Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Massimo Gelato – Italiaans ijs in de Amsterdamse Pijp

De Amsterdamse Pijp is sinds dit voorjaar een Italiaans adresje rijker, met de komst van Massimo Gelato op de hoek van de Van Ostadestraat en de Tweede Van der Helststraat (om de hoek van ons kantoor, hoera!).

Massimo Gelato is de ijssalon van Massimo Bertonasco, die het maken van gelato met de ijslepel kreeg ingegoten. Zijn oma had namelijk een latteria, zuivelwinkel, in een klein dorpje aan de Ligurische Bloemenrivièra, waar ze onder meer ijs verkocht. In een beperkt aantal smaken, maar Massimo was verkocht. Ook hij wilde graag ijs maken zoals zijn familie dat jarenlang deed, niet meer in Ligurië, maar in hartje Amsterdam.

Hij ging te rade bij zijn nonna, die hem haar ijsrecepten toevertrouwde. Massimo bestudeerde ze en perfectioneerde ze en ging in de leer bij een Italiaanse ijsmeester. Toen het ijs helemaal naar zijn zin was, ging hij op zoek naar een geschikte plek, die hij vond op een straathoek in de Amsterdamse Pijp.

Hier schuilen verschillende smaken ijs in grote bakken ín de toonbank, zodat het lekker vers blijft. Elke bak verrast met een andere heerlijke smaak, van klassiekers als aardbei (maar alleen in het seizoen!) en banaan tot unieke smaken als Caffè del Professore (met koffie en hazelnoot) en ricotta/vijgenijs.

We beginnen onze proeverij met dat laatste, dat zo romig en kleverig tegelijk is dat onze smaakpapillen een rondedansje doen. Zo lekker aten we het zelfs bij Gelateria del Teatro in Rome, waar het onze favoriete smaak is, niet eerder. Een eerste ode aan Massimo’s ijskunst!

Ook het amandelijs mag er zijn, net als het koffie-ijs, met dank ook aan de heerlijke koffie, Giovannacci Caffè, die net als Massimo afkomstig is uit Ligurië. Massimo zet er in zijn ijssalon ook cappuccino en espresso mee, maar we raden je aan de ijsvariant te proeven, in een perfect huwelijk met de uit Piemonte afkomstige hazelnoten.

Maar dan! Na één hap van het pistache-ijs te hebben geproefd, weten we dat hier Massimo’s ware meesterschap in te proeven is. Het is zó heerlijk dat we nog een bakje bestellen als we het eerste hebben leeg gelepeld.

Het geheim? Massimo laat ons de pistachenoten zien waarmee hij het ijs bereidt. Het zijn de allerbeste pistacchi ter wereld, afkomstig van Sicilië. Massimo roostert ze zelf. We mogen onze neus even in de oven steken, die inderdaad nog geurt naar de nootjes die die ochtend vers geroosterd zijn. Ook de pistachepulp mogen we ruiken. Wat ons betreft mogen ze hier wel parfum van maken, al zijn we met elke dag een bolletje pistache-ijs van Massimo ook dik tevreden. Wat een smaak!

Het jongste lid van ons testteam, Massimo, had alleen nog maar aandacht voor zijn coppetta met pistache-ijs. Bij een ijssalon die zijn naam draagt, moest hij natuurlijk mee om te proeven. Hij neemt zijn taak zeer serieus en kijkt pas weer om zich heen als het allerlaatste lepeltje pistache-ijs op is. Als dat geen compliment is voor de ijsmaker…

Hij mag van zijn naamgenoot in alle bakken ijs kijken – en dan nog wat chocolade-ijs (gemaakt van chocolade uit Venezuela) proeven. Ondertussen wisselt de rij ijsliefhebbers van samenstelling, maar niet van lengte. Voor elke klant, groot en klein, schept (of beter gezegd spatelt, want er wordt net als bij de betere ijssalons in Italië een spatel in plaats van een ijslepel gebruikt) Massimo het ene bolletje na het andere.

Voor ons schept hij nog een laatste bolletje citroenijs. Als we ook daarvan hebben genoten, toont hij ons de kist vol citroenen, regelrecht afkomstig uit Italië, die staat te wachten om voor het ijs van morgen gebruikt te worden. Op een lekker lange zomer in Amsterdam!

Ook genieten van Massimo’s ijs? Je vindt Massimo Gelato aan de Van Ostadestraat 147, in de Amsterdamse Pijp – en ook op Facebook voor een voorproefje.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *