Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Negroni – een van de beste drankjes ter wereld

Tijdens de Salone del Gusto in Turijn – de hoofdstad van de vermout – proefden we tijdens een vermout workshop onder andere Americano’s, Martini’s en Negroni’s.

Negroni-recept (4)

Deze laatste cocktail is verreweg onze favoriet – wellicht ook omdat de ontstaansgeschiedenis van dit drankje nauw verbonden is met Florence. Naar verluidt vond de Florentijnse graaf Camillo Negroni zijn gewone Americano namelijk niet stimulerend genoeg meer. De barman versterkte de mix van Campari en vermout met gin en een klassieke Italiaans aperitivo was geboren.

Op het terras van Farmacia del Cambio dronken we een heel bijzondere versie – geserveerd in een klein flesje, als ware het een geneesmiddel.

Een Negroni is echter ook heel makkelijk thuis te maken, zeker met dit recept uit Lonely Planet – Beste drankjes ter wereld.

‘Een goede Negroni benevelt niet, maar geeft juist energie. Met zijn pittige citrusgeur en complexe kruidentonen is dit Italiaanse aperitief heerlijk verfrissend op een zomeravond.

Op lome Italiaanse avonden heeft niemand haast om aan tafel te gaan. Terwijl de zon daalt, verpoost men urenlang aan een tafeltje met romige Castelvetrano-olijven of bruschetta met tomaat en basilicum. Uiteraard vergezeld van een aperitivo als Negroni. De tinkelende ijsblokjes in het glas roepen naast een Pavlovreactie op: het aperitief is dan ook bedoeld om de eetlust op te wekken.

Daarnaast heeft het echter ook een belangrijke rituele rol. Net als andere aperitieven belooft deze robijnrode nectar uren van zorgeloze gezelligheid voor de maaltijd. Deze eenvoudige mix van drie dranken resulteert in een verrukkelijke en complexe smaak. De sterke grapefruitgeur wordt in evenwicht gehouden door bittere kruiden. De garnering, een vers gesneden partje sinaasappel, verspreidt een fris, zoetzuur aroma.’

Negroni-recept (1)

Voor 1 persoon heb je nodig: 3 tot 4 ijsblokjes | 35 ml gin | 35 ml vermout | 35 ml Campari | 1 sinaasappelschijfje

Doe de ijsblokjes in een laag whiskyglas en overgiet ze met de gin, vermout en Campari. Roer de drank even met een cocktaillepel door en leg er een sinaasappelschijfje op. Salute!

Nog veel meer andere recepten voor en verhalen over drankjes van over de hele wereld vind je in

KOSMOS OMSLAG BESTE DRANKJES TER WERELD.indd

Beste drankjes ter wereld | ISBN 9789021562841 | € 15,- | Lonely Planet / Kosmos Uitgevers | bestel Beste drankjes ter wereld via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *