Reis je deze maand naar de laars (of ben je er wellicht al om vakantie te vieren)? Op deze eerste dag van juni tippen we de leukste evenementen die deze maand in Italië plaatsvinden.
Tapijt van bloemen
Op tal van plaatsen in Italië worden de straten in juni omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. In bijvoorbeeld Bolsena (Lazio), Genzano di Roma (Lazio) en Spello (Umbrië) kijk je je ogen uit!
Minder bekend maar zeker niet minder mooi is de Infiorata in Pitigliano, een tufstenen stadje in het zuiden van Toscane, en die in Orvieto (Umbrië).
Duizenden lichtjes in Pisa
Op 16 juni, de vooravond van het feest van San Ranieri, de patroonheilige van Pisa, viert de hele stad feest. Tijdens de Luminara di San Ranieri wordt er een grote braderie gehouden en door de hele stad trekken processies met inwoners in middeleeuwse kledij.
’s Avonds ontsteken de Pisani meer dan zeventigduizend lumini, lichtjes, langs de gevels en achter de ramen van de palazzi langs de Arno. Tijdens dit feest is Pisa mooier dan ooit!
De dag erna, op 17 juni, is er een regatta, een roeiwedstrijd in middeleeuwse kledij, waarin de verschillende teams van Pisa het tegen elkaar opnemen. Degene die als eerste over de finish vaart, klimt een heel eind omhoog om de overwinningsvlag naar beneden te halen.
Bruggenspel in Pisa
Op de Ponte di Mezzo in Pisa wordt elk jaar op de laatste zondag van juni Il Gioco del Ponte (‘het bruggenspel’) gehouden.
De verschillende wijken (Tramontana in het noorden en Mezzogiorno in het zuiden) dagen elkaar dan uit om als eerste een acht ton wegende carrellone (kar) naar de andere kant van de brug te duwen. Deze strijd dateert uit de zestiende eeuw, toen men nog echt streed om de brug over de Arno. Inmiddels sluit men meteen na het trekken van de kar weer vrede…
Meer informatie over alle feestelijkheden in juni in Pisa vind je op GiugnoPisano.com.
foto’s: Passeios na Toscana
Voetballen met je ellebogen
Op 24 juni, de feestdag van San Giovanni (Johannes de Doper), de patroonheilige van Florence, is het in Florence één groot feest. Naast feestelijke optochten, vaandelzwaaien en muziek verandert het Piazza di Santa Croce in een soort rugbyveld, als de Florentijnse wijken volgens traditie een partijtje calcio storico, historisch voetbal, spelen. Of voetbal, eigenlijk heeft het meer weg van een partijtje rugby.
Het brute spel werd voor het eerst gespeeld in 1530, toen de Florentijnen de slag om hun eigen stad hadden verloren. Toen de vijand de stad in trok om het bestuur over te nemen, speelden de Florentijnse mannen een potje voetbal, alsof er niets aan de hand was. Een ultiem statement van minachting voor de overwinnaars!
Nog meer feest ter ere van San Giovanni
Het oudst bekende historische evenement aan het Comomeer is de sagra ter ere van de Heilige Johannes. Men gedenkt de verwoesting van het eiland Comacina, op 24 juni 1169. De beruchte Barbarossa stak op die dag het enige eiland in het meer in brand, waardoor er niets van overbleef.
Volgens de overlevering bezocht Johannes de Doper het eiland in 1435, vermomd als een pelgrim. Hij gaf een van de eilandbewoners de opdracht een gat te graven onder een notenboom, waar de man de ruïnes van de oude basiliek aantrof.
Sinds die tijd wordt dit elk jaar op de feestdag van Johannes de Doper gevierd. Dat doet men onder andere door honderden kleine lichtjes op het meer te laten drijven.
Ook is er een spectaculaire vuurwerkshow, en botenparade met kleurrijk versierde lucie, de typische boten van het Comomeer, volksdansen, vaandelzwaaien en natuurlijk volop lekker eten en drinken. De traditie wil dat er polenta met gestoofde slakken wordt gegeten. Niet geheel toevallig, want de lege schelpen van slakken worden omgetoverd tot de zogenaamde lumaghitt, drijvende lichtjes.
Kleurrijk keramiek
Tijdens het Festa di Ceramica (dat van 18 tot en met 21 juni wordt gehouden) struikel je in het Toscaanse Montelupo Fiorentino op spreekwoordelijke wijze over het kleurrijke keramiek, dat een paar dagen lang in het stadje te bewonderen is.
Montelupo Fiorentino is het Toscaanse centrum van keramiek – majolica om precies te zijn. De traditie gaat ver terug, tot in de dertiende eeuw. Nog altijd zijn er veel bedrijven en ateliers te vinden waar de oude majolica-techniek nog wordt gebruikt – zo’n honderdvijftig om precies te zijn.
Twee werelden in Spoleto
Elk jaar wordt in het Umbrische Spoleto het muzikale Festival dei Due Mondi, het Festival van de Twee Werelden, georganiseerd. Er zijn volop voorstellingen te zien, met voor ieder wat wils: toneel, dans, muziek, literatuur, beeldende kunst…
Niet alleen van Italiaanse artiesten, want zoals de naam al doet vermoeden, is het festival een symbolische ontmoeting tussen twee werelden, die van de Italiaanse en die van de buitenlandse, voornamelijk Amerikaanse, cultuur. Op FestivaldiSpoleto.com vind je alle informatie.
Dubbel feest in Rome
Op 29 juni is het dubbel feest in Rome: het is namelijk de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus, die volgens de overlevering beiden op deze dag (en zelfs binnen het zelfde uur) zouden zijn gestorven. Goethe was in 1787 in Rome ten tijde van de feestelijkheden ter ere van Petrus en Paulus en tekende een uniek dagboekfragment op, dat je via deze link kunt lezen.
Uienfeest ter ere van Petrus en Paulus
Eigenlijk heet het de Fiera dei S.S. Pietro e Paolo, de jaarlijkse festiviteiten die op 28 en 29 juni ter ere van de twee heiligen worden gehouden in Isernia.
Omdat er echter een hoofdrol is weggelegd voor de ui (cipolla), spreken de meeste inwoners gemakshalve van de Fiera delle Cipolle. Het feest wordt gevierd in het hele historische centrum van de stad en overal vind je kraampjes met, onder andere, uien in alle soorten en maten.
Culinair genieten in juni
In aanloop naar de zomer worden er in juni heel wat culinaire feestjes gevierd. De data wisselen jaarlijks, maar vraag als je in deze periode in Italië bent aan de dorpsbewoners en barista waar je moet zijn om een sagra bij te wonen.
We tippen een paar culinaire hoogtepunten. In Sori (Ligurië) kun je je tijdens de Sagra dell’Acciuga te goed doen aan ansjovis, terwijl je in Imperia (Ligurië) kunt genieten van basilicum en andere lokale lekkernijen tijdens het Festa Aromatica.
Merana (Piemonte) eert de huisgemaakte ravioli met de Sagra del Raviolo Casalingo. In Monteflavio (Lazio) staat juist de pastasoort fettuccine in de schijnwerpers, terwijl je in Fucecchio (Toscane) geniet van de beste bistecca.
Orvieto (Umbrië) zet gans op het menu. Wijnliefhebbers mogen de Sagra del Lambrusco niet missen, die wordt gehouden in Albinea (Emilia-Romagna).
Nog meer evenementen vind je in onze agenda van de maand juni. Op een feestelijke en smakelijke maand!