Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zelf pasta maken? Dit is een perfect recept!

Zin in verse pasta? Met dit basisrecept voor verse pasta kun je alle soorten pasta maken die je maar wil!

Wat heb je nodig voor verse pasta?

Voor vier tot zes personen heb je nodig: 500 gram bloem | 4 middelgrote eieren | zout

Je kunt gewone bloem gebruiken, maar sommige pastaspecialisten geven de voorkeur aan een combinatie van gewone bloem en farina di semola di grano duro. Dit durum griesmeel bevat meer gluten, waardoor het deeg echter wel wat moeilijker te bewerken is. Vervang daarom maximaal de helft van de bloem door het durum griesmeel.

Hoe maak je verse pasta?

Zeef de bloem op een keukenplank en maak een kuiltje in het midden. Breek hier de eieren boven, voeg een beetje zout toe en kneed tot een stevig deeg ontstaat. Als het deeg te stevig wordt, kun je een klein beetje water toevoegen. Wikkel het deeg in een vochtige (thee)doek en laat het ongeveer een half uurtje rusten.

We gebruikten de Marcato Atlas 150 pastamachine, de beste pastamachine volgens Kieskeurig. Zet de pastamachine op de breedste stand en leid het deeg acht tot tien keer door de pastamachine. Als het deeg nog wat kleverig is, laat je het nog een kwartiertje drogen op de keukenplank.

Stel de pastamachine vervolgens in op de smalste stand en leid het deeg er een aantal keer door. De dunne deeglappen die je nu hebt verkregen kunnen prima gebruikt worden voor een lasagne. Voor tagliatelle of spaghetti haal je het deeg nog door een speciale snijschijf. Wikkel het deeg na het snijden tot kleine nestjes, bestrooi deze met een beetje bloem en spreid ze uit op een theedoek.

Je pasta is klaar!

De pasta kan nu direct worden verwerkt, maar je kunt de pasta ook eerst laten drogen. Leg of hang de pasta dan op een donkere, stofvrije plek.

Bewaar de pasta daarna op een droge plek in een afsluitbare bak. Gedroogde pasta kun je invriezen en is maximaal twee maanden houdbaar. Zo kun je met af en toe een middagje pasta maken elke avond verse pasta eten!

Dit pastarecept is afkomstig uit La nonna La cucina La vita, een kleurrijk kookboek vol verhalen en vrolijke illustraties van Larissa Bertonasco en recepten van haar Italiaanse oma.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ik heb het recept in ieder geval geprint voor als ik tijd heb om het te gaan maken. Het leuke aspect van deze beschrijving is dat er een goede bewaartip bij staat. Ga ik zeker proberen, dat drogen. Het is eens iets anders om aan de waslijn te hebben hangen :). Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *