Sophie mocht afgelopen maand tot haar grote vreugde mee op truffeltocht met een echte truffeljager. De uitgelezen plek hiervoor is Acqualagna, in Le Marche, ook wel ‘de hoofdstad van de truffel’ genoemd. Het binnenland van Le Marche heeft de ideale groeicondities voor de truffels en zo zijn die mooie bergen niet alleen fraai om naar te kijken, maar zijn het ook ware goudmijnen!
Michela van Tuquitour neemt Sophie mee naar Ristorante Lampino, waar Susanna en Paolo hen hartelijk verwelkomen. Paolo gaat dag in, dag uit op zoek naar truffels en Susanna maakt er, samen met haar moeder, de lekkerste gerechten van in het restaurant. Maar voordat er van de kookkunsten mag worden genoten, moet er natuurlijk eerst gewerkt worden!
Paolo rijdt voorop in zijn kleine Pandaatje en al snel duiken we het Riserva Naturale Statale Gola del Furlo in. Paolo’s Pandaatje heeft veel meer in zijn mars dan je op het eerste oog zou denken.
Door de vierwielaandrijving rijdt hij met alle gemak de steile bosweggetjes op. ‘Dat moet ook wel’, vertelt hij later, ‘want ik verstop mijn auto namelijk altijd diep in het bos als ik truffels ga zoeken. Ik wil de concurrentie natuurlijk niet verklappen waar ik zit.’
En de concurrentie liegt er niet om; lek gestoken banden, geroddel en zelfs dode honden vanwege jaloezie of een wraakactie. ‘Nu is het allemaal niet meer zo erg,’ zegt Paolo ‘want iedereen weet ongeveer wel wie waar zoekt – en uit respect blijf je bij elkaar uit de buurt. Maar nieuwelingen die denken slim te zijn, komen door dit soort acties van anderen vaak van een koude kermis thuis.’
Iedere jager heeft in principe zijn eigen tartufaie. Dit zijn gekochte stukken grond met een hek eromheen waar hij met zijn honden in alle vrijheid kan tartufare. Soms worden de tartufaie bezocht door buitenstaanders en camera’s leggen deze ongewilde bezoekers dan vast.
De politie handelt dit soort wetsovertredingen vervolgens af. Wanneer Paolo echter het bos in gaat en niemandsland betreedt, zorgt hij er altijd voor dat hij zo stil en onzichtbaar mogelijk is. Hij roept zijn honden dan ook nooit, maar maakt een soort blaasgeluid.
Hij wil namelijk aan niemand verklappen waar hij zit, zelfs aan zijn beste vrienden niet. Een vondst kan zo honderden euro’s op leveren en ja, die goudader wil je natuurlijk voor jezelf houden!
Diana is de gelukkige van Paolo’s zeven honden, allemaal Lagotti Romagnoli, die vandaag mee op jacht mag. Vanaf het moment dat ze uit de auto springt kan ze het niet meer houden; ze moet en ze zal truffels zoeken. Ze blijft maar enthousiast tegen Paolo opspringen en als ze dan eindelijk door het hek mag, is ze door het dolle heen.
Het is februari en het heeft gevroren. Hierdoor zijn de truffels moeilijk te ruiken. Ze snuffelt links, ze snuffelt rechts, maar tot graven komt het niet echt. Paolo legt ondertussen uit dat de truffels aan de wortels van bomen en planten groeien.
De bomen in zijn tartufaie houdt hij dan ook goed bij en snoeit oude wortels eens in de zoveel tijd weg zodat er weer plek voor nieuwe wortels komt. De truffels groeien zo iedere keer weer op dezelfde plek.
Diana draait al vijf minuten om dezelfde boom heen. Ze blijft soms staan en graaft wat. Paolo komt erbij met zijn speciale schep. Hij haalt de grond open, maar er is niks te vinden. Zo gaat dat een paar keer, tot ze wel heel enthousiast begint te graven.
Paolo instrueert haar te stoppen met graven, want anders kan ze de truffels kapot maken met haar poten of tanden. Paolo knielt en maakt het gat iets groter en ja hoor: een mooie, geurende zwarte truffel!
Diana heeft de smaak te pakken en ze vindt de ene na de andere zwarte goudklomp. Paolo beloont haar iedere keer met een stukje korst van Parmezaanse kaas. Deze smakelijke beloning is Diana veel meer waard dan al die truffels bij elkaar!
De buit is binnen en we lopen weer terug naar de auto. De volgende halte is Acqualagna Tartufi – een bedrijf dat verse truffel van over de hele wereld in producten verwerkt of in potjes verkoopt aan andere bedrijven. Het bezoek is erg interessant omdat je kunt zien hoe de schilfers truffel handmatig in potjes worden gestopt, worden gewogen en vervolgens klaar zijn voor de verzending of de verkoop.
Dat de prijzen redelijk hoog liggen, is omdat er uitsluitend pure truffel gebruikt wordt als ingrediënt. Voor bepaalde producten, zoals truffelboter of -kaas, moet je wel gebruik van aroma’s maken, maar ook daar leveren ze alleen de allerhoogste kwaliteit.
Acqualagna Tartufi is te vinden aan de Via C. Colombo 2/A en het verkooppunt vind je aan het Piazza E. Mattei in Acqualagna.
Het enige waar we nu nog aan kunnen denken is een heerlijk gerecht bereid met truffel. Gelukkig is de volgende bestemming Ristorante Lampino, waar Susanna een smakelijk maal heeft klaar gemaakt, uiteraard helemaal op basis van truffel.
De antipasto bestaat uit twee crostoni, een met een crème van Parmezaanse kaas en de ander bedekt met verse truffel. Daarnaast ligt er ook nog een crescia sfogliata di Urbino, een soort piadina, wrap, met scrambled eggs en truffel eroverheen; Sophie’s absolute favoriet! Daarna volgen er twee soorten pasta die beide rijkelijk bedekt werden met vers geraspte truffel. Echt heerlijk!
Ook genieten van zo’n vorstelijke lunch? Je vindt Ristorante Lampino aan de Via Risorgimento 30. Reserveren kan via 0039- 0721798674. Buon appetito!
Deze complete ervaring kun je zelf ook gaan beleven, net als wij onder leiding van Tuquitour. Deze kleinschalige touroperator is gespecialiseerd in reizen op maat met een bepaald thema. Volg je een kookcursus? Kom dan met je kookclub Le Marche op zijn lekkerst ontdekken.
Een groepje operaliefhebbers? Tuquitour regelt een ware operareis voor je. Met je Italiaanse taal klas op cultuurreis? Michela draait er haar hand niet voor om en zorgt bovendien voor een Nederlandse gids. Neem contact op met Tuquitour via de website, via e-mail of via 0039-0721805629.
Geweldig! OOk echt leuk met al die foto’s erbij.