Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sgroppino al limone

Hier op Sicilië genoten we gisteravond na het eten van een sgroppino, prachtig geserveerd tussen ijs en schijfjes citroen. Dit heerlijk zomerse drankje kun je ook makkelijk thuis maken. Met onderstaand recept haal je in no time Italië in huis!

sgroppino (2)

Een sgroppino is een kruising tussen een ijsdessert en een cocktail. Het kan geserveerd worden als toetje, maar ook als spoom, oftewel als tussendrankje. De term sgroppino zou verwijzen naar het ontknopen van een stropdas. Even ontspannen tussen de gangen door, dus. Dit drankje komt oorspronkelijk uit Veneto, de proseccoregio, maar met Siciliaanse citroenen smaakt het  lekkerder dan ooit!

Soms wordt een sgroppino ook wel een sorbet genoemd, maar deze term is eigenlijk onjuist; een sorbet is namelijk een non-alcoholisch drankje waar geen melk in voorkomt, terwijl een sgroppino het alcoholpromillage in je bloed behoorlijk kan doen stijgen. Een perfecte sgroppino is niet te dik, noch te vloeibaar en is aan te passen naar eigen smaak.

sgroppino (1)

Voor 6 glazen heb je nodig: 500 gram citroensorbetijs, 170 ml limoncello, 1 fles prosecco en 30 ml wodka. Zorg dat er zes champagneglazen goed gekoeld zijn, dat de prosecco goed gekoeld uit de koelkast komt en dat je de limoncello van tevoren in de vriezer legt zodat ook deze goed koud is.

Giet vlak voor het opdienen het ijs,de limoncello, de prosecco en de wodka in de keukenmachine en mix het tot een luchtig geheel (of klop het mengsel flink met een handmixer). Giet de sgroppino vervolgens in de goed koude glazen en maak af met een vrolijk rietje en een schijfje citroen op de rand van het glas. Serveer meteen en toost op een heerlijk zomerse avond!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

 1. Heet het niet scroppino ipv sgroppino??
  Onder die naam hebben we het zowel in Italië als in Zwolle bij het wijnhuis genuttigd …..

 2. Het is inderdaad ook wel bekend als scroppino (zeker buiten Italië), maar de originele Italiaanse naam is echt sgroppino met een g!

 3. Noor van den Berg-Andringa

  Buon Giorno,
  Graag wil ik U laten weten dat wij tijdens onze vakantie in juni aan het Lago Trasimeno veel plezier hebben gehad van de door U gemaakte cittywalks van Perugia en Orvieto. Ook het idee om in Perugia aan de rand van de stad de auto te parkeren en verder te gaan met de mini metro vonden wij fantastisch.
  Heel veel dank daarvoor. Helaas is de vakantie voor ons voorbij maar de zon namen wij mee.
  cari salutti.

 4. Grazie Noor, dat is erg leuk om te horen! Nu lekker nagenieten van alle fijne vakantieherinneringen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *