Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Thuis aan het Piazza della Passera in Florence

Afgelopen dagen was Florence weer voor even ons thuis. Saskia en Mariska logeerden in een appartement van onze vrienden van Apartments Florence. Speciaal voor Saskia, die haar hart verloor aan de wijk Santo Spirito, hadden ze een appartement in de Via dello Sprone gekozen, zo goed als aan het gezellige Piazza della Passera.

In deze blog laten we jullie even binnenkijken in dit appartement en nemen we jullie mee naar dit gezellige pleintje nét over de Arno, waarbij we natuurlijk ook de fijnste culinaire adresjes aan en om het plein tippen.

Bij aankomst in de Via dello Sprone worden we eerst verwelkomd door het waterspuwende masker van Buontalenti. De Florentijnse kunstenaar maakte deze Fontana dello Sprone in 1608, ter gelegenheid van de huwelijksprocessie van Cosimo II de’ Medici en Maria Magdalena van Oostenrijk. Buontalenti woonde destijds overigens op een steenworp afstand, aan de Via Maggio 37, zodat hij ook zelf dagelijks kon genieten van zijn creatie.

Fontana-dello-Sprone-Buontalenti-Florence (1) Fontana-dello-Sprone-Buontalenti-Florence (2)

Vergezeld door de vrolijke street art van onder meer Exit/Enter en Blub lopen we naar onze tijdelijke voordeur, op nummer 16, waar we worden verwelkomd door een van de medewerkers van Apartments Florence.

Piazza-della-Passera-Florence (2) street-art-Florence (1) street-art-Florence (4)

Hij opent de deur en gaat ons voor de trap op, naar ons appartement op de eerste verdieping. Eenmaal binnen weten we niet waar we eerst moeten kijken, zo ruim is het. Met een woonkamer, een keuken, twee slaapkamers en twee badkamers is ons tijdelijke Florentijnse thuis veel groter dan verwacht. Je kunt er makkelijk met vier personen verblijven, maar met zes kan ook – van de bank in de woonkamer kan nog een tweepersoonsbed worden gemaakt.

Apartments-Florence-appartement-Sprone (6)

Saskia koos de kamer met de vide, want daar staat namelijk een cute bureautje dat de perfecte setting biedt om te schrijven, waardoor Mariska elke avond in slaap viel onder toeziend oog van Constantijn en Helena, prachtig vereeuwigd boven het hoofdeinde van het bed.

Apartments-Florence-appartement-Sprone (4)

Het appartement is tegelijk authentiek en modern, met een recent gerenoveerde keuken die van alle gemakken is voorzien (inclusief vaatwasser en wasmachine), airco, televisie en wifi. Hoewel je hartje Florence zit (je loopt zo naar de Ponte Vecchio), is het er heerlijk rustig – met gelukkig wel een hele fijne buurvrouw: het Piazza della Passera.

Piazza-della-Passera-Florence (1) Piazza-della-Passera-Florence (4)

Piazza della Passera – mussen of dames van lichte zeden?
Dit unieke pleintje ligt verscholen tussen allerlei kleine steegjes in het epicentrum van de Florentijnse creativiteit; de wijk Santo Spirito. Als je het pleintje oploopt, ervaar je direct de rust en de vriendelijke sfeer die er hangt. De eenvoud in de gladgestreken voorgevels en de aanwezigheid van relatief weinig mensen maken deze plek tot een unicum in het drukke Florence.

Aan het begin van de twintigste eeuw liet een Engelse weldoener een gebouw platgooien om zo meer licht en ruimte te creëren in het labyrint van de typerende smalle, donkere steegjes van de wijk Santo Spirito. Hierdoor ontstond het Piazza dei Sapiti, dat nu beter bekend is als Piazza della Passera.

Er zijn twee verhalen te vertellen over de origine van de bijzondere naam van dit pleintje. Passera betekent namelijk mus, maar wordt in het Florentijns ook wel gebruikt om het vrouwelijke geslachtsdeel mee aan te duiden…

Het eerste verhaal betreft wat buurtkinderen die in 1348 op het bewuste pleintje een mus vonden die op sterven na dood was. Ze dachten dat een kwajongen of een kat het arme beestje te grazen had genomen en probeerden het tevergeefs te redden. De nare waarheid wil echter dat de pest de boosdoener was en dat vanaf dat moment de epidemie de stad in zijn greep nam. 40.000 van de 96.000 Florentijnen stierven binnen enkele maanden aan de genadeloze ziekte en de stad raakte in een diep economisch dal.

De tweede verklaring voor de vermakelijke naam van la piazza refereert aan het gerenommeerde bordeel dat op het plein zou hebben gestaan en zelfs regelmatig door de groothertog Cosimo I zou zijn bezocht. Een beter eerbetoon aan het werk van de dames van lichte zeden bestaat er niet!

Culinaire tips op en om Piazza della Passera
Favoriet is Caffè degli Artigiani, waar je heerlijk kunt ontbijten en lunchen maar ook alleen koffie of een aperitivo kunt drinken. De vitrine naast de toonbank staat vol met lekkers: van taarten en zoete croissantjes tot schiacciata en sandwiches.

Caffe-Artigiani-Florence (2) Caffe-Artigiani-Florence (3)

Het is de favoriete ontmoetingsplek van buurtbewoners en van de artigiani, ambachtslieden, die in deze wijk werken. Een prachtig staaltje lokaal vakmanschap is het bord rechts van de deur, waarop het menu prijkt, dat wordt bekroond door het wapen van De’ Medici. Het is gemaakt door Giancarlo Giachetti, die door iedereen in de buurt Puccio wordt genoemd. Puccio maakte ook veel van de lantaarns die je in deze wijk ziet, zoals die met het witte wilde zwijn voor Osteria del Cinghiale Bianco (Borgo San Jacopo 43).

Op de andere hoek ligt Gelateria della Passera. Hier is alles handgemaakt, van het heerlijke ijs tot de mooi versierde naambordjes bij elke ijssmaak.

ijs-gelateria-Piazza-Passera-Florence (1) ijs-gelateria-Piazza-Passera-Florence (2) ijs-gelateria-Piazza-Passera-Florence (3)

Hét gerecht waar Florence beroemd om is, is trippa (pens). Bij Tripperia Il Magazzino (aan een van de andere hoeken van het pleintje) krijg je trippa of lampredotto (lebmaag) in geheel eigen stijl geserveerd, bijvoorbeeld in de vorm van bitterballen. Na een voorzichtige eerste kennismaking gaan wij steeds weer terug voor deze kruidige balletjes, die net iets meer bite hebben dan hun Hollandse voorbeeld.

Piazza-della-Passera-Florence (3) Tripperia-Magazzino-Florence

Naast de tripperia ligt het biologische restaurantje 5 e cinque, dat is vernoemd naar een broodje met een plak gefrituurde kikkererwten, een gerecht dat typisch is voor Livorno en omgeving. Ooit betaalde je vijf lire voor het broodje en vijf lire voor de kikkererwtentaart, 5 e cinque dus. Nog steeds staat cecina, zoals de gefrituurde kikkererwtentaart heet, op het menu, maar daarnaast staan er op de regelmatig wisselende kaart tal van andere gerechten.

5-cinque-Piazza-Passera-Florence (1) 5-cinque-Piazza-Passera-Florence (2)

Aan het pleintje ligt ook de beroemde Trattoria 4 Leon, waar Anthony Hopkins tijdens de opnames voor Hannibal, de opvolger van The Silence of the Lambs, graag en vaak at. Binnen hangen tal van foto’s met de filmster. Ze serveren er geen mensenhersens, maar desondanks slaan wij dit adresje meestal over – het is iets te toeristisch geworden naar onze smaak.

Trattoria-4-Leoni-Florence Trattoria-4-Leoni-Florence-2

Wel leuk om nog even te weten is dat het restaurant is vernoemd naar het straatje dat naar het Piazza della Passera loopt, dat Il Canto ai Quattro Leoni heet. Hier is een overblijfsel van een laag reliëf in steen te vinden met de afbeelding van een steigerende leeuw: Il Marzocco.

Marzocco-Florence

Dit was het mannelijke oorlogssymbool van de toenmalige Florentijnse Republiek. De benaming Marzocco is ontleend aan de God Mars, de beschermheer van het Romeinse Florentia. Dit krachtige symbool is op vele plekken in Florence terug te vinden, waarvan de allerhoogste boven op de toren van het Palazzo Vecchio.

leeuw-Palazzo-Vecchio-Florence

Nog een laatste culinaire tip: als je vanaf het Piazza della Passera de Via dello Sprone in wandelt, vind je aan je linkerhand (op nummer 17/r) Lo Sprone Vinaino, een klein maar sfeervol restaurantje. Het is een tikkeltje alternatief, maar de gerechten zijn er heerlijk. Proef bijvoorbeeld de gegrilde groenten met kaas of de tortelloni met wild zwijn als deze op de kaart staan. Bovendien is de prijs lekker laag.

Lo-Sprone-Florence

Lo Sprone Vinaino is deze week dan ook, net als het Caffè degli Artigiani, het verlengde van onze heerlijke huiskamer. Grazie mille Apartments Florence!

Caffe-Artigiani-Florence

Ook genieten van dit appartement? Je vindt alle details – inclusief beschikbaarheid – op de site van Apartments Florence. Voor alle andere appartementen in hartje Florence klik je hier, maar je mag ons natuurlijk ook altijd mailen met vragen of wensen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *