Nu het voorjaar nog maar niet wil doorzetten, toveren we de lente tevoorschijn met een heerlijke risotto van rode bietjes met geitenkaas en citroen.
Het zoete van de rode biet combineert perfect met de geitenkaas. Deze unieke smaak wordt door de citroen nog eens lekker versterkt en opgefrist.
Met dit recept kan iedereen aan de slag, ook als je nog nooit risotto gemaakt hebt. Het vergt wat tijd, maar het is eigenlijk heel eenvoudig te maken. Voor wat extra hulp verwijzen we graag naar deze tips voor het maken van risotto.
Wat heb je nodig?
Voor vier personen: 400 gram risottorijst (arborio of carnaroli) | 2 sjalotjes | boter| 1,5 liter groentebouillon | scheutje witte wijn | extra vergine olijfolie | 300 gram gekookte rode bieten | 200 gram geitenkaas | sap en geraspte schil van 2 citroenen | flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas | basilicum, rucola of babyspinazie
Gebruik goede geitenkaas
In Italië is het niet zo lastig om echt lekkere geitenkaas op de kop te tikken. Met een beetje geluk maakt de buurman van je vakantiehuis het zelf of weet hij een goed adresjes voor caprino.
In Nederland bestellen we graag echt goede geitenkaas bij Henri Willig. Hier vind je allerlei soorten geitenkaas, van jonge geitenkaas tot geitenkaas met honing en tijm, met fenegriek, met lavendel of met truffel.
Wij gebruikten voor dit recept een gewone jonge geitenkaas, maar je kunt ook prima de geitenkaas met een smaakje gebruiken, zeker de honing-tijmvariant.
Hoe maak je deze tricolore risotto?
Snijd de gekookte bietjes in kleine stukken en prak of mix deze met wat citroensap tot een romige massa (met eventueel een scheutje olijfolie). Verbrokkel de geitenkaas en meng met wat citroensap en -rasp tot een romige massa. Zet beide even apart.
Snipper de sjalotjes en fruit ze op laag vuur in een flinke hoeveelheid boter. Voeg dan de risottorijst toe. Rooster de korrels een paar minuten op niet te hoog vuur en schenk er dan wat witte wijn bij.
Laat dit al roerend verdampen en voeg vervolgens lepel voor lepel de hete groentebouillon toe. Blijf goed roeren tot de risotto bijna gaar is. Dit duurt circa vijftien tot twintig minuten.
Als de risotto bijna gaar is, voeg je het bietenmengsel, het restant van het citroensap en van de geraspte citroenschil toe. Proef nu regelmatig of de risotto beetgaar is. Voor wat extra smeuïgheid voeg je nog wat boter en/of geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer alles goed door en laat tien minuten staan voor je de risotto serveert.
Garneer de risotto voor het serveren met stukjes van de geitenkaas met citroen en wat frisse basilicumblaadjes, babyspinazie of rucola, voor de tricolore touch. Buon appetito!
foto’s: Henri Willing & Pixel-Shot
P.S. Heb je wat risotto over? Bewaar het dan in de koelkast om er later arancini – gefrituurde risottoballetjes – van te maken, bijvoorbeeld naar dit recept.
Nou, ik was benieuwd naar de smaak van dit gerecht. We zijn gek op risotto en op rode biet. alleen de combinatie niet. Ik paste het recept aan, want we zijn met zijn tweeën en niet zulke grote eters. De rijst werd minder, 1 sjalot in plaats van 2, de witte wijn bleek een tintelende zoete wijn die ik had gekocht en rucolasla gebruikt. Het recept heeft het over geitenkaas, dus dat was niet bijzonder. Wat ons als eerste opviel was de smaak van de risotto en biet, geen aardse bieten smaak. De combinatie met citroen was verrassend, evenals de geitenkaas met citroen (althans zo interpreteerde ik het) was verfrissend. Kortom, dit gaan we vaker eten.