Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Risto Enoteca Pepenero – passie & perfectie in Amsterdam-Oost

De gastvrijheid van Marco Spina kent geen grenzen. Trakteerde hij ons eerder bij D’Antica elke keer weer op een warm welkom als we toe waren aan een avondje Italië in eigen stad, nu runt hij samen met chef-kok Daniele Lauritano Risto Enoteca Pepenero in Amsterdam-Oost.

Hier, op zijn eigen stek, komt Marco’s gastheerschap nog mooier uit de verf. Eenmaal over de drempel voel je meteen die sfeer die zo kenmerkend is voor een Italiaanse trattoria: een mix van oprechte gastvrijheid, robuuste tafels zonder poespas en achter het fornuis iemand die vooral kookt met liefde voor pure ingrediënten.

Onze ogen worden meteen naar een van onze favoriete Italiaanse filmscènes aller tijden getrokken, met Alberto Sordi die een bord spaghetti verorbert (uit de film Un americano a Roma). Maar ook la Loren ontbreekt niet, zo zien we als Marco ons een tafeltje aan het raam wijst.

Hij brengt ons de kleine maar fijne kaart, waar we dankzij de zweem van knoflook en tomatensaus uit de keuken bijna meteen onze neus in steken. Marco licht elk gerecht persoonlijk toe.

We zien bij elke gang prachtige klassiekers, van carpaccio en vitello tonnato tot melanzane alla parmigiana, van saffraanrisotto tot spaghettone alle vongole, van gegratineerde zeebaars uit de oven tot tagliata di manzo con Parmigiano, rucola e pomodorini.

Het klinkt allemaal zo lekker dat we eigenlijk niet kunnen kiezen, maar dat is voor de antipasti eigenlijk de beste keuze: dan schotelt Marco je namelijk de antipasto misto di Pepenero voor, waarbij je een keur aan antipasti voor je neus krijgt.

Onze tafel is eigenlijk te klein voor de overdaad aan lekkers dat hij uit de keuken blijft dragen: carpaccio (de klassieke versie én een lichtere variant met zwaardvis), vitello tonnato, gegrilde groenten, een prachtig gevormde burrata al tartufo (si, met truffel – een góddelijke combinatie), een klein schaaltje lekker rokerige melanzane alla parmigiana, scamorza (gerookte mozzarella) op een romig basilicumbedje en last but not least een schaaltje vongole (venusschelpen) en mosselen in een heerlijk zomers wijnsausje.

We zouden hier makkelijk op hebben kunnen leven tot de volgende ochtend, maar natuurlijk moeten ook de pasta’s geproefd worden. We bestellen één keer het spektakelstuk: spaghetti al parmigiano con pomodorini di collina e basilico, een op het eerste oog simpele spaghetti met tomaatjes en basilicum, die echter aan tafel geflambeerd wordt met Vecchia Romagna, in een Parmezaanse kaas.

We zeiden het al: spektakel, maar niet alleen voor je ogen. Het gerecht is een ware smaaksensatie, die ons doet terugverlangen naar Siciliaanse zomers met een overdaad aan zoete tomaten, waarvan de smaak nooit te evenaren leek zodra je het eiland achter je had gelaten.

Marco en Daniele weten als geen ander hoe tomaten – en al die andere Italiaanse  lekkernijen – horen te smaken en halen dan ook veel van de ingrediënten uit Italië. Een aantal keer per week rijden busjes vol met ladingen lekkers vanuit de laars richting de Amsterdamse Oosterparkbuurt.

Zo ook de paccheri, een grote pastasoort uit Napels en omgeving, die geserveerd worden met salsiccia en bospaddenstoelen in een romige saus. De salsiccia (een stevige soort braadworst) komt echter niet uit Italië, maar wordt door Daniele zelf gemaakt. En mamma mia, wat stopt hij daar een dosis liefde in. Alleen al voor dit gerecht gaan we liefst morgen weer terug…

De secondi moeten we helaas laten voor wat ze zijn (dat krijg je van zo’n uitgebreide antipasti), maar we laten ons door Marco wel verleiden om nog twee toetjes te bestellen: een prachtige punt chocoladetaart en een tiramisù alla maniera di Pepenero. Dat laatste houdt in dat je tiramisù niet in elkaar is gezet, maar wordt geserveerd als losse onderdelen: een kopje espresso, savoiardi (‘lange vingers’) en mascarponecrème.

Wij houden er wel van, want de savoiardi blijven zo lekker knapperig. Je dipt ze net zo lang in de koffie als je zelf wil (voor ons is dat echt maar heel even, zodat ze een goed tegenwicht aan de romige mascarponemousse bieden).

Het feestje is echter nog niet voorbij, want hoewel we eigenlijk geen pap meer kunnen zeggen kunnen we óók geen nee zeggen als Marco aan onze tafel verschijnt om er heerlijk verse sgroppino’s te maken. Met een ferme armslag mixt hij prosecco, wodka en citroensorbetijs tot een schuimend geheel, dat nog altijd de beste afsluiter van een Italiaanse maaltijd is.

Daar denkt Marco echter anders over, want we hebben onze glazen nog niet leeg of er staan twee kleine glaasjes limoncello en meloncello voor onze neus. We proosten op hem, op Daniele en vooral op hun gezamenlijke prestatie die ze bij Pepenero neer hebben gezet. Gaat dat proeven!

Zin in een avondje Italiaans genieten bij Risto Enoteca Pepenero? Je vindt het restaurant aan de Eerste Oosterparkstraat 3-5 in Amsterdam-Oost. Pepenero is dagelijks (behalve op zondag) geopend van 18.00 tot 23.00 uur. Reserveren kan via de website of via 0031-206633276.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *