Home » Italiaans eten » Recepten » Koken in Parma: tortelli di erbette
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Koken in Parma: tortelli di erbette

Als ons één ding is opgevallen tijdens ons verblijf in Parma, dan is het wel dat de Parmigiani enorm trots zijn op hun culinaire kunststukjes. Nog meer dan elders in Italië willen ze je laten proeven van al het lekkers dat er in de stad en omgeving wordt gemaakt.

Dat betekende voor ons dat we elke dag wel een halve ham kregen voorgeschoteld (gelukkig nog wel verdeeld over pranzo en cena) en dat we met enige regelmaat getrakteerd werden op tortelli di erbette (pasta gevuld met een soort snijbiet):

Tortelli-erbette

De lekkerste tortelli die we in Parma aten, maakten we echter zelf. Of we, die schone taak was voorbehouden aan Frans en Martin, zoals jullie in onze blog van vanochtend al konden zien.

Aan de hand van onderstaand recept van Academia Barilla maakten ze eerst het deeg voor de pasta en vervolgens de vulling, een mix van snijbiet, ricotta en – naturalmente – Parmezaanse kaas. Dankzij de foto’s waarop beide heren – onder leiding van chef-kok Marcello en toeziend oog van de andere deelnemers – alles stap voor stap uitbeelden, kun je vanavond nog zelf de keuken in duiken voor een ricetta originale di Parma. Succes gegarandeerd!

tortelli-di-erbette (1) tortelli-di-erbette (2) tortelli-di-erbette (2b) tortelli-di-erbette (3) tortelli-di-erbette (3c) tortelli-di-erbette (4b) tortelli-di-erbette (6) tortelli-di-erbette (7b) tortelli-di-erbette (8) tortelli-di-erbette (9) tortelli-di-erbette (11) tortelli-di-erbette (11b) tortelli-di-erbette (12) tortelli-di-erbette (15)

Zelf aan de slag?
Voor de pasta heb je 300 gram bloem en 3 eieren nodig. Voor de vulling heb je nodig: 1 bos snijbiet, gehakt; 700 gram volvette ricotta; 50 gram geraspte Parmezaanse kaas; 30 gram zachte boter; 1 ei; gemalen nootmuskaat en zout. Voor de saus: 60 gram boter en 60 gram vers geraspte Parmezaanse kaas.

Maak op een schoon werkblad een hoopje van de bloem. Maak er een kuiltje in, breek de eieren erboven en meng alles tot een soepel deeg. Laat het deeg circa 20 minuten rusten in plastic folie.

Breng in de tussentijd een flinke hoeveelheid water aan de kook en kook de gehakte snijbiet. Giet af en knijp het resterende water er goed uit. Hak de snijbiet fijn. Roer de ricotta los en meng er de Parmezaanse kaas, de boter, het ei en de snijbiet door. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

Rol het pastadeeg uit tot dunne vellen zodat je er vierkantjes van 8 bij 8 centimeter van kan maken. Spuit (of lepel) kleine hoeveelheden van de vulling (ongeveer ter grootte van een walnoot) op de helft van de pastavellen. Leg de andere helft van de pastavellen erop en druk zachtjes aan. Druk de randen goed aan (eventueel met de tanden van een vork) en snijd de pasta in vierkantjes.

Breng een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Kook de tortelli in een paar minuten al dente. Smelt in de tussentijd de boter. Giet de tortelli af en meng de gesmolten boter erdoor. Bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas en serveer direct.

Buon appetito!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Dit gerecht kennen ze hier in de Oltrepo Pavese in Lombardije ook, maar dan is erbette een soort onkruid dat gewoon tussen de tegels groeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *