Ga op pad met onze City Walks!

20x proeven in Florence

Voor een dagje Florence heb je vast een lijstje bezienswaardigheden die je wil bekijken, van de indrukwekkende Duomo met zijn warmrode koepel tot Michelangelo’s marmeren David, van de kleurrijke huisjes op de Ponte Vecchio tot het uitzicht op de stad vanaf het Piazzale Michelangelo.

Neem echter ook onderstaand lijstje mee, met twintig typisch Florentijnse lekkernijen die je tijdens je bezoek aan de stad zou moeten proeven. Stuk voor stuk da leccarsi i baffi!

1 start je dag in Florence met een cappuccino en een budino di riso, een rijsttaartje, bij een van de vele pasticceria’s die de stad rijk is

2 voor nog meer zoetigheid bestel je bij Forno Sartoni (Via de’ Cerchi 34/r) een papataccio (een soort koffiebroodje)

3 ben je in Florence rondom carnaval, dan kun je proeven van frittelle di riso (Cantinetta dei Verrazzano in Via dei Tavolini maakt erg lekkere) en schiacciata alla fiorentina, een soort cake met erbovenop een lelie, het symbool van Florence (Pasticceria Anita in Via del Podestà is volgens onze Toscaanse vriendin Valentina the place to be)

3 coccoli (letterlijk vertaald betekent dat ‘knuffels’) zijn gefrituurde deegballetjes, die vaak geserveerd worden als een antipasto, met ham en stracchino (roomkaas)

4 iedereen kent de traditionele bruschetta met tomaat en knoflook, maar als je Florence bezoekt, moet je eigenlijk óók bruschetta con fegatini (met kippenlevertjespaté) bestellen – om je vingers bij af te likken zo lekker!

5 schiacciata is een soort knapperige, dunne focaccia met extra vergine olijfolie – de ideale basis voor een lunch of picknick, maar ook lekker als hartig tussendoortje

6 schiacciata all’uva is een zoete cake met druiven, die vooral in de herfst, als de druiven worden geoogst, wordt gebakken

7 als je één plakje finocchiona (venkelworst) neemt, ben je verkocht – zo verleidelijk lekker dat wij altijd een paar worstjes in de koffer stoppen voor thuis

8 het staat op het menu van elk zichzelf respecterende Florentijnse trattoria: pappa al pomodoro, een soort dikke pap van tomaten, brood en extra vergine olijfolie – heerlijk als onderdeel van een brede selectie aan antipasti (zoals je bijvoorbeeld bij Beppa La Fioraia kunt bestellen)

9 tomaten vormen ook het hoofdingrediënt van panzanella, een zomerse salade met naast tomaat ook weer brood, ui, basilicum en extra vergine olijfolie

10 voor de koudere dagen is er ribollita (waarvan de naam letterlijk ‘opnieuw aan de kook gebracht’ betekent), een stevige soep die wordt gemaakt met onder andere brood, bonen en kool en die zijn naam dankt aan de gewoonte van de boeren om na het harde werk een restje groentesoep op te warmen, die ze op smaak brachten met wat extra olijfolie en een in dunne plakjes gesneden ui, zodat zich een goudkleurig korstje aan de bovenkant vormde

11 naast de vele pasta’s met bijvoorbeeld wild zwijn moet je eigenlijk ook een keer deze originele Florentijnse primo proberen: crespelle alla fiorentina, dunne crêpes gevuld met ricotta en spinazie, gegarneerd met romige bechamelsaus en geraspte kaas

12 bistecca alla fiorentina is biefstuk waar je u tegen zegt! Het is met afstand de enige echte biefstuk die je in Florence en omgeving kunt bestellen. Schrik dan ook niet van de portie: een bistecca kan namelijk gemakkelijk meer dan zeshonderd gram wegen! De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van Chianina-runderen, parelwitte rasrunderen die beroemd zijn om de rijke, volle smaak en het vetarme, hormoonvrije vlees. Eerder tipten we al vier adresjes waar je van een perfecte bistecca alla fiorentina kunt genieten.

13 Toscaners zijn mangiafagioli, boneneters, en tijdens een verblijf in Florence doen we graag met ze mee, zeker met de fagioli all’uccelletto (witte boontjes in tomatensaus met salie), al is ook de klassieke variant van witte boontjes met simpelweg wat goede olijfolie en peper of rozemarijn om over naar huis te schrijven…

14 een gerecht dat nauw is verbonden met de geschiedenis van de Duomo is peposo, een stoofschotel van rundvlees, wijn en peper. In deze blog vertellen we je hoe dit hartverwarmende gerecht is ontstaan tijdens de bouw van de koepel van het belangrijkste monument van de stad.

15 proef een panino al lampredotto, dé Florentijnse street food snack – het liefst bij Simone die op Piazza de’ Nerli continu broodjes met deze typisch Florentijnse lekkernij vult (Il Trippaio di San Frediano, niet ver van de Porta San Frediano)

16 net zo Florentijns is trippa (pens), dat je kunt kopen bij een van de vele kraampjes op de pleinen en in de straten van de stad, maar dat ook vaste prik is op het menu van Il Magazzino aan het Piazza della Passera

17 bestel tijdens aperitivo-tijd in plaats van een glas wijn of een Aperol Spritz ook eens een Negroni, een drankje dat nauw verbonden is met Florence. Naar verluidt vond de Florentijnse graaf Camillo Negroni de cocktail die hij normaal altijd bestelde, een Americano, niet stimulerend genoeg meer. De barman versterkte de mix van Campari en vermout met gin en een klassieke Italiaanse aperitivo was geboren.

18 natuurlijk smaakt een portie tiramisù overal in Italië, maar wie een echt Florentijns toetje wil eten, bestelt zuccotto, volgens de overlevering de eerste semifreddo uit de geschiedenis, met ricotta, gekonfijte vruchtjes, amandelen en pure chocolade.

19 ook een dessert dat je tijdens je verblijf in Florence niet mag missen: cantuccini (knapperige amandelkoekjes) met een glaasje vin santo (dessertwijn)

20 last but not least kun je een dag in Florence natuurlijk niet afsluiten zonder minstens één gelato te hebben gegeten. Het romige ijs zou een uitvinding zijn van de Florentijnse architect Buontalenti, dus proef in elk geval een keer de naar hem genoemde smaak, met marsala.

Naast deze twintig lokale lekkernijen tipten we eerder ook al 125 culinaire adresjes in Florence, van hippe koffiebar tot traditionele osteria, van levendige markt tot knusse wijnbar. Buon appetito!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *