Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De culinaire rijkdom van Italië

Er zijn weinig landen die zó bekend zijn om de culinaire hoogstandjes als Italië. Gerechten uit de laars zijn overal ter wereld in de keukens van de betere restaurants te vinden.

Italië is synoniem geworden voor verse pasta, perfecte pizza’s, romige risotto’s, patate al forno, crostini, bruschette en uiteraard tiramisù als afsluiter van een heerlijke maaltijd. Wanneer je écht wilt genieten van deze culinaire lekkernijen, dan moet je natuurlijk in Italië zelf zijn.

De lekkerste restaurants
In Italië begint de dag met een snelle espresso of cappuccino in een van de vele barretjes (niet voor de zwakke magen!), om veel later te eindigen met een laatste glas lokaal geproduceerde wijn. Eten en drinken spelen de hele dag door een grote rol en dat merk je vooral wanneer je aanschuift in een van de traditionele restaurants.

Kies bij voorkeur een plek die niet meteen naast een toeristische trekpleister ligt. Wil je een gouden tip voor een goede osteria of trattoria? Vraag het aan de Italianen zelf, aan de barista, barman, bijvoorbeeld, aan de mensen van wie je je vakantiehuis huurt of aan de mannetjes die zich op het plein verzamelen. Want wie weet er nu beter waar het beste Italiaanse eten te vinden is dan de Italianen zelf?

De Italiaanse keuken thuis
De Italiaanse keuken is de rijkste en lekkerste keuken ter wereld en deze kun je gewoon zelf in huis halen. Dus ook als je niet naar Italië kunt om ter plekke te genieten van al het heerlijke eten en drinken, kun je nog altijd genieten van de Italiaanse keuken.

Het geheim is namelijk simpel: de Italiaanse keuken draait vooral om de perfecte combinatie van verse ingrediënten. Neem bijvoorbeeld de antipasto, het voorgerecht. Een combinatie van kleine hapjes, zoals verse olijven, pecorino, salami, ham, gegrilde groenten en mozzarella, en je bent klaar. Kleine moeite, groots effect.

Dat geldt ook voor de pizza: met goede bloem en een paar verse ingrediënten (mozzarella, basilicum en verse tomatensaus) ben je er al!

Maar de Italiaanse keuken is meer dan alleen een combinatie van ingrediënten. Het is een andere manier van eten koken, met veel minder stress en veel meer liefde. Italianen nemen de tijd voor het maken van hun pasta en het bereiden van verse sauzen. Dat zit ‘m in kleine dingen: het op smaak brengen met verse kruiden, het lekker lang laten pruttelen van een tomatensaus of een ragù. Niets heerlijkers dan na een lange dag achter de computer de keuken in duiken!

Pizza bij het programmeren
Nu moeten we toegeven dat we hier ook niet altijd tijd voor hebben. Zeker als er een groot project op de planning staat, zoals de lancering van onze nieuwe homepage vorige week. Op zulke momenten zijn we blij dat er ook in eigen land genoeg Italiaanse restaurants zijn en dat Italiaans eten bestellen tegenwoordig makkelijker is dan ooit. De pizzabakker zorgde zo voor een broodnodige Italiaanse pauze tussen al het programmeren door.

Hoewel het beste Italiaanse eten uiteraard in Italië te vinden is (mede dankzij de sfeer en de lokale ingrediënten) kunnen we zo gelukkig ook thuis van de Italiaanse keuken genieten als we er even niet zijn. Gelukkig zijn inmiddels de koffers weer gepakt, op naar la bella Italia!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *