Ga op pad met onze City Walks!

Schiacciata met blauwe druiven

Het is tijd voor de vendemmia, de druivenpluk, en dat betekent dat ook deze smakelijke schiacciata met blauwe druiven weer op het menu staat. We genoten er afgelopen dagen van in de Mugello, maar je kunt het ook heel makkelijk thuis maken, met dit recept van Italiaans brood (dat Saskia ooit vertaalde).

Schiacciata is een lekker dik brood. Zeker als het direct uit de oven wordt geserveerd bij een stevig ontbijt smaakt het heerlijk! In dit recept gebruik je verse blauwe druiven, maar je kunt natuurlijk ook gedroogde kersen of abrikozen gebruiken. Serveer deze schiacciata ook eens met een stukje kaas, zoals gorgonzola of Parmigiano.

Ingrediënten (voor 1 brood): 80 ml extra vergine olijfolie | een paar takjes rozemarijn | 450 gram tarwebloem | 1 theelepel fijn zeezout | 2 eetlepels basterdsuiker | 1 theelepel instantgist | 250 ml warm water | 400 gram pitloze blauwe druiven

Schenk de olijfolie in een kom en roer de takjes rozemarijn erdoor. Kneus de rozemarijn, zodat het aroma goed vrijkomt. Zet de olijfolie een paar minuten apart.

Doe de tarwebloem, het fijne zeezout en één eetlepel basterdsuiker in een grote kom en roer alles goed door elkaar. Voeg de gist toe en roer opnieuw. Giet twee eetlepels van de rozemarijnolie en genoeg warm water erbij om er een zacht maar niet te plakkerig deeg van te maken.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed alles in vijf minuten tot een soepel deeg. Meng ook de druiven erdoor en kneed het deeg dan nog eens twee tot drie minuten. Het deeg kan nu wat plakkerig aanvoelen. Gebruik eventueel een beetje extra bloem om het deeg wat steviger te maken.

Leg het deeg op een bakplaat met opstaande rand en verdeel het goed, zodat het overal even dik is. Laat het deeg op een warme plek ongeveer veertig minuten rijzen, totdat het in volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor tot 220 °C.

Druppel de rest van de rozemarijnolie over het gerezen deeg en bestrooi het met wat extra rozemarijn en de rest van de basterdsuiker. Bak de schiacciata in twintig tot dertig minuten goudbruin en gaar. Laat hem even afkoelen op een rooster. Eet het brood het liefst vers uit de oven of verpak het goed in plasticfolie en bewaar het in de vriezer. Laat het dan voor gebruik helemaal ontdooien en bak het, gewikkeld in aluminiumfolie, vijf minuten in een voorverwarmde oven. Buon appetito!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

4 reacties

  1. Wat ziet dat er heerlijk uit! Je krijgt meteen lekkere trek!

  2. Gauw nog even druifjes halen. Jamjam!

  3. Bij ons in Friuli wordt deze lekkernij vaak gemaakt met uva fragole, kleine stevigie druiven met aardbeiensmaak. Maakt het nog lekkerder!

  4. Het water loopt mij uit de mond bij het zien van de foto!
    En ik moet nog ontbijten, dat wordt hem vandaag helaas dus niet, maar misschien morgen???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *