Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mangiamo! – laat je verleiden tot een verrukkelijke reis door Italië

In Mangiamo! deelt de van oorsprong Venetiaanse culinair journaliste Sarah Puozzo al haar favoriete plekken in en recepten uit Italië. Daardoor is Mangiamo! zowel een reisgids als een kookboek en een roman, die je meevoert naar de mooiste en lekkerste plekken in de laars.

Sarah laat je kennis maken met unieke culinaire en culturele belevingen in Italië, van wijn proeven met de paters van de Karmelietenorde tot het eten van fluweelzachte tortellini.

In het boek staan zesenzestig recepten uit verschillende Italiaanse regio’s. Met de bijbehorende playlist, podcast en vlogs komen die allemaal tot leven en kun je een heerlijke reis uitstippelen om zoveel mogelijk zelf te proeven!

Op reis in dertien regio’s

Sarah neemt je mee naar dertien van de twintig Italiaanse regio’s. De reis start natuurlijk in de regio Veneto, waar haar roots liggen. Ze schotelt je hier onder meer pasta met sardines en Vivaldi’s risi e bisi voor, maar ze deelt ook het recept voor Caffè Pedrocchi’s muntkoffie en folpetti met salsa verde van La Folperia, twee bekende adresjes in Padova.

Je geniet van een zilte gin brûlé-cocktail, vongole alla pescatore en paling in tomatensaus met polenta. Een heerlijke en veelzijdig reis door Veneto dus!

Je vervolgt je route naar Friuli-Venezia Giulia – met recepten voor onder meer frico en gubana – en naar Trentino-Alto Adige, met voor op tafel canederli en schüttelbrot.

Valle d’Aosta weet je te verleiden met flensjes met fontina en een bijzondere koffie; in Piemonte wachten vitello tonnato, bagna cauda, grissini tajarin met boter en truffel, gianduja en hazelnootcake met zabaglione.

In Lombardije laaf je je aan saffraanrisotto, ossobuco en aardappeltjes met rozemarijngremolata, terwijl je in Ligurië likkebaardt bij farinata en tomatentaart met pesto alla genovese.

Bewaar zeker ruimte voor al het lekkers uit Emilia-Romagna: zelfgemaakte pasta, ragù, gnocchi, cotoletta bolognese, gnocco fritto… Over de grens in Toscane prijken peposo, bistecca, bonen en pijnboompittentaart op tafel.

Nog niet genoeg geproefd? In Le Marche geniet je van vincisgrassi, olive all’ascolana en brodetto, in Lazio van supplì al telefono, spaghetti alla carbonara en artisjokken.

Zuidelijker tot slot, in Campanië en op Sicilië, smul je van pizza montanara, pasta alle vongole, een brioche met pistache-ijs, caponata en granita van bloedsinaasappelijs. Mangiamo!

Risotto paradiso met ijs en koffie

Als voorproefje delen we het recept voor een paradijselijk toetje: risotto met ijs en koffie uit Trieste, de hoofdstad van de regio Friuli-Venezia Giulia. Dit gerecht, dat ook wel risolatte genoemd wordt, brengt twee heerlijke ingrediënten samen met een romige risotto uit de regio Veneto. Het lekkerste van Noord-Italië ineen, aldus Sarah!

Voor vier personen heb je nodig: een klontje boter | 300 gram risottorijst | een liter volle melk, plus wat extra | 1 vanillestokje | 80 gram kristalsuiker | 30 gram mascarpone | 4 bolletjes vanille-ijs | 150 milliliter warme, sterke espresso | 1 theelepel kaneel | 1 theelepel gemalen koffie | snufje fleur de sel

Hoe maak je deze risotto paradiso?

Verhit een klontje boter in een pan op laag vuur. Voeg de risottorijst toe en bak kort mee tot de rijstkorrel glazig wordt.

Voeg een derde van de volle melk toe terwijl je goed roert. Splijt het vanillestokje doormidden en schraap de merg eruit. Voeg toe, samen met de kristalsuiker. Wanneer de melk bijna volledig is opgenomen door de rijst, voeg je telkens weer wat melk toe.

Kook de risotto in een halfuurtje al dente. Het resultaat is een smeuïge risotto. Als het te droog is, kun je nog wat melk toevoegen. Voeg op het eind de mascarpone toe en meng goed. Dit geeft een mooie glans aan je gerecht.

Verdeel de risotto over de borden en voeg een bolletje vanille-ijs toe. Giet daarbovenop aan tafel de warme espresso. Je hoeft niet alle espresso erover te verdelen, maar de hoeveelheid die je zelf lekker vindt. Meng de kaneel met de gemalen koffie en een snufje fleur de sel en strooi over het dessert.

Geniet van alle recepten en culinaire verhalen in

Mangiamo! | Sarah Puozzo | ISBN 9789401496179 | € 34,99 | uitgeverij Lannoo | bestel Mangiamo! bij je lokale boekhandel, via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book) of via deze link direct bij Sarah

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *