Ga op pad met onze City Walks!

Look & Cook Puglia – een droom van een kookboek

Nu we net terug zijn uit Puglia, grijpen we elke gelegenheid aan om de herinnering aan de heerlijke dagen in de hak van de laars ook thuis nog even vast te houden. We zijn dan ook erg blij met Look & Cook, een uniek interactief kijk- en kookboek met Puglia in de hoofdrol, dat net is verschenen.

voorkant op ipad

Het digitale kookboek is samengesteld door Hetty Vogel van S.O.G.N.O. Hetty: ‘Puglia mi è entrata nel cuore, Puglia is mijn grote passie. Met Look & Cook wil ik die passie met je delen en je laten meegenieten van wat Puglia voor mij zo speciaal maakt.’

Die passie voor Puglia – en vooral voor de keuken van deze regio – spat van de pagina’s af. Je waant je echt even in een van de haventjes die Puglia rijk is, je proeft het zout van de zee of het sap van net geoogste tomaten op je lippen en krijgt een onstilbare honger naar al het lekkers dat deze regio rijk is.

SONY DSC

Gelukkig kunnen we die honger stillen met de meer dan 40 traditionele recepten die in het boek zijn opgenomen. Daarnaast kunnen we wegdromen bij de talloze foto’s van Puglia, de sfeervideo’s en de bijpassende muziek.

Namens S.O.G.N.O. mogen we jullie alvast een voorproefje geven van Look & Cook Puglia, met het recept voor panzerotti.

Panzerotti worden nog wel eens verward met calzone, een gevulde dichte pizza maar er is een wezenlijk verschil: deze zeer goed vullende snack uit Puglia wordt namelijk gefrituurd en níet in de oven gebakken. In basis is het een vegetarisch gerecht maar denk ook aan combinaties met bijvoorbeeld ham, ansjovis of tonijn. Eet ze op als ze net gebakken zijn, maar pas op: verbrand je mond niet aan de warme tomatenvulling!

SONY DSC

Weetje: in Brindisi heet een panzerotto ‘fritta’. De lekkerste eet je bij Romanelli in het centrum van de stad. Fritta of panzerotti is het Pugliese street food.

Voor 4 stuks heb je nodig: 250 gram bloem van harde tarwe | 135 ml lauwwarm water | 8 gram verse gist | 1 eetlepel olijfolie extra vergine |  5 gram zout |  5 gram suiker |  olijfolie om te frituren | voor de vulling: passata di pomodoro of 1 blik tomatenblokjes,  zout,  oregano,  200 gram mozzarella en verse basilicum

Meng de verse gist met het lauwwarme water. Stort de bloem op je werkblad en maak middenin een kuiltje. Verdeel het zout rondom over je bloem en de suiker midden in het kuiltje. Schenk nu beetje bij beetje het water in het kuiltje en meng van binnenuit met de bloem. Zodra je een deeg hebt, kan de olijfolie er door. Blijf flink kneden tot je een soepel deeg hebt.

Verdeel het deeg in vier porties en maak er mooie bolletjes van. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik en laat ze ongeveer 2 uur rijzen. Ze verdubbelen dan in omvang.

Breng de tomatenblokjes op smaak met zout en oregano en snijd de mozzarella in stukjes. Rol elk deegbolletje uit tot een cirkel van ongeveer 20 centimeter. Leg er de blokjes mozzarella, de tomaat en wat verse basilicum op en vouw het deeg dubbel (als een halve maan). Maak de rand goed vast door de twee deeglagen om elkaar heen te vouwen en goed aan te drukken. Voorkom gaatjes in het deeg, als de panzerotto ‘lek’ is gaat het enorm spatten tijden het bakken!

Verhit in een diepe pan de olijfolie. Bak de panzerotti per stuk tot ze goudbruin zijn. Buon appetito!

voorkant op ipad

Nog meer lekkers uit Puglia maken? Het Look & Cook-kookboek is te bestellen via de website van S.O.G.N.O. Het boek kost € 19,95 – waarmee je echt een stukje Puglia in huis haalt. Da assaggiare!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *