’ wordt genoemd, een grote ballon, gevuld met een dagvoorraad gas voor de stad.

Michele vertelt dat je de hoeveelheid gas met name rond lunchtijd zienderogen zag slinken. Als in elk Romeins huishouden het vuur onder de pasta werd aangezet, begon de balloninhoud zichtbaar af te nemen.

Dat gebeurde nog eens bij het avondeten, waarna er nog net genoeg gas op voorraad was voor de talloze moka’s op de Romeinse fornuizen. ’s Nachts werd de voorraad gas weer aangevuld, zodat de Romeinen weer met genoeg gas aan een nieuwe dag konden beginnen.

Wall of Fame – van Dante tot Zorro

Ostiense is met zijn ietwat vergane glorie een waar paradijs voor writers (graffitikunstenaars) en street artists, met werk van onder anderen C215, Gaia, Ozmo en Sten & Lex.

Aan de Via dei Magazzini Generali vind je een van mijn favorieten: Wall of Fame, een zestig meter lange muurschildering van JB Rock, met op een terracottakleurige achtergrond – in alfabetische volgorde – beroemde personen die de kunstenaar hebben geïnspireerd, van Dante Alighieri en Elvis tot Obama en Zorro. Aan de overzijde het publiek dat deze beroemdheden bekijkt, waarvoor buurtgenoten zijn geportretteerd door het duo Sten & Lex.

Blu’s regenboog aan gezichten

Kleurrijk zijn ook Blu’s gezichten die de voormalige Caserma dell’Aeronautica Militare sieren, op de kruising van Via del Porto Fluviale en Via delle Conce. Het werk is gefinancierd door de tijdelijke bewoners, onder wie veel buitenlandse gezinnen zonder vaste verblijfplaats, die Blu ook als gast verwelkomden tijdens de twee jaar dat hij aan de regenboog aan gezichten werkte.

Met de tweeduizend vierkante meter tellende murales vroeg Blu om aandacht voor het lot van de bewoners van het pand, maar tegelijkertijd gaf hij de buurt én de bewoners kleur. Je kunt twintig keer om het gebouw heen lopen en nóg nieuwe details ontdekken. Zie jij bijvoorbeeld het hoofd vol puzzelstukjes, dat vol bananen en het konijn?

Een stukje Via Appia onder onze wielen

Dan is het tijd voor een lekker stukje scooteren. We rijden over de moderne Ponte Settimia Spizzichino, die is vernoemd naar de enige joodse vrouw die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde naar het Romeinse getto nadat ze daar op 16 oktober 1943 met ontelbaar veel andere joden was opgepakt tijdens een razzia.

Jacopo stuurt zijn Vespa behendig door de straten van de Romeinse wijk Garbatella (waarover ik je binnenkort meer zal vertellen). Vervolgens zoeven we over de eeuwenoude straatstenen van de Via Appia, met aan weerszijden prachtig uitzicht op een stuk aquaduct, de catacomben en groene vlaktes omzoomd door pijnbomen.

Heerlijk om alles te kunnen zien zonder op de weg en de route te hoeven letten! Ik geef Jacopo een kneepje in zijn arm als teken dat ik volop geniet. Hij knipoogt via zijn spiegeltje terug en steekt zijn duim omhoog. Ook hij geniet van elke kilometer die onder onze wielen voorbij rolt.

Quadraro’s wespennest

Na dit groene intermezzo rijden we al snel de volkswijk Quadraro binnen. Dit stukje Rome staat bekend om zijn anti-fascistische houding ten tijde van de regering Mussolini – en met name tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse SS deporteerde op 17 april 1944 honderden mensen vanuit deze wijk, iets wat de Romeinse street artist Lucamaleonte in herinnering brengt met zijn kleurrijke Nido di Vespe (‘wespennest’).

In de Via del Monte del Grano, de straat waar de SS-soldaten de wijk binnen marcheerden, schilderde hij zeven enorme wespen, als symbool voor de kracht van de samenwerking van de mensen in deze wijk, die tot hun laatste snik gezamenlijk weerstand boden aan het naziregime.

De kleine Hulk en Mickey Mouse

De wijk is vandaag net zo divers als de street art die je er vindt. Een paar meter verwijderd van dit historisch interessante wespennest parkeert Jacopo zijn Vespa voor een kleine Hulk die in gezelschap van Mickey Mouse een van de muren aan de Via dei Pisoni siert.

Het is dit keer niet het ontwerp dat me raakt, maar de techniek. English, de kunstenaar die Baby Hulk tot leven wekte, gebruikte namelijk dezelfde techniek als grote kunstenaars als Ghirlandaio en Michelangelo: de frescotechniek. Daarom zijn de kleuren zo helder en daarom lijkt de kleine Hulk zo van de muur te kunnen stappen.

Amori volanti

Via il cor di Quadraro (il cuore, het hart van Quadraro) zoeven we door een tunnel die door Gio Pistone en Mr. Thoms onder handen is genomen. Aan één kant prijkt een korte dichtregel: ‘Ai pensieri liberi dalle paure, agli amori volanti nel passaggio tra due tempi’, aan de andere kant een kleurrijke mond.

Street art in Pasolini’s Pigneto

Onze volgende stop is Pigneto, waar veel street art verbonden is met Pier Paolo Pasolini en zijn werk. Daarover valt zo veel te vertellen, dat we binnenkort een heel artikel aan deze wijk wijden. Nu duiken we met de Vespisti Bar Necci in voor een welverdiende espresso, zodat we genoeg brandstof hebben om terug te rijden naar The Beehive, waar Viola een heerlijke lunch voor ons heeft bereid.

De door haar vrolijk gedekte tafels vol schalen met haar culinaire specialiteit (krokant gefrituurde aubergine) en kleurrijke salades voegt zich perfect bij al het kleurrijks dat we tijdens onze Vespatour op de gevoelige plaat vast hebben gelegd.’

Ook op een Vespa door Rome?

We kunnen het iedereen aanraden: een Vespatour in Rome. Het is een unieke ervaring, een op en top Romeinse ervaring die gegarandeerd een ultiem gevoel van vrijheid oplevert en een flinke glimlach op je gezicht tovert. Doordat je zelf niet hoef te rijden, is het bovendien een zeer ontspannen manier om de stad te verkennen, waarbij je juist ook makkelijk de wat onbekendere en/of verder weg gelegen wijken aandoet.

Scooteroma biedt verschillende thematours, met naast street art bijvoorbeeld ook film en food in de hoofdrol. Overigens zijn er ook tours waarbij je zelf je Vespa bestuurt. Wij laten dat graag over aan de experts die dagelijks door het Romeinse verkeer snorren, maar mocht je graag zelf je handen aan het sturen houden, dat kan dus ook!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *