Ga op pad met onze City Walks!

Proeven van Puglia

Puglia

Onze vijf dagen Puglia vliegen voorbij. De dagen verglijden in een fijn ritme van ontbijt, wijnproeverij, een uitgebreide lunch waarbij het vanzelf bijna avond wordt, een bezoek aan een authentiek dorpje of een kookworkshop, nog een wijnproeverij, een diner en een afzakkertje in de bar van het hotel. De uren dat ons hoofd het kussen raakt, zijn op één hand te tellen.

Elke dag worden onze smaakpapillen uitgedaagd om wijn, olijfolie, delicatessen en nog meer wijn te proeven, om smaken te duiden en om lekker van nog lekkerder te onderscheiden. Het ritme went snel en onze magen beginnen zowaar lichtjes te knorren tegen lunchtijd – al hebben ze daar totaal geen reden toe. Het is vast de verwachting van nieuw lekkers waar ze zich al op voorbereiden…

Gelukkig kunnen jullie een beetje meegenieten van al dat lekkers dat wij hier mogen proeven. Zelf kunnen we helaas niet veel meenemen in onze koffers, maar Yltour, de organisatie van onze reis door Puglia, werkt nauw samen met Nostra Passione om de lekkerste specialiteiten uit de hak van Italië ook in Nederland op de kaart te zetten.

We tippen vandaag vijf van deze lekkernijen. Ideaal voor een picknick, als cadeau (voor bijvoorbeeld Moederdag) of voor een smakelijke reis naar het zuiden, gewoon in eigen keuken…

 extra-vergine-olijfolie-goud

1 Extra vergine olijfolie
Puglia en olijfolie zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Meer dan 60% van de totale olijfolieproductie van Italië komt uit Puglia. Vooral in de streek Salento, in het zuiden van Puglia, is het landschap een tapijt van stokoude olijfbomen. Deze organische extra vergine olijfolie komt ook uit de Salento, om precies te zijn uit het plaatsje Squinzano. De familie Taurino maakt olijfolie in twee smaken: Oliva Goud en Oliva Zilver.

De zilveren olijfolie bestaat uit 100% Celina Nardo en is ideaal voor over primi, salades, vis, groenten en lichte vleessoorten. De gouden olijfolie is een blend van 60% Celina Nardo met 40% andere olijven, ideaal voor over secondi zoals vlees en groenten en over bruschetta en frise.

frise

2 Frise
Frise is een klassiek product uit Puglia. Het is een ringvormig broodje, dat half wordt gebakken, daarna doormidden wordt gesneden en dan nogmaals wordt gebakken. Voor gebruik moet je de frise eerst twee seconden in water dompelen. Daarna kun je ze beleggen met onder andere rijpe pomodori, rode ui, zwarte olijven, groene pepers, tonijn, rucola, pecorino en natuurlijk extra vergine olijfolie.

jam-Puglia-Nostra-Passione

3 Puglia op je panino
Nostra Passione selecteerde ook drie heerlijke confituren uit Puglia, die zich kenmerken door het lage suikergehalte van 25% en het hoge fruitgehalte van minimaal 65%. Kies uit de smaken Fichi con peperoncino (vijgen met rode peper), Uva Malvasia (de beroemde regionale druivensoort) of Limoni (citroen).

Ideaal in combinatie met oude pecorino, gezouten amandelen, bruschetta met ansjovis, zongedroogde tomaatjes en ovenverse panini. Wij proefden de confituren op vers gemaakte scones met een toef mascarpone! Buono buono!

vincotto

4 Vincotto Originale van Gianni Calogiuri
Dit prachtige streekproduct uit het zuiden van Puglia wordt gemaakt van twee druivenrassen, de Negroamaro en de zwarte Malvasia. De druiven worden eerst gedroogd op een houten wijnrek. Daarna is de most gedurende minimaal 24 uur zachtjes ingekookt tot een vijfde van het volume. De siroop wordt hierna in kleine eikenhouten vaten gegoten. Tijdens een vier jaar durende rijping in deze vaten ontwikkelen de smaak en het aroma zich verder, zonder toevoeging van kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Vincotto bevat geen alcohol en is puur natuur!

Vincotto is een veelzijdig product, maar door de intense smaak heb je steeds slechts enkele druppeltjes nodig. Wij zijn vooral dol op een beetje vincotto over vanille-ijs, mascarpone of over verse of gegrilde perziken, nectarines of peren. Vincotto is ook in combinatie met Oliva Zilver extra vergine olijfolie te gebruiken als vinaigrette.

vincotto-cioccolato

5 Dolce Nero Vincotto Cioccolato
Dolce Nero Vincotto Cioccolato is een combinatie van Vincotto Originale en de fijnste cacao. Het bevat geen kleur- en smaakstoffen en suikers en is alcoholvrij. Dit puur natuur product is om je vingers bij af te likken, zeker als je het serveert met ijs, panna cotta of vers zomerfruit.

♥♥♥♥♥

Proef het beste van Puglia!
Benieuwd naar al deze producten? Namens Nostra Passione mag Ciao tutti je een fijn proefpakket aanbieden, bestaande uit 1 fles Oliva extra vergine olijfolie Goud of Zilver, 1 zak frise, 2 soorten confettura en 1 fles Vincotto Originale of DolceNero. Dat alles slechts voor €39,95 (zolang de voorraad strekt). Bestellen kan via info@nostrapassione.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *