Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een kerstboom vol keramiek van Sol’Art Ceramiche

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de beeldschone Amalfikust en de sferen van dit gebied ook tijdens de donkere wintermaanden in huis wil halen, deelt Felicia van Salerno Travel een tip waar je heel vrolijk van zult worden. Voor deze tip neemt ze je mee naar Vietri sul Mare, aan de Amalfikust, dat bekend staat om het kleurrijke keramiek.

Werkplaatsen vol keramiek
Felicia: ‘Dit kleine stadje aan het begin van de Amalfikust (gezien vanaf Salerno) is gevuld met werkplaatsen waar dagelijks vele voorwerpen in keramiek worden gebakken en met de hand beschilderd.

Ook de straten van Vietri zijn gevuld met deze kunstvorm. Tijdens een wandeling kijk je je ogen uit. Het ontbreekt er natuurlijk ook niet aan winkeltjes waar je de vele creaties aan kunt schaffen. Van een klein souvenir voor thuis dat gemakkelijk in de koffer past tot enorme eettafels en gigantische vazen, je vindt het hier allemaal.

Sol’Art Ceramiche
In een van de straten van Vietri vind je Sol’Art, een van mijn favoriete winkels wanneer het op keramiek aankomt. Sol’Art Ceramiche werd in 2000 door Giovanni Mautone in het leven geroepen, gedreven door het verlangen om een nieuwe draai te geven aan de eeuwenoude kunstvorm.

Deze passie en gedrevenheid heeft hij niet van een vreemde. Zijn grootvader Antonio Solimene was tussen 1950 en 1980 een bekende kunstenaar en zijn veel van zijn werken tot op de dag vandaag in het dorpje terug te vinden. Daarnaast was Antonio de oudere broer van Vincenzo, waarmee hij samen de bekende Solimene-fabriek oprichtte, in het centrum van Vietri. Je kunt stellen dat Giovanni de kneepjes van het vak er met de keramieken paplepel ingegoten heeft gekregen.

Tradities vermengd met moderne kunst
Gesterkt door deze eeuwenoude familietraditie, is Giovanni met Sol’Art zijn eigen weg ingeslagen. Terwijl hij enerzijds vasthoudt aan de tradities die bij dit werk komen kijken, heeft hij zijn horizon verbreed door er een andere draai aan te geven en te experimenteren met moderne kunst.

Een van de reden waarom ik fan ben van zijn werk, is dat hij een eigen persoonlijke stijl heeft waarmee hij zich weet te onderscheiden van de rest. Samen met zijn zus Antonella en zwager Fabio is hij erin geslaagd om van Sol’Art een plek te maken waar oud vakmanschap wordt gecombineerd met innovatieve stijlen en technieken.

Van handige gebruiksvoorwerpen tot versieringen voor aan de muur; alles wordt met de hand gemaakt en beschilderd. Ieder voorwerp dat je in de winkel/werkplaats aantreft is daarom uniek.

Ook wanneer je op zoek bent naar een gepersonaliseerd stuk keramiek, kun je bij Giovanni aankloppen. Het is zelfs mogelijk deze te voorzien van jouw eigen portret (vormgegeven in hun eigen stijl uiteraard).

Zo wilde een klant uit Napels graag een tafel in de kenmerkende stijl van Sol’Art, mét de wens om er toch iets traditioneels aan toe te voegen. Giovanni ging hiermee aan de slag met als resultaat een moderne variatie op het traditionele groene design van de Vietrese keramiekkunst.

Keramieken kerstballen voor in de boom
Met de kerstperiode voor de deur heeft Giovanni hard gewerkt om een mooie collectie te presenteren die volledig past bij deze tijd van het jaar. Niet alleen heeft hij een uitgebreid assortiment waarmee je zonder twijfel de meest kleurrijke kersttafel zult hebben, ook heeft hij gedacht aan elementen om de kerstboom mee op te vrolijken.

De gekleurde keramieken kerstballen van Sol’Art zijn, net als alle andere voorwerpen, unieke stukken; allemaal met de hand gemaakt en beschilderd. Of je nu op zoek bent naar een mooi en uniek geschenk voor onder de boom of jezelf in deze tijd graag wil verblijden door een stukje Amalfikust in huis te halen, bij Sol’Art ben je aan het juiste adres!’

Je vindt Sol’Art Ceramiche aan de Corso Umberto I 74 in Vietri sul Mare. Online shoppen / bestellen / informeren kan via de Facebookpagina van Sol’Art Ceramiche, via Instagram of per e-mail via solartvietri@gmail.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *