Ga op pad met onze City Walks!

Panzanella – Toscaanse tomatensalade

Toscane-La-Foce-cipressen-weg

Zomer in Toscane, dat roept beelden op van donkergroene cipressen, afgetekend tegen goudgele heuvels, van zwaluwen die over het dorpsplein scheren en van borden vol panzanella, de Toscaanse salade met tomaat en oud brood die met elke hap de zomer in Toscane in je mond tovert.

De keren dat ik deze simpele maar heerlijke salade at kan ik me bijna allemaal nog herinneren als de dag van gisteren, van de eerste keer op het kleine terrasje in een van de straatjes achter de Dom in Florence tot de laatste keer, gisteravond op het terras van vrienden in Siena. De salade maakt, net als Toscane zelf, keer op keer een onuitwisbare indruk (dat zoiets simpels zo lekker kan zijn) en verveelt nooit.

Het is een ideaal gerecht voor een lome zomeravond thuis, maar smaakt ook op de camping heerlijk. Moeilijk is het niet, en in de tijd dat de salade even moet staan, kun je alvast genieten van een glaasje Italiaanse wijn en een paar kleine hapjes. Bovendien heb je de ingrediënten altijd wel in huis, en ook op vakantie zijn ze op elke markt en bij elke dorpskruidenier verkrijgbaar. Tenslotte is het een prima manier om oud brood te gebruiken, een goed excuus dus om ruim in te slaan bij de bakker!

panzanella

Ingrediënten (voor 4 personen): 400 gram oud Toscaans brood (of  oud boerenbrood) | 100 gram ansjovis, uit blik | 5 stevige, rijpe tomaten | 1 rode ui | 2 eetlepels wittewijnazijn | een paar blaadjes basilicum | extra vergine olijfolie | peper en zout

Snijd het brood in blokjes en laat deze enkele minuten weken in een schaal met koud water. Knijp de blokjes brood goed uit en doe ze in een diepe schaal. Voeg de afgespoelde en in stukjes gesneden ansjovis, de in plakjes gesneden tomaten en de in ringetjes gesneden rode ui toe en meng alles goed door elkaar. Schenk er een beetje olijfolie en de wittewijnazijn overheen en breng op smaak met peper en zout. Garneer met de fijngesneden blaadjes basilicum. Laat de salade voor het serveren 20 minuten staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Uiteraard kun je de panzanella naar eigen voorkeur aankleden met olijven, mozzarella, tonijn of wat je maar lekker vindt, maar het originele recept is zo rijk van zichzelf, dat moet je minstens een keer geprobeerd hebben. Buon appetito!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. Overheerlijk deze salade, maar in Toscane smaakt hij natuurlijk altijd beter :)!
    En idd Italiaans brood is de volgende dag toch oud, dus doe je er in ieder geval iets lekkers mee. Ik ga hem zeker weer maken deze vakantie. Ciao!

  2. Mmmm! Dit ga ik proberen! Lekker hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *