Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

’ndujabonen met hot honey uit het kookboek Briljante bonen

In Briljante bonen laat Bloeme Burema zien hoe veelzijdig bonen zijn en hoe lekker en gemakkelijk je ermee kunt koken.

Van snelle recepten voor drukke dagen tot aan borrelhappen en restaurantwaardige gerechten voor fancy etentjes, dit is een boek dat je er iedere dag, voor elke gelegenheid bij kunt pakken.

Wat denk je bijvoorbeeld van wittebonencrème met gepofte paprika en amandelen, smokey boterbonen met basilicum en knoflooktoast, wittebonencrème met gegrilde bosui en salsa verde of rauwe tuinbonen op toast met pecorino en zwarte peper voor bij de borrel?

Of van citroenige cannellini-courgettesalade met fetacrème en munt, tomatensalade met borlottibonen, ribollita of pasta e fagioli?

Andere aanraders zijn de gestoofde radicchio met cannellinibonen en Parmezaanse kaas, citroenbonen en schelpjes in een saffraanbouillon, boterbonen cacio e pepe, fave e scarola, orecchiette met zwarte kikkererwten en mosselen.

Ons favoriete recept uit het boek is dat voor ’ndujabonen met hot honey, dat we graag met jullie delen.

’ndujabonen met hot honey

Bloeme: ‘Bij Europizza, een restaurant waar ik met veel plezier heb gewerkt, stond een tijd lang een pizza met ’nduja (Zuid-Italiaanse pikante smeerworst die wegsmelt als je hem op laag vuur gaart) en hot honey op de kaart. Die pizza was zó ontzettend lekker dat ik de smaak ervan thuis wel eens naboots met dit bonengerecht.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor vier personen): 400 gram boterbonen (pot of blik), afgespoeld en uitgelekt, of 160 gram gedroogde boterbonen, geweekt en gekookt (in het boek vind je veel instructies en tips voor de bereiding van bonen) | 50 gram gepelde pistachenoten | olijfolie | 2 uien, fijngesneden | peper en zout | 4 tenen knoflook, fijngesneden of geraspt | 2 eetlepels tomatenpuree | 4 eetlepels ’nduja | 400 gram gepelde tomaten (blik) | 600 milliliter groentebouillon | 3 el rodewijnazijn | 1 flinke bol mozzarella, in stukken gescheurd |

Voor de hot honey heb je nodig: 100 milliliter honing | 2 theelepels chilivlokken of 2 rode chilipepers, fijngesneden | 2 eetlepels rodewijnazijn

Hoe maak je de ’ndujabonen met hot honey?

Begin als je gedroogde bonen gebruikt met het weken en koken van de bonen. Verwarm de oven voor op 160 °C.

Verdeel de pistachenoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze tien tot vijftien minuten in het midden van de oven. Neem de bakplaat uit de oven, hak de noten grof en zet opzij.

Breng voor de hot honey in een steelpan op middelhoog vuur de honing met de chilivlokken of fijngesneden chilipepers aan de kook. Neem de pan zodra de honing begint te bubbelen van het vuur en laat de smaken op elkaar inwerken.

Proef na dertig minuten de honing. Mag het wat pittiger? Voeg dan extra chilivlokken of chilipeper toe. Is de honing te pittig? Voeg dan meer honing toe.

Roer de rodewijnazijn door de honing en schenk het geheel desgewenst door een zeef om de chilivlokken of chilipepers eruit te zeven. Gooi deze weg en zet de honing opzij.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de uien met wat zout en peper. Voeg na vijf minuten de knoflook toe en bak twee minuten mee.

Doe de tomatenpuree en de ’nduja erbij, zet het vuur iets lager en bak vijf minuten, tot de ’nduja is gesmolten en de tomatenpuree donker van kleur is, mee. Voeg de boterbonen, gepelde tomaten en de groentebouillon toe en laat op laag vuur zachtjes koken.

Schenk er na twintig minuten de rodewijnazijn bij. Proef en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de mozzarella en de geroosterde pistachenoten over de bonenstoof.

Drizzle er wat van de hot honey overheen en serveer de bonen rechtstreeks uit de pan. Lekker met knoflooktoast en een salade.

Geniet van alle bonenrecepten in

Briljante bonen | Bloeme Burema | ISBN 9789048873982 | € 30,- | uitgeverij Carrera | koop Briljante bonen in je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *