Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Florence Vintage Sidecar Tour – op een motor met zijspan door Florence

Als we in Florence zijn, verblijven we het liefst in Oltrarno, de andere kant van de Arno, waar het op de meeste plekken veel minder druk is dan in het centrum. We logeren dan bij voorkeur bij Palazzo San Niccolò, een van onze favoriete plekjes in Florence. Saskia slaapt er graag in het tuinhuisje, Annerike boekte er deze winter een fijne suite.

Het fijne aan een verblijf bij Palazzo San Niccolò is dat je niet alleen een goed bed en een fijne douche tot je beschikking hebt, maar ook heel veel tips krijgt om je verblijf nog onvergetelijker te maken.

Eigenaren Federico en Annalisa hebben samen met hun collega’s een heel scala aan activiteiten samengesteld, onder de noemer Your Place In Florence. Zo kun je een kookworkshop volgen, leren hoe je terracotta maakt, schilderen, wijn proeven in de Chianti, een rondrit maken met een Fiat 500-tour óf met een motor met zijspan.

Federico nodigde Annerike uit voor misschien wel de meest unieke activiteit in het aanbod: de Florence Vintage Sidecar Tour.

Annerike: ‘Ik ga op pad met Riccardo, een van de twee bikers van Florence Vintage Sidecar Tour. Ik ontmoet hem op het Piazza Ognissanti, langs de Arno. Hier nemen we eerst een snelle caffè aan de bar, om kort kennis te maken.

Samen met zijn collega Gilberto heeft Riccardo hard gewerkt om van hun gezamenlijke passie hun werk te maken. Ze kochten drie motoren met zijspan uit de jaren zeventig en knapten ze volledig op. Volgens het duo is er niets mooiers dan op dit bijzondere vintage voertuig op drie wielen de schoonheid van Florence en Toscane te ontdekken.

Florence Vintage Sidecar Tour bestaat pas sinds januari 2018, maar sindsdien hebben al heel wat mensen kunnen genieten van deze bijzondere experience in en rondom Florence. Voor zover Riccardo weet is dit ook de enige vintage sidecar tour in Italië, maar hun succes zal vast ook elders navolging krijgen.

De vintage motor met zijspan staat te glimmen in het winterzonnetje, klaar voor een tochtje door de stad en in de heuvels rondom Florence.

Sei pronta? Andiamo!’ Ik probeer onhandig in het zijspan te klimmen. Gelukkig steekt Riccardo me een helpende hand en ziet het er ineens een stuk eleganter uit. Gelukkig dat Italianen zo galant zijn! Riccardo start de motor. Het ronkende geluid doet heel wat toevallige passanten nieuwsgierig opkijken. Ik zie bewonderende blikken en geniet daar stiekem heel erg van. Ik ben klaar voor deze unieke ervaring!

We rijden een stukje Lungarno, waarna we de Ponte Santa Trinità oversteken.

In vlot tempo rijden we door de smalle straatjes van de wijk Santo Spirito, soms wat hotsend met dank aan een gat in de weg. Ondertussen roept Riccardo me van onder zijn helm allerlei sightseeing-informatie toe. We maken nog een pitstop bij koffiebar Ditta Artigianale (Via dello Sprone 5r), om de hoek van Palazzo Belfiore, een van de andere pareltjes van Your Place in Florence.

Na een cappuccino vraagt Riccardo of ik klaar ben om weer op pad te gaan. Dat hoeft hij mij geen twee keer te vragen, ik verheug me al op het moois dat komen gaat.

Van de wijk Santo Spirito zoeven we namelijk naar de Porta San Miniato, en dan omhoog, richting de San Miniato al Monte, op een heuvel hoog boven de stad. Halverwege parkeren we voor wat kiekjes, om vervolgens de weg nog verder omhoog te slingeren. Het uitzicht over de stad is schitterend.

In het klooster zijn nog altijd monniken actief. Voor een origineel cadeautje kun je even binnenlopen bij het winkeltje waar ze onder andere zelfgemaakte olijfzeep, olijfolie, honing en keramiek verkopen. Veel tijd om te shoppen is er niet, want Riccardo laat de motor al stationair draaien en ik stap gauw in, voor een vervolgrit door de heuvels rondom Florence.

Riccardo schroeft de snelheid wat op, zodat we in een behoorlijk tempo de slingerweggetjes door het glooiende Toscaanse landschap trotseren. Kleine, slaperige dorpjes schieten aan me voorbij, dan weer een laan vol cipressen waar je uren doorheen zou willen rijden en olijfbomen links en rechts met blaadjes die zilver kleuren door de zon.

Machtig mooi. Zo zou ik het in twee woorden omschrijven, deze experience. Het rijden op een motor met zijspan alleen al is een belevenis op zich. Tel daar een Toscaans landschap en ‘flaneren’ door Florence in een zijspan bij op en het plaatje is compleet.

Na een mooie route dalen we langzaam af, terug richting de stad, met nog een pitstop bij de Basilica di Santa Croce.

We rijden op de Lungarno richting de Ponte Vecchio, met aan onze rechterhand de Galleria degli Uffizi. Het is hier druk, vooral met toeristen die plaatjes schieten van de ‘oude brug’. Nu is het pronken geblazen. Even waan ik me met mijn chique stola en retrohelm een filmster.

De arcade op de Lungarno trekt aan me voorbij en we maken nog een laatste stop op de Ponte Santa Trinità voor een picture perfect foto met de Ponte Vecchio op de achtergrond.

Riccardo zet me af bij het Palazzo Strozzi. Na een vrolijke zwaai tuft hij weg. Het brommende gevoel van de motor voel ik de rest van de middag nog in mijn benen als ik door Florence wandel en ook die grote glimlach gaat niet meer van mijn gezicht. Che esperienza!’

Kies je eigen Florence Vintage Sidecar Tour

Wil je ook genieten van Florence Vintage Sidecar Tour? Dat kan! Je kunt kiezen uit vier verschillende tours in een motor met zijspan. Boeken kan via de website van Florence Sidecar Tour.

De Wake me up before you go-go is een tocht van twee uur langs de highlights van Florence en door de heuvels rondom de stad voor spectaculaire vergezichten. Je begint de tour met een ontbijt in een koffiebar in Florence.

De Lampredotto-tour duurt eveneens twee uur en staat in het teken van lampredotto, een Florentijnse street food-specialiteit. Uiteraard is er ook alle tijd om vanuit het zijspan te genieten van het stadsbeeld van Florence.

De Side wine & food-tour (vier uur) brengt je in zo’n drie kwartier naar de Chianti, waar een van Riccardo’s favoriete wijnmakers al klaar staat om je te ontvangen voor een bezoek aan de wijngaard en de wijnkelder. Er moet natuurlijk ook geproefd worden, tijdens een lekkere Toscaanse lunch. Riccardo of Gilberto rijden, dus je kunt gerust meerdere wijnen proeven.

Wie een spectaculaire sunset-ervaring wil, boekt in de zomer een Side sunset party-tour. Deze tocht duurt twee uur en is inclusief een drankje bij zonsondergang.

Florence Sidecar Tour beschikt op dit moment over drie motoren met zijspan. Per tour kunnen dus maximaal zes personen mee: per motor één persoon in het zijspan en één persoon achterop.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Freka van de Zedde

    Wonderschoon verslag van Annerike over haar ervaring per motor en zijspan door het mooie landschap nabij Florence te toeren met een charmante motorcoureur.
    Tijdens het lezen denk je: “Ik ga die trip boeken!”
    Zo aanlokkelijk hoe Annerike het verwoordt!
    Wie weet ooit….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *