Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vrijdag de dertiende en ander ongeluk

Vandaag is het vrijdag de dertiende, hetgeen in Nederland spreekwoordelijk gezien garant staat voor ongeluk. Gelukkig kun je vandaag in Italië met een gerust hart de straat op, want in Italië is dertien helemaal geen ongeluksgetal.

Het Italiaanse ongeluksgetal is namelijk zeventien – aangezien zeventien in Romeinse cijfers (XVII) het anagram is van VIXI, Latijn voor Ik heb geleefd of Ik leefde. In Italiaanse vliegtuigen zul je dan ook geen rij 17 tegenkomen en vrijdag de zeventiende kun je beter veilig in je bed blijven.

Waar je in Italië ook voor op moet passen, naast het cijfer zeventien zijn onderstaande ongeluksbrengers:

zout

De eerste ongeluksbrenger heeft – hoe kan het ook anders – te maken met eten. Je mag namelijk absoluut niet knoeien met olijfolie of zout. Dat geeft niet alleen vieze vlekken of een overdaad aan witte korrels die je nog uren nadien tegenkomt, maar het brengt volgens de Italianen ook echt ongeluk.

Aan tafel is toch ook het getal dertien een keer de boosdoener. Geef je een etentje, dan mag je namelijk niet met in totaal dertien mensen aan tafel zitten. Dat zou verwijzen naar het Laatste Avondmaal, waarbij er dertien mannen aan tafel zaten. Als laatste, dus als dertiende, zou Judas Iscariot aan tafel zijn gegaan, de apostel die Jezus uiteindelijk verraadde. En we weten allemaal hoe dat afliep… Nodig dus nog maar een extra gast uit als je met z’n dertienen aan tafel dreigt te eindigen!

Singles moeten nog beter uitkijken als ze aan tafel gaan zitten. Niet alleen mogen ze niet aanschuiven bij een tafel met reeds twaalf mensen, nee, ze moeten ook nog eens de hoeken van de tafel vermijden. Als je daar als single eenmaal zit, betekent dit dat je nooit zal trouwen, aldus de Italianen. Oeps!

toosten

We blijven nog even aan tafel. Voor we gaan eten, brengen we graag een toost op la dolce vita uit. Maar pas op! Toosten met water is uit den boze. Toosten doe je alleen met wijn – en anders maar niet, want dan roep je het ongeluk af over jezelf en de andere aanwezigen. De kater komt dus in dit geval ook voor de waterdrinker, vroeger of later…

Ga je naar een etentje en draag je een hoed, die je eenmaal binnen kwijt moet? Leg hem dan nooit of te nimmer op een bed want ook dat brengt ongeluk.

Gebeurt er toch iets wat ongeluk over je af zou kunnen roepen? Dan rest er niets anders dan toccare ferro, ijzer aanraken (zoals wij afkloppen op hout) om het alsnog af te wenden.

Wil je het ongeluk voor zijn? Zorg dan dat je altijd een cornicello of cornetti portafortuna bij je hebt, een bedeltje of hangertje in de vorm van een rode peper dat volgens de Italianen in het algemeen en de Napolitanen in het bijzonder geluk brengt. Volop aanwezig in de laars, en zo ook in de ‘straat van de kerststallen’, de Via San Gregorio Armeno, in Napoli:

Vergeet er bij een volgend bezoek aan Italië niet eentje mee te nemen om voortaan altijd met het geluk binnen handbereik op pad te gaan!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *