Home » Italiaanse taal » Leer vloeiend Florentijns bij Centro Fiorenza
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Leer vloeiend Florentijns bij Centro Fiorenza

Hoewel Saskia en Willemijn vaak in Italië zijn, is Sophie als enige van het Ciao tutti-team ook echt 365 dagen per jaar in de laars. Ze woont in Florence en van daaruit gaat ze vaak op pad voor Ciao tutti, alleen of samen met andere travel bloggers. Volgens haar Italiaanse collega’s lijkt Sophie qua accent een Fiorentina DOC – een échte Florentijnse. Tijd dus om een keer verslag te doen van Sophies eerste stappen op weg naar een droombaan…

 Vijf jaar geleden deed Sophie twee weken lang een taal cursus bij Centro Fiorenza in Florence. Ze viel als een blok voor de Italiaanse taal, Firenze en de Florentijnen. Een jaar later kwam ze terug, om nooit meer weg te gaan. Ze spreekt onderhand vloeiend Italiaans en sommige Italianen zien alleen aan haar blonde lokken en lange benen dat ze niet van Italiaanse afkomst is. 

Sophie vier jaar geleden

De talenschool waar het allemaal is begonnen, heeft haar zo warm onthaald dat ze er zelfs een half jaar als secretaresse heeft gewerkt. Een combinatie van vier uur per dag Italiaanse lessen volgen, daarna de telefoon met trillende handen opnemen en zich ’s avonds onderdompelen in het Florentijnse nachtleven hebben geleid tot een vlotte Italiaanse babbel.

La segretaria olandeseOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sophie: ‘Ik ga nog regelmatig op bezoek bij de school, die in een prachtig gebouw aan de Via Santo Spirito is gevestigd. Het voelt als een familie waar je altijd even op terug kunt vallen. Mijn oud docenten zijn vriendinnen geworden en ik noem ze altijd voor de grap mijn surrogaatmoeders. Nou ja, voor de grap, als je in je eentje in het buitenland zit is het af en toe knap lastig. Om dan even je hart te kunnen luchten bij de zorgzame Italiaanse dames is heel erg prettig.’

Firenze_00009CIMG3337 Image00037 Image00035

Ze nam Saskia mee naar deze betekenisvolle plek en liet zien waar ze ooit vijf maanden lang Italiaans studeerde. Met open mond keek Saskia uit het raam naar het adembenemend uitzicht van de school: Il Ponte Vecchio. Ze vroeg zich af hoe Sophie haar aandacht ooit bij de les had kunnen houden.

Augusto, een van de eigenaren van Centro Fiorenza, vertelt met trots over zijn school en legt de nadruk op een wel heel bijzonder aanbod: ‘Bij ons kun je niet alleen in Florence de taal van Dante leren, maar ook je studie vervolgen op het paradijselijke Elba.’ Kun je het je voorstellen? Een paar uurtjes flink je best doen en daarna op het strand nog eens die rijtjes herhalen; niet slecht!

Fetovaia beach outdoor classroom

De school heeft voor ieder wat wils: lifelong learning, kookcursussen, weekendtrips, kunstlessen, rondleidingen, intensieve, individuele of groepscursussen, noem maar op. Martina regelt met alle plezier accommodatie voor je, die zich stuk voor stuk op prachtplekken bevinden. De kleinschaligheid en de familiare sfeer op de school maken dat zelfs de grootste angsthaas zich kan ontspannen tijdens een ervaring die iedere Italië fanaat wel een keer zou moeten beleven. De site die Sophie ooit voor hen in het Nederlands vertaalde kan je van nog veel meer informatie voorzien.

Naast Sophie heeft ook onze trouwe lezeres Edith een positieve ervaring met de school gehad in de lente. Ze vertelde er al iets over in de gastblog dat ze eerder voor ons schreef en hier neemt ze ons opnieuw mee naar de voor haar onvergetelijke ervaring:

DSC00543

‘Met in gedachten een tweede huis in Italië besloot ik vorig jaar dat mijn Italiaanse lessen in Nederland weliswaar erg leuk zijn, maar niet snel genoeg gaan met anderhalf uur per week. Tijdens een rondleiding door Florence in de zomer van 2013 had Sophie verteld over Centro Fiorenza. Op basis van de informatie die ik bij de school had opgevraagd, besloot ik daar verder te gaan met mijn Italiaans. Dat was een goede keuze. Op basis van een schriftelijke test en aansluitend gesprekje werd ik precies op het goede niveau ingedeeld.

De hele maand mei woonde ik met mijn man Frank in de leuke wijk Oltrarno, die Sophie ons had laten zien en waar de school zich ook bevindt. Groot voordeel van Centro Fiorenza vind ik dat de school kleinschalig is. Het verbaasde me hoe snel men je daar bij naam kent als je door de school loopt. Ze krijgen er toch heel wat internationale voor- en achternamen voor hun kiezen. Elke maandag stromen er nieuwe leerlingen in, waardoor de samenstelling van de groep soms wisselt en na verloop van tijd wisselen ook de docenten van groep. Ik begon in een groep van vier en eind van de maand zaten we met z’n zevenen. Van de drie docenten die ik er meemaakte, kan ik niet anders zeggen dan dat ze hun vak verstaan. Ik heb er veel geleerd, maar ook zeker veel gelachen tijdens de lessen.
Collage album FirenzeElke leerling kan voor zichzelf bepalen hoeveel uren les hij/zij per week wil volgen. Zelf besloot ik de ochtenden naar school te gaan om ’s middags en ’s avonds met Frank Florence te ontdekken. Ook de weekenden brachten we samen door, maar voor wie alleen naar Centro Fiorenza komt wordt er van alles georganiseerd buiten schooltijd, zelfs excursies richting Venetië, Cinque Terre, Chianti etc. Helaas ben ik nu weer ‘veroordeeld’ tot anderhalf uur Italiaans per week, maar ik ga zeker weer verder bij Centro Fiorenza volgend jaar, want dat huis gaat er komen.’

Wil je ook (vloeiend) Italiaans leren spreken en je helemaal thuis voelen op deze gezellige talenschool? Leuke mensen leren kennen en in een ongedwongen sfeer Florence beleven en l’italiano beter onder de knie krijgen? Bezoek de site van Centro Fiorenza en kijk wat jou het meest aanspreekt; een weekje Florence gecombineerd met een verblijf op Elba, taal en koken of gewoon lekker de stad beleven terwijl je steeds meer oppikt van wat er om je heen wordt gezegd. Buon divertimento!

Je vindt Centro Fiorenza – IH Florence – Italiaanse taal- en cultuurcursussen aan de Via Santo Spirito 14 in Florence. Contact opnemen voor meer informatie of aanmelding kan telefonisch via 0039-0552398274, via Skype (Centro Fiorenza IH) of via fiorenza@centrofiorenza.com.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *