Home » Nieuws uit Italië » Vlaggen uit voor de Dag van de Republiek!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vlaggen uit voor de Dag van de Republiek!

In Italië geniet iedereen vandaag van een vrije dag, vanwege de Dag van de Republiek. Sinds het op 2 en 3 juni 1946 gehouden referendum waarin de Italiaanse bevolking de republiek verkoos boven de monarchie, is deze dag een officiële vrije dag, die gevierd wordt met parades, vliegtuigshows en de Italiaanse driekleur.

vlag-Italie-tricolore

Na 85 jaar een koninkrijk te zijn geweest, werd Italië – met 12.717.923 vóór en 10.719.284 stemmen tegen – een republiek. De leden van het koninklijk huis werden verbannen. Pas in 2002 mochten de mannelijke nakomelingen van het huis van Savoye de grens van Italië weer oversteken – daarvoor was zelfs een wijziging van de grondwet nodig.

Festa-della-Repubblica-Italie-Corriere-della-Sera

 

Op 2 juni wordt ieder jaar in heel Italië La Festa della Repubblica gevierd, dé nationale feestdag. Overal wappert de nationale driekleur en in Rome kleurt de hemel groen-wit-rood, dankzij de vliegshow van Le Frecce Tricolori, ‘de driekleurige pijlen’, de bijnaam van de Pattuglia Acrobatica Nazionale (PAN). Deze permanente groep, die deel uitmaakt van de militaire luchtmacht, bestaat uit tien vliegtuigen, waarvan negen altijd in formatie vliegen en één toestel geschikt is voor solovluchten. Hiermee is deze PAN het grootste militaire ‘acrobatenteam’ ter wereld. Dankzij hun spectaculaire luchttour is het dubbel feest op 2 juni in Rome!

Festa-Repubblica-Italie (2)

Ter ere van La Festa della Repubblica zinderen de Navigli in Milaan op 2 juni van muziek, kleur en ander feestelijks. Ongeveer 150 kraampjes toveren het Naviglio Grande en het Naviglio Pavese om tot één groot kleurenfeest, met naast kramen vol antiek ook bloemen, kleding, delicatessen, huisgerei, speelgoed, kunst en souvenirs. Na het struinen bieden de vele barretjes langs de Navigli een prima gelegenheid voor een toost op Italië, salute!

Milaan-Navigli (15b) Milaan-Navigli (15)

De Dag van de Republiek is de enige echte nationale feestdag in Italië, die dit jaar extra groots gevierd wordt vanwege het 150-jarig bestaan van de Italiaanse eenheid. Ook Google besteedt elk jaar aandacht aan deze dag. Wat we vandaag op hun Italiaanse homepage zien is op het moment dat we dit stukje schrijven nog een verrassing, maar de afgelopen jaren beloven ook voor vandaag weer wat moois:

 

Ook op Ciao tutti hangen we vandaag de vlaggen uit voor de Dag van de Republiek. Maar in plaats van de Italiaanse driekleur zie je hier twaalf vlaggen van twaalf Italiaanse regio’s. Weet jij welke vlag bij welke regio hoort? Gelijke cijfers zijn gelijke letters. Breng de letters met corresponderende cijfers over naar de oplossingsbalk. Let wel: in deze puzzel worden de Nederlandse namen van de Italiaanse regio’s gebruikt.

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *