Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Via delle Orecchiette – verse pasta in een straatje in Bari Vecchia

Ter ere van het tienjarig jubileum van Ciao tutti blikt Saskia gedurende het hele jaar terug op een aantal van de meest populaire blogs van de afgelopen tien jaar.

Saskia: ‘Dit is een van de veelgelezen blogs waar ik zelf veel warme herinneringen aan heb. Hoeveel keer heb ik niet samen met Nunzia en haar buurvrouwen zitten praten, hoe vaak heb ik ze niet op de foto gezet?

Voor wie het nog niet kent: zet de Via delle Orecchiette, de ‘Straat van de Oortjes’ in Bari Vecchia, het historische gedeelte van Bari, op je wensenlijstje!

Puglia-mrt2014 047

’s Ochtends vroeg maken de vaardige handen van een aantal dames in deze straat in hoog tempo de lekkerste orecchiette (en soms ook de grotere versie orecchioni). Ondertussen worden de laatste roddels uit de buurt doorgenomen.

Later op de dag ligt de verse pasta te drogen in een soort grote sjoelbakken langs de huizen. Dat levert niet alleen een uniek straatbeeld op, maar ook veel trotse blikken als je stil blijft staan om de orecchiette te bewonderen en foto’s te maken:

Puglia-mrt2014 040 Puglia-mrt2014 042 Puglia-mrt2014 043 Puglia-mrt2014 048

De orecchiette-maaksters maken graag een praatje. Ze laten je zien hoe ze te werk gaan (al kan ik er ondanks hun uitleg na een aantal pogingen zelf nog helemaal niets van) en verkopen een portie pasta zodat je later op de dag het resultaat van die vliegensvlugge en eeuwenoude handenarbeid kunt proeven.

Ook een kijkje nemen? Je vindt de Via delle Orecchiette als je, komend vanaf het Castello Svevo, onder de – vrij kleine – boogjes Arco Alto en Arco Basso door bent gelopen. Alvast genieten van een voorproefje? Nunzia heeft een eigen Instagrampagina!

met dank aan Erwin van Heteren voor een aantal foto’s

Nog meer tips voor Puglia

Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

de mooiste plekken van Puglia
10x proeven van Puglia
de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
de mooiste stranden van Puglia
slapen in een trullo in Puglia
de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Pasta straatje van de oortjesxin bari… Werken ze ook op zondag 21 mei ‘s morgens of totaal niet? Want toeristisch ok… maar zondag is gewoonlijk rustdag…. dank voor uw antwooddje….. dienst toerisme bari antwoordt niet

  2. Ciao Elsy,
    normaal gesproken kun je de dames in mei ook wel op zondag aantreffen.
    Ze stoppen dan soms wel wat eerder ivm de uitgebreide zondagse lunch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *