Download gratis de Ciao tutti app!

Ciao tutti Italië Agenda – juni

In onze agenda van juni vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Let wel: het coronavirus zorgt voor een andere evenementenkalender dan anders. Sommige jaarlijkse evenementen worden uitgesteld of afgelast of vinden in een andere vorm plaats.  Via deze pagina vind je meer informatie over het coronavirus tijdens je vakantie in Italië.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Dag van de Republiek
2 juni, heel Italië
Op 2 juni wordt ieder jaar in heel Italië La Festa della Repubblica gevierd, dé nationale feestdag. Overal wappert de nationale driekleur en in Rome kleurt de hemel groen-wit-rood, dankzij de vliegshow van de Frecce Tricolori, ‘de driekleurige pijlen’, de bijnaam van de Pattuglia Acrobatica Nazionale, het grootste militaire ‘acrobatenteam’ ter wereld. Dankzij hun spectaculaire luchttour is het dubbel feest op 2 juni in Rome!

Ter ere van La Festa della Repubblica zinderen de Navigli in Milaan op 2 juni van muziek, kleur en ander feestelijks.
Ongeveer 150 kraampjes toveren het Naviglio Grande en het Naviglio Pavese om tot één groot kleurenfeest, met naast kramen vol antiek ook bloemen, kleding, delicatessen, huisgerei, speelgoed, kunst en souvenirs. Na het struinen bieden de vele barretjes langs de Naviglio een prima gelegenheid voor een toost op Italië, salute!

Rozenregen in het Pantheon
Pinksterzondag 5 juni 2022, Rome (Lazio)
Op Eerste Pinksterdag laat de Romeinse brandweer tijdens de Heilige Mis rozenblaadjes door de oculus (het gat in de koepel) van het Pantheon naar beneden dwarrelen, als symbool voor de vurige tongen die de Heilige Geest met Pinksteren op Maria en de Apostelen liet neerdalen. In deze blog lees je meer over deze rozenregen in het Pantheon.

La Palombella
Pinksterzondag 5 juni 2022, Orvieto (Umbrië)
Op Pinksterzondag daalt in Orvieto de Heilige Geest neer, gesymboliseerd door een duif, la Palombella. Dat gaat gepaard met vuurwerk, rode vlammen en rookwolken. De duif daalt neer in een doosje van plexiglas. Als het beestje de tocht overleeft, zal de oogst dat jaar goed zijn – zo geloven de inwoners van Orvieto althans. Als dank wordt de duif aan het laatst getrouwde paar cadeau gedaan, dat tot aan de dood van het beestje zorg draagt voor la palombella.

Venetiaanse Vogalonga
Pinksterzondag 5 juni 2022, Venetië (Veneto)
Deze spectaculaire botenparade wordt al sinds 1974 elke Pinksterzondag gehouden. De aanleiding is echter niet zo feestelijk; het is een protest tegen alle vervuilende motorvaartuigen die dagelijks over het Canal Grande varen. Er doen zo’n 1500 roeiboten mee aan de Vogalonga, met in totaal zo’n vierduizend prachtig uitgedoste roeiers.

De botenparade begint in alle vroegte, als de roeiers vertrekken vanaf het Piazza San Marco. Ze doen eerst de eilanden in de lagune aan, voor ze het hele Canal Grande over varen, met een schitterende aankomst in de schaduw van de Santa Maria della Salute.

foto: Simone Padovani

Infiorata – kleurrijk bloementapijt op straat
juni, meerdere plekken in Italië
In juni worden de straten van het altijd al kleurrijke Spello (Umbrië) omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. Ook in Bolsena (Lazio), Brugnato (Ligurië) en Pitigliano (Toscane) zijn er die dag kleurrijke bloementapijten te bewonderen. In Genzano di Roma (Lazio) kun je eveneens genieten van de Infiorata.

Artigianato & Palazzo
Florence (Toscane)
Tijdens dit jaarlijks terugkerende festijn wordt handwerk in het zonnetje gezet. Bezoek Artigianato & Palazzo en laat je betoveren door de passie in de ogen van de kunstenaars, vooral in die van de jonge artiesten. Zij proberen hun droom te verwezenlijken en door te geven, aan ons bezoekers, of ze nu beeldhouwen, schilderen, juwelen of stoffen maken…

MaagioMusicArt – muziek in Florence
10 juni 2022

Tijdens Maggio Musicale kun je in Florence en omgeving tal van concerten, opera’s en andere muziekvoorstellingen bezoeken. Dit unieke muziekevenement dompelt de stad al bijna tachtig jaar lang onder in een heel scala aan muziek, dans, opera, ballet en theater.

In 2022 organiseert het Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, samen met Destination Florence, een extra bijzondere ervaring, met MaggioMusicArt. Tijdens vier speciale thematours en opera’s in mei, juni en juli geniet je zo van een extra welluidend bezoek aan Florence.

Op 10 juni geniet je in het Teatro della Pergola van Griekse sferen, tijdens Ariadne auf Naxos, waarin Strauss de mythe van de Griekse Ariadne ten gehore brengt. Tijdens de wandeling met gids voorafgaand aan de voorstelling bezoek je het Museo Archeologico Nazionale, met als rode draad verschillende werken die Griekse mythes en de rol van de vrouw in de antieke wereld illustreren. Meer details qua tijd, prijs en inhoud vind je via deze link, waar je ook direct een plekje kunt reserveren.

Firenze Rocks
Na Maggio Musicale volgen er nog meer muzikale happenings in Florence, met allereerst Firenze Rocks. In de Visarno Arena in het Parco delle Cascine geniet je van onder meer Green Day (16 juni), Muse (17 juni), Red Hot Chili Peppers (18 juni) en Metallica (19 juni).

Estate Fiesolana
21 juni tot 22 augustus 2022
Het Teatro Romano van Fiesole, een prachtig plaatsje net buiten Florence, is vanaf 21 juni tot 22 augustus 2022 het decor van de Estate Fiesolana, een van de oudste openluchtfestivals van Italië.

Tijdens de vijfenzeventigste editie geniet je er deze zomer van muziek, theater, films en andere voorstellingen in het sfeervolle decor van het antieke Romeinse theater. Artiesten die hun opwachting zullen maken zijn onder anderen Drusilla Foer, Giovanni Allevi, Pino Daniele Opera, Tribute to Morricone, Vasco Brondi, Fulminacci en Fantastic Negrito.

Castelronda
Bolzano (Trentino-Alto Adige)
Tijdens Castelronda openen de mooiste kastelen van Bolzano en omgeving hun deuren voor bijzondere rondleidingen, middeleeuwse muziek en animatie. Welke kastelen in 2022 mee zullen doen, is nog niet bekend.

foto: Bolzano-Bozen.it

Mille Miglia – duizend mijlen door Italië
15-18 juni 2022
Precies duizend mijlen staan na de finish op de teller van de auto’s die deelnemen aan de beroemde Mille Miglia. Deze race start in Brescia, waar de inwoners volgens een veel aangehaald gezegde benzine in plaats van bloed door hun aderen hebben stromen. Via deze link bekijk je de mooiste foto’s van de Mille Miglia en in dit artikel duik je in de geschiedenis van de Mille Miglia.

Mercato delle Gaite
Bevagna (Umbrië)
In juni vindt in Bevagna de Mercato delle Gaite plaats. Tien dagen lang komen de middeleeuwen opnieuw tot leven. Je ziet onder andere hoe men in de middeleeuwen ijzer smeedde, glas blies of papier en zijde maakte.

Het hele dorp is in feeststemming, met talloze banketten en lange tafels in elke wijk, waaraan uitgebreid gegeten wordt. Echte tavernes serveren middeleeuwse spijzen en dranken. Er is een markt met authentieke koopwaar en er zijn talloze demonstraties. Het feest is vernoemd naar de strijd tussen de vier stadswijken, de gaite. Een jury beslist welke van de vier gaite zich het best heeft ingeleefd in de ver vervlogen tijden en wie de middeleeuwse sfeer van Bevagna het best heeft weten te vangen.

foto: Mercato delle Gaite

La Giostra della Quintana
Foligno (Umbrië)
In juni houdt men in Foligno La Giostra della Quintana, een ouderwets steekspel, waarbij de deelnemers het in originele historische kledij tegen elkaar opnemen. Meer dan zeshonderd partecipanti verschijnen schitterend uitgedost op het strijdtoneel. Ook op de dagen voorafgaand aan het eigenlijke steekspel valt er al veel te zien en te beleven in Foligno. De spanning stijgt elke dag een beetje meer, met een superspannende ontlading die je een keer gezien moet hebben…

foto: Giostra della Quintana – Foligno

Ferie delle Messi
San Gimignano (Toscane)
Dit middeleeuwse straatfestival is voor San Gimignano de aftrap van de zomer. In de straten, stegen en op de pleinen vind je kraampjes met middeleeuwse producten, de inwoners hullen zich allemaal in middeleeuwse kledij en er is veel straattheater. Het hoogtepunt is de Corteo delle Messi op zondagmiddag, een optocht waarbij meer dan vijfhonderd deelnemers in middeleeuwse kostuums door de straten van het stadje trekken. Lees meer op de website van DiscoverTuscany.

foto: DiscoverTuscany

San Ranieri – duizenden lichtjes in Pisa
16 en 17 juni, Pisa (Toscane)
Op 16 juni, de vooravond van het feest van San Ranieri, de patroonheilige van Pisa, viert de hele stad feest. Tijdens de Luminara di San Ranieri wordt er een grote braderie gehouden en door de hele stad trekken processies met inwoners in middeleeuwse kledij. ’s Avonds ontsteken de Pisani meer dan zeventigduizend lumini, lichtjes, langs de gevels en achter de ramen van de palazzi langs de Arno. Tijdens dit feest is Pisa mooier dan ooit!

De dag erna, op 17 juni, is er een regatta, een roeiwedstrijd in middeleeuwse kledij, waarin de verschillende teams van Pisa het tegen elkaar opnemen. Degene die als eerste over de finish vaart, moet een heel eind omhoog klimmen om de overwinningsvlag naar beneden te halen.

Festa della Ceramica
Montelupo Fiorentino (Toscane)
Tijdens het Festa della Ceramica struikel je in het Toscaanse Montelupo Fiorentino op spreekwoordelijke wijze over het kleurrijke keramiek, dat een paar dagen lang in het stadje te bewonderen is. Montelupo Fiorentino is het Toscaanse centrum van keramiek – majolica om precies te zijn. De traditie gaat ver terug, tot in de dertiende eeuw. Nog altijd zijn er veel bedrijven en ateliers te vinden waar de oude majolica-techniek nog wordt gebruikt – zo’n honderdvijftig om precies te zijn.

Heerlijk hamfeest in Friuli
San Daniele del Friuli (Friuli-Venezia Giulia)
In San Daniele del Friuli kom je vooral voor de lekkerste ham ter wereld. San Daniele del Friuli is de geboorteplaats van Prosciutto di San Daniele DOP, een van de meest verfijnde delicatessen van Italië die ook wel de ‘koning van de hammen’ wordt genoemd. Een koningin kennen ze ook in San Daniele del Friuli, in de vorm van de lokale gerookte forel.

In juni wijden de inwoners van het dorpje San Daniele del Friuli vier hele dagen aan eten en wijn drinken. Tijdens Aria di Festa, dat in de volksmond ook wel Festa del Prosciutto wordt genoemd, staat alles van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in het teken van lokale specialiteiten, en natuurlijk vooral van de Prosciutto crudo di San Daniele.

De oorsprong van dit smaakvolle festijn gaat helemaal terug tot in de middeleeuwen: al in die tijd werd er hier een dorpsfeest gehouden ter ere van de ham. Inmiddels is het uitgegroeid tot een gastronomisch festival met internationale belangstelling, maar de smaken van de prodotti titpici blijven even authentiek. Alle proeverijen worden afgewisseld met voorstellingen en live muziek.

Opera in de Arena van Verona (Veneto)
De Arena van Verona lag, toen het werd gebouwd, in de eerste eeuw na Christus, net buiten de muren van de stad. In de loop der tijd werd de Arena bevolkt door gladiatoren, ridders en stierenvechters. Inmiddels vormt het amfitheater het toneel voor talrijke opera’s, met dit jaar onder meer Aïda, Turandot, Nabucco en Il Barbiere di Siviglia. Het programma vind je op de website van de Arena van Verona.

foto: Arena.it

Infiorata di San Luigi Gonzaga
23-24 juni, Città della Pieve (Umbrië)
In Casalino, een van de drie wijken van Città della Pieve, worden de straten in de nacht van 23 op 24 juni omgetoverd tot een bloementapijt. Dit jaar is het thema muziek, hetgeen betekent dat er heel wat portretten van bekende musici met bloemblaadjes zullen worden gelegd.

Op de avonden voorafgaand aan het bloemenfestijn kun je bij de Taverna del Barbacane in deze wijk vanaf 20.00 uur terecht voor een diner met bloemessences in de hoofdrol. Reserveren is voor deze diners verplicht (0039-3497739140).

Voetballen met je ellebogen
24 juni, Florence (Toscane)
Op 24 juni, de feestdag van San Giovanni (Johannes de Doper), de patroonheilige van Florence, is het in Florence één groot feest. Naast feestelijke optochten, vaandelzwaaien en muziek verandert het Piazza di Santa Croce in een soort rugbyveld, als de Florentijnse wijken volgens traditie een partijtje calcio storico, historisch voetbal, spelen. Of voetbal, eigenlijk heeft het meer weg van een partijtje rugby.

Het brute spel werd voor het eerst gespeeld in 1530, toen de Florentijnen de slag om hun eigen stad hadden verloren. Toen de vijand de stad in trok om het bestuur over te nemen, speelden de Florentijnse mannen een potje voetbal, alsof er niets aan de hand was. Een ultiem statement van minachting voor de overwinnaars!

Nog meer feest ter ere van San Giovanni
24 juni, heel Italië
Het oudst bekende historische evenement aan het Comomeer is de sagra ter ere van de Heilige Johannes. Men gedenkt de verwoesting van het eiland Comacina, op 24 juni 1169. De beruchte Barbarossa stak op die dag het enige eiland in het meer in brand, waardoor er niets van overbleef.

Volgens de overlevering bezocht Johannes de Doper het eiland in 1435, vermomd als een pelgrim. Hij gaf een van de eilandbewoners de opdracht een gat te graven onder een notenboom, waar de man de ruïnes van de oude basiliek aantrof. Sinds die tijd wordt dit elk jaar op de feestdag van Johannes de Doper gevierd. Dat doet men onder andere door honderden kleine lichtjes op het meer te laten drijven.

Ook is er een spectaculaire vuurwerkshow, en botenparade met kleurrijk versierde lucie, de typische boten van het Comomeer, volksdansen, vaandelzwaaien en natuurlijk volop lekker eten en drinken. De traditie wil dat er polenta met gestoofde slakken wordt gegeten. Niet geheel toevallig, want de lege schelpen van slakken worden omgetoverd tot de zogenaamde lumaghitt, drijvende lichtjes.

In Fabriano (Le Marche) wordt rondom de feestdag van Johannes de Doper vier dagen lang feest gevierd, met naast een schitterend bloementapijt veel wedstrijden, onder andere in boogschieten en vaandelzwaaien.

Incontro
24 tot en met 27 juni, Celleno (Lazio)
In Celleno, een middeleeuws dorp in de streek Tuscia, vindt in juni het festival Incontro plaats. Nederlandse kunstenaars presenteren hun werken, die tot stand kwamen tijdens een verblijf als artists in residence in Celleno en omgeving.

Dit jaar zijn dertien schilders, fotografen en conceptuele kunstenaars van de partij, die elk hun eigen kijk op Celleno hebben vastgelegd. Het programma wordt opgeluisterd met muziek, ontmoetingen met de kunstenaars en een paneldiscussie met een aantal Italiaanse collega’s.

Bruggenspel in Pisa
26 juni, Pisa (Toscane)
Op de Ponte di Mezzo in Pisa wordt elk jaar op de laatste zondag van juni Il Gioco del Ponte (‘Het Bruggenspel’) gehouden. De verschillende wijken (Tramontana in het noorden en Mezzogiorno in het zuiden) dagen elkaar dan uit om als eerste een acht ton wegende carrellone (kar) naar de andere kant van de brug te duwen.

De strijd dateert uit de zestiende eeuw, toen men nog echt streed om de brug over de Arno. Inmiddels sluit men meteen na het trekken van de kar weer vrede…

foto: Passeios na Toscana

Dubbel heiligenfeest in Rome
29 juni, Rome (Lazio)
Op 29 juni is het dubbel feest in Rome: het is namelijk de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus, die volgens de overlevering beiden op deze dag (en zelfs binnen het zelfde uur) zouden zijn gestorven. Goethe was in 1787 in Rome ten tijde van de feestelijkheden ter ere van Petrus en Paulus en tekende een uniek dagboekfragment op, dat je via deze link kunt lezen.

Uienfeest ter ere van Petrus en Paulus
28-29 juni, Isernia (Molise)
Eigenlijk heet het de Fiera dei S.S. Pietro e Paolo, de jaarlijkse festiviteiten die op 28 en 29 juni ter ere van de twee heiligen worden gehouden in Isernia. Omdat er echter een hoofdrol is weggelegd voor de ui (cipolla), spreken de meeste inwoners gemakshalve van de Fiera delle Cipolle. Het feest wordt gevierd in het hele historische centrum van de stad en overal vind je kraampjes met, onder andere, uien in alle soorten en maten.

Twee werelden in Spoleto
Spoleto (Umbrië)

Elk jaar wordt in Spoleto het muzikale Festival dei Due Mondi, het Festival van de Twee Werelden, georganiseerd. Er zijn volop voorstellingen te zien, met voor ieder wat wils: toneel, dans, muziek, literatuur, beeldende kunst… Niet alleen van Italiaanse artiesten, want zoals de naam al doet vermoeden, is het festival een symbolische ontmoeting tussen twee werelden, die van de Italiaanse en die van de buitenlandse, voornamelijk Amerikaanse, cultuur.

Culinair genieten in juni
In aanloop naar de zomer worden er in juni heel wat culinaire feestjes gevierd. De data wisselen jaarlijks, maar vraag als je in deze periode in Italië bent aan de dorpsbewoners en barista waar je moet zijn om een sagra bij te wonen.

Een paar culinaire hoogtepunten. In Sori (Ligurië) kun je je tijdens de Sagra dell’Acciuga te goed doen aan ansjovis, terwijl je in Imperia (Ligurië) kunt genieten van basilicum en andere lokale lekkernijen tijdens het Festa Aromatica.

In Merana (Piemonte) wordt de huisgemaakte ravioli geëerd met de Sagra del Raviolo Casalingo; in Monteflavio (Lazio) staat juist de pastasoort fettuccine in de schijnwerpers. In Fucecchio (Toscane) geniet je van de beste bistecca en in Orvieto (Umbrië) staat gans op het menu. Wijnliefhebbers mogen de Sagra del Lambrusco niet missen, die wordt gehouden in Albinea (Emilia-Romagna).

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

Procida, Culturele Hoofdstad van Italië in 2022
In 2022 mag het eiland Procida zich de Culturele Hoofdstad van Italië noemen. In deze blog lees je al onze Procida-tips.

TRIESTE

Monet en de impressionisten in Normandië
tot 5 juni 2022, Museo Revoltella in Trieste

In Trieste dompel je je onder in de wereld van Monet, met meer dan zeventig werken van hem en van andere impressionisten uit Normandië, zoals Renoir, Delacroix en Courbet. Via deze link vind je meer informatie.

VENETIË

La Biennale 2022
tot 27 november 2022
Dit jaar vindt de negenenvijftigste internationale kunsttentoonstelling van de Biennale plaats. Het begint op 23 april en duurt tot 27 november. Het thema wordt The Milk of Dreams en de curator is Cecilia Alemani; de eerste vrouwelijke Italiaanse curator.

Tijdens de Biennale zijn er twee hoofdlocaties. In de Giardini della Biennale wandel je langs de paviljoens van verschillende landen. De andere locatie van de Biennale bevindt zich op het terrein van het Arsenale.

Gusto! Gli Italiani a tavola – 1970-2050
tot 25 september 2022, M9 Mestre
Gusto! Gli Italiani a tavola is de eerste van een drietal tentoonstellingen over het dagelijks leven van de Italianen. Je duikt in de recente historie van de Italiaanse keuken, van tradities en gewoonten tot recepten en gerechten. Een extra reden om het M9 (Museo del ’900) in Mestre (Venetië) te bezoeken!

Nog meer exposities in Venetië
In de Gallerie dell’Accademia en Palazzo Manfrin bewonder je tot 9 oktober 2022 het werk van Anish Kapoor – met als curator Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Via deze link lees je er meer over.

In het Palazzo Grassi schittert Marlene Dumas tot 8 januari 2023. Je bewondert meer dan honderd werken van deze in Zuid-Afrika geboren kunstenares, die in Amsterdam woont en werkt. Meer informatie vind je hier.

Het beroemde Palazzo Ducale, het Dogepaleis, opent de deuren voor moderne kunst. In de Sala dello Scrutinio bewonder je tot 29 oktober 2022 kunstwerken van Anselm Kiefer, tijdens de expositie genaamd Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po’ di luce. Via deze link vind je meer informatie.

Tot 26 september 2022 dompel je je in het Guggenheim Museum onder in surrealisme en magie. In het Museum Ocean Space is een tentoonstelling met werk van kunstenaar Dineo Seshee Bopape (te zien tot 2 oktober 2022).

Punta della Dogana toont een expositie met werken van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (tot 27 november 2022), terwijl Casa dei Tre Oci op het eiland Giudecca een mooie tentoonstelling wijdt aan het werk van fotografe Sabine Weiss.

MILAAN

Marmi di Torlonia
tot 18 september 2022
Na de schitterende expositie in de Musei Capitolini in Rome kun je de Marmi di Torlonia bewonderen in de Gallerie d’Italia aan het Piazza della Scala in Milaan. Er zijn bijna honderd marmeren beelden, bas-reliëfs, bustes en sarcofagen te zien, die tientallen jaren in een stoffige kelder huisden.

Ciao tutti’s Jesper toont in deze blog een aantal prachtige kunststukken uit de collectie van de familie Torlonia, die na al die tijd verborgen te zijn geweest nu eindelijk voluit mogen schitteren.

Marc Chagall – Una storia di due mondi
tot 31 juli 2022, Mudec
In het Mudec bewonder je meer dan honderd werken van Marc Chagall, allemaal afkomstig uit het Israël Museum in Jeruzalem. De werken zijn grotendeels gedoneerd door vrienden en familie van Chagall, met veel grafische werken en illustraties van zijn hand. Via deze link vind je meer informatie.

TURIJN

Vivian Maier – Inedita
tot 26 juni 2022, Sale Chiablese in Turijn

In de Sale Chiablese van de Musei Reali in Turijn bewonder je meer dan tweehonderdvijftig foto’s van de Amerikaanse straatfotografe Vivian Maier, met nog nooit eerder vertoonde afdrukken van haar reizen in Italië, met name van Turijn en Genua in de zomer van 1959. Via deze link vind je meer informatie.

BOLOGNA

Anche se il tempo passa
tot 17 juli 2022, Museo Civico Archeologico
Lucio Dalla wordt dit jaar extra in het zonnetje gezet, onder meer tijdens de exposite Anche se il tempo passa in het Museo Civico Archeologico (aan de Via dell’Archiginnasio 2).

Je maakt kennis met alle facetten van het leven van Lucio Dalla, van zijn excentrieke persoonlijkheid tot zijn veelomvattende carrière, met persoonlijke documenten, foto’s, video’s en andere herinneringen aan deze ster.

Op de speciale Lucio Dalla-website vind je meer informatie over de tentoonstelling, die later ook nog te zien zal zijn in Rome, Napels en Milaan.

FLORENCE & TOSCANE

Michelangelo: l’effigie in bronzo di Daniele da Volterra
tot 31 juli 2022,
Galleria dell’Accademia
Daniele Ricciarelli, die meestal Daniele da Volterra wordt genoemd, naar zijn geboorteplaats, was een leerling en een goede vriend van Michelangelo. Na de dood van Michelangelo gaf Leonardo Buonarroti, een neef van Michelangelo, Daniele de opdracht twee bronzen portretten te maken. Later vroeg ook antiquair Diomede Leoni, eveneens een vriend van Michelangelo, om zo’n uniek portret.

Uiteindelijk zijn er negen van deze bronzen Michelangelo’s, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan Daniele da Volterra, die de meeste hoofden echter niet voltooide.

Normaal gesproken worden Michelangelo’s bronzen hoofden bewaard in de Galleria dell’Accademia, het Museo Nazionale del Bargello en in Casa Buonarroti in Florence, maar ook in bijvoorbeeld de Musei Capitolini in Rome, het Louvre in Parijs en het Ashmolean Museum in Oxford.

Nu zijn ze allemaal samen te bewonderen in de Galleria dell’Accademia, waar ook Michelangelo’s David te vinden is, net als zijn vier gevangenen (zoals je in deze blog kunt lezen).

Via deze link lees je meer over de expositie en bekijk je een mooie video met de details van de bronzen meesterwerken.

Donatello – Il Rinascimento
tot 31 juli 2022, Palazzo Strozzi
Palazzo Strozzi staat bekend om de schitterende exposities. Na de tentoonstelling met Jeff Koons in de hoofdrol is het dit keer tijd om een Florentijn in het zonnetje te zetten: Donatello, een van de grootste beeldhouwers aller tijden.

De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met het Museo del Bargello, met bruiklenen van meer dan vijftig musea van over de hele wereld. Via deze link vind je meer informatie.

Le tre Pietà di Michelangelo
24 februari tot 1 augustus 2022, Museo dell’Opera del Duomo
Voor het eerst in de geschiedenis komen de drie Pietà’s van Michelangelo samen in één stad, en wel in Florence. In het Museo dell’Opera del Duomo schitteren van 24 februari tot 1 augustus de Pietà Bandini uit eigen collectie, het model van de Pietà Rondanini uit de Vaticaanse Musea en dat van de Pietà in de Sint-Pieter.

Zo kun je Michelangelo’s ontwikkeling als artiest op een unieke manier bestuderen. Hij was nog heel jong toen hij de Pietà voor de Sint-Pieter maakte, terwijl hij de Pietà Bandini en de Pietà Rondanini (waarvan het origineel te bewonderen is in Milaan) aan het einde van zijn carrière maakte.

Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling, die in het najaar een vervolg zal krijgen in Milaan.

I pittori della luce
tot 2 oktober 2022, Lucca
Ben je komende maanden in Lucca? Tot 2 oktober 2022 bewonder je in de Ex Cavallerizza aan het Piazzale Verdi de prachtige expositie I pittori della luce – da Caravaggio a Paolini, met meer dan honderd schitterende werken van schilders die toveren met licht.

Er zijn werken uit verschillende grote Italiaanse musea te zien, maar ook stukken uit (internationale) privécollecties die je nog niet eerder in deze samenstelling kon bekijken.

Naast Caravaggio en Pietro Paolini schitteren onder meer Rubens, De Ribera, Preti, Bigot en Orazio Gentileschi in Lucca, in een wervelende expositie die je eigenlijk niet mag missen als je in de buurt bent.

ROME

Crazy
19 februari 2022 tot 8 januari 2023, Chiostro del Bramante
Na de kleurrijke exposities Love, Dream en Enjoy is het Chiostro del Bramante in 2022 het decor van Crazy, een unieke expositie met werk van eenentwintig internationale kunstenaars, waarvan ongeveer de helft speciaal voor deze expositie is gemaakt.

Laat je ‘gek’ maken door onder meer Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter, Massimo Bartolini, Gianni Colombo, Fallen Fruit / David Allen Burns en Austin Young, Lucio Fontana, Anne Hardy, Thomas Hirschhorn en Alfredo Pirri. In dit artikel geven we alvast een voorproefje!

Superbarocco: Arte a Genova da Rubens a Magnasco
tot 3 juli 2022, Scuderie del Quirinale
In de Scuderie del Quirinale laaf je je dit voorjaar aan barokke kunstwerken uit Genua, tijdens een reis langs de aristocratische families, hun rijkdom, hun macht en hun kunstwerken, in een tijdperk waarin Genua, la Superba, het centrum van de wereld was.

Naast prachtige werken van Italiaanse meesters bewonder je ook werken van Peter Paul Rubens. Wil je nog meer moois van deze Vlaamse meester in Rome bewonderen, klik dan hier.

Bill Viola – Icons of light
tot 26 juni 2022, Palazzo Bonaparte
Palazzo Bonaparte organiseert dit voorjaar een tentoonstelling met een hoofdrol voor de iconische installaties van de Amerikaanse video artist Bill Viola.

Op de piano nobile, waar ooit de vertrekken lagen van Madama Letizia Ramolino Bonaparte, de moeder van Napoleon, dompel je je nu onder in de magie van Viola, met meesterwerken als Ascension en Water Portraits. Via deze link vind je meer informatie.

Jago. The exhibition
tot 3 juli 2022, Palazzo Bonaparte
Op de tweede verdieping van Palazzo Bonaparte bekijk je de eerste grote tentoonstelling van Jago, een jonge kunstenaar uit Frosinone (een dorp in de regio Lazio), die hoofdzakelijk actief is in de beeldhouwkunst. In deze blog lees je meer over hem.

In Rome bewonder je twaalf van Jago’s beelden, met onder meer zijn Pietà en Habemus Hominem, maar ook kleinere kunstwerken als Memoria di sé en Excalibur. Via deze link vind je meer informatie.

Casa Balla – bijzondere openstelling
tot 31 december 2022
Honderdvijftig jaar geleden werd kunstschilder Giacomo Balla geboren. Om dit te vieren openen de deuren van zijn vroegere woning tijdelijk ook voor bezoekers. Het interieur van Casa Balla (Via Oslavia 39B) is net zo kleurrijk en futuristisch als Balla’s oeuvre – en daarmee een museum op zich. In deze blog lees je er meer over.

foto’s: M3Studio

PPP – 100 jaar Pier Paolo Pasolini
Op 5 maart 2022 is het precies honderd jaar geleden dat Pier Paolo Pasolini in Bologna werd geboren. Als eerbetoon aan deze dichter, schrijver en filmregisseur worden er onder de naam PPP100 in Rome verschillende lezingen, theater- en filmvoorstellingen en kleine exposities in onder meer de Terme di Diocleziano en de Galleria d’Arte Moderna.

Voor het najaar van 2022 staan er  drie exposities in Rome op het programma, in het Palazzo Barberini, het MAXXI en het Palazzo delle Esposizioni. We zullen de details tegen die tijd met jullie delen.

In deze blog tippen we een aantal plekken in Rome én in Bologna waar je oog in oog staat met Pasolini en zijn erfenis.

Colori dei Romani – I mosaici dalle Collezioni Capitoline
Centrale Montemartini, tot 15 juni 2022
Tijdens deze kleurrijke tentoonstelling bewonder je een schitterende selectie mozaïeken die werden gemaakt tussen de eerste eeuw voor Christus en de vierde eeuw na Christus.

Net als de beelden die vast tentoongesteld worden in de Centrale Montemartini, komen de mozaïeken uit de Capitolijnse Musea, soms zelfs uit de depots van dit museum. Een unieke kans om deze meesterwerkjes te zien dus, zeker omdat een aantal vergezeld gaat van archiefstukken als tekeningen en foto’s. Via deze link vind je meer informatie.

Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare
Musei Capitolini, tot 2 oktober 2022
In de Capitolijnse Musea bewonder je tot begin oktober de expositie Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare, over de regering van Rome voor Caesar.

De cursus honorum was een fundamenteel aspect van het politieke leven in het oude Rome. Vijf anonieme Romeinse beelden – vier mannen en één vrouw – geven je een inkijkje in het politieke leven van het Rome ten tijde van de Republiek. Via deze link vind je meer informatie.

Folon – L’etica della poesia
tot 31 augustus 2022, Vaticaanse Musea
In de Salette della Torre Borgia in de Vaticaanse Musea bewonder je meer dan tachtig werken van Jean-Michel Folon (1934-2005), een veelzijdige Belgische kunstenaar die je wellicht kent van zijn beelden in de Giardino delle Rose in Florence.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op de laatste vrijdag van mei kun je de Vaticaanse Musea ook ‘s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Viaggio nei Fori
Op het Forum van Augustus vindt een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

NEDERLAND

Oevers vol Romeinen
Limburgs Museum, Venlo, t/m 4 september 2022
Tijdens de interactieve tentoonstelling Oevers vol Romeinen stap je in de wereld van de Romeinen. Zo’n tweeduizend jaar geleden vormde de Rijn de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de Limes.

De Maas was het Romeinse achterland. De Romeinen waren ook in Limburg de baas en hebben er veel prachtige sporen nagelaten. Zwaarden en helmen, maar ook speelgoed, babyflesjes, kinderschoentjes en damessieraden.

Een van de wonderlijkste voorwerpen in de tentoonstelling is een zandstenen hoofd van de ‘Dame van Voerendaal’, gevonden op een heuvel aan de Via Belgica. Deze dame neemt je mee door de tentoonstelling. Aan haar hand verken je het leven van alledag en leer je de Romeinen en hun gewoontes kennen.

Bellissimo – colleges over Italiaanse film bij De Domijnen
mei en juni 2022
Genieten van Italië zonder op reis te gaan? Vanaf 24 mei kun je bij Filmhuis De Domijnen in Sittard terecht voor een zesdelige lezingenreeks over de Italiaanse film, gegeven door Jan Salden, docent Filmtheorie aan de Hogeschool Zuyd.

Als een ervaren gids leidt Salden je door de Italiaanse filmgeschiedenis, met naast klassiekers ook minder bekende pareltjes die je als Italiëliefhebber eigenlijk gezien moet hebben.

Je kunt zowel een of meer los(se) college(s) bijwonen als de gehele reeks. Je vindt alle colleges in de agenda van De Domijnen, op 24 en 31 mei en op 7, 14, 21 en 28 juni.

BELGIË

Imperium Romanum – het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland
tot 15 januari 2023, Gallo-Romeins Museum, Tongeren
Toen het Romeinse Rijk op z’n grootst was, strekte het zich uit over een gebied dat meer dan veertig hedendaagse landen zou beslaan. Nog overal zie je sporen van dat enorme imperium terug, van vervallen ruïnes tot indrukwekkend goed bewaarde monumenten.

Al vijftien jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland al die overblijfselen vast. Zijn eigenzinnige, kleurrijke foto’s genieten internationale erkenning. In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren maak je tot 15 januari 2023 kennis met honderdvijftig van de mooiste foto’s van Seiland. Via deze link lees je er meer over.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief