Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Mercato dell’Ortigia – de kleurrijke markt van Ortygia (Syracuse)

Een van de bruisendste stukjes van Syracuse is de mercato, de markt, op het schiereiland Ortigia. In eerste instantie kon je deze markt bezoeken in de Via Trento, tegen de ruïnes van de Tempel van Apollo. Het originele marktgebouw van begin negentiende eeuw is hier nog altijd te bezoeken. Er worden nog wel eens tentoonstellingen of beurzen gehouden, maar de markt zelf is verhuisd naar de Via Emanuele De Benedictis.

Het is slechts één straat, maar in deze ene straat vind je een wereld aan kleuren, geuren en smaken. Chiara van La Bottega neemt je graag even mee naar de Mercato dell’Ortigia.

Chiara: ‘Terwijl ik mijn auto parkeer op de parkeerplaats Talete, dwalen mijn gedachten al af naar het lekkers dat me te wachten staat. In mijn hoofd loop ik mijn boodschappenlijstje nog een keer door, zodat ik straks niets vergeet.

Je kunt de markt vanaf beide zijden van de straat betreden, maar ik kies eigenlijk altijd voor dezelfde volgorde bij het inkopen doen. Ik begin bij de kramen met groente en fruit tegenover de winkel van de Fratelli Burgio.

Terwijl de marktmannen om het hardst schreeuwen, in een voor mij onverstaanbaar dialect, keur ik samen met de lokale dames het fruit dat voor onze ogen uitgestald ligt. Als we de verkopers moeten geloven, hebben ze allemaal de beste sinaasappels, de sappigste meloenen, de rijpste aardbeien…

Voor ik het weet, proef ik van het zoete fruit en bestel ik met het sap van de wilde perziken nog op mijn kin een paar kilo fruit voor thuis. Niet op mijn boodschappenlijstje, maar mijn familie kan al die kleurrijke zomerse zoetigheid vast wel waarderen.

Bij Fratelli Burgio (dat al sinds 1978 bestaat!) en Caseificio Borderi stap ik binnen voor bijzondere kazen, vleeswaren en zongedroogde tomaatjes. Beide winkels hebben een heerlijk assortiment, met volop eilanddelicatessen, waar ze je graag alles over vertellen.

Andrea van Caseificio Borderi vervult zijn rol met verve. Terwijl hij broodjes doormidden snijdt en belegt, vertelt hij over zijn familie, die deze zaak runt. Hoe lang de rij ook is, hij heeft altijd tijd voor een praatje en besteedt alle aandacht aan je bestelling.

Sinds een paar jaar staat er ook een Siciliaanse dame op de markt, die vers sinaasappelsap perst. Voor mij vaste prik tijdens een rondje markt!

Natuurlijk ontbreken ook de kramen met verse vis niet. Hier slenter ik het liefst langs, luisterend naar de visverkopers die hun vangst met luide stem aanprijzen. Je hoort ze over de hele markt, zodat ik al voordat ik voor de kramen sta, weet wat er allemaal te koop is.

Zoals ze op zee strijden om de grootste vangst en de beste vissen, zo laten ze hier luidkeels van zich horen in een strijd om klanten. Of strijd, het is meer een spel. Bijna elke kraam heeft zijn vaste klantenkring, maar het is traditie om lekker tegen elkaar op te bieden, of in dit geval te schreeuwen.

Er zijn ook een paar romantische vissers, die hun gitaar erbij halen en een vrolijk liedje spelen terwijl de bezoekers langs de kramen schuifelen.

Er is een aparte kraam met alleen maar zeevruchten en schelpdieren. Hier koop je nog levende mosselen en vongole (venusschelpen), die je bij de andere visverkopers niet zult aantreffen. Let wel op als je een foto wil nemen, want de vongole verwelkomen je door water te sproeien!

Ik heb trek gekregen van al dat lekkers. Gelukkig is een Siciliaanse markt ook altijd een paradijs voor liefhebbers van street food. Naast de broodjes van Andrea kun je er bijvoorbeeld verse oesters proeven (bij de man van de mosselen en de vongole), een bordje kaas of een lekker verkoelende granita (schaafijs).

Er zijn ook een paar restaurantjes, waar elke dag gekookt wordt met de producten van de markt. De menukaart is eenvoudig, maar alles is echt supervers!

Voor ik naar huis ga om zelf de keuken in te duiken, koop ik nog wat kruiden, een paar zakjes gedroogd fruit, wat kappertjes, zongedroogde tomaatjes… Voor ik het weet zijn mijn tassen bijna te zwaar om te tillen.

Ik loop nog een klein stukje door, tot het einde van de markt, waar je de ruïnes van de Tempel van Apollo ziet. Als je geen tassen vol met lekkernijen hebt, wandel je hier zo het historisch hart van Ortigia in, met onder meer de Fontana di Diana.

Zin gekregen in zo’n heerlijk marktbezoek? De markt van Ortygia wordt elke ochtend gehouden, behalve op zondag. Je kunt er terecht van 7.00 tot 14.00 uur, maar we raden je aan om voor de middag te gaan. Dan is het aanbod het grootst en de sfeer het levendigst!

Langer van de markt genieten? Logeer dan bij Casa Sabir, een sfeervol appartement in het historisch hart van Ortigia!

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *