Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sotto – Napolitaanse pizza’s in Amsterdam

Ciao tutti! Jullie hebben het niet kunnen missen : het was feest afgelopen week! Woensdag kreeg Saskia het eerste exemplaar van haar nieuwe boek in handen en signeerde ze stapels en stapels boeken voor iedereen die al meteen een boek had besteld.

signeren-101-mooiste-plekken-van-Italie

Daarna was het feest voor alle Ciao tutti-bloggers en fotografen (althans, voor iedereen die op dat moment niet op reis was). Maar hoe vier je de verschijning van een boek met de 101 mooiste plekken van Italië? Door twee van die plekken alvast te bezoeken met (bijna) het hele Ciao tutti-team – maar dan gewoon in eigen stad.

Zowel prosecco (in de regio Veneto, met de Strada del Prosecco rondom Conegliano en Valdobbiadene) als pizza (in de regio Campanië – de enige echte in Napels) staan in Saskia’s nieuwe boek. De combi vonden we bij Sotto – Pizza Lègale aan de Roelof Hartstraat, om de hoek van ons kantoor.

Sotto-Pizzeria-Legale-Amsterdam (1)Sotto-Pizzeria-Legale-Amsterdam (4) Sotto-Pizzeria-Legale-Amsterdam (8)

Bij SOTTO hebben ze een passie voor pizza en doen ze geen concessies aan de authentieke Napolitaanse variant. Om deze missie uit te voeren en de ware Napolitaanse pizza naar Nederland te halen, zijn ze in de leer geweest bij de bewakers van de Napolitaanse pizza: de Associazione Verace Pizza Napoletana en hebben ze uitgebreid ervaring opgedaan in verschillende bij de vereniging aangesloten pizzeria’s in Napels.

De Associazione Verace Pizza Napoletana let erop dat aangesloten pizzeria’s van over de hele wereld de ware Napolitaanse pizza te bereiden volgens ‘Il Disciplinare’, die ook door de Europese Commissie is vastgelegd. Hierdoor heeft de Napolitaanse pizza een STG-keurmerk, dat alleen is voorbehouden aan kwalitatief hoge specialiteiten uit een bepaalde stad of streek.

Sotto-Pizzeria-Legale-Amsterdam (5) Sotto-Pizzeria-Legale-Amsterdam (6) Sotto-Pizzeria-Legale-Amsterdam (7)

Ook Sotto maakt zijn pizza’s volgens deze regels. Elke pizza wordt met de hand gemaakt – en pas nadat je uit de vele soorten op het menu hebt gekozen. Hierdoor is de pizza gegarandeerd vers. Alleen het deeg is natuurlijk van tevoren gemaakt, zodat het goed kan rijzen.

De producten die gebruikt worden zijn simpel, maar van uitzonderlijke kwaliteit. Zo gebruiken ze alleen San Marzano-tomaten die groeien rondom de Vesuvius. De mozzarella is gemaakt van buffelmelk en het meel dat we gebruiken is farina di grano tenero tipo 00, gegarandeerd Italiaans en zeer fijn gemalen. De pizza wordt gebakken in een houtgestookte steenoven die speciaal voor Sotto is gemaakt (zie ook de naam op de oven) door dé ovenbouwer in Napels.

Sotto-Pizzeria-Legale-Amsterdam (2) Sotto-Pizzeria-Legale-Amsterdam (3)

Bij een temperatuur van 485 °C is de pizza in 90 seconden goudbruin gebakken met een krokante, maar niet te harde rand. Een Napolitaanse pizza moet je namelijk kunnen vouwen zonder dat hij breekt. Ook bijzonder lekker: de pizza carnevale, een stervormige pizza met in de puntjes van de rand heerlijk romige ricotta. Ciao tutti’s favoriet!

Sotto-Pizzeria-Legale-Amsterdam (10)

Bij Sotto laten ze dus niets aan het toeval over om je de beste pizza van Nederland te serveren. Wanneer binnenkort de Associazione Verace Pizza Napoletana Sotto’s werkwijze komt inspecteren, zal Sotto – Pizza Legàle het eerste pizzarestaurant in de Benelux zijn met het officiële keurmerk van de Verace Pizza Napoletana. Ciao tutti’s goedkeuring hebben ze alvast!

Ook proeven van deze échte pizza? Je vindt Sotto – Pizza Legàle aan de Roelof Hartstraat 27 en aan de Amstelveenseweg 89 in Amsterdam.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Het was heeeerlijk!!

  2. vanderhegghen pierre

    Proficiat bij het uitbrengen van je boek…

  3. Grazie Pierre!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *