Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lekker Italiaans lunchen bij Renato’s Osteria in Amsterdam

Als de temperaturen in Amsterdam oplopen, stromen de terrassen vol. Het leven verplaatst zich naar buiten, naar parken, stoepen en pleinen. Zo ook op het Van der Helstplein in Amsterdam, waar je je op het terras van Renato’s Osteria even in Italië waant…

Een Italiaans plein in de Amsterdamse Pijp
Op een zomerse zondagmiddag neemt Felice (die na een lang verblijf in het buitenland weer terug is in Amsterdam en dus weer voor Ciao tutti op pad kan) samen met een vriendin plaats op het terras van Renato’s Osteria, op een zonnige hoek van het Van der Helstplein. Het plein doet heerlijk Zuid-Europees aan, door het dak van de bomen en buurtbewoners die neerstrijken op de bankjes.

Felice: ‘We worden vriendelijk ontvangen door Michelle, die ons laat proeven van de Calafuria Rosato van wijnhuis Tormaresca uit Puglia. Het zuiden van Italië zindert in het glas, met dank aan de stevige Negroamaro-druif die in de hak van Italië veel zonuren kan pakken.

Ook proeven we een Pinot Grigio van Borgo Palazzi (Veneto),die lekker fris smaakt. Het is moeilijk kiezen, met twee van deze smaakmakers, maar uiteindelijk bestellen we een fles rosé.

Het menu zorgt echter voor meer keuzestress. Michelle heeft er gelukkig een oplossing voor, ze kiest voor ons een aantal zomerse gerechten uit. Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Even later verschijnen er twee borden met een salade van radicchio op tafel. Deze prachtig rode bladgroente is familie van de witlof en al eeuwen in de keuken van met name de regio Veneto te vinden. Samen met de blauwe kaas (blu di bufala), de gedroogde vijgen, selderij en sinaasappeldressing zorgt het voor een mooie kleurrijke salade, die perfect past bij de gekozen rosé.

Burrata, pappardelle & tiramisù
Na het eerste gerecht loop ik even de osteria binnen, met genoeg tafels voor lunch en diner. Vanuit de keuken hoor ik de kok Italiaans praten. Het is alsof ik weer even in Italië ben, in plaats van in hartje Amsterdam.

Naast de Italiaanse koks die wel weten wat lekker is, heeft Renato’s Osteria vriendelijk Nederlands personeel die met veel liefde uitleggen wat je geserveerd krijgt. Zo ook tijdens ons tweede gerecht: burrata di bufala, basilicum en tomatensalade met balsamico. Voor dit simpele maar o zo smaakvolle gerecht mag je me altijd wakker maken…

Ondanks de bijna tropische temperaturen, blijven we in Zuid-Europese sferen en kiezen we voor een warm vervolg van onze lunch: heerlijke pappardelle (brede lintpasta) met venkel en Sardijnse worst. Het gerecht wordt afgemaakt met wortel, rozemarijn, zwarte peper en mascarpone.

Na deze stevige pasta hebben we eigenlijk genoeg gegeten, maar aan de huisgemaakte tiramisù kunnen we geen weerstand bieden.

Een Italiaanse familie in Amsterdam
Terwijl wij van dit toetje smullen, komt Sanne Schraa, een van de oprichters van Renato’s Osteria, nog even langs. Ze vertelt met veel enthousiasme hoe ze samen met twee anderen begonnen is met de pizzeria aan de overkant, om vervolgens aan hetzelfde plein ook de osteria te openen.

Ze wilden namelijk nog meer smaken uit Italië naar Nederland halen, met aandacht voor pure ingrediënten en authentieke smaakcombinaties. Zodra ze over de Italiaanse keuken begint te praten, verschijnt er een glinstering in haar ogen.

Stralend zwaait ze naar de overkant, waar een aantal Italiaanse koks op het stoepje van het ‘lab’ staat te praten. ‘Zie ze daar nou staan, zo op en top Italiaans, even genieten van een caffè tussen het koken door.’

De collega’s vormen samen één grote familie. Hoewel er hard gewerkt wordt, is er ook veel ruimte om te genieten van alle lekkers dat Italië te bieden heeft.

Het proeflab wordt gebruikt om gerechten voor te bereiden, maar ook om onderzoek te doen naar het ultieme recept voor pizzadeeg. Niet alleen voor hun eigen pizzeria, maar ook voor een nieuwe culinaire uitdaging: het verzorgen van Italiaanse gerechten in het Blauwe Theehuis in het Vondelpark.

Sanne belooft ons dat de Romeinse pizza’s ongekend lekker zijn en nóg beter smaken met een speciaal biertje van Brouwerij het IJ erbij. Dat gaan we binnenkort zeker proeven, maar nu genieten we nog even lekker na van het Italiaanse terras. Met een perfect gezette espresso, spelende kinderen rondom en het getinkel van glazen, lijkt Italië even heel dichtbij.’

Wil jij ook genieten van de Italiaanse keuken in Amsterdam? Renato’s Osteria is te vinden aan het Van der Helstplein 17 in De Pijp. Op zaterdag en zondag kun je vanaf 12.00 uur aanschuiven voor een Italiaanse lunch. Voor een diner kun je elke avond terecht vanaf 17.30 uur. Reserveren kan via 0031-(0)203627233 of via de website.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *