Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

PepeNero Cucina & Pizza – een Italiaans avondje uit op het Java-eiland in Amsterdam

Als je van Marco Spina een uitnodiging krijgt om te komen eten, dan weet je dat het een heerlijke Italiaanse avond wordt. Al eerder smulden we bij Risto Enoteca PepeNero in Amsterdam Oost, maar sinds eind 2019 hebben Marco en chef-kok Daniele Lauritano er een veelbelovende zaak bij: PepeNero Cucina & Pizza. Felice schoof er op een zondagavond in hartje winter aan tafel.

Felice: ‘Het nieuwe restaurant is nog maar net open, maar het is er al een drukte van jewelste. Het nieuws dat een nieuw Italiaans restaurant in de buurt is neergestreken, verspreidt zich snel. Bij aankomst moeten we nog even wachten op ons tafeltje. Daniele heeft daarvoor de perfecte oplossing: een aperitivo aan de bar. Daar zeggen we geen nee tegen.

Terwijl we genieten van een Aperol Spritz en een bruisende prosecco snuiven we de geur van versgebakken pizza, rode peper en knoflook op. Met het Italiaans geroezemoes van het personeel op de achtergrond en de Italiaanse ontdekkingsreizigers op de muur (naar een idee van Barzileye Concept en Design) wanen we ons heerlijk in Italië.

Als onze tafel klaar is, presenteert Daniele ons de kaart, vol met antipasti, primi, secondi en – zoals de naam van het restaurant al doet vermoeden – pizza. Bij pizza’s als La Tartufo (met truffel) en Targate Napoli (met rode en gele tomaten, ansjovis en olijven) loopt het water ons in de mond. Maar we laten ons graag verrassen door de nieuwe keuken van PepeNero.

Dat Daniele het koken in de vingers heeft, blijkt al meteen bij de antipasti. We smullen niet van één, maar van wel drie verrukkelijke voorgerechten. Het zijn echte klassiekers zoals de Siciliaanse arancina (gefrituurde risottobal met gehakt en doperwtjes met een crème van Parmezaanse kaas, geserveerd op een Napolitaanse ragù) en calamari (inktvis op een bedje van spinazie en mozzarella).

De moderne twist tussen de voorgerechten is de sushi di carpaccio. Op een bord prijken vijf rolletjes carpaccio, stuk voor stuk gevuld met truffelmayonaise, rucola en parmaham. Deze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor je smaakpapillen.

Terwijl we nog nagenieten van deze antipasti, wordt het tussengerecht geserveerd, in een pannetje dat is ingepakt in een witte warme doek. Zodra de deksel opengaat, komen de geuren van de spaghetti alle vongole ons al tegemoet. Simpel maar zeer smaakvol en altijd een succes, aangezien het je doet terugdenken aan zomerse lunches aan zee…

Eigenlijk hebben we al genoeg gegeten, maar Daniele is nog niet uitgekookt. Hij verrast ons met een combinatie van een vlees- en een visgerecht. De gegrilde rib-eye, met spinazie, cherrytomaatjes en rucola, is zo mals dat het mes er vloeiend doorheen snijdt. Uitzonderlijk goed en goddelijk lekker!

Maar de echte show-steler van de avond is toch wel de gepekelde zeebaars, die ligt te baden in het zout. Daniele trekt keer op keer de aandacht wanneer hij bij de gasten aan tafel de vis in vuur en vlam zet. Je proeft zijn passie terug in elke hap van dit visje.

We dachten dat de verrassingen van de avond hiermee voorbij zouden zijn, maar niets is minder waar. Ook bij het toetje wordt veel aandacht besteed aan de smaak en de presentatie. Je denkt dat je een gewone tiramisù bestelt, maar je krijgt een kunstwerkje in een moka. Te leuk!

De panna cotta alla marmellata di arancia e menta (met sinaasappelmarmelade en munt) doet qua smaak niet onder voor het gevulde espressopotje, het is romig en fris tegelijk.

We hebben ons buikje meer dan rond gegeten. Daniele vraagt of we nog iets willen. We bedanken hartelijk, maar even later komt hij terug met twee glaasjes limoncello. ‘Bij PepeNero kennen we geen nee,’ zegt hij glimlachend. We proosten op deze nieuwe vestiging van PepeNero, die net als de grote broer zeer goed in de smaak valt.’

Zin in een Italiaans avondje uit in Amsterdam? Dan ben je bij PepeNero Cucina & Pizza aan het juiste adres. Je vindt het restaurant aan de Sumatrakade 1295 op het Javaeiland in Amsterdam. PepeNero Cucina & pizza is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 17.30 tot 22.30 uur. Reserveren kan via de website of via 0031(0)202466055.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *