Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Piadina – gevulde platte broden uit Emilia-Romagna

‘Niets spreekt duidelijker over Romagna dan dit brood van ons – het is een symbool dat spreekt van de liefde voor ons land,’ zo zei Giovanni Pascoli ooit. En gelijk had hij, althans volgens Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo, de twee gulzige Italianen uit het kookboek dat ik gisteren al noemde.

Daarom vandaag dit oude recept voor dun platbrood, dat zo tekenend is voor de streek Emilia-Romagna. Het is tegenwoordig in heel Italië een populaire snack, die in speciale kiosks, piadinerie genaamd, wordt verkocht en belegd met gedroogd of gezouten vlees, kaas en groenten.

De broden kunnen het beste gevuld worden als ze nog heet zijn en net uit de pan komen, omdat de ham en de kaas dan enigszins smelten. In het originele recept wordt strutto (reuzel) gebruikt – maar je kunt ook voor boter kiezen als je dat lekkerder vindt. Contaldo kiest echter voor de reuzel, omdat hij vindt dat reuzel een lekkerder smaak geeft.

© foto: Chris Terry

Ingrediënten (voor 8 personen): 400 gram bloem | een snufje zout | 1 zakje van 10 gram instantgist (zie het voorschrift op het zakje) | 40 gram reuzel, in fijne stukjes gehakt | 225 ml water | voor de vulling: 16 plakken Parmaham, 250 gram stracchino (roomkaas) en rucola

Stort de bloem met het zout en de gist op het werkvlak of in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en doe de reuzel erin. Voeg geleidelijk het water toe en meng alles met de vingers tot een glad deeg. Vorm een bal van het deeg en kneed het circa vijf minuten. Laat het dertig minuten op een warme plaats rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.

Kneed het deeg nog een paar minuten en verdeel het dan in acht porties. Rol elke portie uit tot een cirkel van 1 cm dikte. Verhit een grote koekenpan, leg er een portie deeg in en bak de piadine 2 minuten aan elke kant. Neem het brood uit de pan en leg er twee plakken ham, wat kaas en een handje rucola op. Vouw de piadine dubbel en dien ze direct op.

Denk tijdens het maken van dit brood ook even aan de filosofie van Gennaro Contaldo: ‘Het levensbrood en brood als het ‘lichaam van Christus’ zijn bewoordingen die over de hele wereld gedurende elke katholieke mis klinken. Maar behalve deze religieuze betekenis, is brood in Italië een belangrijk en zeer gerespecteerd basisvoedsel. In Italiaanse huishoudens en restaurants is een maaltijd niet compleet als er geen brood bij wordt gegeven.

Het wordt meestal dagelijks gekocht bij de panetteria. De soorten variëren van focaccia, ciabatta en piadina tot de hardere soorten zoals grissini en taralli, terwijl pizza het meest klassieke platte brood is dat iedereen kent – en lust.

Restjes brood worden nooit weggegooid, en de opmerking dat het ongeluk brengt om brood in de vuilnisbak te gooien geldt al generaties lang. Van restjes brood wordt broodkruim gemaakt, of het wordt verwerkt tot panzanella (Toscaanse salade met brood en tomaten) of broodsoep. Ook kan oud brood nog prima gebruikt worden als basis voor bruschetta en crostini.’

Een beetje extra brood bakken kan dus geen kwaad, daar weten de heren wel raad mee – en dankzij hun kookboek wij gelukkig ook!

Twee gulzige Italianen | Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo | ISBN 9789059563919 | € 24,95 | Fontaine Uitgevers

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

6 reacties

  1. De foto doet me weer terug denken aan de vakanties aan de Adriatische Zee!
    Hoeveel de kinderen er daar niet hebben gegeten, zoals op de foto maar ook met nutella erop! In Toscane zie je ze wel in de supermarkt, maar vers zijn ze echt veel lekkerder! Ciao, ciao!

  2. Soltanto: buona festa di Pentacoste e grazie per il tuo “messaggio” ogni giorno!!!

  3. Stef Smulders

    Heerlijk, heb ze in Bologna leren kennen, maar dan in opgerolde vorm, als een patatzakje, met rucola, kersetomaatjes, aceto balsamico!

  4. Fijn ook eens de steek van Emilia Romagna te verkennen. Romagna is ons lievelingsplekje op keuken gebied in Italia. In Portico di Romagna vind je het leukste hotelletje met de lekkerste keuken.’ Il Vecchio Convento’. Marisa en Giano ontvangen jou als eigen familie. Je kan er je ook inschrijven voor italiaanse lessen. Zeker eens doen!

  5. Heerlijk! Ben net terug uit Rimini, en heb de Piadina daar gegeten 🙂

  6. Geweldig deze toelichting over de piadina.
    Ik ga een piadina-lokaal openen, omgeving Utrecht of Amersfoort.
    Houd de culi blogs in de gaten: dit is nieuw voor Nederland!
    Cari saluti!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *