Ga op pad met onze City Walks!

Het basisrecept voor zelfgemaakte pasta

Bologna wordt wel de culinaire hoofdstad van Italië genoemd, niet in de laatste plaats vanwege de heerlijke zelfgemaakte pasta! Tagliatelle is favoriet bij de Bolognesi, maar met dit basisrecept kun je alle soorten en maten maken die je maar wilt!

Ingrediënten
(voor 4-6 personen)

500 g bloem*
4 middelgrote eieren
zout

Zeef de bloem op een keukenplank en maak een kuiltje in het midden. Breek hier de eieren boven, voeg een beetje zout toe en kneed tot een stevig deeg ontstaat. Als het deeg te stevig wordt, kun je een klein beetje water toevoegen.

Wikkel het deeg in een vochtige (thee)doek en laat het ongeveer een half uurtje rusten.

Zet de pastamachine op de breedste stand en leid het deeg 8-10 keer door de pastamachine. Als het deeg nog wat kleverig is, laat je het nog een kwartiertje drogen op de keukenplank.

Stel de pastamachine vervolgens in op de smalste stand en leid het deeg er een aantal keer door. De dunne deeglappen die je nu hebt verkregen kunnen prima gebruikt worden voor een lasagne. Voor tagliatelle of spaghetti haal je het deeg nog door een speciale snijschijf. Wikkel het deeg na het snijden tot kleine nestjes, bestrooi deze met een beetje bloem en spreid ze uit op een theedoek.

De pasta kan nu direct worden verwerkt, maar je kunt de pasta ook eerst laten drogen. Leg of hang de pasta dan twee dagen op een donkere, stofvrije plek. Bewaar de pasta daarna op een droge plek in een afsluitbare bak. Gedroogde pasta is maximaal twee maanden houdbaar. Zo kun je met af en toe een middagje pasta maken elke avond verse pasta eten!

Dit pastarecept is afkomstig uit La nonna La cucina La vita, een kleurrijk kookboek vol verhalen en vrolijke illustraties van Larissa Bertonasco en recepten van haar Italiaanse oma.

*voor dit recept kun je gewone bloem gebruiken. Sommige pastaspecialisten geven echter de voorkeur aan een combinatie van gewone bloem en farina di semola di grano duro. Dit durum griesmeel bevat meer gluten, waardoor het deeg echter wel wat moeilijker te bewerken is. Vervang daarom maximaal de helft van de bloem door het durum griesmeel.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Ik heb het recept in ieder geval geprint voor als ik tijd heb om het te gaan maken. Het leuke aspect van deze beschrijving is dat er een goede bewaartip bij staat. Ga ik zeker proberen, dat drogen. Het is eens iets anders om aan de waslijn te hebben hangen :). Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *