Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciao tutti’s Limoncello Test – welke limoncello’s zijn het lekkerst?

Hoe kunnen we het eerste weekend van de zomer beter inluiden dan met limoncello? Deze zonnig gele citroenlikeur is dé Italiaanse afsluiting van oneindig durende diners op zwoele zomeravonden. Daarom hebben we heel veel limoncello voor jullie getest, om een top 10 samen te stellen van de allerlekkerste limoncello’s die er te koop zijn.

Aanvoer vanuit Sorrento of van het Siciliaanse platteland

De allerlekkerste limoncello maak je natuurlijk zelf, maar daar heb je wel een kistje Italiaanse citroenen én een flinke portie geduld voor nodig. De citroenen die in het zuiden van Italië elke dag opnieuw door de zon zijn gekust, smaken immers beter dan welke andere citroenen ook.

Veel citroenen die worden gebruikt voor het maken van limoncello, groeien ten zuiden van Napels, aan de kust rondom Sorrento. Meer dan de helft van de citroenen die in Italië worden geoogst, komen echter van Sicilië.

Door het klimaat op Sicilië duurt het groeiseizoen op het eiland lekker lang en zijn er dus verschillende oogstmomenten. De citroen heeft hierbij steeds een andere kleur: de primo fiore, die wordt geoogst in de herfst, geeft de gele citroenen zoals we die uit de winkel kennen, de bianchetti (wit van kleur) worden geplukt in het voorjaar en de verdelli (groen van kleur) hartje zomer.

Mocht je zo’n kistje fijne citroenen hebben bemachtigd, dan duurt het nog wel even voor je een glaasje limoncello voor je hebt staan. De citroenschillen moeten namelijk goed kunnen weken in de alcohol. Je moet na het schillen van de citroenen dan toch echt een paar weken wachten voor je het eerste glaasje in kunt schenken.

Gelukkig zijn er heerlijke alternatieven op de markt. Maar welke is nu het lekkerst? Om dat te kunnen bepalen, testten we de afgelopen weken heel veel verschillende soorten limoncello, om uiteindelijk de tien allerlekkerste Italiaanse limoncello’s te kiezen, waarmee je je meteen op een Italiaans terras waant.

Ciao tutti’s Limoncello Top 10

Het testresultaat! We tellen af van nummer 10 tot en met nummer 1, de állerlekkerste limoncello. In de top tien vind je overigens allemaal ambachtelijk gemaakte limoncello’s, die onderling slechts op kleine punten van elkaar verschillen, maar die het met afstand winnen van limoncello’s die op grote schaal worden geproduceerd.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#10 Limone d’Oro / 340

Over de hekkensluiter werden we het niet helemaal eens, vandaar een gedeelde tiende plek voor Limone d’Oro en 340. Met citroenen uit Sorrento maken Peter Romeijnders uit Zutphen en Rutger Wolters uit Epse een klassieke limoncello met een Gelderse touch. Deze Limone d’Oro, gouden limoncello, is hier te koop.

340 is van Belgische makelij. De naam verwijst naar de 340ste dag van het jaar, 6 december, de dag dat het limoncello-avontuur van de makers begon. Gill Van Bruwaene en Sander Dewandelaere, beiden werkzaam bij restaurant Coeur d’Amis in Zwevezele, waren op reis in Italië en wilden een limoncello creëren zoals ze ‘m daar proefden, met alleen de beste citroenen en puur vakmanschap. Bestellen kan via deze link.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#9 Limoncello Rau

We wilden ook iets anders proeven dan limoncello met citroenen van Sicilië, Napels, Capri, Sorrento en de Amalfikust en dus maakte deze likeur van Sardijnse citroenen ook deel uit van onze proefselectie. Hoewel onze voorkeur uitgaat naar limoncello’s met citroenen uit de authentiekere streken, is deze variant van Sardinië absoluut de moeite waard om een keer te proeven.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#8 Jan Limoen – de Hollandse Limoncello

De Brabantse destilleerder Jan Limoen gaf simpelweg zijn eigen naam aan De Hollandse Limoncello die hij maakt, met citroenen uit Sorrento. Je proeft de Italiaanse zonnestralen, maar Jan voegt ook munt en vanille toe. Op de website JanLimoen.nl vind je alle adressen waar je deze Hollandse Limoncello kunt drinken; bestellen voor thuis kan via deze link.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#7 My Limoncello

Deze limoncello van Lorenzo Inga wordt gemaakt van Siciliaanse citroenen. Volgens de makers blijft die smaak ook behouden als je de limoncello niet ijskoud drinkt, maar wij geven toch de voorkeur aan een glaasje direct uit de vriezer, dan komt de citroensmaak het beste tot zijn recht. My Limoncello is verkrijgbaar via de betere slijter.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#6 Limoncello di Zabbia

Een oud familierecept werd nieuw leven ingeblazen, met als resultaat de honderd procent biologische Limoncello di Zabbia. Lekker puur van smaak, precies stroperig genoeg, maar nét iets minder fris dan de volgende limoncello’s.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#5 Koreman’s Limoncello

De Brabantse broers Thom en Frank Koreman voegen heel wat liefde toe aan hun limoncello, die ze eerst alleen voor hun eigen familie en vrienden maakten. De citroenen worden namelijk niet alleen met de hand geschild, maar de limoncello in wording wordt ook nog eens dagelijks met liefde geschud.

foto: Koreman’s Limoncello

Gelukkig kunnen papa en mama Koreman waar nodig bijspringen, want de vraag naar Koreman’s Limoncello neemt nog altijd flink toe. Zeker nu ze een zilveren medaille hebben gewonnen tijdens de International Wine & Spirit Competition 2020. Ook proeven? Koreman’s Limoncello is hier te koop en via deze link ook online te bestellen.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#4 Limoncello di Fiorito

Een all time favourite, deze limoncello van wederom twee broers, dit keer met een Siciliaanse familiegeschiedenis. De volle smaak van hun limoncello is dan ook deels te danken aan de biologische Siciliaanse citroenen uit de familieboomgaard.

foto: Limoncello di Fiorito

Limoncello di Fiorito is te koop bij Albert Heijn en Gall & Gall. Zet voor een zomerse aperitivo dan ook meteen de limoncello tonic van Fiorito op je lijstje, heerlijk verfrissend!

limoncello-citroenlikeur-Italie

#3 HG Limoncello

De eerste podiumplek van onze limoncellotest, met een bronzen medaille, is voor HG Limoncello, die we relatief laat in het proefproces ontdekten, maar die bij de meeste proevers meteen hoog in de ranking eindigde. Niet gek als je weet dat ook hier het hele proces op ambachtelijke wijze plaatsvindt.

De biologisch geteelde citroenen uit Italië worden, eenmaal op de Limburgse keukentafel, met de hand geschild door Hub Merx en zijn neef Gilbert. De citroenschillen worden vervolgens volgens een uniek recept – waar lang aan gesleuteld is – tot limoncello omgetoverd, die daardoor lekker natuurlijk smaakt, met een aangenaam bittertje en niet te zoet.

foto: HG Limoncello

Zelfs een klein glaasje laat je met je ogen dicht bijna die unieke combinatie van zonneschijn en zeelucht op een terras hoog boven de Amalfikust ruiken. Gelukkig helpt een tweede glaasje perfect tegen de heimwee die dat oproept…

HG Limoncello is hier te koop. Bestel zeker ook een fles Arancello; deze sinaasappellikeur valt buiten onze test, maar smaakt ook meer dan voortreffelijk!

limoncello-citroenlikeur-Italie

#2 DiGusti Limoncello

De smaakverschillen tussen de nummers één, twee en drie zijn niet zo groot als eerder in de top tien, maar we moeten natuurlijk wel een classificatie maken. De zilveren medaille gaat daarbij naar de limoncello van DiGusti.

DiGusti produceert zijn limoncello samen met Gennaro, die aan de Amalfikust een speciale citroensoort met extra dikke schil teelt, die uitsluitend voor de limoncello van DiGusti wordt gebruikt. Mede dankzij Gennaro’s authentieke recept is de limoncello ietwat stroperig en precies zoals je je het eerste glaasje onder de Italiaanse sterrenhemel herinnert.

DiGusti’s limoncello werd eerder dit jaar door de WSA (World Spirit Awards) werd bekroond met dubbel goud. Zelf proeven? De limoncello van DiGusti bestel je via deze link.

foto: DiGusti

De limoncello viel overigens niet als enige in de prijzen. DiGusti’s Mandarinello (mandarijnlikeur) kreeg een gouden vermelding; de Limonciòccolat (chocolade/citroenlikeur) sleepte de zilveren beker binnen. Wij proefden ze niet voor deze test, omdat het geen honderd procent limoncello is, maar ook met deze twee flessen haal je echt een Italiaanse traktatie in huis.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#1 Drunken Monkey Limoncello

Niet aan de Amalfikust of op Sicilië, maar op het Drentse platteland, daar moet je zijn voor de volgens ons beste limoncello. Het was een very close call, waarbij er nog drie keer blind geproefd is om de laatste twee podiumplekken te verdelen, maar uiteindelijk kreeg de limoncello van Drunken Monkey, naar recept van Melissa Oosten en Titus Meijer, de gouden medaille.

foto: Drunken Monkey Limoncello

Een idee dat bij toeval ontstond, toen Melissa zes jaar geleden op Vlieland de zelfgemaakte limoncello van Titus proefde. Daar moesten ze iets mee doen, vond ze, en dus werd Titus’ limoncello geproefd, geproefd en nog vaker geproefd. Het recept werd bij elke ronde nog iets aangepast, tot ze een van de belangrijkste prijzen ter wereld wonnen. Sindsdien blijft het winnende recept – en de ambachtelijke manier van limoncello maken – leidend.

Ook proeven? De limoncello van Drunken Monkey is hier te koop. Ook de DMC25, met minder alcohol (namelijk 25%) en vers citroensap, is overigens een aanrader. Heerlijk met ijsblokjes en/of een scheut tonic!

Salute, op een mooie zomer!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

394 reacties

 1. zo lekker !!!! Heerlijk op een warme zomeravond in de tuin.

 2. Limoncello van Drunken Monkey: wat een leuke naam, en ook nog uit Nederland! Die zou ik graag willen opdrinken met Edu en Anneke. Twee jaar geleden waren wij aan de prachtige Amalfi-kust en in Puglia, en hebben wij heel wat lekkere glaasjes limoncello gedronken. Onze tuinen liggen niet in Zuid-Italië maar in Den Haag, maar toch zullen wij met deze limoncello ons vakantiegevoel van toen weer even kunnen terugkrijgen. In deze corona-tijd een extra glaasje troostrijk vocht…

 3. Irma Schwartz-Kerstens

  De lekkerste Limoncello kreeg ik in Bova, Calabria, bovenop de berg waar de stoomlocomotief staat. Het was 11.30 uur in de ochtend, de bareigenaar leek eerst stug, maar kwam al snel met zelfgemaakte Limoncello vanonder de toonbank! Een heerlijke vakantieherinnering. Maar ik sta open voor andere merken

 4. marja giumento

  Limoncello voor het eerst geproefd in Sicilie. Ik zou het graag samen met de kinderen willen drinken om zo een cin cin of salute uit te brengen op hun Siciliaanse vader.

 5. Diana Beekhuizen

  Lekker met mijn vriendinnen

 6. Ik zou graag met mijn familie genieten van deze Limoncello. Wat is er beter dan met familie en vrienden op een prachtige en zwoele zomeravond genieten van een verfrissend drankje?

 7. Mijn lief, Erik, is overmorgen jarig hij krijgt van mij een citroenboom en alle ingrediënten om zelf limoncello te maken. Dan moet hij natuurlijk wel een goede limoncello hebben als voorbeeld. En voor de tijd dat we moeten wachten op het eindresultaat.

 8. Zo iets lekkers, daar mag ik graag alleen, in rust, met mijn ogen dicht van genieten!

 9. zooo heerlijk na het eten, samen met mijn geliefde op het terras op een mooie avond

 10. Marjan Oosthuizen

  Ik zou heel graag met mijn kapster samen van de HG Limoncello willen genieten! Toevallig zit ik nu in haar kapsalon en ik heb net aan haar gevraagd of zij een fles alcohol uit Italië kan meenemen zodat ik voor ons limoncello kan maken. Maar hoe leuk zal het zijn als we een fles winnen!

 11. Esmeralda Groenland

  Lijkt me heerlijk om met mijn vriend van te genieten

 12. Anke van Helmond

  Dat wordt smullen tijdens de volgende “Eetclub” met vrienden…..Het thema is Italie, dus voor dessert maak ik een heerlijke Limoncello tiramisu taart en daar moet natuurlijk een heerlijk glaasje limoncello bij!

 13. annemie ongen

  Hmmmmm

 14. Ik ben sinds mei aan het daten met een Italiaan in Nederland. Morgen ga ik een week op vakantie, daarna gaat hij 2 weken weg, dus als we elkaar daarna weer zien zou een fles Limoncello de avond compleet maken 🙂

 15. Ah, binnenkort limoncello met mijn ijs. Super lekker

 16. Met die knappe Italiaanse boeren zoon, waar ik als twaalf jarige helemaal hotel de botel van was.

 17. Hugaert Lara

  drankje met ons team om die zure Coronatijd door te spoelen en klinken op een mooie toekomst

 18. Meubis Greetje

  oh, lekker hmmm. Na 9 maanden en langer geen alcohol te drinken wil ik deze dolgraag delen met mijn vriendinnen die nog op babybezoek moeten komen. Niets beter dan een aperitiefje met limoncello toch?
  🙂

 19. Da’s nou toevallig! Vanmiddag had ik er nog met mijn moeder over dranken dat ik lekker vind. Geen bier, wijnen…nee , maar wel alle melkkleurachtige likeurs zoals Bailey’s én limoncello.Ik zei ook dat mijn nichtje Marissa de heerlijke drank ook zo lekker vindt. Nu zie ik deze actie…meedoen dacht ik…Mocht ik worden verrasd met de prijs dan nodig ik Marissa uit voor een lekker glaasje (of twee, drie) Limoncello.

 20. Dit jaar niet op vakantie naar Italië na een verhuizing met veel klussen! En dan met zo’n heerlijke limoncello op ons nieuwe terras in de zon! Toch een vakantiegevoel.

 21. Oeh, deze limoncello zou ik graag met mijn maatje Stephanie drinken, nadat ze weer mag drinken als de kleine geboren is. Herinneringen ophalen aan onze Vespa Trip aan de Amalfi kust van 2 jaar geleden!

 22. Marja de Frankrijker

  Samen met Kees wil ik HG (heel graag) genieten van een heerlijk glaasje HG Limoncello. Wij maken zelf ook limoncello, maar omdat we dit jaar helaas niet naar Italië gaan, moeten we dit een jaartje overslaan. Hoe lekker om dan een fles te winnen en thuis het echte Italie te beleven.

 23. Daniëlle Domanig

  Hier heb ik niemand bij nodig..haha.. geen citroen is zo zuur..dat je hem weg zou moeten geven..
  goud geef je zowiezo niet zomaar weg toch?

 24. Heerlijk is deze Limoncello, ik ga er graag met manlief van genieten…denkend aan het heerlijk weekend dat we doorgebracht hebben in Milaan…toen het allemaal nog kon

 25. Met m’n beste vriendin, even tijd om Het Leven te bespreken.

 26. Deze Limoncello is heerlijk! Mijn vriendin heeft hem al eens voor me gekocht.
  Nu zou ik ‘m graag winnen om er haar mee te kunnen verrassen als we naar Italie op vakantie gaan 🙂

 27. Met mijn mannetje in ons prieel achter in de tuin. De kachel opgestookt met knapperend hout, muziekje erbij en dan…… Limoncello !!

 28. Lekker ijskoud op het dakterras met mijn vriend uiteraard

 29. Deze limoncello zou ik drinken met onze goede vrienden Yvonne en Jan die we tijdens onze Sicilië reis hebben leren kennen. Lekker herinneringen ophalen onder genot van een limoncello!

 30. Oooh hoe heerlijk om het tuintje van ons nieuw huisje met deze lekkere limoncello in te huldigen. Geen vakantie voor ons dit jaar want we verhuizen in augustus. Mijn 20 jarige zoon neemt de tuin onder handen en wil zijn eigen palletten-bar & lounge bouwen. Ik ga met de verfborstel de keuken en de living onder handen nemen. Hopelijk kunnen we ‘s avonds met dit lekker drankje toasten op veel fijne zwoele zomeravonden in onze nieuwe stek 🙂 Groetjes, Ellen en kinderen

 31. Met vrienden is deze fles vlot soldaat, dan toch maar alleen delen met mijn vrouw!

 32. Met mijn buurvrouw Monique. Door haar heb ik limoncello ontdekt en we drinken dit bij speciale gelegenheden.

 33. lekker wil ik graag winnen

 34. met de familie en Giovanni, eigenaar van een klein familierestaurant boven Verona, die de rekening altijd uit het hoofd berekent, na diverse zaken eraf gehaald te hebben, speciale korting te geven en vervolgens een limoncello uit de koeling pakt om voor je in te schenken “di casa”.

 35. Margo en Gerard van Tiel

  Met mijn man ‘s avond genieten van de ondergaande zon, en terugdenkend aan onze prachtige reis door Italië. Daar hoort een heerlijk glaasje limoncello bij, Salute!

 36. Gezellig samen met mijn vriendinnen. Heerlijk lachen en genieten..

 37. Gezellig met mijn zus in de tuin met de lichtjes aan!

 38. Ik zou lekker met mijn vriend chillen. Hij zorgt vaak voor de wijn, maar met een zomers zonnetje lijkt limoncello me een super afwisseling 🙂

 39. jessie zoetelief

  samen met mijn man die lang in het ziekenhuis heeft gelegen en die nu gelukkig weer thuis is

 40. bert den breejen

  met mijn 2 dochters die erg hard hebben gewerkt in de zorg

 41. na al die regen zin in een zomers drankje

 42. Nadia Stappenbelt

  Heel graag samen met mijn vriend! Gek op Italië en al het eten én drinken dat daar bij hoort 🙂

 43. Mijn zus Jill en haar vriend Alex. Ze proberen regelmatig zelf te maken 🙂

 44. Ik wil graag limoncello drinken met mijn zus! Ons zomerse lievelingsdrankje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *