Italiaans eten

Gedroogde olijven met knoflook, laurier en sinaasappel uit ‘Onder de mediterrane zon’

In het kookboek Onder de mediterrane zon danst de zon over de pagina’s, van het ene hartverwarmende gerecht uit de keuken van Nadia Zerouali en Merijn Tol naar het andere. De dames nemen je mee op reis naar onder meer Marokko, Algerije, Libanon, Turkije en Andalusië, maar ook naar de Italiaanse regio’s Sardinië, Sicilië en Puglia. Sardinië – een golf van geurende kruiden Sardinië walst je keuken binnen op een golf van geurende kruiden, waarmee Nadia en Merijn een kruidige fregola maken. Nadia en Merijn: ‘Fregola is een op couscous lijkende pasta die net als couscous ook van semolina is …

Lees meer »

Verse vijgensalade met gorgonzola en citroenolijfolie

We kijken er elk jaar weer naar uit, naar zoete verse vijgen, het liefst zo van de boom geplukt in Italië. Jadis van The Lemon Kitchen maakt er een heerlijke salade mee. Jadis: ‘Het is weer tijd voor verse vijgen en oh wat zijn ze lekker zoet! De combinatie met het zoute van de gorgonzola is echt hemels. Deze salade is lekker als lunch, als bijgerecht of als hoofdgerecht met verschillende soorten brood. En het fijne is: dit lekkers staat binnen tien minuten op tafel! Ingrediënten (voor 2-3 personen): 3 grote verse vijgen | 1 zakje rucola (à 85 gram) …

Lees meer »

Ossobuco naar recept van Ronald Giphart

Al op jonge leeftijd maakte Ronald Giphart kennis met lekker eten; zijn moeder bereidde elke maaltijd met zorg. Maar pas toen hij een roman schreef over een chef-kok raakte hij zelf in de ban van het culinaire leven. Sindsdien kookt hij zich een slag in de rondte, verzamelt hij kookboeken en reist hij stad en land af op zoek naar het ultieme recept. Al meer dan tien jaar schrijft hij over zijn favoriete gerechten. De lekkerste stukken zijn nu samengebracht in Smakelijk! Een verrukkelijk boek, dat je bij elk verhaal laat watertanden. Het is een heerlijke bundeling van verhalen, anekdotes …

Lees meer »

Schiacciata met blauwe druiven

Het is tijd voor de vendemmia, de druivenpluk, en dat betekent dat ook deze smakelijke schiacciata met blauwe druiven weer op het menu staat. We genoten er afgelopen dagen van in de Mugello, maar je kunt het ook heel makkelijk thuis maken, met dit recept van Italiaans brood (dat Saskia ooit vertaalde). Schiacciata is een lekker dik brood. Zeker als het direct uit de oven wordt geserveerd bij een stevig ontbijt smaakt het heerlijk! In dit recept gebruik je verse blauwe druiven, maar je kunt natuurlijk ook gedroogde kersen of abrikozen gebruiken. Serveer deze schiacciata ook eens met een stukje kaas, zoals gorgonzola …

Lees meer »

Stanig – frisse witte wijnen uit Friuli-Venezia Giulia

De misschien wel beste witte wijnen van Italië komen uit de regio Friuli-Venezia Giulia, in het noordoosten van Italië. Wijndivas Heskia en Kim nemen ons mee naar deze regio, om de wijnen van Stanig te proeven. Heskia: ‘Op een van onze wijnontdekkingsreizen nemen we de snelweg die van Venetië richting Oostenrijk gaat. We stoppen in Udine voor de lunch. Wat een verrassende stad is dat! Ondanks de regen slenteren we heerlijk door de stad en zijn we meteen gecharmeerd van de fijne combinatie van de Italiaanse sfeer in de stad en de Oostenrijkse invloeden. Tijdens de lunch, in een osteria …

Lees meer »

Citroenpesto van The Lemon Kitchen

Jadis van The Lemon Kitchen deelt een lekker fris recept voor zelfgemaakte pesto. Jadis: ‘Zelf pesto maken is zo makkelijk dat je eigenlijk geen potje in je voorraadkast meer nodig hebt. Deze variant is dankzij de citroen net even anders, maar wij vinden hem met deze frisse touch nóg lekkerder. Traditioneel wordt deze basilicumpesto gemaakt in een vijzel. Daar dankt het ook zijn naam aan: pesto komt van het Italiaanse pestare, stampen. Je kunt uiteraard thuis een vijzel gebruiken, maar met een keukenmachine of staafmixer kan het ook! Ingrediënten (voor twee personen): ca. 30 gram verse basilicumblaadjes | 1 biologische citroen …

Lees meer »

Wat bracht Jamie Oliver naar Italië?

Dertien jaar na het succesvolle Jamie’s Italië keert Jamie Oliver terug naar zijn culinaire roots. In Jamie kookt Italië draait het om de ziel van de Italiaanse keuken en het weergaloos genieten van de beste gerechten uit alle windstreken van de laars. De Britse topchef Jamie Oliver bracht de Italiaanse keuken een stukje dichterbij door een food trip door de Italiaanse laars te maken én er een boek aan te wijden. Van spaghetti alle vongole tot verschillende antipasti, het blijft lekker om zijn recepten uit de Italiaanse keuken te maken en Italiaanse avonturen te lezen. Maar wat bracht Jamie Oliver …

Lees meer »

Romeinse broodsalade

Historische kookboeken zijn een onuitputtelijke inspiratiebron voor onze moderne keuken. In Italië zijn er uit alle perioden van onze geschiedenis kookboeken overgeleverd. Hierdoor kunnen we heel mooi zien hoe gebruik van ingrediënten, kooktechnieken en smaken zich ontwikkeld hebben. En dat is niet mis als het om de Italiaanse keuken gaat, zo laat Manon Henzen van eet!verleden zien. Manon: ‘Tegenwoordig staat de Italiaanse keuken internationaal vooral bekend om haar eenvoudige bereidingen met topingrediënten. Met producten die vandaag de dag van Italiaanse bodem komen, heb je ook niet meer nodig. In de hele geschiedenis van Italië kom je keer op keer opmerkingen …

Lees meer »

Limoncellococktail van The Lemon Kitchen

Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen, een blog vol lekker lichte recepten met een frisse touch, maakt geregeld een recept voor Ciao tutti, altijd met een Italiaanse twist en als het even kan met citroen of andere citrusvruchten in de hoofdrol. Jadis: ‘Deze heerlijke zomer vraagt om een lekker verfrissende zomerse cocktail, die binnen vijf minuten op tafel staat. Het is gemaakt met Limoncello di Fiorito, dat wordt gemaakt van Siciliaanse citroenen. Jadis bezocht afgelopen voorjaar op Sicilië de citroenleverancier van Fiorito, die ook zorgt voor de biologische citroenen van EkoPlaza. De kwaliteit van deze citroenen proef je terug in …

Lees meer »

Maccheroni alla caprese uit ‘Pasta – il primo piatto’

Als je aan Italië denkt dan denk je aan… Pasta natuurlijk! Met het kookboek Pasta – il primo piatto (waarop pasta in prachtige gouden letters op het omslag prijkt) staan de ingrediënten voor een lekker bord pasta voortaan boven aan je boodschappenlijstje. Wat denk je bijvoorbeeld van Napolitaanse lasagne met gehaktballetjes, worst, eieren en ragout, van van scialatielli met courgettecrème en pecorino of van spaghettini met citroenwater en Provolone del Monaco DOP? Van Sardijnse gnocchi met aardappelen en mosselen, gevulde gefrituurde paccheri met notensaus of spaghetti alla puttanesca met gezouten kabeljauw? Hoe hemels klinkt het recept voor ricottakussentjes van la …

Lees meer »

Pasta met buffelmozzarella, Parmaham, citroen en erwtjes van The Lemon Kitchen

Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen, een blog vol lekker lichte recepten met een frisse touch, zal geregeld een recept voor Ciao tutti maken, altijd met een Italiaanse twist en als het even kan met citroen of andere citrusvruchten in de hoofdrol. Na de citroencantuccini schotelt ze ons een heerlijk zomerse pasta voor. Jadis: ‘Deze pasta is ideaal als je weinig tijd hebt om in de keuken te staan maar het toch belangrijk vindt een lekker gerecht op tafel te zetten. Deze tagliatelle met buffelmozzarella, Parmaham, citroen en erwtjes staat in twintig minuten op tafel en zit boordevol smaak en …

Lees meer »

Souvenirs uit de Italiaanse supermarkt

Het is een van de dingen die een vakantie in Italië zo heerlijk maakt: lekker eten. Of je nu aanschuift bij een lokale trattoria, een bakje kersen koopt bij een kraampje langs de weg of neerstrijkt bij de lokale bar voor een aperitivo, de Italianen weten je te verrassen met verse producten en de allerlekkerste hapjes. Gelukkig kun je een deel van de Italiaanse lekkernijen ook mee naar huis nemen, om je vakantiegevoel lekker lang vast te houden en in eigen tuin of keuken te genieten van het lekkers dat Italië te bieden heeft. We doen graag inkopen bij de …

Lees meer »

De culinaire rijkdom van Italië

Er zijn weinig landen die zó bekend zijn om de culinaire hoogstandjes als Italië. Gerechten uit de laars zijn overal ter wereld in de keukens van de betere restaurants te vinden. Italië is synoniem geworden voor verse pasta, perfecte pizza’s, romige risotto’s, patate al forno, crostini, bruschette en uiteraard tiramisù als afsluiter van een heerlijke maaltijd. Wanneer je écht wilt genieten van deze culinaire lekkernijen, dan moet je natuurlijk in Italië zelf zijn. De lekkerste restaurants In Italië begint de dag met een snelle espresso of cappuccino in een van de vele barretjes (niet voor de zwakke magen!), om veel …

Lees meer »

Drie sprankelende cocktails met prosecco

Geef je deze zomer een feestje of heb je spontaan zin in een sprankelende cocktail? Met de zestig recepten uit het boek Prosecco made me do it zet je jezelf én je gasten een bruisende borrel voor. Of je nu houdt van een klassieke Bellini, Rossini of Aperol Spritz of in bent voor iets spannenders, er is voor elk wat wils. De recepten zijn van de hand van Amy Zavatto, de kleindochter van een Italiaanse wijnmaker die tegenwoordig in New York woont en werkt. Van haar zestig cocktailcreaties mogen wij er drie met jullie delen: de Positano Pop, de Italian …

Lees meer »

Focaccia met kaas uit ‘De keukens van de Middellandse Zee’

Dit zomerse weer nodigt uit tot het maken van zonnige gerechten. Het kookboek De keukens van de Middellandse Zee, met recepten uit Frankrijk, Spanje en Italië, komt dan ook goed van pas. De warme zonnestralen piepen tussen de pagina’s door, met dank aan de kleurrijke foto’s en de zomerse recepten uit onder meer Ligurië. In De keukens van de Middellandse Zee tonen Lucio Galletto en David Dale aan de hand van verhalen, recepten en schitterende foto’s de culinaire en veelzijdige erfenis van de Grieken, Romeinen, Arabieren en Vikingen Lucio Galletto groeide op op de grens van Toscane en Ligurië. Zijn …

Lees meer »

Gehaktballen in bier uit ‘De Zilveren Lepel Vlees’

Hoewel we tijdens onze reizen in Italië graag een glas wijn drinken, genoten we vorige week op het terras van Vapori di Birra in Toscane van een bierproeverij. We zullen alle details hiervan nog met jullie delen, maar de smaak van dit bijzonder gebrouwen bier inspireerde ons meteen bij thuiskomst om deze gehaktballen te maken, naar een recept uit het gloednieuwe kookboek in De Zilveren Lepel-reeks, dit keer met vlees in de hoofdrol. Bakken, braden & stoven De Zilveren Lepel Vlees bevat meer dan honderdvijftig recepten voor vlees, wild en gevogelte. Het water loopt je in de mond bij gebraden …

Lees meer »

Proef de formidabele Vernaccia di San Gimignano van Fratelli Vagnoni!

Mooie wijnen met een goed verhaal, dat is waar het hart van Wijndivas Heskia en Kim sneller van gaat kloppen. Ze letten voor hun wijnwebshop Wijndivas dan ook niet alleen op de kenmerken van de wijn, maar ook op het verhaal áchter de wijn. De Wijndivas proeven naast wijn vooral ook de sfeer. In welke omgeving rijpen de druiven? Welk uitzicht mogen ze in zich opzuigen? Door wie wordt de wijn gemaakt? Is het een familietraditie of proberen jonge mensen juist een vergeten wijn nieuw leven in te blazen? Om hun mooiste wijnverhalen te delen, nemen ze je graag ‘mee’ …

Lees meer »

Panzanella – zomerse tomatensalade uit Toscane

De afgelopen weken mogen we niet klagen over het weer. Bij die al bijna zomerse temperaturen horen natuurlijk ook zomerse gerechten. Niels van Toia deelt daarom het recept voor een van de lekkerste zomerse salades uit Toscane: panzanella! Niels: ‘Mijn Italiaanse kook-roots liggen in Toscane en als ik denk aan zomerse gerechten komt panzanella als eerste in me op. Het kan in de zomer in Toscane goed warm worden en dan gaat er niets boven een lichte salade met lekker frisse ingrediënten. Heerlijk! Mijn eerste kennismaking met panzanella was even buiten Florence, in de tuin van een klein maar prachtig huis …

Lees meer »

Ricotta al caffè – koffie-ricottashots uit Toscane

Deze maand reizen we weer naar Toscane. De voorpret kan nu al beginnen, met het nieuwe kookboek van Giancarlo & Katie Caldesi, dat simpelweg de naam van de regio draagt: Toscane. De eenvoud van de titel en van de vormgeving van het boek doen meer dan recht aan een van de basisprincipes van de Toscaanse keuken: la semplicità. De Toscaanse keuken bestaat uit pure gerechten, die je met een handvol ingrediënten op tafel zet. Dat betekent overigens niet dat het om simpele, saaie gerechten gaat. Integendeel, de inwoners van Toscane zijn immens trots op hun regio en de liefde voor …

Lees meer »

Pistachemousse naar recept van paus Franciscus

Altijd al benieuwd geweest naar wat de paus graag eet? In het boek Eten met Franciscus vertelt Roberto Alborghetti over paus Franciscus’ lievelingsgerechten en herinneringen aan eten. Want hoewel Jorge Bergoglio na zijn studie Voedingsmiddelentechnologie een ander pad is ingeslagen, is eten voor hem nog steeds dé manier om relaties te bouwen, om herinneringen en cultuur over te dragen en om bewust met de schepping om te gaan. Eten met Franciscus is dan ook meer dan een verzameling van de favoriete recepten én specialiteiten van paus Franciscus, het is ook het verhaal van zijn leven, zijn memoires en visie. Spiritualiteit, …

Lees meer »

Risotto uit Isola della Scala uit Mangiamo! – kookboek vol streekgerechten uit Veneto

Aperol Spritz, gevulde courgettebloemen, gefrituurde sardientjes, je mag ons er elke nacht opnieuw voor wakker maken. Romige risotto’s, prachtig gelaagde pasticcio (een soort lasagne uit Verona) en verse bigoli (de typische pasta voor de regio Veneto), we scheppen graag een tweede keer op. Natuurlijk houden we dan wél altijd nog een gaatje over voor tiramisù, semifreddo of een stukje taart. foto: Marleen van Es | Mangiamo! Dankzij Antoinette Coops ligt al dit lekkers nu ook als we niet op reis zijn in de Italiaanse regio Veneto binnen handbereik. In haar prachtig uitgevoerde kookboek Mangiamo! word je pagina na pagina getrakteerd op …

Lees meer »

Renato’s Osteria – onze Italiaanse familie in De Pijp in Amsterdam

Zomaar een zaterdagavond in Parma. De schaduwen die over de pastelkleurige gevels strijken worden steeds langer, de lucht tintelt van verwachtingen over wat deze zaterdagavond gaat brengen. Saskia: ‘De winkels sluiten hun deuren, de barretjes op mijn route naar ‘huis’ barsten bijna uit hun voegen. De meeste gasten zoeken een plekje op straat, een glas wijn in de hand en een plankje vol prosciutto en Parmigiano binnen handbereik. Ik twijfel of ik me er nog even tussen meng. Om half negen ga ik met Patrizia, de eigenaresse van de bed & breakfast waar ik logeer, eten bij Trattoria del Tribunale …

Lees meer »

Het Venetië van Russell Norman

In zijn nieuwe kookboek Venetië – 4 seizoenen genieten van de authentieke Venetiaanse keuken keert Russell Norman terug naar Venetië, de stad waaraan hij ruim dertig jaar geleden zijn hart verloor en die hem eerder inspireerde tot het met open armen ontvangen kookboek Polpo. Russell geeft je in Venetië een zeldzaam intiem kijkje in het leven van de stad, de vitaliteit van het dagelijks leven en de kleurrijke markten die Venetië zo verrassend levendig maken. Saskia sprak met hem naar aanleiding van zijn nieuwe boek. Niet in Venetië helaas, maar in het Venetië van het noorden, met een caffè én …

Lees meer »

River Cafe 30 – simpel, modern, Italiaans kookboek

River Cafe behoort al dertig jaar tot de bekendste restaurants van Londen. Dat wordt niet alleen gevierd met prachtige piatti vol Italiaans lekkers in het restaurant, maar ook met een kleurrijk jubileumkookboek voor thuis. In River Cafe 30 vind je simpele, moderne Italiaanse gerechten, met ingrediënten van het seizoen. Dit nieuwe boek bevat de lekkerste negentig recepten van toen plus dertig compleet nieuwe recepten, allemaal ontsproten aan het brein van eigenaren en topchefs Rose Gray (zij overleed in 2010) en Ruth Rogers. Ruth Rogers: ‘Het River Cafe kookboek was oorspronkelijk geschreven als handleiding voor onze eigen chefs. Maar als chefs …

Lees meer »