Home » Ciao tutti Agenda – juni
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti Agenda – juni

In onze agenda van juni vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Dag van de Republiek
2 juni, heel Italië
Op 2 juni wordt ieder jaar in heel Italië La Festa della Repubblica gevierd, dé nationale feestdag. Overal wappert de nationale driekleur en in Rome kleurt de hemel groen-wit-rood, dankzij de vliegshow van Le Frecce Tricolori, ‘de driekleurige pijlen’, de bijnaam van de Pattuglia Acrobatica Nazionale, het grootste militaire ‘acrobatenteam’ ter wereld. Dankzij hun spectaculaire luchttour is het dubbel feest op 2 juni in Rome!

Ter ere van La Festa della Repubblica zinderen de Navigli in Milaan op 2 juni van muziek, kleur en ander feestelijks.
Ongeveer 150 kraampjes toveren het Naviglio Grande en het Naviglio Pavese om tot één groot kleurenfeest, met naast kramen vol antiek ook bloemen, kleding, delicatessen, huisgerei, speelgoed, kunst en souvenirs. Na het struinen bieden de vele barretjes langs de Naviglio een prima gelegenheid voor een toost op Italië, salute!

Infiorata – kleurrijk bloementapijt op straat
juni, meerdere plekken in Italië
In juni worden de straten van het altijd al kleurrijke Spello (Umbrië) omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. Ook in Bolsena (Lazio), Brugnato (Ligurië) en Pitigliano (Toscane) zijn er die dag kleurrijke bloementapijten te bewonderen. In Genzano di Roma (Lazio) kun je eveneens genieten van de Infiorata.

Rozenregen in het Pantheon
Pinksterzondag 9 juni, Rome, Lazio
Op Eerste Pinksterdag laat de Romeinse brandweer tijdens de Heilige Mis rozenblaadjes door de oculus (het gat in de koepel) van het Pantheon naar beneden dwarrelen, als symbool voor de vurige tongen die de Heilige Geest met Pinksteren op Maria en de Apostelen liet neerdalen. Lees meer over deze rozenregen in het Pantheon

La Palombella
Pinksterzondag 9 juni, Orvieto, Umbrië
Op Pinksterzondag daalt in Orvieto de Heilige Geest neer, gesymboliseerd door een duif, la Palombella. Dat gaat gepaard met vuurwerk, rode vlammen en rookwolken. De duif daalt neer in een doosje van plexiglas. Als het beestje de tocht overleeft, zal de oogst dat jaar goed zijn – zo geloven de inwoners van Orvieto althans. Als dank wordt de duif aan het laatst getrouwde paar cadeau gedaan, dat tot aan de dood van het beestje zorg draagt voor la palombella.

Venetiaanse Vogalonga
Pinksterzondag 9 juni, Venetië, Veneto
Deze spectaculaire botenparade wordt al sinds 1974 elke Pinksterzondag gehouden. De aanleiding is echter niet zo feestelijk; het is een protest tegen alle vervuilende motorvaartuigen die dagelijks over het Canal Grande varen. Er doen zo’n 1500 roeiboten mee aan de Vogalonga, met in totaal zo’n vierduizend prachtig uitgedoste roeiers.

De botenparade begint in alle vroegte, als de roeiers vertrekken vanaf het Piazza San Marco. Ze doen eerst de eilanden in de lagune aan, voor ze het hele Canal Grande over varen, met een schitterende aankomst in de schaduw van de Santa Maria della Salute.

foto: Simone Padovani

Castelronda
8 en 9 juni, Bolzano, Trentino-Alto Adige
Tijdens Castelronda openen de mooiste kastelen van Bolzano en omgeving hun deuren voor bijzondere rondleidingen, middeleeuwse muziek en animatie. In 2018 kon je terecht bij Castel Roncolo, Castel Mareccio, Castel Rafenstein, Castel Boymont, Castel Moos Schulthaus en Castel Cornedo, welke kastelen in 2019 mee zullen doen is nog niet bekend.

foto: Bolzano-Bozen.it

Mercato delle Gaite
14-24 juni, Bevagna, Umbrië
Vanaf 14 juni vindt in Bevagna de Mercato delle Gaite plaats. Tien dagen lang komen de middeleeuwen opnieuw tot leven. Je ziet onder andere hoe men in de middeleeuwen ijzer smeedde, glas blies of papier en zijde maakte.

Het hele dorp is in feeststemming, met talloze banketten en lange tafels in elke wijk, waaraan uitgebreid gegeten wordt. Echte tavernes serveren middeleeuwse spijzen en dranken. Er is een markt met authentieke koopwaar en er zijn talloze demonstraties. Het feest is vernoemd naar de strijd tussen de vier stadswijken, de gaite. Een jury beslist welke van de vier gaite zich het best heeft ingeleefd in de ver vervlogen tijden en wie de middeleeuwse sfeer van Bevagna het best heeft weten te vangen.

foto: Mercato delle Gaite

La Giostra della Quintana
15-16 juni, Foligno, Umbrië
In juni houdt men in Foligno La Giostra della Quintana, een ouderwets steekspel, waarbij de deelnemers het in originele historische kledij tegen elkaar opnemen. Meer dan zeshonderd partecipanti verschijnen schitterend uitgedost op het strijdtoneel. Ook op de dagen voorafgaand aan het eigenlijke steekspel valt er al veel te zien en te beleven in Foligno. De spanning stijgt elke dag een beetje meer, met een superspannende ontlading die je een keer gezien moet hebben…

foto: Giostra della Quintana – Foligno

Ferie delle Messi
15 tot en met 17 juni, San Gimignano, Toscane
Dit middeleeuwse straatfestival is voor San Gimignano de aftrap van de zomer. In de straten, stegen en op de pleinen vind je kraampjes met middeleeuwse producten, de inwoners hullen zich allemaal in middeleeuwse kledij en er is veel straattheater. Het hoogtepunt is de Corteo delle Messi op zondagmiddag, een optocht waarbij meer dan vijfhonderd deelnemers in middeleeuwse kostuums door de straten van het stadje trekken. Lees meer op de website van DiscoverTuscany.

foto: DiscoverTuscany

San Ranieri – duizenden lichtjes in Pisa
16 en 17 juni, Pisa, Toscane
Op 16 juni, de vooravond van het feest van San Ranieri, de patroonheilige van Pisa, viert de hele stad feest. Tijdens de Luminara di San Ranieri wordt er een grote braderie gehouden en door de hele stad trekken processies met inwoners in middeleeuwse kledij. ’s Avonds ontsteken de Pisani meer dan 70.000 lumini, lichtjes, langs de gevels en achter de ramen van de palazzi langs de Arno. Tijdens dit feest is Pisa mooier dan ooit!

De dag erna, op 17 juni, is er een regatta, een roeiwedstrijd in middeleeuwse kledij, waarin de verschillende teams van Pisa het tegen elkaar opnemen. Degene die als eerste over de finish vaart, moet een heel eind omhoog klimmen om de overwinningsvlag naar beneden te halen.

Festa della Ceramica
15 tot en met 17 juni, Montelupo Fiorentino, Toscane
Tijdens het Festa della Ceramica struikel je in het Toscaanse Montelupo Fiorentino op spreekwoordelijke wijze over het kleurrijke keramiek, dat een paar dagen lang in het stadje te bewonderen is. Montelupo Fiorentino is het Toscaanse centrum van keramiek – majolica om precies te zijn. De traditie gaat ver terug, tot in de dertiende eeuw. Nog altijd zijn er veel bedrijven en ateliers te vinden waar de oude majolica-techniek nog wordt gebruikt – zo’n honderdvijftig om precies te zijn.

Heerlijk hamfeest in Friuli
21-24 juni, San Daniele del Friuli, Friuli-Venezia Giulia
In San Daniele del Friuli kom je vooral voor de lekkerste ham ter wereld. San Daniele del Friuli is de geboorteplaats van Prosciutto di San Daniele DOP, een van de meest verfijnde delicatessen van Italië die ook wel de ‘koning van de hammen’ wordt genoemd. Een koningin kennen ze ook in San Daniele del Friuli, in de vorm van de lokale gerookte forel.

In juni wijden de inwoners van het dorpje San Daniele del Friuli vier hele dagen aan eten en wijn drinken. Tijdens Aria di Festa, dat in de volksmond ook wel Festa del Prosciutto wordt genoemd, staat alles van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in het teken van lokale specialiteiten, en natuurlijk vooral van de Prosciutto crudo di San Daniele. De oorsprong van dit smaakvolle festijn gaat helemaal terug tot in de middeleeuwen: al in die tijd werd er hier een dorpsfeest gehouden ter ere van de ham. Inmiddels is het uitgegroeid tot een gastronomisch festival met internationale belangstelling, maar de smaken van de prodotti titpici blijven even authentiek. Alle proeverijen worden afgewisseld met voorstellingen en live muziek.

Opera in de Arena
vanaf 22 juni, Verona
De Arena van Verona lag, toen het werd gebouwd, in de eerste eeuw na Christus, net buiten de muren van de stad. In de loop der tijd werd de Arena bevolkt door gladiatoren, ridders en stierenvechters. Inmiddels vormt het amfitheater het toneel voor talrijke opera’s, met dit jaar onder meer Aïda, Turandot, Nabucco en Il Barbiere di Siviglia. Het programma vind je op de website van de Arena van Verona.

foto: Arena.it

Infiorata di San Luigi Gonzaga
23-24 juni, Città della Pieve
In Casalino, een van de drie wijken van Città della Pieve, worden de straten in de nacht van 23 op 24 juni omgetoverd tot een bloementapijt. Dit jaar is het thema muziek, hetgeen betekent dat er heel wat portretten van bekende musici met bloemblaadjes zullen worden gelegd.

Op de avonden voorafgaand aan het bloemenfestijn (van 14 tot en met 23 juni) kun je bij de Taverna del Barbacane in deze wijk vanaf 20.00 uur terecht voor een diner met bloemessences in de hoofdrol. Reserveren is voor deze diners verplicht (0039-3497739140).

Voetballen met je ellebogen
24 juni, Florence, Toscane
Op 24 juni, de feestdag van San Giovanni (Johannes de Doper), de patroonheilige van Florence, is het in Florence één groot feest. Naast feestelijke optochten, vaandelzwaaien en muziek verandert het Piazza di Santa Croce in een soort rugbyveld, als de Florentijnse wijken volgens traditie een partijtje calcio storico, historisch voetbal, spelen. Of voetbal, eigenlijk heeft het meer weg van een partijtje rugby.

Het brute spel werd voor het eerst gespeeld in 1530, toen de Florentijnen de slag om hun eigen stad hadden verloren. Toen de vijand de stad in trok om het bestuur over te nemen, speelden de Florentijnse mannen een potje voetbal, alsof er niets aan de hand was. Een ultiem statement van minachting voor de overwinnaars!

Nog meer feest ter ere van San Giovanni
24 juni, heel Italië
Het oudst bekende historische evenement aan het Comomeer is de sagra ter ere van de Heilige Johannes. Men gedenkt de verwoesting van het eiland Comacina, op 24 juni 1169. De beruchte Barbarossa stak op die dag het enige eiland in het meer in brand, waardoor er niets van overbleef.

Volgens de overlevering bezocht Johannes de Doper het eiland in 1435, vermomd als een pelgrim. Hij gaf een van de eilandbewoners de opdracht een gat te graven onder een notenboom, waar de man de ruïnes van de oude basiliek aantrof. Sinds die tijd wordt dit elk jaar op de feestdag van Johannes de Doper gevierd. Dat doet men onder andere door honderden kleine lichtjes op het meer te laten drijven.

Ook is er een spectaculaire vuurwerkshow, en botenparade met kleurrijk versierde lucie, de typische boten van het Comomeer, volksdansen, vaandelzwaaien en natuurlijk volop lekker eten en drinken. De traditie wil dat er polenta met gestoofde slakken wordt gegeten. Niet geheel toevallig, want de lege schelpen van slakken worden omgetoverd tot de zogenaamde lumaghitt, drijvende lichtjes.

In Fabriano (Le Marche) wordt rondom de feestdag van Johannes de Doper vier dagen lang feest gevierd, met naast een schitterend bloementapijt veel wedstrijden, onder andere in boogschieten en vaandelzwaaien.

Bruggenspel in Pisa
24 juni, Pisa, Toscane
Op de Ponte di Mezzo in Pisa wordt elk jaar op de laatste zondag van juni Il Gioco del Ponte (‘Het Bruggenspel’) gehouden. De verschillende wijken (Tramontana in het noorden en Mezzogiorno in het zuiden) dagen elkaar dan uit om als eerste een acht ton wegende carrellone (kar) naar de andere kant van de brug te duwen. De strijd dateert uit de zestiende eeuw, toen men nog echt streed om de brug over de Arno. Inmiddels sluit men meteen na het trekken van de kar weer vrede… Meer informatie over alle feestelijkheden in juni in Pisa vind je op GiugnoPisano.com.

foto: Passeios na Toscana

Dubbel heiligenfeest in Rome
29 juni, Rome, Lazio
Op 29 juni is het dubbel feest in Rome: het is namelijk de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus, die volgens de overlevering beiden op deze dag (en zelfs binnen het zelfde uur) zouden zijn gestorven. Goethe was in 1787 in Rome ten tijde van de feestelijkheden ter ere van Petrus en Paulus en tekende een uniek dagboekfragment op, dat je via deze link kunt lezen.

Uienfeest ter ere van Petrus en Paulus
29 juni, Isernia, Molise
Eigenlijk heet het de Fiera dei S.S. Pietro e Paolo, de jaarlijkse festiviteiten die op 28 en 29 juni ter ere van de twee heiligen worden gehouden in Isernia. Omdat er echter een hoofdrol is weggelegd voor de ui (cipolla), spreken de meeste inwoners gemakshalve van de Fiera delle Cipolle. Het feest wordt gevierd in het hele historische centrum van de stad en overal vind je kraampjes met, onder andere, uien in alle soorten en maten.

Twee werelden in Spoleto
28 juni tot en met 14 juli, Spoleto, Umbrië

Elk jaar wordt in Spoleto het muzikale Festival dei Due Mondi, het Festival van de Twee Werelden, georganiseerd. Er zijn volop voorstellingen te zien, met voor ieder wat wils: toneel, dans, muziek, literatuur, beeldende kunst… Niet alleen van Italiaanse artiesten, want zoals de naam al doet vermoeden, is het festival een symbolische ontmoeting tussen twee werelden, die van de Italiaanse en die van de buitenlandse, voornamelijk Amerikaanse, cultuur.

Culinair genieten in juni
In aanloop naar de zomer worden er in juni heel wat culinaire feestjes gevierd. De data wisselen jaarlijks, maar vraag als je in deze periode in Italië bent aan de dorpsbewoners en barista waar je moet zijn om een sagra bij te wonen.

Een paar culinaire hoogtepunten. In Sori (Ligurië) kun je je tijdens de Sagra dell’Acciuga te goed doen aan ansjovis, terwijl je in Imperia (Ligurië) kunt genieten van basilicum en andere lokale lekkernijen tijdens het Festa Aromatica.

In Merana (Piemonte) wordt de huisgemaakte ravioli geëerd met de Sagra del Raviolo Casalingo; in Monteflavio (Lazio) staat juist de pastasoort fettuccine in de schijnwerpers. In Fucecchio (Toscane) geniet je van de beste bistecca en in Orvieto (Umbrië) staat gans op het menu. Wijnliefhebbers mogen de Sagra del Lambrusco niet missen, die wordt gehouden in Albinea (Emilia-Romagna).

Viaggio nei Fori
tot en met eind november, Rome, Lazio
Zowel op het Forum van Augustus als op het Forum van Caesar vindt van tot en met eind november een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

L’Ara com’era
tot eind oktober, Rome, Lazio
Tijdens L’Ara com’era (‘het altaar zoals het was) kun je de Ara Pacis aanschouwen in de kleuren die het vredesaltaar van Augustus ooit moet hebben gehad. Een geavanceerde virtual reality-techniek zorgt ervoor dat je een betoverende stap terug in de tijd kunt doen.’ Klik hier voor een voorproefje!

Giudizio Universale – Michelangelo & de geheimen van de Sixtijnse Kapel
tot en met 31 mei 2019, Rome, Lazio
In Rome kun je je nog tot en met eind mei onderdompelen in Giudizio Universale, een spectaculaire show met in de hoofdrol de schilderingen die Michelangelo in de Sixtijnse Kapel maakte. Lees meer in deze blog over Giudizio Universale

foto: Luca Parisse

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

MATERA – EUROPESE HOOFDSTAD VAN DE CULTUUR

Matera is dit jaar Europese Hoofdstad van de Cultuur. Op 19 januari 2019 gaat het programma van start met een grootse openingsceremonie. Daarna zijn er het hele jaar door allerlei tentoonstellingen en evenementen, zoals I-dea, met vanaf 2 maart een installatie van fotograaf Mario Cresci bij Cava del Sole.

Andere aanraders: de exposities Ars Excavandi (vanaf 19 januari in Palazzo Lanfranchi) en Rinascimento visto da Sud (vanaf 19 april in Palazzo Lanfranchi), de show Purgatorio (vanaf 17 mei) en Abitare l’Opera (van 1 tot 15 augustus). Met een speciaal ‘paspoort’ à € 19 kun je alle evenementen zien/bezoeken.

Lees al onze tips voor Matera

Ontmoet Dalì in Matera
In 2019 is Matera de Culturele Hoofdstad van Europa. Maar er is nog een extra reden om een bezoek te brengen aan Matera: in de stad vind je een aantal werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalì. Een aantal grote werken is al te zien, zoals zijn gesmolten horloge aan de Via Madonna delle Virtù en zijn gigantische olifant op het Piazza Vittorio Veneto.

Tweehonderd kleine meesterwerkjes worden tentoongesteld in de rotskerk Madonna delle Virtù. Lees meer over Dalì in Matera

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

La Scienza prima della Scienza – Leonardo da Vinci
Scuderie del Quirinale, tot en met 30 juni 2019
De tentoonstellingen van de Scuderie del Quirinale zijn stuk voor stuk grote successen. Daar komt nog eens bij dat de Scuderie voor deze expositie samenwerken met het Museo Nazionale della Scienza della Tecnologia en de Biblioteca Ambrosiana, beide in Milaan, die over zeel veel uniek materiaal van Da Vinci beschikken.

De tentoonstelling focust op de technologische en wetenschappelijke interesse van Da Vinci: op zijn aantekeningen, zijn vaak vooruitstrevende ideeën en technische kennis. Zo zie je schetsen van oorlogstuig, machines, ideale steden en waterwerken. Zo krijg je een klein kijkje in het enorm ontwikkelde brein van een van de grootste genieën die de wereld gekend heeft.

De tentoonstelling in de Scuderie del Quirinale is te zien van tot en met 30 juni 2019. Meer informatie vind je op de website van de Scuderie del Quirinale.

Roma Universalis – l’impero e la dinastia venuta dall’Africa
Colosseum / Forum Romanum / Palatijn, tot en met 24 augustus 2019

Mondo Perduto – meer dan 250 foto’s van het Italië in de jaren vijftig en zestig van Paolo di Paolo
MAXXI, tot en met 30 juni 2019

Claudio Imperatore – Messalina, Agrippina e le ombre di una dinastia
verken het leven van Claudius, een van de meest controversiële keizers in de geschiedenis van Rome
Ara Pacis, tot 27 oktober 2019

Speciale openstelling van de Scala Santa
Voor het eerst in driehonderd jaar is de Scala Santa, de heilige trap bij de San Giovanni in Laterano, te zien zonder houten bekleding. De achtentwintig marmeren treden zijn nog tot 9 juni ‘naakt’ te zien.

Capolavori da scoprire – het grafmonument van Marcus Virgilius Eurysaces
Centrale Montemartini, tot 30 juni 2019
Het grafreliëf van de Romeinse bakker Marcus Vergilius Eurysaces en zijn vrouw Atistia (ooit te zien op de Porta Maggiore) is recent volledig gerestaureerd en wordt tot eind juni tentoongesteld in Sala Colonna van de Centrale Montemartini (Ostiense).

DREAM – L’arte incontra i sogni
Chiostro del Bramante, tot en met 25 augustus 2019
Kunst ontmoet dromen, in de unieke setting van het Chiostro del Bramante in hartje Rome, op een steenworp afstand van Piazza Navona. Met open ogen stap je een droomwereld binnen, met kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt door onder anderen Bill Viola, Anish Kapoor, Luigi Ontani, James Turrell en Anselm Kiefer.

Roma nella camera oscura – 180 jaar fotografie in Rome
Museo di Roma, tot en met 22 september 2019

Cristo Portacroce – Vasari per Bindo Altoviti
Galleria Corsini, tot en met 30 juni 2019

FLORENCE & TOSCANE

Verrocchio, Il Maestro di Leonardo
Palazzo Strozzi & Bargello, t/m 14 juli 2019
Aangezien het in 2019 vijfhonderd jaar geleden is dat Leonardo da Vinci overleed, wordt er veel georganiseerd om  de werken van dit genie uit de renaissance in de schijnwerpers te zetten. Ook Leonardo’s meester wordt niet vergeten. Palazzo Strozzi en het Bargello organiseren een prachtige dubbeltentoonstelling over Andrea del Verrocchio en zijn tijdgenoten. Lees meer over deze tentoonstelling

#Leonardo500
Ter ere van Leonardo500 toont het Palazzo Vecchio Da Vinci’s aantekeningen uit de Codex Atlanticus, die normaal gesproken worden bewaard in de Biblioteca Ambrosiana in Milaan. Van 25 maart t/m 24 juni 2019 vergaap je je aan zijn schetsen en notities.

Nog meer Leonardo om je op te verheugen: in de Santa Maria Novella zal van 13 september t/m 15 december een tentoonstelling te zien zijn met Leonardo’s botanische tekeningen. In Vinci, het geboortedorp van Leonardo, is van 15 april tot en met 19 oktober een tentoonstelling te zien over de roots van hun lokale genie.

Eerbetoon aan Cosimo I
Galleria degli Uffizi & Palazzo Pitti, 6 juni t/m 29 september 2019
In 2019 is het ook vijfhonderd jaar geleden dat Cosimo I De’ Medici werd geboren. Dat wordt gevierd met drie kleine tentoonstellingen: Cento Lanzi (Uffizi), Una biografia tessuta (Palazzo Pitti) en Il villano e la sua botticella – divertimenti nel nuovo giardino (eveneens in Palazzo Pitti).

*What I saw on the road – Kiki Smith
Palazzo Pitti, Galleria d’Arte Moderna, t/m 2 juni 2019

*A Passi di Danza – Isadora Duncan
Villa Bardini & Museo Stefano Bardini, t/m 22 september 2019
Wie van dans houdt, moet zeker deze tentoonstelling bezoeken. Het is de eerste expositie over de Amerikaanse danseres Isadora Duncan in Italië, met kleurrijke schilderijen, portretten, beelden en documenten.

*White Carrara Downtown – dentro lo spettacolo del marmo
Op de plek waar Michelangelo het marmer voor zijn kunstwerken haalde, geniet je begin juni van marmeren kunstwerken in de openlucht, tentoonstellingen, lezingen, muzikale optredens en proeverijen.
Carrara, 1 t/m 9 juni 2019

ELDERS IN ITALIË

*Canaletto e Venezia
Palazzo Ducale, Venetië (Veneto), t/m 9 juni 2019

*Boldini e la moda
Palazzo dei Diamanti, Ferrara (Emilia-Romagna), t/m 2 juni 2019

*Caravaggio Napoli – over de Napolitaanse jaren van Caravaggio
Museo di Capodimonte, Napels (Campanië), 12 april tot 14 juli 2019

Caravaggio | Museo Capodimonte, Napels

NEDERLAND

Everything Starts Somewhere
Art3035 Gallery, Amsterdam, t/m 20 juli 2019
Everything Starts Somewhere toont werken van wereldberoemde moderne kunstenaars, onder wie Alice Pasquini (die ook voor het kleurrijke street art-portret buiten zorgde), Keith Haring en Bansky.

Bacchus Wijnfestival
7-8-9-10 & 14-15-16 juni, Amsterdamse Bos
Amsterdamse wijnwinkels en wijnmakers presenteren gezamenlijk meer dan driehonderd wijnen uit alle windstreken, van kleine biologische wijnboeren tot moderne wijnmakers. Alle wijnen worden geschonken per glas. Kleurrijke food trucks en topchefs zorgen voor de lekkerste wijn-spijs combinaties. Er zijn ook (blind)proeverijen en wijnmasterclasses.

Cibo di Strada – street food in Landgraaf
23 juni 2019, Winselerhof, Landgraaf
Na het grote succes van voorgaande jaren organiseert Winselerhof in Landgraaf ook dit jaar weer een Italiaans street food festival. Van 12.00 tot 20.00 uur geniet je van cibo di strada, bereid in Italiaanse food trucks, Italiaanse wijnen, ravioli-demonstraties en meer lekkers & moois uit la bella Italia.

Saskia is er ook, niet alleen om haar boeken te signeren maar ook voor drie presentaties. Om 13.30 uur neemt Saskia je mee op street food-reis door Italië, om 15.00 uur onthult ze 25 ‘geheime’ plekken in Italië en om 16.30 uur maak je samen met Saskia een wijnreis door Italië.

Het evenement en de lezingen zijn vrij toegankelijk. Ci vediamo a Cibo di Strada?

Festival de’ Bardi
13 t/m 23 juni

Tijdens het Festival de’ Bardi geniet je van verschillende voorstellingen, met allereerst L’Italiana in Algeri, een komische opera in twee bedrijven van Gioacchino Rossini die uitgevoerd zal worden door jonge internationale professionele solisten en amateurs voor zang en orkest. De première is op donderdag 13 juni in het Stadstheater in Arnhem. Op zaterdag 15 juni geniet je van de opera in de Schouwburg in Hengelo, op maandag 17 juni in het KAF in Almere.

Daarnaast is er een Galaconcert, met beroemde opera-aria’s voor solisten en koren, dat uitgevoerd zal worden door internationale solozangers en de Italiaanse pianist Daniele Adornetto. Dit concert vindt plaats in Arnhem (op donderdag 20 juni), in Utrecht (op zaterdag 22 juni) en Amsterdam (op zondag 23 juni). Op 18 juni is er een pianorecital van Daniele Adornetto bij het Istituto Italiano di Cultura van Amsterdam.

Ten slotte is er op woensdag 19 juni een concert met gewijde muziek, uitgevoerd door het koor van de Canisiuskerk van Nijmegen en begeleid door Daniele Adornetto.

Manzoni in Holland
Stedelijk Museum Schiedam, t/m 2 juni 2019
Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni (1933-1963) maakte kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur.

Tijdens Manzoni in Holland kun je als bezoeker even op zijn magische sokkel staan, om zelf een kunstwerk te zijn. De expositie laat een uitgebreid overzicht van Manzoni’s werk zien, met niet alleen zijn artistieke ontwikkeling maar ook de samenwerking van Manzoni met kunstenaars in Nederland en daarbuiten. Lees meer in deze blog

BELGIË

Giorgio de Chirico – aan de wieg van het Belgische surrealisme
BAM, Mons (Bergen), tot en met 2 juni 2019
Een unieke tentoonstelling over Giorgio de Chirico, een Italiaanse kunstenaar die grote invloed had op het werk van Belgische surrealisten als René Magritte, Paul Delvaux en Jane Graverol is tot en met 2 juni te zien in Beaux Arts Mons.

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië