Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciao tutti Italië Agenda – juni

In onze agenda van juni vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

 

Festa della Repubblica
2 juni, heel Italië
Op 2 juni wordt ieder jaar in heel Italië La Festa della Repubblica gevierd, dé nationale feestdag. Overal wappert de nationale driekleur en in Rome kleurt de hemel groen-wit-rood, dankzij de vliegshow van de Frecce Tricolori, ‘de driekleurige pijlen’, de bijnaam van de Pattuglia Acrobatica Nazionale, het grootste militaire ‘acrobatenteam’ ter wereld. Dankzij hun spectaculaire luchttour is het dubbel feest op 2 juni in Rome!

Ter ere van La Festa della Repubblica zinderen de Navigli in Milaan op 2 juni van muziek, kleur en ander feestelijks.
Ongeveer honderdvijftig kraampjes toveren het Naviglio Grande en het Naviglio Pavese om tot één groot kleurenfeest, met naast kramen vol antiek ook bloemen, kleding, delicatessen, huisgerei, speelgoed, kunst en souvenirs. Na het struinen bieden de vele barretjes langs de Naviglio een prima gelegenheid voor een toost op Italië, salute!

Infiorata
meerdere plekken in Italië
In juni worden de straten van het altijd al kleurrijke Spello (Umbrië) omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. Ook in Bolsena (Lazio), Brugnato (Ligurië) en Pitigliano (Toscane) zijn er die dag kleurrijke bloementapijten te bewonderen. In Genzano di Roma (Lazio) kun je eveneens genieten van de Infiorata.

Artigianato & Palazzo
Florence (Toscane)
Tijdens dit jaarlijks terugkerende festijn wordt handwerk in het zonnetje gezet. Bezoek Artigianato & Palazzo en laat je betoveren door de passie in de ogen van de kunstenaars, vooral in die van de jonge artiesten. Zij proberen hun droom te verwezenlijken en door te geven, aan ons bezoekers, of ze nu beeldhouwen, schilderen, juwelen of stoffen maken…

Estate Fiesolana
Het Teatro Romano van Fiesole, een prachtig plaatsje net buiten Florence, is het decor van de Estate Fiesolana, een van de oudste openluchtfestivals van Italië.

Castelronda
Bolzano (Trentino-Alto Adige)
Tijdens Castelronda openen de mooiste kastelen van Bolzano en omgeving hun deuren voor bijzondere rondleidingen, middeleeuwse muziek en animatie. Welke kastelen in 2024 mee zullen doen, is nog niet bekend.

foto: Bolzano-Bozen.it

Mille Miglia
11-15 juni 2024

Precies duizend mijlen staan na de finish op de teller van de auto’s die deelnemen aan de beroemde Mille Miglia. Deze race start in Brescia, waar de inwoners volgens een veel aangehaald gezegde benzine in plaats van bloed door hun aderen hebben stromen.

In dit artikel lichten we de route van dit jaar in detail uit. Via deze link bekijk je de mooiste foto’s van de Mille Miglia en in dit artikel duik je in de geschiedenis van de Mille Miglia.

Mercato delle Gaite
Bevagna (Umbrië)
In juni vindt in Bevagna de Mercato delle Gaite plaats. Tien dagen lang komen de middeleeuwen opnieuw tot leven. Je ziet onder andere hoe men in de middeleeuwen ijzer smeedde, glas blies of papier en zijde maakte.

Het hele dorp is in feeststemming, met talloze banketten en lange tafels in elke wijk, waaraan uitgebreid gegeten wordt. Echte tavernes serveren middeleeuwse spijzen en dranken. Er is een markt met authentieke koopwaar en er zijn talloze demonstraties. Het feest is vernoemd naar de strijd tussen de vier stadswijken, de gaite. Een jury beslist welke van de vier gaite zich het best heeft ingeleefd in de ver vervlogen tijden en wie de middeleeuwse sfeer van Bevagna het best heeft weten te vangen.

La Giostra della Quintana
Foligno (Umbrië)
In juni houdt men in Foligno La Giostra della Quintana, een ouderwets steekspel, waarbij de deelnemers het in originele historische kledij tegen elkaar opnemen. Meer dan zeshonderd partecipanti verschijnen schitterend uitgedost op het strijdtoneel. Ook op de dagen voorafgaand aan het eigenlijke steekspel valt er al veel te zien en te beleven in Foligno. De spanning stijgt elke dag een beetje meer, met een superspannende ontlading die je een keer gezien moet hebben…

foto: Giostra della Quintana – Foligno

Ferie delle Messi
San Gimignano (Toscane)
Dit middeleeuwse straatfestival is voor San Gimignano de aftrap van de zomer. In de straten, stegen en op de pleinen vind je kraampjes met middeleeuwse producten, de inwoners hullen zich allemaal in middeleeuwse kledij en er is veel straattheater. Het hoogtepunt is de Corteo delle Messi op zondagmiddag, een optocht waarbij meer dan vijfhonderd deelnemers in middeleeuwse kostuums door de straten van het stadje trekken. Lees meer op de website van DiscoverTuscany.

foto: DiscoverTuscany

Pisa Luminara
16 en 17 juni, Pisa (Toscane)
Op 16 juni, de vooravond van het feest van San Ranieri, de patroonheilige van Pisa, viert de hele stad feest. Tijdens de Luminara di San Ranieri wordt er een grote braderie gehouden en door de hele stad trekken processies met inwoners in middeleeuwse kledij.

’s Avonds ontsteken de Pisani meer dan zeventigduizend lumini, lichtjes, langs de gevels en achter de ramen van de palazzi langs de Arno. Tijdens dit feest is Pisa mooier dan ooit, zoals je in deze blog kunt zien!

De dag erna, op 17 juni, is er een regatta, een roeiwedstrijd in middeleeuwse kledij, waarin de verschillende teams van Pisa het tegen elkaar opnemen. Degene die als eerste over de finish vaart, moet een heel eind omhoog klimmen om de overwinningsvlag naar beneden te halen.

Festa della Ceramica
Montelupo Fiorentino (Toscane)
Tijdens het Festa della Ceramica struikel je in het Toscaanse Montelupo Fiorentino op spreekwoordelijke wijze over het kleurrijke keramiek, dat een paar dagen lang in het stadje te bewonderen is. Montelupo Fiorentino is het Toscaanse centrum van keramiek – majolica om precies te zijn. De traditie gaat ver terug, tot in de dertiende eeuw. Nog altijd zijn er veel bedrijven en ateliers te vinden waar de oude majolica-techniek nog wordt gebruikt – zo’n honderdvijftig om precies te zijn.

Heerlijk hamfeest in Friuli
San Daniele del Friuli (Friuli-Venezia Giulia)
In San Daniele del Friuli kom je vooral voor de lekkerste ham ter wereld. San Daniele del Friuli is de geboorteplaats van Prosciutto di San Daniele DOP, een van de meest verfijnde delicatessen van Italië die ook wel de ‘koning van de hammen’ wordt genoemd. Een koningin kennen ze ook in San Daniele del Friuli, in de vorm van de lokale gerookte forel.

In juni wijden de inwoners van het dorpje San Daniele del Friuli vier hele dagen aan eten en wijn drinken. Tijdens Aria di Festa, dat in de volksmond ook wel Festa del Prosciutto wordt genoemd, staat alles van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in het teken van lokale specialiteiten, en natuurlijk vooral van de Prosciutto crudo di San Daniele.

De oorsprong van dit smaakvolle festijn gaat helemaal terug tot in de middeleeuwen: al in die tijd werd er hier een dorpsfeest gehouden ter ere van de ham. Inmiddels is het uitgegroeid tot een gastronomisch festival met internationale belangstelling, maar de smaken van de prodotti titpici blijven even authentiek. Alle proeverijen worden afgewisseld met voorstellingen en live muziek.

Opera in de Arena
Verona (Veneto)

De Arena van Verona lag, toen het werd gebouwd, in de eerste eeuw na Christus, net buiten de muren van de stad. In de loop der tijd werd de Arena bevolkt door gladiatoren, ridders en stierenvechters. Inmiddels vormt het amfitheater het toneel voor talrijke opera’s, met dit jaar onder meer Aïda, Turandot, Nabucco en Il Barbiere di Siviglia. Het programma vind je op de website van de Arena van Verona.

foto: Arena.it

Infiorata di San Luigi Gonzaga
23-24 juni, Città della Pieve (Umbrië)
In Casalino, een van de drie wijken van Città della Pieve, worden de straten in de nacht van 23 op 24 juni omgetoverd tot een bloementapijt. Dit jaar is het thema muziek, hetgeen betekent dat er heel wat portretten van bekende musici met bloemblaadjes zullen worden gelegd.

Op de avonden voorafgaand aan het bloemenfestijn kun je bij de Taverna del Barbacane in deze wijk vanaf 20.00 uur terecht voor een diner met bloemessences in de hoofdrol. Reserveren is voor deze diners verplicht (0039-3497739140).

Calcio storico
24 juni, Florence (Toscane)
Op 24 juni, de feestdag van San Giovanni (Johannes de Doper), de patroonheilige van Florence, is het in Florence één groot feest. Naast feestelijke optochten, vaandelzwaaien en muziek verandert het Piazza di Santa Croce in een soort rugbyveld, als de Florentijnse wijken volgens traditie een partijtje calcio storico, historisch voetbal, spelen. Of voetbal, eigenlijk heeft het meer weg van een partijtje rugby.

Het brute spel werd voor het eerst gespeeld in 1530, toen de Florentijnen de slag om hun eigen stad hadden verloren. Toen de vijand de stad in trok om het bestuur over te nemen, speelden de Florentijnse mannen een potje voetbal, alsof er niets aan de hand was. Een ultiem statement van minachting voor de overwinnaars!

Feest ter ere van San Giovanni
24 juni, heel Italië
Het oudst bekende historische evenement aan het Comomeer is de sagra ter ere van de Heilige Johannes. Men gedenkt de verwoesting van het eiland Comacina, op 24 juni 1169. De beruchte Barbarossa stak op die dag het enige eiland in het meer in brand, waardoor er niets van overbleef.

Volgens de overlevering bezocht Johannes de Doper het eiland in 1435, vermomd als een pelgrim. Hij gaf een van de eilandbewoners de opdracht een gat te graven onder een notenboom, waar de man de ruïnes van de oude basiliek aantrof. Sinds die tijd wordt dit elk jaar op de feestdag van Johannes de Doper gevierd. Dat doet men onder andere door honderden kleine lichtjes op het meer te laten drijven.

Ook is er een spectaculaire vuurwerkshow, en botenparade met kleurrijk versierde lucie, de typische boten van het Comomeer, volksdansen, vaandelzwaaien en natuurlijk volop lekker eten en drinken. De traditie wil dat er polenta met gestoofde slakken wordt gegeten. Niet geheel toevallig, want de lege schelpen van slakken worden omgetoverd tot de zogenaamde lumaghitt, drijvende lichtjes.

In Fabriano (Le Marche) wordt rondom de feestdag van Johannes de Doper vier dagen lang feest gevierd, met naast een schitterend bloementapijt veel wedstrijden, onder andere in boogschieten en vaandelzwaaien.

Il Gioco del Ponte
26 juni, Pisa (Toscane)
Op de Ponte di Mezzo in Pisa wordt elk jaar op de laatste zondag van juni Il Gioco del Ponte (‘het bruggenspel’) gehouden. De verschillende wijken (Tramontana in het noorden en Mezzogiorno in het zuiden) dagen elkaar dan uit om als eerste een acht ton wegende carrellone (kar) naar de andere kant van de brug te duwen.

De strijd dateert uit de zestiende eeuw, toen men nog echt streed om de brug over de Arno. Inmiddels sluit men meteen na het trekken van de kar weer vrede…

foto: Passeios na Toscana

Dubbel heiligenfeest in Rome
29 juni, Rome (Lazio)
Op 29 juni is het dubbel feest in Rome: het is namelijk de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus, die volgens de overlevering beiden op deze dag (en zelfs binnen het zelfde uur) zouden zijn gestorven. Goethe was in 1787 in Rome ten tijde van de feestelijkheden ter ere van Petrus en Paulus en tekende een uniek dagboekfragment op, dat je via deze link kunt lezen.

Uienfeest ter ere van Petrus en Paulus
28-29 juni, Isernia (Molise)
Eigenlijk heet het de Fiera dei S.S. Pietro e Paolo, de jaarlijkse festiviteiten die op 28 en 29 juni ter ere van de twee heiligen worden gehouden in Isernia. Omdat er echter een hoofdrol is weggelegd voor de ui (cipolla), spreken de meeste inwoners gemakshalve van de Fiera delle Cipolle. Het feest wordt gevierd in het hele historische centrum van de stad en overal vind je kraampjes met, onder andere, uien in alle soorten en maten.

Festival dei Due Mondi
Spoleto (Umbrië)

Elk jaar wordt in Spoleto het muzikale Festival dei Due Mondi, het Festival van de Twee Werelden, georganiseerd. Er zijn volop voorstellingen te zien, met voor ieder wat wils: toneel, dans, muziek, literatuur, beeldende kunst… Niet alleen van Italiaanse artiesten, want zoals de naam al doet vermoeden, is het festival een symbolische ontmoeting tussen twee werelden, die van de Italiaanse en die van de buitenlandse, voornamelijk Amerikaanse, cultuur.

Musica con Vista
tot 30 september 2023
Deze zomer worden er in verschillende bijzondere tuinen concerten in de openlucht gehouden. Er staan wel veertig uitvoeringen op de planning, van Trento tot Palermo, zoals je op de speciale website van Musica con Vista kunt zien.

foto: Musica con Vista

Culinair genieten in juni
In aanloop naar de zomer worden er in juni heel wat culinaire feestjes gevierd. De data wisselen jaarlijks, maar vraag als je in deze periode in Italië bent aan de dorpsbewoners en barista waar je moet zijn om een sagra bij te wonen.

Een paar culinaire hoogtepunten. In Sori (Ligurië) kun je je tijdens de Sagra dell’Acciuga te goed doen aan ansjovis, terwijl je in Imperia (Ligurië) kunt genieten van basilicum en andere lokale lekkernijen tijdens het Festa Aromatica.

In Merana (Piemonte) wordt de huisgemaakte ravioli geëerd met de Sagra del Raviolo Casalingo; in Monteflavio (Lazio) staat juist de pastasoort fettuccine in de schijnwerpers. In Fucecchio (Toscane) geniet je van de beste bistecca en in Orvieto (Umbrië) staat gans op het menu. Wijnliefhebbers mogen de Sagra del Lambrusco niet missen, die wordt gehouden in Albinea (Emilia-Romagna).

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

 

Domenica al Museo
elke eerste zondag van de maand
Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. In Rome betekent dit dat je op die dag bijvoorbeeld geen entree hoeft te betalen voor het Colosseum en het Forum Romanum, voor de Galleria Borghese, voor Palazzo Barberini, voor het GNAM (Galleria Nazionale d’Arte Moderna), voor Villa Giulia, voor de Terme di Diocleziano, voor het Palazzo Massimo, voor Crypta Balbi, voor de Thermen van Caracalla en voor de Engelenburcht.

In Florence kun je gratis naar de Galleria degli Uffizi, met onder meer Botticelli’s Venus, de Galleria dell’Accademia, met Michelangelo’s originele David, en de Cappelle Medicee, met schitterende beelden van Michelangelo, terwijl je in Venetië kosteloos naar de Gallerie dell’Accademia en het Arsenaal kunt.

Ook de opgravingen van Herculaneum en Pompei, Villa Oplontis en het Archeologisch Museum vallen onder de staatsmusea.

Helaas kunnen we hier niet alle staatsmusea noemen, maar alle musea die je op de eerste zondag van de maand gratis kunt bezoeken, vind je via deze link (je kunt dan per regio alle deelnemende musea vinden).

Pesaro – Culturele Hoofdstad van Italië in 2024

In 2024 mag Pesaro (Le Marche) zich Culturele Hoofdstad van Italië noemen. Via deze link delen we al onze tips voor een bezoekje aan Pesaro.

TURIJN

Capodimonte – da Reggia a Museo
tot 15 september 2024, La Venaria Reale
Meer dan zeventig meesterwerken uit de collectie van Capodimonte – van de hand van onder anderen Caravaggio, Titiaan, Masaccio, Parmigianino en Andy Warhol – schitteren nu in Turijn. Maar er is niet alleen kunst uit het prestigieuze Napolitaanse museum te zien; de koninklijke musea in Turijn stellen ook Napolitaanse kunst uit hun eigen collecties tentoon.

Je ontdekt de unieke geschiedenis van het Palazzo Reale di Capodimonte, waar de enorme kunstcollectie van de familie Farnese werd ondergebracht en dat later ook onderdak bood aan de kunst van de Bourbons. Via deze link vind je alle details.

MILAAN

From the Heart to the Hands – Dolce & Gabbana
tot 31 juli 2024, Palazzo Reale
Fan van Dolce & Gabbana? Dan mag je deze expositie niet missen! Je bewondert voor het eerst alle unieke en kleurrijke creaties van het bekende modehuis. Dolce & Gabbana noemt het zelf ‘een open liefdesbrief aan de Italiaanse cultuur’, als blijvende inspiratie voor de ontwerpen van het illustere duo.

Extra leuk: elke vrijdag is ook een aantal kleermakers van Dolce & Gabbana aanwezig, om te laten zien hoe het maken van haute couture in zijn werk gaat. De live sessies vinden plaats van 11.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur.

Alle informatie vind je via deze link. Na de expositie in het Palazzo Reale gaat From the Heart to the Hands op wereldtournee. Het is nog niet bekend of ze ook in Nederland en België neerstrijken.

foto: Dolce & Gabbana

Piero della Francesca – il Polittico agostiniano riunito
tot 24 juni 2024, Museo Poldi Pezzoli
Voor het eerst in de geschiedenis komen de acht onderdelen van het Polittico agostiniano – afkomstig uit vijf verschillende musea – bijeen, vijfhonderdvijfenvijftig jaar nadat Piero della Francesco dit meesterwerk realiseerde.

Via deze link lees je meer over deze unieke tentoonstelling. In dit artikel maak je kennis met Piero della Francesca en zijn werk.

BRESCIA

I Macchiaioli
tot 9 juni 2024, Palazzo Martinengo
In Brescia maak je dit voorjaar kennis met de schilderijen van de zogenaamde Macchiaioli. Deze naam verwijst naar een groep Italiaanse schilders die in de tweede helft van de negentiende eeuw vooral in Toscane actief was. Ze hielden zich verre van de conventies van de Italiaanse kunstacademies en schilderden vooral veel buiten om het natuurlijk licht te kunnen vangen op doek.

Er zijn meer dan honderddertig werken te zien, afkomstig uit grote musea zoals de Galleria degli Uffizi in Florence, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome en de Galleria d’Arte Moderna di Genova. Via deze link lees je meer over de expositie.

VENETIË

Once we ruled the world – Tom Herck – Biennale
tot 24 november 2024
Ter gelegenheid van de zestigste Biennale stelt de Belgische kunstenaar Tom Herck een nieuw en uniek monumentaal werk voor in de tuin van Palazzo Balbi Valier – zichtbaar vanaf het Canal Grande en de Ponte de l’Accademia.

Once we ruled the world geeft de interactie weer tussen reusachtige menselijke skeletten en dinosaurusskeletten op ware grootte, en gaat daarbij in dialoog met het Canal Grande. De Biënnale loopt van 20 april tot 24 november 2024.

Deze monumentale installatie – in totaal tien meter hoog – dient als een waarschuwende herinnering aan de vergankelijkheid van macht en de cyclische aard van de geschiedenis, en zet aan tot nadenken over de opkomst en ondergang van beschavingen, of soorten, die ooit de planeet gedurende langere perioden domineerden.

Once we ruled the world nog op Belgische bodem

FORLÌ

Preraffaelliti – rinascimento moderno
tot 30 juni 2024, Museo Civico San Domenico
Maak kennis met de prachtige werken van Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais, William Holman Hunt en andere Britse kunstenaars die zich afzetten tegen de heersende idealen in de kunst en naar een realistischer weergave van mensen en natuur streefden.

Met levendige kleuren en natuurgetrouwe schilderijen ontketenden de prerafaëlieten een ‘moderne renaissance’. Via deze link lees je meer over deze expositie.

TOSCANE

Antonio Canova e il Neoclassicismo a Lucca
tot 29 september 2024, Cavallerizza di Lucca
In Lucca geniet je dit jaar van een prachtige expositie met in de hoofdrol de marmeren beelden en schilderijen van Antonio Canova. De werken zijn afkomstig van het Museo Gypsotheca Antonio Canova in Possagno en van prestigieuze openbare en privécollecties uit Italië en daarbuiten.

Ook bewonder je werken van beeldhouwers die door Canova beïnvloed werden, zoals Francisco Goya en Francesco Hayez, maar ook kunstenaars uit Lucca en andere plaatsen in Toscane. Meer informatie vind je hier.

‘60 Pop Art Italia
tot 14 juli 2024, Palazzo Buontalenti, Pistoia
Aan de hand van ongeveer zeventig werken stap je terug in de jaren zestig, met Italiaanse pop-art van kunstenaars uit onder andere Rome, Milaan, Turijn, Palermo en Pistoia, zoals Mimmo Rotella, Mario Ceroli, Pino Pascali, Fabio Mauri, Jannis Kounellis, Michelangelo Pistoletto, Umberto Buscioni, Adolfo Natalini en Gianni Ruffi. Via deze link vind je alle details.

UMBRIË

Burri: Tempere 1947-1990
tot 30 september 2024, Città di Castello
Ter gelegenheid van de honderdnegende geboortedag van Alberto Burri bewonder je in de Ex Seccatoi del Tabacco meer dan honderd werken van zijn hand, waarvan een groot aantal nog nooit eerder tentoongesteld werd. Via deze link vind je meer details.

ROME

Teatro – autori, attori e pubblico nell’Antica Roma
tot 3 november 2024, Ara Pacis
Het Ara Pacis Museum wijdt een tentoonstelling aan het theater in de Romeinse oudheid, met aandacht voor theatervoorstellingen, maskers en het leven van acteurs.

De tentoonstelling bestaat uit tweehonderdveertig artefacten waaronder oude terracotta maskers, beeldjes van acteurs, dansers en jongleurs, en muziekinstrumenten.

De expositie maakt ook gebruik van meeslepende multimediatechnologie om je te laten meegenieten van een Romeinse theaterervaring, mét een kijkje achter de schermen. Via deze link vind je alle details van deze tentoonstelling.

Napoli Ottocento
tot 16 juni 2024, Scuderie del Quirinale
Dit voorjaar reis je in hartje Rome even naar het Napels van de negentiende eeuw, toen de stad een periode van grote bloei doormaakte. Veel kunstenaars, schrijvers en dichters trokken naar Napels en naar de eilanden Capri, Ischia en Procida om de sfeer van de stad vast te leggen.

In de Scuderie del Quirinale maak je kennis met een aantal van hen, zoals William Turner, Thomas Jones, John Singer Sargent, Anton van Pitloo, Giuseppe De Nittis, Mariano Fortuny, Domenico Morelli en Edgar Degas. Via deze link vind je alle informatie.

Raffaello, Tiziano, Rubens – capolavori della Galleria Borghese a Palazzo Barberini
tot 30 juni, Palazzo Barberini
Vanwege de tijdelijke sluiting van de tweede verdieping van de Galleria Borghese is een aantal schilderijen te zien in Palazzo Barberini. Onder meer Amor Sacro Amor Profano van Titiaan, Portret van een man van Antonello da Messina, De dame met de eenhoorn van Rafaël en Susanna en de ouderen van Peter Paul Rubens verhuizen tijdelijk naar Palazzo Barberini. Via deze link lees je alle details.

Di padre in figlio – Filippo e Filippino Lippi, pittori fiorentini del quattrocento
tot 28 juli 2024, Musei Capitolini
Maak kennis met de buitengewoon begaafde vader en zoon Lippi, beiden schilders met een uniek talent, wiens leven onlosmakelijk verbonden is met de renaissance in Florence.

Je bewondert verschillende werken van zowel Filippo als Filippino Lippi en van hun tijdgenoten. Ook leer je meer over Filippino Lippi’s verblijf in Rome, voor het beschilderen van de Cappella Carafa in de Santa Maria sopra Minerva. Via deze link vind je alle details.

Le vie della fede – testimonianze d’arte e di pensiero
tot 30 juni 2024, Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo
Deze expositie in Castel Sant’Angelo, de Engelenburcht, loopt alvast vooruit op het Jubeljaar 2025. Je volgt de ontwikkeling van religieuze thema’s en figuren in de kunst van de vijftiende eeuw tot nu, met kunstwerken van onder anderen Orazio Gentileschi en Giacomo Manzù. Zie deze link voor meer informatie.

Emotion – l’arte contemporanea racconta le emozioni
tot 29 september 2024, Chiostro del Bramante
Moderne kunst roept verschillende emoties op, zo laat deze kleurrijke tentoonstelling in het klooster van Bramante zien. Je bewondert werken van onder anderen AES+F, Mat Collishaw, Subodh Gupta, Carsten Höller, Eva Jospin, Kimsooja, Luigi Mainolfi, Masbedo, Annette Messager, Paul Morrison, Luigi Ontani, Tony Oursler, Piero Pizzi Cannella, Laure Prouvost, Pietro Ruffo, Alessandro Sciaraffa, Gregor Schneider, Paolo Scirpa, Nedko Solakov en Adrian Tranquilli. Via deze link vind je alle details.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

NAPELS & OMSTREKEN

La presa di Cristo – Caravaggio
tot 16 juni 2024, Palazzo Ricca
Een ‘nieuwe’ Caravaggio in Napels! Bij de Fondazione Banco di Napoli in het Palazzo Ricca, aan de Via dei Tribunali, bewonder je dit voorjaar een unieke Caravaggio uit de Collezione Ruffo, die slechts twee keer eerder in het openbaar te bekijken was. Alle informatie vind je hier.

Gli dei ritornano
tot 30 juni 2024, MANN
In het MANN (Museo Archeologico Nazionale di Napoli, het archeologisch museum in Napels) worden tot 30 juni 2024 de bronzen beelden tentoongesteld die vorig najaar werden opgegraven bij het Toscaanse dorp San Casciano dei Bagni. In dit artikel lees je er meer over.

L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio
tot 15 december 2024, Pompeï
het dagelijks leven van de gewone bevolking, van slaven tot kunstenaars, staat centraal tijdens de expositie L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio. Je bewondert zo’n driehonderd prachtige objecten, verdeeld over zeven verschillende thema’s, en drie multimediale installaties die het leven van de gewone inwoners van Pompeï inzichtelijk maken.

PUGLIA

G7 – zeven eeuwen Italiaanse kunst in Puglia
13 juni tot 8 december 2024, Mesagne
Terwijl de G7 in juni vergadert bij Borgo Egnazia, opent in het Castello di Mesagne, het kasteel van Mesagne, een barok plaatsje iets zuidelijker in Puglia, een expositie die zeven eeuwen Italiaanse kunst omvat.

Je staat er oog in oog met werken van Giotto, Donatello, Titiaan, Leonardo da Vinci, Antonello da Messina, Rafaël, Caravaggio, Bernini, Canova en Boldini. Via deze Facebookpagina blijf je op de hoogte.

NEDERLAND

Paestum – stad van godinnen
tot en met 25 augustus 2024, RMO, Leiden
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is van tot en met 25 augustus 2024 de tentoonstelling Paestum – stad van godinnen te zien.

Blikvangers zijn een marmeren beeld van de godin Hera en een achttal unieke wandschilderingen uit de graven van de elite van Paestum. Daarnaast zijn er beeldjes van terracotta, brons en marmer, wierookvaasjes, prachtig luxe aardewerk, fijn glaswerk, munten, een bronzen Griekse wapenrusting en talrijke offergaven voor de godinnen Hera, Athena en Aphrodite.

De expositie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Museo e Parco Archeologico di Paestum e Velia, dat de mooiste archeologische vondsten uit Paestum in bruikleen naar Leiden laat komen.

De tentoonstelling gaat van start met de beroemde tempels en de stichting van Poseidonia, met 3D-prints en -reconstructies van architectuur, originele tempelversieringen en bijzondere achttiende-eeuwse tempelmodellen van kurk. Die zijn te zien in manshoge decors in de kleurschakeringen van de Zuid-Italiaanse luchten, die de weidsheid van het landschap proberen te vangen.

Romeinse villa’s in Limburg
tot en met 25 augustus 2024, RMO, Leiden
Tweeduizend jaar geleden stonden in Limburg honderden Romeinse villa’s, zoals de Romeinen ze zelf noemden: enorme akkerbouwbedrijven die de hele regio voorzagen van graan.

Meer dan twintig van deze landgoederen zijn in de afgelopen honderd jaar opgegraven en onderzocht, waarna de vondsten verspreid raakten. De belangrijkste archeologische villavondsten zijn nu voor het eerst weer bij elkaar gebracht in deze tentoonstelling.

Villa Vlengendaal (reconstructie) | © Remy Kooi – Submedia

Unieke reproductie van Michelangelo’s Sixtijnse Kapel
tot en met 8 september 2024, Grote Kerk, Den Haag

Vanaf 21 juni dompel je je in de Grote Kerk in Den Haag onder in de Sixtijnse Kapel, een van Michelangelo’s grootste meesterwerken.

Tijdens een unieke expositie bewonder je de schilderingen die Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse Kapel maakte niet alleen op ware grootte, maar ook van heel dichtbij, zodat je de kleinste details kunt aanschouwen. In dit artikel lees je er meer over.

Da Vinci: Genius
tot augustus 2024, Amstel Design District, Amsterdam
De bekroonde experience Da Vinci: Genius komt naar Amsterdam. Deze meeslepende en interactieve show geeft je een uniek kijkje in het creatieve en geniale brein van Leonardo da Vinci.

Da Vinci: Genius integreert de nieuwste AI-technologie, digitale projecties en driehonderdzestig-graden audio soundscape om bezoekers te inspireren de hedendaagse wereld te zien door de ogen van da Vinci.

De show laat zien dat veel van de wereldwijde uitdagingen, waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd, al meer dan vijfhonderd jaar geleden werden opgetekend door Da Vinci.

Italië Evenement
1 en 2 juni, Kasteel de Haar
Op de website van het Italië Evenement vind je meer informatie, zowel over de invulling van de drie Italiaanse dagen als over tickets, prijzen etc. van dit Italiaanse event.

Vondsten uit Fort Vechten
t/m 31 oktober 2024,
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Het Romeinse fort bij Vechten, in de provincie Utrecht, is een van de grootste en tegelijk een van de minst bekende forten langs de Romeinse limes in Nederland.

Het Rijksmuseum van Oudheden is al bijna tweehonderd jaar betrokken bij archeologisch onderzoek in Vechten. De afgelopen jaren zijn veel vondsten afkomstig uit deze plaats aan de collectie toegevoegd.

De honderd bijzonderste objecten zijn voor deze tentoonstelling geselecteerd, waaronder een aantal bijzondere helmen, een gezichtsmasker, luxe aardewerk en schoenzolen in alle soorten en maten. Via deze link lees je meer over de expositie.

BELGIË

De oudheid in kleur
tot 1 september 2024, Gallo-Romeins Museum, Tongeren
We hebben er in vele musea in Italië oog in oog mee gestaan: de witte, marmeren beelden uit de tijd van Grieken en Romeinen. Maar wist je dat deze beelden in de oudheid van top tot teen in felle kleuren beschilderd waren?

Hoe dat eruit heeft gezien, kun je nu zelf ervaren tijdens de expositie De oudheid in kleur, die te zien is in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Da Vinci: de kunstenaar – de ingenieur – de fijnproever
tot 30 juni 2024, Station Luik Guillemins
Europa Expo opent een veelzijdige tentoonstelling gewijd aan Leonardo da Vinci. De expositie vindt plaats in de museumruimte van station Luik-Guillemins en strekt zich over meer dan tweeduizend vierkante meter uit.

Je ontdekt waarom Da Vinci vandaag de dag nog altijd wordt beschouwd als een van de grootste genieën uit de geschiedenis, op zoveel verschillende vlakken: kunst, techniek én gastronomie. Via deze link vind je alle details.

foto’s: Europa Expo

Olivetti Folon
tot 15 september 2024, Design Museum Brussel
In het Design Museum Brussels bewonder je de tentoonstelling Olivetti·Folon, die is samengesteld in samenwerking met de Associazione Archivio Storico Olivetti, Gruppo TIM, Fondation Folon en het Museo Civico Pier Alessandro Garda in Ivrea.

Het Italiaanse Olivetti heeft sinds zijn oprichting in 1908 wereldwijd naam gemaakt met de ontwikkeling van legendarische producten zoals typemachines en computers. Het bedrijf promootte een sterk ontwikkeld sociaal ondernemingsmodel dat arbeiders verbeteringen in hun arbeidsomstandigheden garandeerde door middel van culturele centra, bibliotheken, gezondheidszorg, crèches, kantines enzovoort.

Olivetti’s ambitie was om een model voor te stellen dat de economische groei van een bedrijf combineerde met de culturele en sociale ontplooiing van zijn werknemers.

Jean-Michel Folon (1934-2003) deelde deze waarden en werkte bijna dertig jaar voor Olivetti. Hij produceerde posters en reclameproducten, maar ook een aantal boeken en cartoons die een enorme creativiteit en een diep humanisme uitstralen.

De tentoonstelling toont deze rijke artistieke samenwerking tussen het Italiaanse bedrijf, een van zijn bekendste artistieke directeuren – de Italiaanse schrijver Giorgio Soavi – en de Belgische kunstenaar, dankzij een fascinerende selectie uit het historische erfgoed van de Associazione Archivio Storico Olivetti, kunstwerken uit de Olivetti Art Collection en de Fondation Folon.

Fiat 125 Years. Abarth 75 Years: La Dolce Vita
4 juni tot 1 september 2024, Autoworld Brussel
In 1899 wordt Fiat geboren. Het begin van honderdvijfentwintig jaar la dolce vita van prachtige Italiaanse auto’s. Snelle auto’s ook, vaak nog sneller gemaakt door Carlo Abarth. Autoworld viert de jubilea van beide merken deze zomer met een mooie expositie.

foto: Autoworld

In cammino: la porta di Torino
tot 14 juni 2024, Iosono il Piemonte, Brussel
De Via Francigena is een oude pelgrimsroute die Canterbury verbindt met Rome. Tot half juni 2024 brengt de tentoonstelling In cammino: la porta di Torino in Brussel deze route opnieuw onder de aandacht.

De expositie focust op het deel van de route dat door de regio Piemonte loopt. Je ontdekt onder meer de hoofdstad Turijn, de thuisbasis van de lijkwade. Het eerste deel presenteert zestien originele illustraties, gemaakt door jonge Italiaanse kunstenaars. Het tweede deel illustreert aan de hand van een serie video’s de Via Francigena en de routes van de lijkwade.

Het derde deel is opgebouwd rond een grote interactieve kaart, geflankeerd door foto’s van de tientallen lijkwaden op de buitenmuren van gebouwen langs de routes in Piemonte. Tot slot bekijk je een installatie over het thema van ‘de wandeling’, ontworpen door Carlo Gloria uit Turijn.

Eerder was de tentoonstelling te zien in het Palazzo Madama in Turijn. Nu kun je tot 14 juni naar Piemonte bij wijnbar Iosono il Piemonte aan de Troonstraat 62 in Brussel.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips