Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Beleef Bergamo – ontdek de stad met twee gezichten

Hoewel veel mensen Bergamo alleen kennen van de luchthaven, verdient deze stad het om tot in de kleinste hoekjes ontdekt te worden!

De twee gezichten van Bergamo

Bergamo heeft twee gezichten, die zich pas aan je openbaren als je de stad in gaat en er niet gehaast langs rijdt. Na de landing op Orio al Serio, het vliegveld van Bergamo, zien we vanaf de vliegtuigtrap al de Alpi Bergamaschi, de  Bergamasker Alpen. De tenen van dit massief strekken zich uit tot op de Povlakte, waar de benedenstad van Bergamo, Città Bassa, ligt – onze eerste bestemming.

Bergamo-Noord-Italië

Na een kort ritje vanaf het vliegveld staan we op een van de slagaders van de benedenstad, de Viale Vittorio Emanuele II. Het is geen straf om hier een paar uurtjes winkelend door te brengen. We struinen over de Via Sentierione tussen bewoners en studenten door, op weg naar de bar waar we hebben afgesproken met Edith de Vries van BeleefBergamo.nl.

Edith woont al jaren in Italië en schakelt net als wij moeiteloos tussen het Nederlands en het Italiaans. We bestellen een caffè en voor we de laatste slok nemen, vertelt Edith al voluit over ‘haar stad’. Bergamo heeft voor haar duidelijk geen geheimen meer!

Het beste van Bergamo

Precies daarom gaan we met haar op stap, om het beste en mooiste van Bergamo te beleven. Edith noemt onze tocht een ‘Beleeftour’ – en dat is niet voor niets. ‘We hebben aandacht voor het verleden én het heden,’ zegt ze. ‘Ik laat jullie de stad zien, proeven en ruiken. Beleven dus.’

Met de funicolare naar de Città Alta

Als je vanuit Città Bassa omhoog kijkt, zie je het tweede gezicht van Bergamo, de Città Alta, veilig ingepakt binnen de oude stadsmuren. Je kunt de funicolare di città, een kabelbaantje uit 1887 nemen, om naar boven te gaan, maar wij besluiten de klim te voet te maken.

Bergamo-funicolare-tandradbaan

Maar of je nu te voet gaat of de funicolare neemt, aan de beleving verandert niets. Vanuit het mondaine Città Bassa kom je terecht in gestolde tijd. Tijd die niet is weggevloeid door een van de vier stadspoorten. De verleden tijd is hier te voelen, te horen, te proeven.

We komen uit op het Piazza Mercato delle Scarpe. Vroeger was dit het plein waar de schoenmakers de dienst uit maakten, vandaar de naam ‘markt van de schoenen’. Hier in de bovenstad vind je nog tal van bijzondere winkeltjes die nooit lijken te zijn veranderd.

Je hoort de schoenmaker het leer kloppen en je stappen worden vergezeld door het ratelen van de naaimachine van de stoffeerder. Je ruikt het verse brood en de dolci van de bakker en een deur verder de verleidelijke geur van verse koffie. Nonnen in habijt wandelen in en uit je blikveld.

In de Città Alta doet alles bijna Zuid-Italiaans aan, maar we zijn toch echt in het hoge noorden van Italië, veertig kilometer ten oosten van Milaan.

Piazza-Vecchia-Bergamo-Citta-Alta (1)

De bronzen testikels van de Cappella Colleoni

We lopen verder omhoog naar het bekendste plein van de oude bovenstad, het Piazza Vecchia, het plein dat door Le Corbusier ‘het mooiste plein van Europa’ werd genoemd.

Achter het Palazzo della Ragione, het oudste stadhuis van Noord-Italië, wijst Edith ons op de overdadig gedecoreerde Cappella Colleoni, het mausoleum van strijder Bartolomeo Colleoni (1400-1475), die drie testikels zou hebben gehad.

Ze staan zelfs afgebeeld in zijn familiewapen, dat ook op het hek voor het mausoleum te zien is. Volgens de overlevering zouden vrouwen sneller zwanger raken door deze testikels aan te raken. De hoogglans van zijn vereeuwigde testikels naast het verder doffe hek maakt duidelijk dat geloof en bijgeloof hier vredig naast elkaar bestaan.

Bergamo-Citta-Alta-Cappella-Colleoni (1) Bergamo-Citta-Alta-Cappella-Colleoni (3) Bergamo-Citta-Alta-Cappella-Colleoni (4)

Proef polenta e osei

Maar Bergamo is veel meer dan geschiedenis gevat in steen. Welke pasticceria we ook bekijken, de beschermde streekspecialiteit polenta e osei is in elke etalage of vitrine aanwezig. Edith laat ons proeven van dit taartje, dat is bedekt met een dun velletje marsepein, besuikerd en voorzien van vogeltjes van chocolade.

Bergamo-polenta-osei foto: Anastasia Turshina

Omdat we een Beleeftour doen, heeft Edith echter na alle belevenissen die al aan ons voorbij zijn getrokken nog een bijzondere troef achter de hand gehouden. In straffe pas gaan we naar La Marianna, weer een stukje omhoog.

De bedenker van het stracciatella-ijs

Hier werd namelijk het allereerste stracciatella-ijs gemaakt. Bedenker Enrico Panattoni overleed in 2013, maar zijn ijs is onsterfelijk. Als groot ijsliefhebbers moeten we natuurlijk een bolletje – of twee – proeven. Met gulle hand spatelt de strak in het pak gestoken medewerker een berg smakelijkheid op onze hoorntjes.

Bergamo-Marianna-stracciatella

Alleen al voor deze ijssalon is een bezoek aan Bergamo een must. De rest van onze avonturen zullen we niet tot in detail verklappen. Het is veel te leuk om zelf zo’n Beleeftour te ervaren!

Bergamo-Noord-Italië-2

Beleef Bergamo

Wil je graag op pad in Bergamo met nóg meer tips van een van de gidsen van Beleef Bergamo? Met onze City Walk Bergamo maak je kennis met la Città Alta, de bovenstad, die overal geschiedenis en cultuur ademt. Het is een heerlijke route die je in ruim een halve dag langs de hoogtepunten van de bovenstad voert.

Download de City Walk Bergamo

Buon divertimento a Bergamo!

Als je deze digitale editie van de Ciao tutti City Walk bestelt, ontvang je zowel op de website als in je e-mail de link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt de wandeling vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (smartphone, laptop, computer en/of tablet) van alle moois genieten. In de City Walk vind je een link naar de route in Google Maps.

GombitHotel – modern design tussen middeleeuwse muren

Ben je op zoek naar een fijn hotel in Bergamo? Onze aanrader is GombitHotel, aan de Via Mario Lupo 6. Het hotel is vernoemd naar de aangrenzende Torre del Gombito, een ruim vijftig meter hoge, prachtige middeleeuwse toren, die ooit onderdeel was van de twaalfde-eeuwse verdedigingsmuur van de stad.

De toren heeft een strategische locatie: precies op het kruispunt van de oude Romeinse hoofdwegen, de cardo en de decumanus.

Die historie komt tot leven bij GombitHotel, waar oud en nieuw harmonieus samengaan. De combinatie van de eeuwenoude muren met modern design in het ontwerp van Giò Pozzi biedt gasten een zeldzame ervaring van ‘oud ontmoet nieuw’.

Niet voor niets is dit een van de mooiste designhotels van Italië, dat in het voorjaar van 2021 helemaal vernieuwd werd. Een verblijf boeken kan via www.gombithotel.it. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de receptie van GombitHotel via info@gombithotel.it of via 0039-035247009.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. We hebben met veel plezier de Citywalk Bergamo gedaan! Bergamo is een verrassend mooie en gezellige stad en zeker een bezoek waard. Ons verblijf van een paar dagen is omgevlogen. Tip: de op bladzijde 11 genoemde vijftig meter hoge toren (de ‘grote toren’) bij het gemeentehuis is ook voorzien van een lift. Dus ook als je niet wilt of kunt klimmen, kun je toch genieten van het prachtige uitzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *