Ga op pad met onze City Walks!

Ciao tutti Agenda – juni

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Dag van de Republiek
2 juni, heel Italië
Op 2 juni wordt ieder jaar in heel Italië La Festa della Repubblica gevierd, dé nationale feestdag. Overal wappert de nationale driekleur en in Rome kleurt de hemel groen-wit-rood, dankzij de vliegshow van Le Frecce Tricolori, ‘de driekleurige pijlen’, de bijnaam van de Pattuglia Acrobatica Nazionale, het grootste militaire ‘acrobatenteam’ ter wereld. Dankzij hun spectaculaire luchttour is het dubbel feest op 2 juni in Rome!

Ter ere van La Festa della Repubblica zinderen de Navigli in Milaan op 2 juni van muziek, kleur en ander feestelijks.
Ongeveer 150 kraampjes toveren het Naviglio Grande en het Naviglio Pavese om tot één groot kleurenfeest, met naast kramen vol antiek ook bloemen, kleding, delicatessen, huisgerei, speelgoed, kunst en souvenirs. Na het struinen bieden de vele barretjes langs de Naviglio een prima gelegenheid voor een toost op Italië, salute!

Infiorata – kleurrijk bloementapijt op straat
juni, meerdere plekken in Italië
Op 3 juni worden de straten van het altijd al kleurrijke Spello (Umbrië) omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. Ook in Bolsena (Lazio), Brugnato (Ligurië) en Pitigliano (Toscane) zijn er die dag kleurrijke bloementapijten te bewonderen. In Genzano di Roma (Lazio) kun je een week later, op 10 en 11 juni, genieten van de Infiorata.

Gladiator groots in het Circus Maximus
8-9 juni, Rome, Lazio
Ben je op 8 of 9 juni in Rome? Dan kun je in het Circus Maximus genieten van een wel heel bijzondere voorstelling van de Oscarwinnende film Gladiator. Een orkest en koor van ongeveer tweehonderd mensen brengen de soundtrack van de film, terwijl je van de beelden geniet op een groot scherm.

Je betaalt wel iets meer dan voor een filmticket natuurlijk, de prijzen beginnen bij € 65. Tickets zijn te bestellen via deze link.

Castelronda
9 en 10 juni, Bolzano, Trentino-Alto Adige
Tijdens Castelronda openen de mooiste kastelen van Bolzano en omgeving hun deuren voor bijzondere rondleidingen, middeleeuwse muziek en animatie. In 2018 kun je terecht bij Castel Roncolo, Castel Mareccio, Castel Rafenstein, Castel Boymont, Castel Moos Schulthaus en Castel Cornedo.

foto: Bolzano-Bozen.it

Mercato delle Gaite
14-24 juni, Bevagna, Umbrië
Vanaf 14 juni vindt in Bevagna de Mercato delle Gaite plaats. Tien dagen lang komen de middeleeuwen opnieuw tot leven. Je ziet onder andere hoe men in de middeleeuwen ijzer smeedde, glas blies of papier en zijde maakte.

Het hele dorp is in feeststemming, met talloze banketten en lange tafels in elke wijk, waaraan uitgebreid gegeten wordt. Echte tavernes serveren middeleeuwse spijzen en dranken. Er is een markt met authentieke koopwaar en er zijn talloze demonstraties. Het feest is vernoemd naar de strijd tussen de vier stadswijken, de gaite. Een jury beslist welke van de vier gaite zich het best heeft ingeleefd in de ver vervlogen tijden en wie de middeleeuwse sfeer van Bevagna het best heeft weten te vangen.

foto: Mercato delle Gaite

La Giostra della Quintana
15-16 juni, Foligno, Umbrië
In juni houdt men in Foligno La Giostra della Quintana, een ouderwets steekspel, waarbij de deelnemers het in originele historische kledij tegen elkaar opnemen. Meer dan zeshonderd partecipanti verschijnen schitterend uitgedost op het strijdtoneel. Ook op de dagen voorafgaand aan het eigenlijke steekspel valt er al veel te zien en te beleven in Foligno. De spanning stijgt elke dag een beetje meer, met een superspannende ontlading die je een keer gezien moet hebben…

foto: Giostra della Quintana – Foligno

Ferie delle Messi
15 tot en met 17 juni, San Gimignano, Toscane
Dit middeleeuwse straatfestival is voor San Gimignano de aftrap van de zomer. In de straten, stegen en op de pleinen vind je kraampjes met middeleeuwse producten, de inwoners hullen zich allemaal in middeleeuwse kledij en er is veel straattheater. Het hoogtepunt is de Corteo delle Messi op zondagmiddag, een optocht waarbij meer dan vijfhonderd deelnemers in middeleeuwse kostuums door de straten van het stadje trekken. Lees meer op de website van DiscoverTuscany.

foto: DiscoverTuscany

San Ranieri – duizenden lichtjes in Pisa
16 en 17 juni, Pisa, Toscane
Op 16 juni, de vooravond van het feest van San Ranieri, de patroonheilige van Pisa, viert de hele stad feest. Tijdens de Luminara di San Ranieri wordt er een grote braderie gehouden en door de hele stad trekken processies met inwoners in middeleeuwse kledij. ’s Avonds ontsteken de Pisani meer dan 70.000 lumini, lichtjes, langs de gevels en achter de ramen van de palazzi langs de Arno. Tijdens dit feest is Pisa mooier dan ooit!

De dag erna, op 17 juni, is er een regatta, een roeiwedstrijd in middeleeuwse kledij, waarin de verschillende teams van Pisa het tegen elkaar opnemen. Degene die als eerste over de finish vaart, moet een heel eind omhoog klimmen om de overwinningsvlag naar beneden te halen.

Festa della Ceramica
15 tot en met 17 juni, Montelupo Fiorentino, Toscane
Tijdens het Festa della Ceramica struikel je in het Toscaanse Montelupo Fiorentino op spreekwoordelijke wijze over het kleurrijke keramiek, dat een paar dagen lang in het stadje te bewonderen is. Montelupo Fiorentino is het Toscaanse centrum van keramiek – majolica om precies te zijn. De traditie gaat ver terug, tot in de dertiende eeuw. Nog altijd zijn er veel bedrijven en ateliers te vinden waar de oude majolica-techniek nog wordt gebruikt – zo’n honderdvijftig om precies te zijn.

Manifesta 12
16 juni tot 4 november, Palermo, Sicilië
Manifesta, het tweejaarlijkse festival voor beeldende kunst, vindt dit jaar plaats in Palermo, dat tegelijkertijd gedurende heel 2018 de Italiaanse hoofdstad van Cultuur is. Meer informatie over het uitgebreide programma tijdens die vijf maanden vind je op de website van Manifesta.

Heerlijk hamfeest in Friuli
22-25 juni, San Daniele del Friuli, Friuli-Venezia Giulia
In San Daniele del Friuli kom je vooral voor de lekkerste ham ter wereld. San Daniele del Friuli is de geboorteplaats van Prosciutto di San Daniele DOP, een van de meest verfijnde delicatessen van Italië die ook wel de ‘koning van de hammen’ wordt genoemd. Een koningin kennen ze ook in San Daniele del Friuli, in de vorm van de lokale gerookte forel.

Aan het einde van de maand juli wijden de inwoners van het dorpje San Daniele del Friuli vier hele dagen aan eten en wijn drinken. Tijdens Aria di Festa, dat in de volksmond ook wel Festa del Prosciutto wordt genoemd, staat alles van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in het teken van lokale specialiteiten, en natuurlijk vooral van de Prosciutto crudo di San Daniele. De oorsprong van dit smaakvolle festijn gaat helemaal terug tot in de middeleeuwen: al in die tijd werd er hier een dorpsfeest gehouden ter ere van de ham. Inmiddels is het uitgegroeid tot een gastronomisch festival met internationale belangstelling, maar de smaken van de prodotti titpici blijven even authentiek. Alle proeverijen worden afgewisseld met voorstellingen en live muziek.

Opera in de Arena
vanaf 22 juni, Verona
De Arena van Verona lag, toen het werd gebouwd, in de eerste eeuw na Christus, net buiten de muren van de stad. In de loop der tijd werd de Arena bevolkt door gladiatoren, ridders en stierenvechters. Inmiddels vormt het amfitheater het toneel voor talrijke opera’s, met dit jaar onder meer Aïda, Turandot, Nabucco en Il Barbiere di Siviglia. Het programma vind je op de website van de Arena van Verona.

foto: Arena.it

Infiorata di San Luigi Gonzaga
23-24 juni, Città della Pieve
In Casalino, een van de drie wijken van Città della Pieve, worden de straten in de nacht van 23 op 24 juni omgetoverd tot een bloementapijt. Dit jaar is het thema muziek, hetgeen betekent dat er heel wat portretten van bekende musici met bloemblaadjes zullen worden gelegd.

Op de avonden voorafgaand aan het bloemenfestijn (van 14 tot en met 23 juni) kun je bij de Taverna del Barbacane in deze wijk vanaf 20.00 uur terecht voor een diner met bloemessences in de hoofdrol. Reserveren is voor deze diners verplicht (0039-3497739140).

Voetballen met je ellebogen
24 juni, Florence, Toscane
Op 24 juni, de feestdag van San Giovanni (Johannes de Doper), de patroonheilige van Florence, is het in Florence één groot feest. Naast feestelijke optochten, vaandelzwaaien en muziek verandert het Piazza di Santa Croce in een soort rugbyveld, als de Florentijnse wijken volgens traditie een partijtje calcio storico, historisch voetbal, spelen. Of voetbal, eigenlijk heeft het meer weg van een partijtje rugby.

Het brute spel werd voor het eerst gespeeld in 1530, toen de Florentijnen de slag om hun eigen stad hadden verloren. Toen de vijand de stad in trok om het bestuur over te nemen, speelden de Florentijnse mannen een potje voetbal, alsof er niets aan de hand was. Een ultiem statement van minachting voor de overwinnaars!

Nog meer feest ter ere van San Giovanni
24 juni, heel Italië
Het oudst bekende historische evenement aan het Comomeer is de sagra ter ere van de Heilige Johannes. Men gedenkt de verwoesting van het eiland Comacina, op 24 juni 1169. De beruchte Barbarossa stak op die dag het enige eiland in het meer in brand, waardoor er niets van overbleef.

Volgens de overlevering bezocht Johannes de Doper het eiland in 1435, vermomd als een pelgrim. Hij gaf een van de eilandbewoners de opdracht een gat te graven onder een notenboom, waar de man de ruïnes van de oude basiliek aantrof. Sinds die tijd wordt dit elk jaar op de feestdag van Johannes de Doper gevierd. Dat doet men onder andere door honderden kleine lichtjes op het meer te laten drijven.

Ook is er een spectaculaire vuurwerkshow, en botenparade met kleurrijk versierde lucie, de typische boten van het Comomeer, volksdansen, vaandelzwaaien en natuurlijk volop lekker eten en drinken. De traditie wil dat er polenta met gestoofde slakken wordt gegeten. Niet geheel toevallig, want de lege schelpen van slakken worden omgetoverd tot de zogenaamde lumaghitt, drijvende lichtjes.

In Fabriano (Le Marche) wordt rondom de feestdag van Johannes de Doper vier dagen lang feest gevierd, met naast een schitterend bloementapijt veel wedstrijden, onder andere in boogschieten en vaandelzwaaien.

Bruggenspel in Pisa
24 juni, Pisa, Toscane
Op de Ponte di Mezzo in Pisa wordt elk jaar op de laatste zondag van juni Il Gioco del Ponte (‘Het Bruggenspel’) gehouden. De verschillende wijken (Tramontana in het noorden en Mezzogiorno in het zuiden) dagen elkaar dan uit om als eerste een acht ton wegende carrellone (kar) naar de andere kant van de brug te duwen. De strijd dateert uit de zestiende eeuw, toen men nog echt streed om de brug over de Arno. Inmiddels sluit men meteen na het trekken van de kar weer vrede… Meer informatie over alle feestelijkheden in juni in Pisa vind je op GiugnoPisano.com.

foto: Passeios na Toscana

Dubbel heiligenfeest in Rome
29 juni, Rome, Lazio
Op 29 juni is het dubbel feest in Rome: het is namelijk de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus, die volgens de overlevering beiden op deze dag (en zelfs binnen het zelfde uur) zouden zijn gestorven. Goethe was in 1787 in Rome ten tijde van de feestelijkheden ter ere van Petrus en Paulus en tekende een uniek dagboekfragment op, dat je via deze link kunt lezen.

Uienfeest ter ere van Petrus en Paulus
29 juni, Isernia, Molise
Eigenlijk heet het de Fiera dei S.S. Pietro e Paolo, de jaarlijkse festiviteiten die op 28 en 29 juni ter ere van de twee heiligen worden gehouden in Isernia. Omdat er echter een hoofdrol is weggelegd voor de ui (cipolla), spreken de meeste inwoners gemakshalve van de Fiera delle Cipolle. Het feest wordt gevierd in het hele historische centrum van de stad en overal vind je kraampjes met, onder andere, uien in alle soorten en maten.

Twee werelden in Spoleto
29 juni tot en met 15 juli, Spoleto, Umbrië

Elk jaar wordt in Spoleto het muzikale Festival dei Due Mondi, het Festival van de Twee Werelden, georganiseerd. Er zijn volop voorstellingen te zien, met voor ieder wat wils: toneel, dans, muziek, literatuur, beeldende kunst… Niet alleen van Italiaanse artiesten, want zoals de naam al doet vermoeden, is het festival een symbolische ontmoeting tussen twee werelden, die van de Italiaanse en die van de buitenlandse, voornamelijk Amerikaanse, cultuur.

Culinair genieten in juni
In aanloop naar de zomer worden er in juni heel wat culinaire feestjes gevierd. De data wisselen jaarlijks, maar vraag als je in deze periode in Italië bent aan de dorpsbewoners en barista waar je moet zijn om een sagra bij te wonen.

Een paar culinaire hoogtepunten. In Sori (Ligurië) kun je je tijdens de Sagra dell’Acciuga te goed doen aan ansjovis, terwijl je in Imperia (Ligurië) kunt genieten van basilicum en andere lokale lekkernijen tijdens het Festa Aromatica.

In Merana (Piemonte) wordt de huisgemaakte ravioli geëerd met de Sagra del Raviolo Casalingo; in Monteflavio (Lazio) staat juist de pastasoort fettuccine in de schijnwerpers. In Fucecchio (Toscane) geniet je van de beste bistecca en in Orvieto (Umbrië) staat gans op het menu. Wijnliefhebbers mogen de Sagra del Lambrusco niet missen, die wordt gehouden in Albinea (Emilia-Romagna).

Biennale Architettura
tot en met 25 november, Venetië, Veneto
De Architectuur Biennale staat dit jaar in het teken van het thema Freespace. Curatoren Yvonne Farrell en Shelley McNamara maken van de zestiende editie vast weer een bijzonder gebeuren, met prachtige paviljoens in de Giardini, het Arsenale en andere locaties in Venetië. Kijk voor alle praktische informatie en het precieze programma op de website van de Biennale Architettura.

Sangue e Arena – bloed in het Colosseum
tot en met 27 oktober 2018, Rome, Lazio
Altijd al eens willen zien hoe een gladiatorengevecht eraan toe ging in het Colosseum? Dat kan nu! Althans, tijdens de show Sangue e Arena worden er 3D-projecties getoond, tijdens een indrukwekkende multimediashow van ongeveer een half uur. Je wordt meegenomen naar 80 na Christus, toen het Colosseum werd geopend en de Romeinen werden getrakteerd op maar liefst honderd dagen aan gladiatorengevechten, gevechten met dieren en een echte zeeslag.

Sangue e Arena vindt tot en met 27 oktober 2018 elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond plaats, om 21.30 uur, 22.30 en 23.30 uur. Tickets kun je bestellen via Coopculture.

Viaggio nei Fori
tot en met eind november, Rome, Lazio
Zowel op het Forum van Augustus als op het Forum van Caesar vindt van 21 april tot en met 11 november 2018 een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

L’Ara com’era
tot eind oktober, Rome, Lazio
Tijdens L’Ara com’era (‘het altaar zoals het was) kun je de Ara Pacis aanschouwen in de kleuren die het vredesaltaar van Augustus ooit moet hebben gehad. Een geavanceerde virtual reality-techniek zorgt ervoor dat je een betoverende stap terug in de tijd kunt doen.’ Klik hier voor het reserveren van kaartjes of bekijk hier alvast een voorproefje!

Giudizio Universale – Michelangelo & de geheimen van de Sixtijnse Kapel
tot en met 31 mei 2019, Rome, Lazio
In Rome kun je je nog tot en met eind mei onderdompelen in Giudizio Universale, een spectaculaire show met in de hoofdrol de schilderingen die Michelangelo in de Sixtijnse Kapel maakte. Lees meer in deze blog over Giudizio Universale

foto: Luca Parisse

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

Gratis naar het museum – elke eerste zondag van de maand kan het!
Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. In Rome betekent dit dat je op die dag bijvoorbeeld geen entree hoeft te betalen voor het Colosseum en het Forum Romanum, Galleria Borghese, de Thermen van Caracalla en voor de Engelenburcht.

In Florence kun je gratis naar de Galleria degli Uffizi, de Galleria dell’Accademia en de Medici-kapellen, terwijl je in Venetië kosteloos naar de Gallerie dell’Accademia en het Arsenaal kunt. Ook de opgravingen van Herculaneum en Pompeï, Villa Oplontis en het Archeologisch Museum vallen onder de staatsmusea.

Helaas kunnen we hier niet alle staatsmusea noemen, maar alle musea die je op de eerste zondag van de maand gratis kunt bezoeken, vind je via deze link (je kunt heel handig per regio zoeken).

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Canaletto, 1697-1768
Palazzo Braschi, tot en met 19 augustus 2018
Tweehonderdvijftig jaar na het overlijden van Canaletto eert Rome deze Venetiaanse schilder met een grootse tentoonstelling, met werken die voor een groot deel nog nooit eerder in Italië werden tentoongesteld. Er zijn ruim veertig schilderijen te zien, waaronder enkele pareltjes die je even meenemen naar la Serenissima. Lees meer via deze link.

Eco e Narciso
Palazzo Barberini, Rome, tot en met 28 oktober 2018
Palazzo Barberini opende onlangs elf nieuwe zalen, die tot en met oktober onderdak bieden aan de tentoonstelling ‘Eco e Narciso’, met (zelf)portretten uit de collecties van het MAXXI (het museum voor moderne kunst in Rome), de Galleria Corsini en het Palazzo Barberini zelf.

Het resultaat is een prachtig samenspel tussen klassieke en moderne kunstwerken. Te zien zijn onder andere Caravaggio’s Narcissus en modern werk van Richard Serra en Kiki Smith.

Nieuw is ook dat je Borromini’s bijzonder welgevormde trap kunt betreden. Na je bezoek aan het museum wandel je langs zijn met zuilen en bijen (het symbool van de familie Barberini) gedecoreerde trappartij naar beneden.

Citazioni pratiche – Fornasetti
Palazzo Altemps, tot en met 9 september 2018

Traiano – costruire l’impero, creare l’Europa
Markten van Trajanus, tot en met 16 september 2018

Klimt Experience
Complesso Monumentale S. Giovanni Addolorata, tot en met 10 juni 2018

La mela di Magritte
Palazzo delle Esposizioni, tot en met 10 juni 2018

La Dolce Vitti: una mostra celebra vita, stile e film dell’attrice romana
Teatro dei Dioscuri al Quirinale, tot en met 10 juni 2018

Hiroshige – Visioni dal Giappone
Scuderie del Quirinale, tot en met 29 juli 2018

Van Gogh
Museo del Barbiere, tot en met 30 juni 2018

Turner – werken uit Tate Gallery
Chiostro del Bramante, tot en met 26 augustus 2018

Liu Bolin – The Invisible Man
(lees meer over deze onzichtbare kunstenaar in dit artikel)
Complesso del Vittoriano, tot en met 1 juli 2018

FLORENCE

Gong – Eliseo Mattiacci
Forte di Belvedere, tot en met 14 oktober 2018
Het Forte di Belvedere in Florence biedt deze zomer onderdak aan de tentoonstelling Gong, met prachtige hedendaagse kunstwerken van Eliseo Mattiacci, die prachtig versmelten met de omgeving en met het uitzicht op Florence aan je voeten. Twintig beelden en tachtig schetsen zijn er te zien, met in de hoofdrol de kosmos, planeten en geometrische ritmes.

Gong is dagelijks (behalve op maandag) te bezoeken van 11.00 tot 20.00 uur. Meer informatie vind je op de website van MUS.E Firenze. De toegang bedraagt € 3,- met als gratis bonus een uniek uitzicht op Florence!

foto’s: MUS.E Firenze

The Florence Experiment
Palazzo Strozzi, tot en met 25 augustus 2018

Op de binnenplaats van het imposante Palazzo Strozzi prijkt het nieuwste experiment van de Duitse kunstenaar Carsten Höller: The Florence Experiment. Het bestaat uit twee grote glijbanen die je als bezoeker mag gebruiken, maar dan krijg je wél een pot met een plant in je handen die je tijdens je tocht van twintig meter naar beneden moet vasthouden. Höller zal samen met neurobioloog Stefano Mancuso vanuit een laboratorium op de tweede verdieping de relatie tussen mensen en groeiende planten onderzoeken. Een uniek experiment!

Nascita di una Nazione – tra Guttuso e Fontana
Palazzo Strozzi, tot en met 22 juli 2018

MILAAN

Capolavori Sibillini – Le Marche e i Luoghi della Bellezza
Museo Diocesano, tot en met 30 juni 2018

Deze expositie brengt een bijzonder mooie selectie kunstwerken uit Le Marche naar Milaan. Het gaat om werken van onder anderen Perugini, Fortunato Duranti, Spadino, Cristoforo Munari, Simone De Magistris, Ignazio Stern, Salvatore Monosilio en Vincenzo Pagani, allemaal uit de gebieden die in augustus 2016 getroffen werden door een zware aardbeving.

Dürer e il Rinascimento tra Germania e Italia
Palazzo Reale, tot en met 24 juni 2018

Albrecht Dürer maakte in 1494 een reis naar het Gardameer, Milaan en Venetië. Dat zorgde voor een unieke uitwisseling van inspiratie tussen kunstenaars uit Noord- en Zuid-Europa, met Dürer en zijn Duitse tijdgenoten enerzijds en Italiaanse kunstenaars als Giovanni Bellini en Leonardo da Vinci anderzijds.

De expositie toont meer dan 130 werken van Dürer, maar ook van tijdgenoten als Lucas Cranach, Giovanni Bellini, Andrea Mantegna, Leonardo da Vinci, Giorgione, Titiaan en Lorenzo Lotto.

*Storie – il design italiano
Triennale, tot en met 20 januari 2019

ELDERS IN ITALIË

*Wildlife Photographer of the Year
Forte di Bard, Aosta, tot en met 10 juni 2018

*Picasso, De Chirico & Morandi
Palazzo Martinengo, Brescia, tot en met 10 juni 2018

*Tiziano e la pittura del’500 tra Venezia e Brescia
Museo di Santa Giulia, tot en met 1 juli 2018

*Renato Guttuso
GAM, Turijn, tot en met 24 juni 2018

*Capolavori a Confronto: Bellini – Mantegna
Fondazione Querini Stampalia, Venetië, tot en met 1 juli 2018

*Fulvio Roiter – fotografie 1948-2007
Casa dei Tre Oci, Venetië, tot en met 26 augustus 2018

*L’Eterno e il Tempo – tra Michelangelo e Caravaggio
Musei San Domenico, Forlì, tot en met 17 juni 2018

*Cola dell’Amatrice – da Pinturicchio a Raffaello
Pinacoteca Civica, Ascoli Piceno, tot en met 15 juli 2018

*Da Ribera a Luca Giordano
Villa Zito, Palermo, tot en met 10 juni 2018

NEDERLAND

Italië Evenement
1 tot en met 3 juni, Kasteel de Haar, Haarzuilens
Juni begint dit jaar heel Italiaans, met het Italië Evenement bij Kasteel de Haar. Met veel entertainment, Italiaanse producten én dit jaar een bijzondere Italiaanse kookboekverkiezing. Meer details vind je op de website van het Italië Evenement.

Gort over de grens
televisieserie, 1 en 8 juni 2018
Na het succesvolle eerste seizoen van Gort over de grens reist wijnboer Ilja Gort dit jaar verder door Italië, op zoek naar het geheim van la dolce vita. Op vrijdag 1 en 8 juni neemt hij je mee naar een aantal van de mooiste en verrassendste plekken van Italië, op zoek naar het verhaal achter de schoonheid van het land, de mooiste wijnen én het lekkerste eten. Lees meer over het tweede seizoen Gort over de grens

Bacchus Wine Festival
8-9-10 juni & 15-16-17 juni, Amsterdam
Twee weekenden lang staat het Amsterdamse Bos in het teken van wijn. Tijdens het Bacchus Wijnfestival geniet je drie dagen lang van lekkere wijn, eten, muziek en gezelligheid. Zie de website van het Bacchus Wijnfestival voor meer details.

Cibo di Strada – street food in Landgraaf
24 juni, Winselerhof, Landgraaf
Na het grote succes van vorig jaar organiseert Winselerhof in Landgraaf ook dit jaar weer een Italiaans street food festival. Cibo di Strada vindt plaats op zondag 24 juni. Vanaf 12.00 uur kun je genieten van cibo di strada, bereid in Italiaanse food trucks, Italiaanse wijnen en meer lekkers & moois uit la bella Italia. Het evenement is vrij toegankelijk.

Made in Italy – Italiaanse handtassen
tot en met 23 september 2018, Amsterdam
Wereldwijd is Italiaans design en kleding een begrip. Alles met het label Made in Italy lijkt in trek. Maar wat maakt die tas of die jurk nu zo uitgesproken Italiaans?

Tot en met 23 september 2018 bekijk je in Tassenmuseum Hendrikje de nieuwe tentoonstelling ‘Made in Italy’. Aan de hand van mode en accessoires van Italiaanse topontwerpers als Prada, Gucci en Dolce & Gabbana ontdek je wat de Italiaanse stijl nu zo kenmerkend maakt. De stukken die te zien zijn, zijn veelal gedragen door beroemdheden als Sophia Loren, Barbra Streisand en Lady Gaga. Lees meer over Made in Italy

handtas van Emilio Pucci

Passione Italiana – L’arte dell’Espresso
Cube design museum Kerkrade, tot en met 29 oktober 2018
Kun je niet zonder koffie? Dan mag je de tentoonstelling ‘Passione Italiana – L’arte dell’Espresso’ in het Cube design museum in het Limburgse Kerkrade niet missen. Deze expositie neemt je mee terug in de tijd, naar het Italië van 1910, waar de allereerste espresso’s worden gezet. De reis voert je verder langs peperdure, indrukwekkende, antieke én wifi-gestuurde espressomachines en design serviezen door de decennia heen.

foto: Ruud Balk

Classic Beauties
Hermitage Amsterdam, 16 juni 2018 tot en met 13 januari 2019
Op zaterdag 16 juni 2018 start in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling ‘Classic Beauties – Kunstenaars, Italië en het schoonheidsideaal in de achttiende eeuw.’ Aan de hand van ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van vijfentwintig toonaangevende kunstenaars maak je als bezoeker een unieke Italiëreis. Je ontmoet beroemde kunstenaars uit de achttiende eeuw, onder wie Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht beelden te zien, waaronder de beroemde Drie Gratiën, Amor en Psyche en Hebe. Lees meer over Classic Beauties.

Antonio Canova, De Drie Gratiën, 1812-1816 (details)
© Aurelio Amendola / State Hermitage Museum, St Petersburg

Amsterdams Opera Koor brengt ode aan Verdi
Domincuskerk Amsterdam, 17 juni 2018
Het Amsterdams Opera Koor geeft op zondagmiddag 17 juni een concert dat geheel gewijd zal zijn aan de grote Italiaanse operacomponist Giuseppe Verdi. Het programma draagt de titel ‘Verdi, il più grande’ (Verdi, de allergrootste).

Er is werk te horen uit Verdi’s beroemde opera’s Nabucco, Don Carlos, Aida, Il Trovatore en I Lombardi, maar ook uit de misschien iets minder bekende maar eveneens zeer boeiende meesterwerken Un giorno di regno, La forza del destino en Attila.

Het concert begint om 16.00 uur en duurt ongeveer twee uur. De deuren van de Dominicuskerk gaan open om 15.30 uur. De prijs van het concert bedraagt € 17,50 inclusief een pauzedrankje. Kaarten zijn te bestellen via info@operakoor.nl en voor aanvang van het concert bij de ingang (tegen contante betaling).

foto: Anne Meyer

Escher op reis
Fries Museum, Leeuwarden, tot en met 28 oktober 2018
Leeuwarden is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Ter ere van deze bijzondere status zet het Fries Museum een van de bekendste inwoners van de stad in het zonnetje: Maurits Cornelis Escher.

Tijdens de tentoonstelling Escher op reis (die nog tot en met 28 oktober 2018 te zien is) treed je in de voetsporen van de grote kunstenaar. Je reist met Escher mee, onder andere naar prachtige plekken in Italië, waar Escher zijn hart aan had verloren en die hij in bijna perfecte tekeningen vereeuwigde.

Er zijn meer dan tachtig originele prenten, circa twintig tekeningen en diverse foto’s en voorwerpen te zien van de reislustige graficus, die in Italië volop inspiratie vond voor zijn bekendste werken.

deel van Metamorphose II
© The M.C. Escher Company | www.mcescher.com

High Tech Romeinen
(16 juni 2018 tot en met 6 januari 2019, Limburgs Museum, Venlo)
Romeinen stoffig en ouderwets? Met High Tech Romeinen laat het Limburgs Museum je zien én ervaren dat dat niet klopt. De uitvindingen van die slimmerds op sandalen zijn nu, tweeduizend jaar later, nog steeds belangrijk. De actieve tentoonstelling High Tech Romeinen léért je niet alleen hoe vernuftig Romeinse bedenksels als dakpannen, hijskranen, bruggen en aquaducten waren – je mag er zelf mee aan de slag! Schiet met een Romeinse katapult, ontdek hoe een Romeinse rekenmachine werkte, bouw als een Romeinse architect of stap in een Romeinse roeiboot.

Morandi – meester in stillevens
Museum Belvédère Heerenveen, tot en met 10 juni 2018
De Bolognese kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) was een meester in stillevens. Met zijn in zachte kleuren geschilderde vazen, potjes en flessen veroverde hij een belangrijke plek in de kunstwereld.

In nauwe samenwerking met het Museo Morandi in Bologna wijdt Museum Belvédère in Heerenveen een grote tentoonstelling aan Morandi. In dit artikel lees je meer over deze bijzondere expositie én over Morandi zelf.

Primavera – Italiaanse lente in Woerden
Stadsmuseum Woerden, tot en met 15 juli 2018
Tijdens de tentoonstelling ‘Primavera, Nederlandse kunstenaars in Italië’, te zien in het Stadsmuseum Woerden, is werk van Herman van Swanevelt en Leo Gestel te zien, naast dat van tijdgenoten zoals Matthias Withoos, Casper van Wittel, Pieter van Bloemen, Isaac Israëls, Hendrik Jan Wolter, Willem van den Berg en vele anderen die geïnspireerd raakten door oude steden, sfeervolle kusten of glooiende landschappen in Italië.

Verdi’s Rigoletto
21 juni, Omniversum, Den Haag
Verdi’s Rigoletto is donderdagavond 21 juni eenmalig te zien in het Omniversum in Den Haag. Op het grootse koepelscherm met eersteklas geluid ben je verzekerd van een meeslepende ervaring. Opera in het Omniversum is een nieuw en fantastisch fenomeen. Hoewel sommige operaliefhebbers menen dat een voorstelling in een schouwburg niet te overtreffen is, zit je nergens zo dicht op de actie als in het Haagse filmtheater. Lees meer over deze bijzondere opera-avond.

foto: Johan Persson | Royal Opera House | ArenaPAL

La Superba – het mooiste meisje van Genua
in het theater tot en met 9 juni 2018

Het toneelstuk La Superba, gebaseerd op de gelijknamige roman van Ilja Leonard Pfeijffer, en uitgevoerd door Toneelgroep Maastricht. Artistiek leider Servé Hermans regisseert La Superba, Ilja Leonard Pfeijffers adembenemende lofzang op de stad Genua.

Een muzikale voorstelling over migranten die op zoek zijn naar een mooier en beter leven in de stad van ratten en kerken, van dromers en gelukzoekers. De hoofdrollen worden gespeeld door Wim Opbrouck en Angela Schijf, de livemuziek is van Axl Peleman, Ron Reuman en Roeland Vandemoortele.

foto: Stephan Vanfleteren

BELGIË

Viva Roma!
La Boverie Luik, tot en met 26 augustus 2018
In samenwerking met het Louvre in Parijs organiseert La Boverie in Luik de tentoonstelling ‘Viva Roma!’ Je bewondert Rome door de ogen van Europese kunstschilders uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw. ‘Viva Roma!’ neemt je mee in de voetsporen van de kunstenaars die een Grand Tour maakten, de voorlopers van de huidige toeristen die reisden om hun opvoeding te voltooien, of van kunstenaars, kunstliefhebbers en kunstverzamelaars. De expositie gaat over de reis die deze kunstenaars en kunstliefhebbers maakten en de tijd die ze doorbrachten in de Eeuwige Stad. Lees meer over ‘Viva Roma!’

Pompeï – the immortal City
Beurs van Brussel, tot en met 5 augustus 2018

Tijdens ‘Pompeï – the immortal city’ in de Beurs van Brussel wordt Pompeï op een unieke manier tot leven gewekt. Een bezoek aan de tentoonstelling is een ware onderdompeling in de ruïnes van de antieke stad en het drama dat Pompeï in 79 na Christus trof.

Aan de hand van een aantal uniek vormgegeven spektakelmomenten beleef je de verwoesting van de stad. Ook maak je kennis met een aantal bewoners uit die tijd, die verstard zijn in de as van de vulkaan. Lees meer in onze blog over deze tentoonstelling.

Medardo Rosso
MSK Gent, tot en met 24 juni 2018
De Italiaanse kunstenaar Medardo Rosso (1858-1928) is dé pionier van de twintigste-eeuwse sculptuur. Op het snijpunt van twee eeuwen groeit Rosso uit tot een voorloper voor de futuristen en beïnvloedt hij de artistieke ontwikkelingen van de jaren 1960.

De tentoonstelling in het MSK Gent belicht de bijzondere ontwikkeling van zijn oeuvre en haalt – voor het eerst sinds 1909 – een van de belangrijkste kunstenaars uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw naar België. Lees meer over deze tentoonstelling.

Ontdek onze droomplekken in Italië!